Wahm succesverhalen

Irma: "Dat is wat ik leuk vind: verschillende dingen, uitdagingen, overal achteraan gaan om datgene te bereiken wat ik zelf heb bedacht of in mijn kop heb zitten."

Irma Lohman is in 2005 voortvarend van start gegaan met een nieuw, zelf gecreëerd concept binnen de modellenwereld, waarmee ze de wereld verovert:

"Ik was paar weken geleden bij een tarotkaartenlegster op een vakbeurs 'ondernemen'. Ik hecht niet zoveel waarde hieraan maar vond het wel leuk om te laten doen. De kaarten beloofden veel goeds. Ik zat recht op het paard met een stok in m’n hand. Zo van, dat heb ik op mijn manier toch allemaal maar goed geregeld, en ze zei ook dat het goed zou gaan lopen waar ik mee bezig was."

Maar je bent niet altijd zo gefocust geweest... Je hebt een bonte achtergrond.
"Ik ben met ModelCast begonnen nadat ik jaren geleden modellenwerk deed en veel shows heb gedaan. Daarnaast ben ik beroepszangeres en zit ik al vanaf mijn 17de in het artiestenvak. Naast het zingen heb ik altijd verschillende bijbaantjes gehad zoals reporter voor Privé, werken bij reclamebureaus, horeca, kledingzaken. Ook heb ik mijn visagiediploma gehaald jaren geleden. Dat ben ik momenteel ook weer aan het oppikken. Het lijkt nu net of heel veel zaken bij elkaar komen. Bepaalde capaciteiten die ik bezit krijgen nu als eigenaresse van ModelCast een gezicht, en er is niets leukers dan doen waar je goed in bent en zin in hebt.

In 2005 ben ik met de start van dit online casting/modellenbureau begonnen."

Irma Lohman van ModelCast met partner Tom en zoons Dave (2003) en Joey (2005):
"Ik stond er vaak bekend om dat ik het toch weer niet leuk vond, of weer naar een andere baan dwarrelde. Ik kon gewoon mijn draai niet vinden. Maar ModelCast is echt waar ik helemaal voor ga."

Je moest natuurlijk eerst een groot en goed bestand met modellen hebben. Hoe heb je dat aangepakt?
"Aan modellen komen is niet zo moeilijk. Iedereen kan zich in principe kosteloos bij ons inschrijven. We zoeken van dik tot dun, groot of klein, mooi of lelijk, apart, gekleurd, baby’s, oma’s en opa’s. Juist in de reclamewereld is de tendens momenteel ‘de gewone man en vrouw’.

In het begin zat ik uren (nu nog steeds tijdens de middagslaapjes van de kids en in de avonduren) achter de pc. Op allerlei modellensites waar je vaak ook de modellen rechtstreeks kon mailen. Gewoon de link naar ModelCast gemaild en dan schreven ze zich in.

Of door middel van scouten: de straat op gaan, het strand, feesten. Waar de doelgroep komt die je wilt bereiken, daar ga je naar toe. Voor 50 plussers gaan we natuurlijk niet naar de Megafestatie maar naar een 50 plus beurs. Je geeft mensen je visitekaartje en je legt uit wie je bent.

Feit is wel dat we mensen met slechte foto’s niet plaatsen. We accepteren geen huis tuin, keuken of vakantiekiekjes evenals webcamfoto’s niet. We willen kwaliteit en zodoende goede opdrachtgevers gaan aantrekken."

De eerste paar maanden verdiende je dan natuurlijk nog niets?
"M’n hoofd boven water houden tijdens de opstartfase deed ik door middel van de betaalde fotoshoots (zowel in onze eigen studio als buiten). In 2006 zijn we met actieve werving van klanten aan de gang gegaan: reclamebureaus, produktiemaatschappijen, fotografen, noem maar op. Daar houd ik in ieder geval de woensdag, als ik de kinderen niet heb, voor vrij.

Klanten krijg ik door te bellen en een afspraak te maken. Toevallig heb ik vandaag twee opdrachten gekregen waaronder een casting voor een groot bekend kledingconcern. Dat geeft een kick, daar willen we natuurlijk uiteindelijk heen. Eigen ruimte met bookers, mensen die scouten of op pad gaan naar opdrachtgevers."

Werkplek
Wat de werkruimte betreft moet ik wel een beetje lachen. Gelukkig staat ons huis te koop en zoeken we iets met kantoor aan huis. Ik had eergisteren twee grote kasten gekocht omdat ik gek werd van de zooi. Zegt Tom: “Heb je je kantoor uitgebreid?” Dan moeten we daar erg om lachen.

Alles gebeurt nu dus vanuit de huiskamer en slaapkamer. We hebben twee goede computers aangeschaft en ieder zit in de avonduren in zijn eigen hokkie. Niet meer hangen voor de buis dus.

Soms schaam ik me gewoon als ik pas ‘s avonds weet dat er bijvoorbeeld iets ergs is gebeurd. Tijd voor kranten is er bijna niet. Wel probeer ik het Journaal te kijken en natuurlijk bijblijven wat betreft de commercials.

* Inmiddels heeft ModelCast, naast de thuiswerkplek van Irma, ook een kantoor in het centrum van Den Haag.

Hoe combineer je zo'n enerverende onderneming met je kinderen?
"We hebben twee jongetjes, Dave van 2 en Joey van 10 maanden, dus mama helpen zit er nog niet in! Alhoewel Dave al met mijn visitekaartje in bed wil slapen en hij de naam ModelCast al zegt als ik vraag “Hoe heet de zaak van mama?” Zo schattig.

Ik ben geen moeder die ze een hele tijd voor de tv zet. Ze kijken Teletubbies en Tweenies terwijl ik ze help met eten en zelf wat in m’n mond stop, maar daarna is het muziekje op en met ze bezig zijn, wasje draaien, opruimen, noem maar op. Stiekem kijk ik wel even naar wat mailtjes die zijn binnengekomen, ook omdat ik wel moet opletten of er via de mail een aanvraag is binnengekomen van een klant.

Dave gaat van 11.00 tot 17.15 alleen op woensdag naar de crèche, ook omdat hij een energiek mannetje is en dat nodig heeft. Joey is heel anders, meer gevoelig, rustig en zou het niet leuk vinden in de crèche, dus allebei zijn ze bijna elke dag bij me. M’n ma neemt op woensdag wel Joey als Dave naar de crèche is.

Natuurlijk denk ik wel eens, was ik dit maar begonnen toen we nog geen kinderen hadden of goh, wat zou ik achter veel zaken aan kunnen gaan zonder kinderen. Maar dat ik daar over nadenk verder nee, heerlijk, kinderen, ik ben trouwens zwanger van de derde!

Ondanks alle hectiek thuis met de kinderen en nog eens twee katten en drie hondjes vind ik een grote familie geweldig. Verder gaan alle uurtjes die ik kan werken naar ModelCast. Als ze in de middag slapen heb ik twee uur de tijd voor mailtjes en telefoontjes, en vanaf half negen als ze op bed liggen tot 12 of soms 2 uur."

Hoe bevalt het werken vanuit huis?
"Ik zie geen nadelen wat betreft het thuiswerken, ik kom met genoeg mensen in aanraking. Ik ben mijn eigen baas en deel zelf mijn tijd in. Ook vind ik het lekker voor de kinderen dat ik er de hele tijd ben. Ik merk dat ze dat fijn vinden. Zij mogen niet de dupe worden van mijn bedrijf, dat gaat me ook gemakkelijk af want ik denk dat ik een echte moeder ben.

Ik kan andere moeders echt aanraden thuis te werken. Natuurlijk ligt het er ook een beetje aan wat je doet. Wellicht zit je liever tussen collega’s of komen de muren op je af. Maar creatief gezien is het een verademing in vergelijking met werken voor een baas. Niemand die jou zegt hoe het anders moet, of beter of hoe laat. Je deelt heerlijk je tijd zelf in, wat je des te meer enthousiast maakt als je die geplande tijd dan ook gebruikt."

Hoe werkt ModelCast?
Mensen kunnen zich online inschrijven. Ze vullen dan 45 persoonlijke eigenschappen van zichzelf in. Van kleur haar en ogen tot aan etniciteit, woonplaats, lengte, maten, talenten, vaardigheden en ambities. Willen ze acteren of figureren, of juist niet. Best uitgebreid dus, maar fijn voor de opdrachtgevers. Die kunnen hier heel gericht op zoeken.

Mensen betalen niet voor inschrijving en mogen, als ze professionals zijn, gratis gebruik maken van video en geluidssamples op onze site. Maar ook daar ben ik diegene die eerst luister of iets wel klinkt. Met een Idols stemmetje kom je er niet op hoor! Ik wil dat als opdrachtgevers zoeken op zangers/zangeressen dat het van een bepaald niveau is. Dat komt uiteindelijk het bureau en dus ook de mensen die staan ingeschreven ten goede.

Mensen moeten 3 of 4 foto’s van zichzelf uploaden. We hebben in ieder geval als eerste zichtbare foto een duidelijke close-up nodig en een totaalfoto. Daarna krijg ik de inschrijving van de betreffende persoon binnen en kijk ik of de foto’s geschikt zijn om ze uiteindelijk wel of niet zichtbaar te maken op onze site.

We organiseren zeker één keer in de maand fotoshoots voor mensen die de sessie in onze eigen studio in Den Haag willen doen. We werken samen met de fotograaf van Studio Buitenhof. Hij maakt prachtige foto’s.

Je partner werkt in de avonduren ook mee. Hebben jullie nog wel tijd voor elkaar?
"Tom helpt me waar hij kan, is er ook in zijn vrije uurtjes mee bezig en vind het leuk. Schema’s maken, bepaalde zaken op de computer waar ik tekort kom vult hij aan en hij helpt me waar hij kan. Ook vind hij het een lekker idee dat de moeder thuis is, maar als ik buitenshuis had willen werken had hij daar ook achter gestaan.

Wat wel eens minder is, is dat dit tropenjaren zijn. Twee kinderen van onder de twee, honden, katten, hij een drukke baan, ik een eigen bedrijf. We moeten wel zorgen dat we af en toe vrij voor elkaar maken anders ben je straks alleen nog maar zakelijk bezig. Het zal ook iets makkelijker worden als de kinderen ouder worden en naar school gaan.

We zijn ook druk op zoek naar personeel. Onder andere een booker – deze persoon moet eigenlijk ook een creatieve en commerciële duizendpoot zijn."

Je stopt je ziel en zaligheid in ModelCast. Hoe heeft de buitenwereld gereageerd op dit nieuwe concept?
"De reacties op onze site www.modelcast.nl zijn erg goed. We bieden veel mogelijkheden voor opdrachtgevers voor wat betreft het snel en goed zoeken op onze site naar de geschikte mensen voor een bepaalde opdracht. Strak en overzichtelijk. We krijgen nu al reacties dat ModelCast een aardig en warm team is (fotograaf, visagisten). En fijn is ook dat je mensen met vragen direct kan beantwoorden (één op één mailtjes) omdat je thuis werkt.

Meisjes die ik zelf heb geselecteerd die op onze site staan en de juiste lengte, maten en looks hebben bied ik een kosteloze minicursus modeshow lopen aan. Dan worden er ook ter plekke foto’s van hen gemaakt en geeft een visagiste advies. Dat zijn de leukste dingen, de dingen waar ik me uiteindelijk ook alleen maar mee wil bezighouden.

Zoals ik al eerder had aangegeven heb ik veel verschillende baantjes gehad. Ik stond er vaak bekend om dat ik het toch weer niet leuk vond, of weer naar een andere baan dwarrelde. Ik kon gewoon denk ik naast mijn beroep als zangeres mijn draai niet vinden. Ze moeten mij niet neerzetten in een kantoor waar ik m’n creativiteit niet kwijt kan. Maar ModelCast is echt waar ik helemaal voor ga.

Zelf naar kranten toe stappen hoort daar bijvoorbeeld ook bij. Lukt het niet bij de Posthoorn, bij de Haagsche Courant in het AD waren ze erg enthousiast en hebben ze een mooi artikel met foto’s geplaatst van sommige modellen van ModelCast.

Dat is wat ik leuk vind: verschillende dingen, uitdagingen, overal achteraan gaan om datgene te bereiken wat ik zelf heb bedacht of in mijn kop heb zitten. Zo zijn we het enige casting/modellenbureau van Nederland dat de boer op gaat, naar de mensen toe dus, op beurzen en braderieën.

Een maand geleden hebben we daardoor 120 nieuwe inschrijvingen gehad. Mensen konden voor 15 euro een mini professionele fotoshoot doen. Ter plekke werden er CD-roms gebrand en meegegeven met de mensen. Er waren daar twee professionele visagisten die de mensen mooier maakten en tien ModelCast promotieteam-modellen met petten en flyers die daar rondliepen. Opeens was ik ontroerd. Daar sta je dan na alle hectische weken van voorbereidingen en veel alleen doen: je eigen product! De drie tafels en twaalf stoeltjes waren gewoon te weinig, echt een gaaf gevoel."

Irma: "Veel doe ik erg intuïtief en dat heeft mij vaak goede dingen gebracht."

"Ik zou graag gewild hebben dat mijn vader dit allemaal had mogen meemaken. Helaas is hij in 2003 binnen paar maanden overleden. Mijn moeder wilde mijn broer en mij ieder een centje geven zodat zij in ieder geval nog kon meemaken en genieten van wat wij ermee zouden doen. Zo heeft mijn broer een mooie veranda aan het huis laten bouwen en heb ik deze site gekocht. Het gekke daaraan is dat als mijn pa nog leefde ModelCast nooit zou hebben bestaan.

Hij maakte zich vaak zorgen over mij. Alleen in Amsterdam, geen partner, nog geen kinderen. Hij zei vaak “Moet je niet hard werken joh”. Dat zei hij omdat ik af en toe als freelancer zong en steeds wisselende baantjes had. Ooit heeft hij zelfs over mij gezegd “12 ambachten, 13 ongelukken”.

Gelukkig heeft hij Tom nog twee jaar mogen kennen en één maand zorgeloos kunnen genieten van kleine Dave voordat ze zijn ziekte ontdekten. Het gaf hem een goed en rustig gevoel en hij was heel trots op me hoe ik het moederschap uitoefende. Ik ben blij dat hij met die gedachten zijn hoofd heeft kunnen laten rusten. Hij zou nu heel trots zijn geweest op me, en ik hoor het hem zo zeggen: “‘t meisje, doet ze een modellenbureautje dan”. En beiden zouden we erom lachen. Want ik fix het toch maar weer op mijn manier.

Casting en Modellenbureau ModelCast: http://www.modelcast.nl


naar Succesverhalen

naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2006 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet