home

navigatiebar

Waarom affirmaties niet werken

Okee, ik geef het toe, ik gebruikte deze titel alleen om je nieuwsgierigheid te wekken. Waarmee ik direct een punt bewezen heb: taal kan iets in je lichaam teweegbrengen, waardoor je bijna impulsmatig er gehoor aan geeft. In dit geval was het waarschijnlijk nieuwsgierigheid, die werd opgewekt door de onverwachte uitspraak van iemand die juist heel veel met affirmaties werkt.

Wat zou dan wel de goede titel zijn geweest? Hier is-ie: "Wanneer affirmaties niet werken".

Er zijn drie mogelijkheden wat er aan de hand is wanneer affirmaties voor jou niet werken:

 1. Je ziet het als een opdracht, als een klusje.
  Als je het opzeggen van je affirmaties als een (vervelend) klusje beschouwt dat je 'moet' doen (ook al 'moet' je het van jezelf) dan verliezen ze enorm aan kracht. Dat lijkt misschien gek, want je denkt: "ik doe het toch goed, ik zeg ze toch op" maar affirmaties zijn meer dan de woorden alleen. Als je dwangmatig de teksten in jezelf herhaalt hebben ze wel degelijk effect, maar niet zo diepgaand als wanneer je vanuit vrije wil, vanuit een diepe behoefte, vanuit een liefdevol gevoel je affirmaties opzegt. (En probeer dat ook weer niet te dwingen, wat er van binnen –nog– niet is kun je niet dwingen!)
 2. Je beluistert ze wel, maar past je gevoel niet aan.
  Of je affirmaties nu beluistert, opschrijft, denkt of opzegt, het is altijd belangrijk om je gevoel, je emoties aan te passen aan de affirmaties. Stel, je bent nu teneergeslagen. Dan kun je de affirmatie gebruiken: "Ik ben blij en opgewekt". Daar zul je je al iets beter door gaan voelen. Maar wist je dat JIJ degene bent die de baas is over je gevoelens? Op het moment dat jij je gaat voelen, zoals je je zou voelen wanneer de affirmatie NU al waar was, dan versterk je de kracht van de affirmatie enorm. Bijvoorbeeld, je affirmeert dat je een geweldige partner wilt hebben met deze affirmatie (zelfs of misschien wel juist als je nog geen partner hebt!): "Mijn partner is liefdevol, zorgzaam en zeer aantrekkelijk". Zorg nu dat je je, terwijl je de affirmatie opzegt, voelt ALSOF die partner al in je leven is. Maak de gevoelens in je lichaam aan die je ZOU hebben als die partner al in je leven was. Hoe zou je je voelen? En voel het dan.
 3. Je geeft op.
  Oh, dit is echt de allerergste van de drie, waar ik ook mezelf soms aan schuldig maak. Het resultaat blijft uit (althans, dat denk je) en langzaam maar zeker zakt het doen van je affirmaties weg. Maar je weet nooit of het resultaat niet nét om de hoek had gelegen! Soms zijn er grote veranderingen in onszelf nodig voordat we een bepaald doel of een bepaalde wens kunnen bereiken. Wij kunnen dat zelf niet zien, wij denken zelf alleen maar: "Waarom vind ik die baan nou niet?" (Wat, ook al is het een vraag, toch een negatieve affirmatie is). Opgeven is nooit een goede reden om ergens mee te stoppen. Wat kan het voor kwaad om door te gaan? Waarom zou je willen opgeven? Alleen maar omdat je niet genoeg vertrouwen hebt. En als je uitstraalt, en dus heimelijk affirmeert 'ik heb geen vertrouwen dat dit werkt', wat denk je dan dat er gebeurt?

Affirmaties werken en ze kunnen grote veranderingen in je leven teweegbrengen. Zorg dat je je houdt aan de volgende regels bij het werken met je affirmaties:

 • Doe het alleen, als je van binnen blij en vrij bent om de affirmaties te doen;
 • Voel wat je zou voelen als de affirmatie nu al waar zou zijn;
 • Hou vol, hou vertrouwen.

Ook jij bent krachtig genoeg om je leven te helen met affirmaties. Succes er mee!

Lieve groet,

Edith

Ook van Edith Hagenaar:

s s

GRATIS AFFIRMATIE VAN DE MAAND
"Bedankt, hij komt op het juiste moment; zoiets had ik net nodig!" -Iris

Zou jij ook graag iedere maand een prachtige affirmatie ontvangen om mee te werken – helemaal toegespitst op de energie van die maand? Laat ons jou iedere maand gratis de Affirmatie van de Maand toesturen: abonneer je nu,

 

Bekijk al onze verschillende affirmatie-producten, klik hier!

d

© alles op deze site Edith Hagenaar - Palaysia Productions