Single & Winning
door Anne-Marijn Küthe
Anne-Marijn Küthe (38) is single mama van Thomas (7). Ze werkt als zelfstandig juridisch vertaler. Daarnaast schrijft ze over de combinatie thuiswerken en moederen. Anne-Marijn en haar zoon wonen in Den Haag.

Deel 1 - Het leven als single thuiswerkmama: alle begin is moeilijk. Of toch niet?

Deel 2 - Het leven van de thuiswerkmama: het beeld en de werkelijkheid

Deel 3 - Over de slappe was en het ontwikkelen van financiële intelligentie

Deel 4 - Time management, change management & crisis management

Deel 5 - Het leven van de thuiswerkmama: alles went, behalve isolement

Deel 6 - Een leven als single thuiswerkmama of toch niet? Twijfels en overwegingen

Deel 6
Een leven als single thuiswerkmama of toch niet? Twijfels en overwegingen

Misschien ben je een single mama en heb je, al surfend op de site van Edith, gedacht: "Thuiswerken wil ik ook wel, maar als single mama durf ik de sprong niet te wagen". Immers, wie voor zichzelf werkt als WAHM heeft een onzeker inkomen. Dat is lastig als je kostwinner bent.

Je huidige uitgangspunt is van belang voor verdere overwegingen. Hieronder schets ik een tweetal mogelijkheden.

Scenario 1
Je hebt momenteel een baan in dienstverband. Het werk op zich bevalt je wel, maar de starre werktijden en de reistijd ervaar je als minpunten. Je zou aan je baas kunnen vragen of je je werkzaamheden voortaan (al dan niet gedeeltelijk) thuis zou kunnen verrichten. Dat is tegenwoordig allang geen uitzondering meer. Belangrijk is dat je in dat geval heldere afspraken maakt over welke faciliteiten je thuis ter beschikking krijgt, zoals een computer, internetaansluiting en werktelefoon. Ook afspraken over je bereikbaarheid en het contact met kantoor zijn van belang.

De winst voor jou zit hem erin dat je geen of minder tijd kwijt bent aan reizen, dat je niet meer volledig gebonden bent aan kantoortijden en dat je daardoor je kinderen meer kunt zien. Je behoudt de zekerheid van een vaste baan en een vast salaris.  

Scenario 2
Je hebt momenteel geen baan, wel een uitkering. In dat geval kan ik me voorstellen dat je bang bent om je uitkering te verliezen, terwijl je in het begin niet genoeg inkomen hebt. Een lastige situatie. Bespreek de mogelijkheden om te werken met behoud van uitkering, want die zijn er.  Zorg anders dat je een financiële reserve hebt (spaargeld of eventueel een lening) om de eerste periode als zelfstandige goed door te komen.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere scenario's mogelijk maar het voert te ver om alle opties te benoemen. De kern is: twijfels over het onzekere inkomen van een thuiswerkmama (die als zelfstandige werkt) zijn heel begrijpelijk.

Een ander aandachtpunt is het isolement. Als single mama ben je soms al behoorlijk geïsoleerd door je situatie, als je dan ook nog vanuit huis gaat werken wordt dat nog erger, denk je misschien. Ja en nee. Als WAHM heb je niet automatisch contact met collega's, geen praatjes bij de koffieautomaat. Je moet actief op zoek gaan naar contacten met andere moeders, andere thuiswerkers en mensen in jouw buurt. Dit heeft ook een positieve kant: je moet je weliswaar inspannen, maar je mag selectief zijn.   

De voordelen van thuiswerken zijn legio. Je kunt in je oude kloffie aan de computer zitten, niemand die het merkt. Je vergaart een inkomen terwijl je je kinderen geborgenheid biedt. Luttele minuten (of zelfs seconden) volstaan om van huis naar kantoor en van kantoor naar huis te gaan. Dat laatste waardeer ik enorm omdat ik vroeger heel veel reisde voor mijn werk en allerlei leuke momenten met mijn zoon miste. De vrijheid die je hebt als thuiswerkmama is ronduit louterend. 

Zelf voel ik me in de eerste plaats moeder, in de tweede plaats werkende moeder en in de derde plaats single werkende moeder. Voor iedereen ligt dat weer anders. Feit is dat je eigen leven richting geven veel voldoening biedt. Werk en zorg laten zich goed combineren onder één dak. Wil je de sprong wagen en ook thuiswerkmama worden? Ik wens je veel succes en geluk!

NAAR BOVEN


Deel 5
Het leven van de thuiswerkmama: alles went, behalve isolement

Over werken vanuit huis ben ik vaak lyrisch. En ik ben de enige niet. Je kunt in slobberkleren aan de computer zitten, niemand die het ziet. Je kunt sterk betrokken zijn bij het leven van je kinderen, want je deelt je eigen tijd in. Als het werk even niet wil vlotten, kun je huishoudelijke taken verrichten.

Toch zijn er aan thuiswerken nadelen verbonden. Isolement is de grootste valkuil.  Als je dag na dag in je eentje zit te werken, komen de muren na een tijdje vanzelf op je af. Zeker als single thuiswerkmama bestaat dat gevaar: je kunt immers niet eenvoudig 's avonds weg. Je wereld dreigt klein te worden en zich, als je niet uitkijkt, te gaan beperken tot je kinderen en je computer.

Als ik zelf een week verstoken blijf van voldoende interactie met anderen ontwikkel ik spontaan 'tunnelvisie'. Dan denk ik in alle ernst: "Was iedereen maar zoals ik, dan was het beter toeven op deze wereld." Dat dit klinkklare onzin is besef ik pas weer als ik genoeg contacten met anderen heb. Dan zie ik in dat er vele manieren zijn om dingen te bereiken, en dat mijn manier er slechts één van is.

Als je vaak met anderen aan projecten werkt is isolement minder een probleem. Er bestaan echter veel vormen van thuiswerken waarvoor je de deur nooit uit hoeft: met een computer, telefoon en internet kun je opdrachten ontvangen, werk versturen, en contact met opdrachtgevers en vakgenoten onderhouden. 

De mogelijkheden om je isolement te ondervangen zijn legio:

  • Word actief in een beroepsvereniging en sla daarmee twee vliegen in één klap, je doet iets met je vak en je krijgt nieuwe contacten. Misschien kun je voorzitter, secretaris of penningmeester worden van je beroepsvereniging. Ook zonder een dergelijke functie kun je veel hebben aan je lidmaatschap.
  • Word actief in de oudervereniging of de ondernemingsraad van de school van je kinderen: je vergroot je betrokkenheid bij het leven van je kinderen en je leert mensen kennen.
  • Leg contact met andere thuiswerkers bij jou in de buurt: zelf heb ik een informeel netwerk dat heel eenvoudig is ontstaan. Nogal wat thuiswerkers hier in de straat hebben hun kantoor aan huis op de begane grond, ik zag ze -–letterlijk– zitten en heb een praatje gemaakt. Sindsdien wisselen we ervaringen uit, kloppen we af en toe bij elkaar aan in noodgevallen en gaan we soms met elkaar lunchen. Hoewel we totaal verschillende activiteiten uitoefenen, lopen we vaak tegen dezelfde dingen aan, zoals het bewaken van onze grenzen, problemen met apparatuur en klanten die laat betalen.
  • Leg contact met andere ouders: via je kinderen kun je andere ouders leren kennen, waar je misschien vriendschap mee kan sluiten. Via mijn zoon Thomas heb ik al heel wat inspirerende mensen ontmoet.
  • Volg een cursus: die kan volledig los staan van je professionele activiteiten. Het kan heel ontspannend zijn om met iets anders bezig te zijn dan met werken en moederen, al is het maar een paar uur per week. Gitaarles, een cursus Spaans, yoga of meditatie, fitness…het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Als single mama kun je 's avonds misschien moeilijk weg, maar er zijn heel wat cursussen die overdag kunnen worden gevolgd.
  • Zet, als dat financieel haalbaar is, een vaste avond per week een oppas in. Die avond is voor jezelf en kun je met vriendinnen, kennissen, werkcontacten, familieleden of een nieuw vriendje doorbrengen. Zelf heb ik elke week een vaste oppasavond, alleen blijft er niet altijd genoeg geld over om uit eten of naar de film te gaan. Dus ik ga regelmatig bij vriendinnen langs. Zijn je kinderen af en toe bij je ex? Dan kun je die tijd gebruiken om je sociale leven aan te zwengelen.

Let wel: als je vanuit huis werkt en je eigen tijd kunt indelen, denk je al gauw dat je alles aankan. Dit misverstand leeft vaak eveneens bij je omgeving. Wees selectief in welke taken je op je schouders neemt, dan kun je ze met plezier en vol overgave verrichten!

NAAR BOVEN


Deel 4
Time management, change management & crisis management

Dat je als thuiswerkmama goed met je tijd en energie moet kunnen omgaan behoeft geen betoog. Hier volgen een paar stappen in de goede richting. 

Stap 1: leer nee zeggen (geloof me, je zult er de rest van je leven plezier van hebben). 
Dat je flexibele werktijden hebt betekent niet dat je alles kunt doen.
De Franse actrice Emmanuelle Béart formuleerde het goed in een interview:  "nee zeggen is net zo belangrijk als ja zeggen".

Stap 2: schep orde in je huis. 
Je kinderen zullen er alles aan doen om zo snel mogelijk weer voor chaos te zorgen maar houd vol. Pas een systeem toe dat voor jou werkt.  Een mogelijke vuistregel is: "voor alles dat je huis binnenkomt iets eruit gooien." Voor alles een plek hebben geeft rust. In je werkplek is ordening al helemaal onontbeerlijk.

Stap 3: wees flexibel.
Denk je dat je het allemaal voor elkaar hebt? Dan is er slecht nieuws. Je werkschema's zullen zich door de jaren heen ontwikkelen.  De kans is groot dat je net aan een bepaald ritme gewend bent en het dan weer moet loslaten. Als je kinderen nog heel jong zijn werk je misschien alleen als ze slapen: 's middags een paar uur tijdens hun middagdutje en 's avonds als ze in bed liggen.  Als je kinderen naar school gaan wordt het makkelijker: je kunt je werktijden afstemmen op de schooltijden en 's avonds nog een paar uur werken.  Houd er echter wel rekening mee dat er veel vrije dagen en vakanties zijn. Die staan gelukkig lang van tevoren vast: het is de moeite waard om lang van tevoren oplossingen voor die periodes te vinden. 

Stap 4: stroomlijn het huishouden. 
Heb je een wasmachine, droger, afwasmachine, diepvries en magnetron?  Dat scheelt handenvol werk.  Als het financieel tot de mogelijkheden behoort is een hulp in de huishouding een geschenk uit de hemel.  Als thuiswerkmama kun je op rustige dagen en tijdstippen je boodschappen doen, zodat je niet in de rij hoeft te staan.  Geef jonge kinderen kleine taakjes, zoals de tafel dekken of de planten water geven. 

Stap 5: zorg voor een plan B: heb je 1 oppas? Dat is niet genoeg. Zorg dat je op zijn minst nog iemand achter de hand hebt: een andere oppas of een familielied, buurvrouw, vriendin. Zorg ook dat je een reserve in huis hebt van printpapier, inktcartridges, envelopjes, postzegels en zelfs een extra toetsenbord en muis. Overdreven? In de praktijk blijkt dit geen overbodige luxe.

Stap 6: stel een vast werkschema op. 
Dit lijkt tegenstrijdig: je bent toch eigen baas en niet aan bepaalde tijden gebonden? Als je geen werkschema opstelt bestaat de kans dat je altijd aan het werk bent, voel je je dan nog vrij?  Bovendien komt ongestructureerd werken je efficiëntie niet ten goede. Schep dus structuur, een ander zal het niet voor je doen.  Je kunt van de planning afwijken als omstandigheden het vereisen.

Stap 7: ken jezelf.
Op welke momenten van de dag heb je veel energie? Op welke momenten is dat minder het geval? Stem indien mogelijk je werkzaamheden daarop af. Wees ook realistisch over wat je wel en niet aankan en wat je wel en niet met elkaar kan combineren.

Stap 8: vergeet het werk rondom het werk niet in te calculeren: naast je inhoudelijke werk doe je ook de administratie, acquisitie en bijscholing, houd hier rekening mee.  Plan ook altijd 'uitlooptijd' in.

Stap 9: investeer in jezelf. 
Jij houdt je onderneming en je gezin draaiend.  Zorg goed voor jezelf.  Genoeg slaap, gezond eten, regelmatig pauzeren, genoeg beweging en af en toe een avond helemaal voor jezelf kunnen wonderen doen.

Stap 10: crisis management.
Af en toe verwordt time management tot crisis management.  Je hebt een spoedklus, de kinderen draaien om je heen en de oppas is bezet.  Je vraagt je af wat je bezielde om thuiswerkmama te worden. Zet je kinderen voor een videoband, ga aan de slag en bedenk je dat je het morgen weer anders kunt doen.

Boekentip:
Mompreneurs: A Mother's Practical Step-By-Step Guide to Work-at-Home Success
Patricia Cobe and Ellen H. Parlapiano, revised edition (2002). Kan worden besteld via www.amazon.com.

Dit Amerikaanse boek, dat door twee thuiswerkmama's werd geschreven, is een handboek voor de thuiswerkmama.  Het behandelt thema's als het imago van de thuiswerkmama, time management, kinderopvang en allerhande andere zaken die relevant zijn voor de Amerikaanse maar ook de Nederlandse thuiswerkmama. 

NAAR BOVEN


Deel 3
Over de slappe was en het ontwikkelen van financiële intelligentie

Één van de basisvaardigheden die je je als thuiswerkmama eigen moet maken is financiële intelligentie. Dit is een feit, of het je nou bevalt of niet. Als ik hierover begin stuit ik vaak op onwillige reacties. Mensen krijgen een glazige blik in de ogen of herinneren zich plots een dringende afspraak bij de tandarts. Financiën? Daar willen mensen zich niet mee bezig houden.  Flexibiliteit, klantvriendelijkheid en inventiviteit… daar draait het toch om? Als thuiswerkmama ben je beschikbaar voor je kinderen en voor je opdrachtgevers. Dat is al een hele kluif. En dan zou je je nog moeten verdiepen in geldzaken? Dat is toch echt te veel gevraagd.

Als single thuiswerkmama ben je wellicht kostwinner. Dit is niet alleen een nadeel. Het feit dat je gezin van jouw inkomen moet rondkomen kan juist motiverend werken. Je kunt je als single thuiswerkmama gewoonweg niet permitteren om laks met financiën en administratie om te gaan. Overigens raad ik elke thuiswerkmama aan om de financiën vanaf het begin goed in de gaten te houden.

Als je begint als thuiswerkmama heb je niet alleen een ijzeren wil en tomeloze energie nodig. Je moet ook een buffer hebben: een geldreserve. Die buffer heb je nodig omdat er enige tijd kan verstrijken tussen het moment dat je start als thuiswerkmama en het moment dat je je eerste opdracht binnenhaalt. Ook tussen het afronden van je eerste opdracht en het ontvangen van het geld voor die opdracht kan al gauw een maand of twee verstrijken. Misschien heb je spaargeld dat je hiertoe kunt aanwenden, geld lenen is een andere optie. Zorg dat je minimaal drie maanden vooruit kunt.

Om te bepalen hoe groot die buffer moet zijn zet je je vaste lasten op een rijtje: huur of hypotheek, energierekening, vaste en mobiele telefoon, internetgebruik, kinderopvang, verzekeringen… Ook bereken je wat je aan leefgeld kwijt bent: voor eten, drinken, cadeautjes en uitjes. Het is handig om met maandbedragen te werken. Kosten voor een inboedelverzekering bijvoorbeeld, die je eens per jaar betaalt, deel je dus door 12. Met dit overzicht kun je ook bepalen wat je zult moeten verdienen.

Als je die buffer eenmaal hebt kom je misschien in de verleiding om geld uit te gaan geven aan dure kantoorspullen. Doe dit niet! Als thuiswerkmama heb je juist de kans om je kosten laag te houden. Beschouw het als een uitdaging om met weinig middelen een professioneel bedrijf op te zetten. Moet je wel eens opdrachtgevers ontvangen en wil je niet dat ze een gammel bureau en speelgoed zien? Spreek dan in een hotel of vergadercentrum af.

Niet alleen als beginnende thuiswerkmama heb je een buffer nodig. Ook als je al een tijdje bezig bent is dit nuttig: voor periodes met weinig opdrachten of tijden waarin de kinderen extra aandacht nodig hebben. 

Met alleen een buffer kom je er niet. Verdiep je in financiële zaken. Lees de boeken van Erika Verdegaal en Adriaan Hiele. Surf eens naar de site van het NIBUD. Vraag tips hieromtrent aan andere zelfstandig werkende moeders in jouw omgeving. Raak niet in paniek als je in de beginperiode niet genoeg verdient en je je reserves moet aanspreken. Houd echter je financiën scherp in de gaten en besef dat dit echt een onderdeel is van je werk en geen vervelende bijzaak.

Als zelfstandige heb je fluctuerende inkomsten. Het verdient aanbeveling om een zakelijke en een privé-bankrekening te nemen. Op je zakelijke rekening ontvang je geld voor je werkzaamheden. Van die rekening betaal je je zakelijke kosten en maak je geld over naar je privé-rekening. Je kunt jezelf een salaris toekennen, dit biedt houvast.

Zelf ben ik ervaringsdeskundige. Vooral hoe het niet moet weet ik maar al te goed. Dankzij een lening van mijn stiefvader had ik een mooie buffer toen ik begon. Het geld heb ik er in no time doorgejaagd, het ging op aan vaste lasten in de periode dat ik niet genoeg opdrachten had maar ook aan overbodige kantoorspullen, te dure kaartjes, een potsierlijk en onbescheiden koperen naambord en een werkgarderobe om u tegen te zeggen. Tot op de dag van vandaag heb ik spijt van mijn onbezonnen gedrag. Daarom raad ik elke zelfstandige aan om vanaf het begin bewust met geld om te gaan want geld wordt niet voor niets gemunte vrijheid genoemd. Wees er zuinig mee!

Boekentip:
Vrouwenzaken: meer mans met geld, Door Adriaan Hiele, bij uitgeverij Balans, ISBN 90 5018 513 4

Zoals de titel doet vermoeden is dit een boek over financiën dat is toegespitst op vrouwen. Het boek is intelligent en geestig geschreven en bevat tal van nuttige voorbeelden. Aan bod komen zaken als de eigen woning, pensioenregelingen, beleggingen, zuinigheid en erfrecht.

NAAR BOVEN


Deel 2
Het leven van de thuiswerkmama: het beeld en de werkelijkheid

De misverstanden over thuiswerken en moeder zijn legio.

Misverstand 1: als thuiswerkmoeder kun je alles doen & alles hebben. 
Als thuiswerkmama kun je de hele dag je kinderen om je heen hebben terwijl je een inkomen genereert. Althans, dat wordt wel eens gedacht. De werkelijkheid is genuanceerder.  Sommige thuiswerkmama's kunnen de klus helemaal zonder kinderopvang klaren. Voor deze groep heb ik een mateloze bewondering.  Tegelijkertijd weet ik dat het voor mij geen haalbare kaart zou zijn om uitsluitend onder schooltijd te werken. Als single mama & kostwinner moet ik flink wat uren 'draaien'. Dat is niet anders, ik voel me er niet schuldig over of zielig om. Ook voor jou kan het zo zijn dat je kinderen een deel van de tijd ergens moet onderbrengen. Zorg voor goede kinderopvang, alleen dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Tip: maak een lijstje met activiteiten die je wel en activiteiten die je niet in het bijzijn van je kinderen kunt uitvoeren.

Misverstand 2: als thuiswerkmoeder leid je een luizenleventje.
Geloof me... als er een virus in je computer zit terwijl je een spoedopdracht moet inleveren heb je niet het gevoel dat je een luizenleventje leidt. Integendeel. Uma Thurmann zei in een interview: "Moederen is een fulltime job, als je daarnaast nog iets doet draai je overuren." Dat ben ik volledig met haar eens. Ik beschouw het als een grote luxe om mijn overwerk thuis te verrichten, in een vertrouwde omgeving, maar eenvoudig is het lang niet altijd.

De thuiswerkmama moet van alle markten thuis zijn: ze moet opdrachten binnenslepen, haar werkzaamheden uitvoeren, contacten zien te leggen en haar financiën op orde houden. Dat is geen sinecure, wat de buitenwereld er ook van denkt.

Misverstand 3: thuiswerken en het grote succes sluiten elkaar uit
Joanna Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, is misschien wel de bekendste thuiswerkmama.  Als zij niet succesvol is, wie dan wel?

Overigens is 'succes' een rekbaar begrip. Veel thuiswerkmama's kiezen ervoor om 'klein' te blijven. Daarmee bedoel ik dat ze dikwijls als ZZPer opereren: zelfstandige zonder personeel. Als dit een bewuste keuze is, heeft het niets met gebrek aan succes te maken. 

Misverstand 4: thuiswerken is voorbehouden aan een beperkt aantal beroepen
Niets is minder waar.  Dankzij de huidige technologische mogelijkheden is het voor zeer veel beroepsgroepen mogelijk geworden om (al dan niet gedeeltelijk) thuis te werken. 

Daarnaast is het dikwijls mogelijk om een vergelijkbare activiteit thuis te verrichten.  Voorbeeld: je hebt 5 jaar voor de klas gestaan als docent Frans en je beslist om voortaan zelfstandig thuis te gaan werken. Je zou didactisch materiaal voor scholen kunnen samenstellen, thuis bijles kunnen geven aan kinderen die moeite hebben met Frans of Franse conversatieles in groepjes kunnen organiseren.

Misverstand 5: thuiswerkers zijn minder professioneel
Als zelfstandige word je afgerekend op je kwaliteit. Je hebt noch flitsend kantoor noch blinkende bedrijfswagen om klanten mee te imponeren.  Alleen door je werk uitstekend te doen blijf je verzekerd van voldoende opdrachten.  In dat opzicht zijn het juist thuiswerkers die moeten zorgen voor constante kwaliteit.

Kanttekening:
Als thuiswerkmama maak ik wel eens iets gênants mee, zoals dat mijn zoon Thomas duidelijk te horen is op de achtergrond als een opdrachtgever belt.  Niet elke opdrachtgever zit daarop te wachten. 

Tip:
Neem een aparte telefoonlijn voor zakelijke doeleinden. Maak aan je kinderen duidelijk dat ze die telefoon onder geen beding mogen opnemen en dat ze stil moeten zijn als die telefoon gaat. Dat scheelt een boel stress!

NAAR BOVEN


Deel 1
Het leven als single thuiswerkmama: alle begin is moeilijk. Of toch niet?

Sta me toe me even voor te stellen: ik ben een SWAHM.  Nee, dit is geen bedreigde diersoort.  Het staat voor: single work at home mom. 

Aanvankelijk werkte ik voornamelijk buitenshuis als congrestolk. Daarnaast vertaalde ik vanuit huis, als bijverdienste. Voor mijn werk als conferentietolk reisde ik heel Nederland af. Ik had aardige collega's, boeiende opdrachten en tevreden klanten. Bovendien was het inkomen heel behoorlijk, waardoor ik niet elke dag hoefde te werken. Als single mama zou ik het op deze manier wel redden, dacht ik. 

Dat dacht ik verkeerd. Mijn leven was een logistieke nachtmerrie omdat mijn werktijden niet aansloten bij de opvangtijden van Thomas. Dat was het ergste nog niet. 

Er ging iets aan me knagen. Het zat in kleine dingen. In de vroege ochtend in een volle trein zitten in plaats van aan de ontbijttafel met het snoetje van je kind tegenover je. Het gebrek aan regelmaat, dat ik als lastig heb ervaren. De ene dag was ik van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds weg, de volgende dag was ik de hele dag met mijn zoontje. Het gevoel dat ik veel van de ontwikkelingen van Thomas miste deed pijn. 

In die tijd las ik een interview met schrijfster en thuiskok Nigella Lawson. Over haar eigen situatie zei ze: "als je kinderen maar één van hun ouders hebben moet je er gewoonweg voor ze zijn".  Dat vond ik heel herkenbaar en gaf me het steuntje in de rug dat ik nodig had. 

Ik besloot mijn activiteiten te verleggen van het simultaanvertalen op congressen naar schriftelijk vertaalwerk. Dat ging niet zonder slag of stoot overigens. Mijn omgeving moest wennen aan de nieuwe situatie, ik moest klanten zien te werven en mijn werkzame leven opnieuw indelen en richting geven. Ik ben nog elke dag dankbaar dat ik die omslag heb kunnen en mogen maken.  Het handboek van Edith heeft me toen erg geïnspireerd. Het is dan ook een hele eer dat ik nu een column op haar site heb! 

Sprong
Heb jij besloten de sprong te wagen en te kiezen voor een bestaan als thuiswerkmama? Je zult er geen spijt van hebben, dat is mijn stellige overtuiging! Als single mama beschik je over capaciteiten die je van pas kunnen komen zoals zelfredzaamheid en flexibiliteit. Des te beter want als je opdrachtgevers laat zijn met betalen, je kinderen om je heen drentelen en er een spoedklus op je wacht moet je het nodige in huis hebben. 

Werken en zorgen onder één dak is afwisselend, af en toe behooorlijk pittig en uitermate bevredigend. Je vaart je eigen koers, je biedt je kinderen geborgenheid en je vergaart een inkomen. Wees erop voorbereid dat de buitenwereld niet altijd enthousiast reageert, over misverstanden over thuiswerken lees je in een volgende column. Als je doet wat je hart je ingeeft is de buitenwereld echter onbelangrijk.

Een goede start in tien stappen:

  1. Zet voor jezelf op een rijtje welke activiteit je thuis zou willen uitoefenen.
  2. Lees je in: het boek van Edith is een uitstekend uitgangspunt.
  3. Vraag ervaren thuiswerkmama's naar hun ervaringen en valkuilen.
  4. Maak een ondernemingsplan: dit hoeft niet meer dan één pagina te bevatten, noteer welke diensten of producten je wilt aanbieden, wie je potentiële klanten zijn en welke prijszetting je wilt hanteren.
  5. Bepaal je werktijden, werkdagen en streefinkomen.
  6. Zorg dat je een geldreserve hebt voor de eerste periode.
  7. Meld je aan bij de Belastingdienst en eventueel bij de Kamer van Koophandel in jouw regio: let wel, dat tweede is niet voor elke activiteit nodig.
  8. Installeer een werkplek in je huis. 
  9. Regel goede kinderopvang.  Ook als thuiswerkmama heb je meestal wel enige vorm van opvang nodig, zeker als single mama. 
  10. Vertel aan iedereen dat je voor jezelf bent begonnen. Laat visitekaartjes drukken en deel ze gul uit.

Boekentip
WAHM! Work at home mom, handboek voor succesvol thuiswerken
Door Edith Hagenaar, bij uitgeverij Palaysia Productions. ISBN 90 76541 03 5.

Als je als thuiswerkmama aan de slag gaat is dit boek een must: het is vlot en enthousiast geschreven. Aan bod komen onderwerpen zoals het opzetten van een bedrijf, de combinatie werken en moederen, het verkrijgen van opdrachten en het vermijden van valkuilen.

NAAR BOVEN

TERUG © Copyright 1996 - 2006 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet