Denken ist Lenken

navigatiebar

 

Sinds 1998

Affirmatie voor 2023:
Ik ben me nu bewust van mijn volle potentieel, mijn talenten maken de wereld heel.
Lees de achtergrond van deze affirmatie, klik hier.

Maanstand:
.
.

NIEUW: PaddenstoelenAffirmaties - orakel en diashow, klik hier!

Gedachten zijn krachten, gebruik ze positief en liefdevol.

'Dit boek leest als één grote, bekrachtigende, positieve affirmatie. Wow. Ik voel me machtiger, krachtiger en gelukkiger dan ooit.'
'Edith is de Nederlandse Byron Katie.'
'Een naslagwerk voor het leven'

 • een gids naar vrijheid
 • een pad naar geluk
 • een code om de machtige creator te worden, die altijd al in je zat
Meer informatie/ Direct bestellen, klik hier.

 

Gratis
Affirmatie van de Maand

"Bedankt, hij komt op het juiste moment; zoiets had ik net nodig!" – Iris

Zou jij ook graag iedere maand een prachtige affirmatie ontvangen om mee te werken – helemaal toegespitst op de energie van die maand? Laat ons jou iedere maand gratis de Affirmatie van de Maand toesturen: abonneer je nu! Vul jouw gegevens in en klik op de knop 'stuur mij de affirmaties'.

Wij gebruiken je naam en emailadres alléén voor het verzenden van de Affirmatie van de Maand – jouw adres is veilig bij ons.

Tip: Maak van deze pagina uw opstartpagina

Stuur een vriend of vriendin een e-mail om ze te attenderen op deze website! Klik hier.

of deel via Facebook, Twitter, enzovoort hier (plaats je muis boven het plaatje en kies een optie):
Bookmark and Share

TIP
Kinderaffirmatie
van de Maand

TIP: filmpje over waterkristallen.

Nieuw artikelen:
Je kwetsbaar opstellen

Tip:
De wet der resonantie

Een workshop bij je thuis, de dubbelcd:
De 9 Affirmaties

Bevrijd je prachtige, krachtige ik! Meer informatie en fragmenten beluisteren, klik hier.

Direct bestellen, klik hier.

Duik dieper - de film van Louise Hay over positief denken:
Je kunt je leven helen- de film

Meer informatie en de trailer, klik hier.

Direct bestellen, klik hier.

Zwanger? Doe de zwanger-schaps-affirmaties!
Meer informatie, klik hier.

"Ik wilde nog maar eens zeggen wat een geweldige, positieve site je hebt. Echt heel goed. Ik heb er veel aan. Dankjewel daarvoor."Diana

Lees meer reacties van onze bezoekers, klik hier.

Hoe je je leven kunt veranderen door je gedachten te veranderen

Heb je ooit wel eens bewust geluisterd naar je eigen gedachten? Je zou het voor de grap eens een dag moeten doen. Op een gemiddelde dag heb ik echt enkele tientallen negatieve gedachten - terwijl ik een heel positief mens ben - en ik ben vast niet de enige. Klinkt dit je misschien bekend in de oren:

  • "Oh nee, nou lukt me dat nooit meer."
  • "Had ik dat maar anders gedaan."
  • "Dit krijg ik nooit voor elkaar."
  • "Jemig wat stom van mij."
  • "Hé, maak ik alweer dezelfde fout."

Wat je eigenlijk aan het doen bent is jezelf affirmeren: je bevestigt je eigen gedrag. Maar dan op een negatieve manier! En dit doe je niet alleen in je gedachten, je spreekt het ook uit: tegen jezelf, in gesprekken met anderen, en naar anderen toe, bijvoorbeeld je kinderen.

  • "Nou, het zal mij nooit van z'n leven lukken om in zo'n strak rokje te komen hoor."
  • "Dat ga ik niet eens proberen, ik ben nou eenmaal zo."
  • "Wat ben jij toch vervelend vandaag."
  • "Laat mij het maar doen, dat is toch veel te moeilijk voor jou."
  • "Doe je dat nou alweer verkeerd."

Experts schatten zelfs dat 72% van je gedachten negatief zijn.

Heb je enig idee hoeveel kracht je gedachten hebben? Doe mee met het experiment en ervaar het zelf: voel wat het met je doet. En dit is nog maar van een computer - stel je eens voor welk een impact je eigen gedachten, die voortdurend bezig zijn in je hoofd, op jou en je leven hebben.

Denken is iets wat jij doet. Je hebt er zelf invloed op. Denken, of althans, de manier waarop je denkt, is een gewoonte. En net als alle andere gewoontes ben jij degene die er de controle over kan hebben. Het is net als met sporten of diëten: je moet er aan werken.

Door je hoofd te vullen met positieve gedachten kun je daadwerkelijk veranderingen in je leven aanbrengen. Als je vaak genoeg iets herhaalt, ga je er in geloven. Dat werkt zo in het negatieve (bijvoorbeeld een hardvochtige ouder steeds tegen zijn kind zegt: "Je bent niets waard", als volwassene draagt het kind dit nog steeds met zich mee). Maar het werkt ook in het positieve.

Het zou fantastisch goed werken als er iedere dag een personal coach om je heen liep die je bestookte met positieve teksten: "Wat heb je dat goed gedaan" als je iets klaar had, of "Wat ben je mooi" als je je aangekleedt hebt. Maar de realiteit is - helaas - anders. De realiteit is misschien dat je je zorgen maakt, dat er krijsende kinderen om je heen drentelen of dat je gewoon niet van die chocola kunt afblijven (voor mij gelden ze allemaal!). Vandaar dat ik iets heb ontwikkeld wat bijna zo goed werkt als een personal coach. Klik hier als je daar meer over wilt weten, of lees eerst verder over affirmaties.

Wat is een Affirmatie?
Affirmaties zijn teksten die je in gedachten of hardop uitspreekt en die je gedachten beïnvloeden en versterken. Zonder dat je het door hebt, gebruik je de hele dag affirmaties, naar jezelf (“Dit lukt me nooit!”), naar je kinderen (“Wat ben jij toch vervelend vandaag!”), naar anderen ("Dat is veel te moeilijk voor jou"). Meestal gebruiken we affirmaties op een negatieve manier. Door ze bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen - en dus ook je leven.

Want als je denkt dat je iets kunt, dan trek je als het ware de energie naar je toe om het te kunnen. Als je denkt dat je iets niét kunt, maak je een self-fulfilling prophecy: meestal kun je het dan ook niet omdat je overtuigingen je tegenhouden.

De wereld is zoveel lichter als je positief in het leven staat. Waarom zou je jezelf niet gunnen de meest verheven gedachten over jezelf te hebben?

 • "Ik krijg altijd een parkeerplaats"
 • "Ik ben de meest verheven versie van mezelf"
 • "Mijn lijf is prachtig"
 • "Ik geniet iedere dag van alle wonderen om me heen" (bijdrage van Ineke Custers)
 • "Ik genees mezelf"

Doorbreek je overtuiging
Soms kan het gebeuren dat je een bepaalde affirmatie bijna niet over je lippen kunt krijgen. Of dat je kwaad wordt of verdrietig als je een bepaalde affirmatie leest of uitspreekt. Dat kan betekenen dat bij jou de overtuiging van het tegendeel heel diep zit. Om uit te vinden waar het probleem zit en hoe je jezelf steeds weer negatieve gedachtes voorhoudt helpt de volgende oefening:

Neem een stuk papier en trek middendoor een verticale lijn. Schrijf aan de linkerkant de affirmatie. Schrijf nu aan de rechterkant de gedachte die in je opkomt tijdens het schrijven van de affirmatie. Herhaal dit net zo lang tot de gedachtes die je rechts opschrijft positief zijn in plaats van negatief. Ga door met het opschrijven van de affirmatie, ook al schrijf je 'm honderd keer. Klik hier voor een voorbeeld.

Oefen net zo lang op die bepaalde affirmatie tot je ‘m lachend, met een blij hart, hardop en duidelijk kunt uitspreken. Pas dan heb je de positieve tekst als waarheid geïntegreerd in jezelft.

Ik kwam er zelf achter dat je door de dag heen vaak vergeet om je affirmaties te herhalen. Omdat je het te druk hebt of simpelweg omdat je er niet aan denkt. Als ik 's avonds een affirmatie meerdere malen achter elkaar wil herhalen val ik vaak halverwege al in slaap (misschien moet ik eerst beginnen met "ik blijf wakker - ik blijf wakker - ik blijf wakker"!).

En op momenten van stress is het vaak zo moeilijk (oeps, zie je wat ik doe?!) om eerst je affirmatie te zeggen voordat je reageert. Daarom begon ik in eerste instantie met het maken van affirmatiekaartjes die ik over het huis verspreidde. In de keuken hangt bijvoorbeeld: IK BEN RUSTIG EN KALM, want als ik aan het eind van een lange dag met het eten bezig ben en de kinderen hangen jengelend, moe en hongerig om me heen dan wil ik mijn rust nog wel eens verliezen. Maar doordat mijn ogen steeds - onbewust - op de tekst vallen wordt ik geaffirmeerd in het tegenovergestelde: ik ga geloven dat ik rustig en kalm ben en vertoon daardoor ook het overeenkomstige gedrag.

Visualiseren
Een andere manier van affirmeren is visualiseren. Visualiseren betekent letterlijk: iets zichtbaar maken. In je hoofd draai je een speelfilm af van hoe jij wilt dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Dit kan een gebeurtenis in de nabije toekomst zijn (een belangrijk gesprek met een klant de volgende ochtend) of in de verre toekomst (het bereiken van een mijlpaal, bijvoorbeeld 15 kilo afvallen). Een visualisatie kun je zo gedetailleerd maken als je wilt. Zie voor je wat je gaat zeggen tegen die potentiële klant, dat hij of zij positief reageert, dat je rustig en kalm blijft, dat je er perfect uitziet, dat je op het laatste moment nog een idee krijgt waarmee je de klant kunt overhalen en zie dat de klant zegt: “Ja, jij krijgt de opdracht!”. En in het tweede voorbeeld: zie voor je dat je slank bent, dat je fit bent, dat je mooie nieuwe kleren aan hebt, dat mensen bewonderend naar je kijken, dat je op de weegschaal staat en dat je inderdaad 15 kilo minder weegt. Het regelmatig herhalen van een visualisatie versterkt het resultaat.

Let wel: een gewenste situatie visualiseren is geen garantie dat het daadwerkelijk zo gebeurt. Een goede afsluiting is het uitspreken van: “Zo zie ik graag dat het gebeurt maar ik laat het nu los. Ik heb vertrouwen in een goed verloop van de gebeurtenissen.”

Affirmeren in Nederland
In Nederland worden mensen grootgebracht met het idee "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" en iedereen die positieve dingen over zichzelf zegt, wordt al snel als arrogant bestempeld. Als iemand je een compliment geeft omdat je iets goed gedaan hebt, ben je al snel geneigd te zeggen: "Ach, het is niet zo moeilijk hoor" of "Het stelde niets voor". Maar zou het niet heerlijk zijn als je jezelf positief kunt affirmeren door te zeggen: "Dank je wel, ik vond het leuk om te doen en ben blij dat het lukte" of zelfs "Dank je wel, ik kan dit heel goed en doe het met plezier".

Een voorbeeld van het Nederlandse gedrag vind je ook op de sportvelden. Als Nederlandse topsporters geïnterviewd worden zeggen ze vaak dingen als "We doen ons best" of "Ja ik ben goed voorbereid, maar ja, je moet maar afwachten of je ook in vorm bent hè". Met deze mentaliteit is het heel moeilijk de top te bereiken. Het is alsof ze van te voren al een excuus hebben voor als ze die eerste plaats niet bereiken.

Dat is ze ook niet helemaal te verwijten. De enkeling die duidelijk zegt: "Ik ga voor de Gouden Medaille" wordt afgemaakt door de Nederlandse pers als hij of zij 'slechts' als vierde eindigt. Het is die kop die boven het maaiveld uitsteekt: ergens kunnen wij Nederlanders dat niet zo goed hebben. Alsof we de ander het licht in de ogen niet gunnen.

Nu kun je inderdaad besluiten om jouw houding aan te passen aan de reactie in Nederland. Maar waarom zou je jezelf minder voordoen dan je bent? Om anderen te plezieren?

Ik haal nog even die sporters aan. Amerikanen zijn meesters in psychologische voorbereiding voor topprestaties. Als Amerikaanse sporters geïnterviewd worden hoor je ze dingen zeggen als: "Ik heb me goed voorbereid, ik ga ervoor, ik pak die Gouden Medaille." En àls het dan niet gelukt is komen ze niet met smoesjes of excuses, maar zeggen ze eerlijk: "Ik ben erg teleurgesteld. Ik heb alles uit de kast gehaald maar het zat er gewoon niet in."

Wij nuchtere Hollanders vinden Amerikanen dan vaak zo overdreven en misschien is dat ook wel zo, maar in hun gedrag zit wel een kern van waarheid. Een Amerikaan is trots op wat hij gepresteerd heeft, hij is trots op zijn rijkdom en bezit, en hij laat dat merken ook. En juist daardoor komt hij in zo'n positieve mindset, dat hij zijn succes kan vasthouden en vergroten.

Zou het niet heerlijk zijn als wij ongegeneerd tegen anderen konden zeggen:

  • "Ik maak prachtige tekeningen"
  • "Ik kan ontzettend goed biljarten"
  • "Ik heb zulke mooie kleren"
  • "Ik ben erg succesvol"

Het zou zelfs nog heerlijker zijn als die ander niet zou denken dat we verwaand of arrogant zijn, maar dat die ander blij zou zijn voor ons. Misschien dat we er zelf al mee kunnen beginnen: blij zijn voor iemand die trots is op zichzelf. En trots zijn op onszelf - niet vanuit arrogantie, maar vanuit liefde voor jezelf.

Ontsluit de kracht van je ziel - wees meester over je eigen gedachten
Affirmaties zijn zowel een doel als een middel. Als je met affirmaties gaat werken, is het doel om positieve gedachten vast te zetten in je hoofd. Maar het is ook een middel op het pad naar bewustwording. Als je met affirmaties gaat werken ontkom je er niet aan om steeds bewuster in het leven te gaan staan. Wat denk je, ben je er klaar voor?

In mijn hoofd is alleen nog plaats voor positieve, levenskracht versterkende gedachten. Ik maak nu de stap om mijn leven te veranderen door mijn gedachten te veranderen.

Ik wens je veel succes, ik weet zeker dat het je gaat lukken. Jij bent een hartstikke leuk mens en je hebt meer dan genoeg kracht om je leven naar je eigen hand te zetten. Ga er voor!

Lieve groet,


Edith Hagenaar

PS: Kun je wat hulp gebruiken bij het veranderen van je denkpatronen? Kijk dan eens bij onze speciale affirmatie-producten! Klik hier.

Gratis Affirmatie van de Maand
Zou jij ook graag iedere maand een prachtige affirmatie ontvangen om mee te werken – helemaal toegespitst op de energie van die maand? Laat ons jou iedere maand gratis de Affirmatie van de Maand toesturen: abonneer je nu! Vul jouw gegevens in en klik op de knop 'stuur mij de affirmaties'.

Wij gebruiken je naam en emailadres alléén voor het verzenden van de Affirmatie van de Maand – jouw adres is veilig bij ons.

Links | Contact | Impressum | Wat is een affirmatie? | Doel | Weblog Positief Denken & Artikelen | Affirmatieprodukten | Reakties & Toevoegingen | Zalig Zwanger | Affirmatie Experiment | Tip: Maak van deze site je opstartpagina of voeg 'm toe aan je favorieten | Stuur een vriend of vriendin een e-mail om ze te attenderen op deze website! Klik hier

© Copyright 2001-2018 Edith Hagenaar - Palaysia Productions, Amstelveen