Bestaat de huisman?
door Marcel van Veelen

Je ziet ze niet zo veel, maar ze zijn er wel. De huisman. Sommigen zeggen dat er steeds meer komen, anderen beweren dat ze er vroeger ook al waren maar dat er nu meer aandacht voor is. Toch is hun bestaan onmiskenbaar.

Huismannen, wie of wat zijn dat eigenlijk? Ruim gedefinieerd is iedere man die zijn tijd, of een substantieel deel daarvan, besteed aan onbetaalde werkzaamheden in en om huis. Zo zijn er mannen die voor het huishouden zorgen, mannen die boodschappen doen, mannen die opvoeden, mannen die zorgen voor kinderen, een partner of anderen. Kortom mannen die niet in het standaardbeeld van het traditionele rolpatroon vallen.

Zo'n 30 jaar geleden begonnen vrouwen zich te ontworstelen van hun rol van huisvrouw en kinderhoedster. Een terechte ontwikkeling in mijn ogen. Immers de maatschappij verlangde een nieuwe rol voor de vrouw en ik moet zeggen met verve heeft zij een nieuwe invulling weten te bewerkstelligen.

Het lijkt er alleen op dat nu de man zich pas begint te realiseren dat ook hij kan emanciperen, en dat de keuze voor werk niet altijd meer een logische is. Er zijn meer krachten werkzaam die bepalen hoe men zijn eigen leven inricht. Gelukkig begint dit besef ook bij mannen door te dringen. Natuurlijk, niet iedereen heeft vrijheid van kiezen zoals we wel eens denken. Er moet in eerste instantie toch brood op de plank komen. Maar zij die een goed opgeleide partner hebben of anderszins in staat zijn anders te kiezen ontdekken dat de wereld groter is dan alleen het carrière maken. Vooral het parttime werken en het gelijkelijk verdelen van de zorgtaken is een veelgehoorde keuze.

Het is dus duidelijk dat er huismannen zijn en dat ze serieus genomen mogen worden. Het wekte dan ook bevreemding dat bij een vergelijking van de verkiezingsprogramma's van alle politieke partijen bij de 2de kamerverkiezingen van dit jaar het woord huisman in geen enkel programma voorkomt.

Daar waar de meer progressieve partijen nog de neutrale term als partner gebruiken als het gaat om de verdeling van zorgtaken, spreken de meer

conservatieve partijen nog altijd over het gezin met de vrouw als huisvrouw en kinderopvoedster.

Ondanks dat ik zeker weet dat een heleboel vrouwen goed kunnen zorgen en opvoeden vond ik toch een diskwalificatie van zowel mannen die dit ook best kunnen, als vrouwen die nu eens wat anders willen en ook een carrière nastreven.

Om dan toch de stem van de huisman wat beter te laten horen ben ik dan ook een paar jaar jaar geleden een website www.huismannen.nl begonnen. Niet zozeer om een kruistocht te beginnen maar meer om nu eens een virtuele ontmoetingsplek voor huismannen en andere belangstellenden te creëren. Sinds het begin zijn we regelmatig in het nieuws geweest met deze website. Soms had ik de indruk dat men het wel grappig of raar vond, soms ook dat men ons echt serieus nam.

Maar eigenlijk hoop ik dat vooral mannen deze site ontdekken en de verhalen op onze site laten meespelen in hun keuze van levensinvulling. Dat is voor mij het belangrijkste doel van deze website. Daarom wil ik jullie als Working-At-Home-Mothers van harte uitnodigen om deze site eens te bezoeken en ook bij jullie mannen onder de aandacht te brengen!

© Copyright 1996 - 2004 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld)

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet