Dossier: Huishouden

Het huishouden blijft ons bezighouden – lichamelijk en geestelijk. Modern als we zijn, zien we wel in dat we niet zo perfect hoeven te zijn als onze moeders. Maar het stemmetje in ons achterhoofd uitschakelen is makkelijker gezegd dan gedaan: de strengheid waarmee onze moeders en grootmoeders hun huishouden aanpakten galmt nog steeds in ons door.

Naar aanleiding van een oproep ontvingen wij veel leuke, bemoedigende, interessante en hartverwarmende reacties rondom het thema huishouden. Hier staan ze allemaal op een rijtje


Thuiswerkmoeder Margreet:
"Op de vraag hoe andere thuiswerkmoeders hét huishouden doen, wil ik kort mijn ervaring met jullie delen:

Mijn kinderen hebben veel meer vertrouwen en rust gekregen sinds ik meer beschikbaar ben voor hen. Voorheen werkte ik zelfs 32 uur buitenshuis en mijn partner ook. Het huishouden besteedden wij uit. Boodschappen doen, koken en afwassen was zo'n beetje het enige huishoudelijke werk dat onze kinderen ons zagen doen.

Tegenwoordig leef ik met mijn kinderen alleen van een minimum inkomen. Ik werk 1 dag buitenshuis en verder maak ik alleen afspraken tijdens de uren dat de kinderen op school zitten. Het is drukker en hectischer dan een vaste baan op kantoor, maar het past beter bij mij en mijn gezin.

Ook in mijn huishouden heb ik meer prioriteiten gesteld. Wat is belangrijk om regelmatig te doen en bij te houden en wat minder. Zo lap ik de ramen tegenwoordig pas als ik er bijna niet meer door kan kijken, maar de vaat is schoon (vaatwasser) en de keuken opgeruimd! Doordat ik meer thuisben als de kinderen ook thuiszijn, vinden veel huishoudelijke klussen ook tijdens die uren plaats.

Het voordeel is dat de kinderen zíen waar ik mee bezig ben en mij vaak spontaan hun hulp toezeggen, wat ik natuurlijk erg waardeer. Zo halen ze soms boodschappen, helpen met de dieren te verzorgen (poes en konijn), maaien het gras of ruimen het gras op, helpen met koken enz..

Toen mijn zoon van 10 laatst vroeg of hij in de vakantie op "Fox-kids Soccercamp" mocht, moest ik hem teleurstellen vanwege geldgebrek. Toen hebben we samen een deal gemaakt: hij mocht elke zaterdag een betaalde klus doen zodat hij kon gaan sparen om over een jaar een dergelijk vakantie te kunnen betalen. Hij koos zelf het schoonmaken van de badkamer en wc. Hiervoor krijgt hij EUR 2,50 extra zakgeld (=normaal EUR 1,-). Als hij dit 70 weken doet, tot volgend jaar zomer, dan heeft hij EUR 245,- bij elkaar gespaard. Als hij dit volhoud heeft hij een naar mijn idee, meer waardegevoel voor het geld gekregen én een dergelijke vakantie van harte verdiend! 

Mijn oplossing is dus: de kinderen betrekken bij het huishouden, ze vinden het nog leuk ook!"

omhoog


Nelly mailde:
"Lieve wahm's,
Lekker niks van aan trekken dat het bij jou thuis niet netjes is, inderdaad tijd voor je kinderen en jezelf en je werk is veel belangrijker, Ik ben (nog lang?) geen wahm en bij mij is het ook vaker ' een zootje ' dan netjes. Lekker helpen op school hardstikke leuk.

Wie zit er te wachten op netjes? Je vriendinnen? Nou dan zijn ze welkom om het netjes te maken.

Maak je daar nou maar niet druk om, misschien doen zij dat ook niet en misschien zijn ze wel jaloers op jou omdat je toch maar mooi al die leuke dingen kunt doen die je voldoening geven, doordat je je niets van de opinie van anderen aantrekt (denken zij, laat denken!!) mbt de rommel in huis."

omhoog


Mevrouw Kloof uit Rotterdam schreef ons de tip van de maand:
"Bij ons thuis viel het wel mee qua rommel, maar ik merkte wel dat het met mij niet zo goed ging. Ik deed teveel en mijn lichaam kon het niet aan, en geestelijk was ik op.Ik kreeg hierdoor veel lichamelijke klachten, de gedachten dat ik moest gaan koken of dweilen was al zeer vermoeiend voor mij. Gelukkig hielp mijn vriend wel mee met het huishouden maar toch bleef het teveel.

Mijn dochtertje wort dit jaar 2, en mijn vriend heeft ADHD. Een paar weken geleden heb ik een schema/ planning gemaakt (klinkt misschien gek) met wie wat doe en op welke dagen van stofzuigen tot spullen uit de vaatwasser halen en opruimen. En ik moet je zeggen het gaat best goed, want nu kan ik meer tijd voor mezelf nemen.En ik doe niet zo veel meer op 1 dag, of alles in 1 dag/ week proppen.

Als het niet meer gaat morgen is ook weer een dag... En ik probeer me zo min mogelijk te storen aan dingen die nog gedaan moet worden. Want 'so what' ik ben een hardwerkende moeder, huisvrouw en een lieve zorgzame vriendin en het mag zeker wel eens thuis rommilig zijn.

Zo doen wij het thuis...!

Dus moeders en vaders tip van de maand! Maak een huishoudplanning voor jezelf en probeer je eraan te houden maar wees ook flexibel voor jezelf!"

omhoog


Marieke Hensel:
"Perfectie bestaat niet, dus allereerst dat maar 'ns loslaten :-)

Ken je Flylady?? Zie http://www.flylady.net. Sinds ik haar ken, is mijn huis stukken netter & schoner. En niet alleen als ik belangrijke visite verwacht ;-)

Ik doe een weekly home blessing en dat scheelt al enorm, dat gaat ongeveer als volgt:

  • 10 minuten stofzuigen in het midden (dus niet streven naar perfectie)
  • 10 minuten dweilen
  • 10 minuten deuren & spiegels afnemen
  • etc.

Elke dag een klein beetje doen, helpt me naar een schoner huis. Babysteps is iets wat ik in mijn achterhoofd heb zitten. Kleine stapjes nemen, en niet direct het hele huis schoon op één dag.. Want dat lukt toch niet...

Een ochtend & avond routine helpen me ook op weg. Door elke avond een aantal kleine klusjes te doen, zoals de afwasmachine in ruimen ('s avonds) en uitpakken ('s ochtends)."

Marieke mailde ook de Nederlandse versie van Flylady door en daar heb ik me meteen op geabonneerd, want ik kan zeker wel wat ondersteuning gebruiken! Surf naar: http://groups.yahoo.com/group/flydutchlady

omhoog


Anja Dingemans heeft geluk:
"Ik heb een man die geen, of niet lang vuil kan zien en ben makkelijk als sanitair en waar ik van eet maar schoon is. De rest is bijzaak, maar die was stapelt af en toe op. Werkster zit er niet in financieel, dus mijn man doet het meeste naast zijn werk buitenshuis, hij doet sommige dingen echter ook graag en vind ze eerder nodig."

omhoog


Irmgard Rietbroek verzucht:
"Nou het huishouden is hier ook een heet hangijzer hoor, wat ik ook doe het lijkt wel nooit echt netjes te zijn. Ja als ik net klaar ben wel, maar na 1 uur denk ik alweer waarom heb ik ook al weer opgeruimd. Gek word ik er van, en dan werk ik dus niet buiten de deur en heb maar 1 kindje van nog geen 2 rondlopen, snap er echt helemaal niets van. Zou ik het dan ooit eens leren."

omhoog


Gwennie Benjamins heeft een hele lijst met tips:
Huishouden zal altijd een hekel punt blijven als Wahm! Ik heb daar best wel eens discussies over met vriendinnen, en altijd komen we er weer op uit dat wij eigenlijk alles wel willen!

Een leuke baan, leuke kinderen, leuke partner, leuk sociaal leven met vrienden/vriendinnen, leuk huis... kortom: we lopen eigenlijk in onze zelfgegraven kuil!

En als ik dan eerlijk ben tegen mezelf, en kan zeggen dat ik eigenlijk al héél veel van dit heb (leuke baan, leuke kinderen, leuke partner, leuk huis... zoals Meatloaf dit ooit al bezong: "...Two out of three, ain't bad..." ), dan neem ik de rommel in mijn huis zo af en toe wel op de koop toe!

Daar komt nog bij dat ik 'over de horizon' van regelen probeer te kijken! Eerst waren de kinderen klein en liep ik veel te regelen, nu zijn ze al wat groter en regelen mee! Als je het maar toelaat dat het niet zo gebeurt zoals jij dat wilt doen.... maar dat ieder zijn eigen manier heeft. Áls het maar gebeurt.... uitvoering is niet zaligmakend, resultaat moet er zijn... ;-)

Zo ruimt ieder kind hier zijn/haar eigen kamer op, hebben we een schema gemaakt waar ieders taken (naar leeftijd) ingedeeld zijn. Bijv:

* Maandag: middelste tafel dekken, jongste tafel afruimen, oudste afwasmachine inruimen. En dit rouleert per dag. (Zondag is iedereens dag, dan helpen we allemaal mee!). Iedereen trekt zijn eigen dekbed recht, doet zijn/haar eigen gordijnen open, en raam om te luchten.

* Boodschappen doen we 1 x per week op een avond, dan zijn de supermarkten ook nog open, bovendien hebben we dan al gegeten, dus geen lekkere trek meer, wat de lijn ook ten goede komt! ;-)

* Iedereen doet zijn/haar kleren bij de was, wat er niet ligt wordt ook niet gewassen! Dus een favoriet t-shirt, broek, rok of dergelijke zullen ze zelf in de gaten moeten houden!

* Kinderen helpen al mee met koken, waardoor ik nu ook wel eens tegen de oudste zeg: "Maak jij vanavond de spaghetti??" ==> ik kan nog even een half uur doorwerken en hij (14 jaar) kookt ons maaltje bij elkaar! Makkelijk voor later als hij op zichzelf gaat wonen, en bovendien vind hij het ook heel leuk om te doen! Middelste en jongste staan te trappelen wanneer zij ook eens mogen koken!

* En heb ik het echt druk (zoals afgelopen weken, toen ik ook nog eens moest leren voor een tentamen!), dan overleg ik een avond aan tafel dat ik het écht even niet meer red qua huishouden/studie/werk en dat ik het fijn zou vinden als er wat extra hulp komt van man en kinderen. Dit werkt perfect!! Als je maar aangeeft hoe en wat... (en maak niet de fout te denken dat partner en kinderen dat maar moeten zien, want zij zijn geen vrouw.... ;-) Als je het maar aangeeft, zul je verbaasd staan dat ze je écht wel willen helpen, maar dat ze het gewoon niet in de gaten hebben! Ze zeggen toch wel eens: achter iedere sterke man staat een wereldvrouw! Waarschijnlijk zijn wij de 'duizendpoten' van de samenleving, en niet de man....)

* Mijn allerlaatste tip is: HUMOR!! Ook al loopt alles in de soep, en kan je wel huilen van frustratie: pak dan maar even je jas, en loop even 10 minuten naar buiten om een frisse neus te halen! Dit helpt vaak beter dan te blijven zitten in de situatie die toch al niet echt gezellig was....
Of radio hard aan, even gek dansen, springen, lachen... dat geeft weer energie! ( O ja, wat ook helpt: 1 uurtje in de week, als de kinderen op bed liggen, manlief voetbal zit te kijken: de badkamer opeisen voor jezelf! Lekker douchen, badderen, haar/gezichts maskertje nemen... kortom: Ontspannen! geeft je weer meer energie voor de vervelende huishoudelijke taken van de andere dag!"

Lees hier het succesverhaal van Gwennie of klik door naar haar site http://www.gwennie.nl.

omhoog


En Mirjam Boertje schreef een hartverwarmend verhaal:
"Ik wil graag reageren op 'de huishoud-kwestie'. Herkenning, herkenning en nog eens herkenning.

Nog zie ik mezelf bezig, puffend en hijgend van beneden naar boven rennend om de boel op orde te krijgen. Vuil wasgoed in de daarvoor bestemde mand, dekbedden, lakens, dekens en kussens moéten recht liggen, ramen moéten open voor de frisse lucht want dat is zo gezond als iedereen 's avonds weer te bedde gaat, er mag geen afwas staan als manlief thuiskomt na een lange dag werken ... en zo nog een hele waslijst.

Ondertussen kijken baby en peuter me apatisch aan en willen eigenlijk of vastgehouden worden of een stukje wandelen of ... Ik ben onverbiddellijk. Eerst moet het huis opgeruimd. Als uiteindelijk alles netjes op zijn plek
staat, hangt en ligt, is mijn jongste in slaap gevallen in de box en zit mijn oudste onder de chocolade die zij eigenhandig uit de keukenkastjes heeft geplukt door op een levensgevaarlijke kruk te klimmen.

Totdat mijn jongste dochter - toen ruim een jaar - in zo'n waanzinnige huishoud-bui van een stoeltje valt en bovenop een scherpe rand terecht komt. Ik zie alleen maar bloed. Overal bloed. En een kind in alle staten van pijn.

Alles moet anders. Besloot ik. Maar dat is makkelijker gedacht dan gedaan. Nu ben ik twee jaar verder en kan ik de boel redelijk de boel laten. Soms val ik terug in mijn oude patroon, maar dat is meestal wanneer ik al moe ben. Dan loop ik als een bezetene achter mezelf aan te rennen. En mijn kinderen worden daar niet gelukkiger van.

Terwijl ik dit schrijf is het om me heen een enorme bende. Naast me zitten mijn twee pracht-dochters, knippend, kleurend en plakkend voor mij. Ik krijg steeds mooiere pakketjes. Ondertussen ligt er een paar meter verder een stapel strijkgoed, moet de was opgehangen worden en kan de vloer ook wel een stofzuiger gebruiken. Als ik naar buiten kijk, zie ik dat ik de ramen wel eens kan lappen en oh ja, die administratie moet ik ook nog doen. En dat en dat en dat ...

Mijn ervaring is er een van loslaten en steeds opnieuw bekijken wat werkelijk belangrijk is. Soms doe ik op maandag de badkamer, soms op woensdag twee weken later. Het ligt er maar net aan hoe ik en mijn kinderen in hun vel zitten die dag. En meestal doen ze mee. Emmertje, doekje, sponsje en daarna lekker koffie met een koekje."


omhoog


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet