home

navigatiebar

"Do not inflate your life jacket"

Het was vrijdagavond laat en ik was vanuit mijn bed nog een beetje aan het zappen, onwillig om al te gaan slapen, maar ongeïnspireerd door wat er op dit uur nog werd aangeboden. Totdat ik op National Geographic Channel belandde, midden in een documentaire over een gekaapt vliegtuig. Eigenlijk hou ik niet zoveel van dit soort angstaanjagende, opkloppende sensatieverhalen, maar iets maakte dat ik toch bleef kijken: namelijk een opmerking over de reddingsvesten.

Ik heb in mijn leven vele malen in een vliegtuig gezeten. Op iedere vlucht worden, vlak voor het opstijgen, de veiligheidsmaatregelen uitgebreid uitgelegd: waar de nooduitgangen zijn, wat je moet doen als de druk wegvalt en hoe je je reddingsvest moet aantrekken. Die teksten heb ik zo vaak gehoord dat ik ze al bijna uit mijn hoofd ken. Er was echter één zin die me al die tijd heeft geïntrigeerd, namelijk de zin over de reddingsvesten: "Do not inflate your life jacket inside the cabin."

Waarom? Heb ik me altijd afgevraagd. En nu, tijdens deze documentaire, zou ik het antwoord krijgen. En daarom bleef ik kijken.

Kaping
Het ging om een Ethiopisch vliegtuig, dat door onbekende mannen gekaapt was en gedwongen werd naar Australië te vliegen. Zoveel kerosine had het toestel niet aan boord, maar de kapers wisten van geen wijken. En zo belandde het toestel zonder brandstof boven de Indische Oceaan. De piloot bereidde de inzittenden voor op een noodlanding op het water. Hij sprak tot de mensen, waarvan de meesten inmiddels danig in paniek waren: "Please put your life jacket on, it is located under your seat." Enkele mensen gilden, en iedereen begon als een gek zijn reddingsvest te pakken en aan te trekken. Er was uiteraard veel rumoer in de cabine. Vervolgens zei de piloot: "Do not inflate your life jacket. I repeat: put on your life jacket but to do not inflate."

Op dat moment trok de één na de ander aan het touwtje aan zijn reddingsvest om het op te blazen. "Nee, niet opblazen!" riepen nog enkele mensen die wisten waarom.

Noodlanding
En toen maakte het vliegtuig zijn noodlanding. De piloot had het vliegtuig vlak voor de kust van de Comoren gemanouvreerd (een noodlanding op land was onmogelijk). Een touriste op het strand filmde de noodlanding (een filmpje daarvan vind je hier, het bericht van CNN met kaartje vind je hier).

Uiteindelijk zijn van de 175 pasagiers 127 mensen omgekomen (inclusief de drie kapers). Maar er hadden veel minder slachtoffers kunnen zijn, als die mensen hun reddingsvest niet in de cabine hadden opgeblazen. Waarom? Omdat een vliegtuig onmiddellijk water maakt. De cabine stroomt razendsnel vol met water en je bent hoogstwaarschijnlijk gedesoriënteerd. Het toestel kantelt en draait. Waar is de uitgang? De kans dat de weg uit de cabine niet boven is, maar aan de zijkant of juist beneden, is groot.

Maar wat gebeurt er als je reddingsvest vol lucht zit? Juist, je drijft naar boven. Je hebt dan niet de kracht om terug naar beneden te zwemmen, naar die uitgang. En daarom is het zo belangrijk dat je je reddingsvest pas opblaast nadat je uit de cabine bent.

Maar waarom schrijf ik dit stuk en waarom staat het op deze website? De commentator van de documentaire sprak: "Tot op de dag van vandaag weten we nog niet waarom zoveel mensen de woorden van de piloot negeerden en toch hun reddingsvest opbliezen."

Maar ik weet het wel.

Negatief
Het heeft te maken met één van de wetten van hoe ons hoofd taal interpreteert. Onze hersenen hebben moeite om een commando waarin een negatief verwerkt wordt (niet, nooit, nergens, niemand) uit te voeren. Dat is de reden waarom affirmaties altijd op een positieve manier worden gefraseerd. Denk maar eens niet, en ik bedoel absoluut niet, aan een roze olifant. Zie je hoe moelijk het is om een negatief commando op te volgen?

En dat is wat er gebeurde tijdens de crash van dit vliegtuig. Mensen waren in paniek, er werd gegild, en wat horen ze? "Life jacket – under seat – inflate"

Juist op een moment waarop mensen gestressd zijn is het belangrijk om geen negatieven te gebruiken, want mensen registreren ze gewoonweg niet. Juist dan is het belangrijk om alleen in positieven te praten. In dit geval bijvoorbeeld: "only inflate outside the cabin" en dit meerdere malen herhalen.

Ik hoop dat de vliegtuigmaatschappijen zich rekenschap zullen geven van de valkuilen van hun taalgebruik. Ze hoeven maar één simpel dingetje te veranderen: de standaard waarschuwingszin "do not inflate your life jacket inside the cabin." En daarmee zouden ze tijdens dit soort crashes vele levens kunnen redden.

"Inflate your life jacket outside the cabin only."

Lieve groet,

Edith

 

Felix en Lenette en het geheim van de waterkristallen - klik hier!

GRATIS AFFIRMATIE VAN DE MAAND
"Bedankt, hij komt op het juiste moment; zoiets had ik net nodig!" -Iris

Zou jij ook graag iedere maand een prachtige affirmatie ontvangen om mee te werken – helemaal toegespitst op de energie van die maand? Laat ons jou iedere maand gratis de Affirmatie van de Maand toesturen: abonneer je nu! Vul jouw gegevens in en klik op de knop 'stuur mij de affirmaties'.

Wij gebruiken je naam en emailadres alléén voor het verzenden van de Affirmatie van de Maand – jouw adres is veilig bij ons.
klik hier als u hierboven geen formulier ziet

Bekijk onze verschillende affirmatie-producten, klik hier!

.

 

 

© alles op deze site Edith Hagenaar - Palaysia Productions