Wahm succesverhalen

Mirjam van Ytra Lon: "Ik vindt ons bedrijf een heel gezinsvriendelijk bedrijf, doordat Sverrir ook thuis werkt kunnen we allebei de kinderen veel om ons heen hebben en mee laten doen."

Mirjam met Karlotta (1993), Alwin Máni (2001) en Janneke Rós (1995):
"Ik werk heel veel met de kinderen erbij, dat is het leuke van een boerderij en de Bed&Breakfast ook eigenlijk. De kinderen helpen al van jongs af aan mee. "
Dochter Hugbjört Lind (2005) staat niet op de foto.

Mirjam Blekkenhorst vertelt ons hoe ze samen met haar man een boerderij, een Bed&Breakfast en een gezin met vier kinderen runt, in... IJsland. Hoe kwam ze daar eigenlijk terecht?
"Het begon allemaal met een vakantie in Zweeds Lapland, daar werd ik getroffen door het zogenaamde 'Noordelijk Gevoel'. En de letterlijke schoonheid van de natuur daar raakte me. Nederland vond ik allang erg druk en vol, terug uit Lapland vond ik het er ook erg vies. Ik had sterk het gevoel van 'ik wil weer weg'. Toen vertelde een via via vriendin me haar verhalen over IJsland waar zij een paar keer geweest was en gewerkt had en die spraken me erg aan. Heb m'n studie onderbroken en 2 maanden later stond ik alleen met een paar adressen en telefoonnummers op zak in Reykjavík. Dankzij één van die telefoonnummers kwam ik via via bij Sverrir terecht en voorjaar 1990 heb ik m'n hele hebben en houden naar IJsland verhuisd.

Sverrir, mijn man, was al boer toen ik hem ontmoette. Ik ben bij hem ingetrokken en mee gaan werken op de boerderij. In 1991 moesten we verhuizen en kwamen we hier terecht. Er was héél veel achterstallig onderhoudt aan huis en boerderij dus we wisten wat we te doen hadden toen we dit overnamen. In eerste instantie werkten we hier hoofdzakelijk met vee. Tegen ons woonhuis aan stond nog het oude woonhuis, helemaal vervallen en met gaten in het dak. Het was een kwestie van, gaan we dat afbreken of weer opbouwen? We hebben voor het laatste gekozen met in ons achterhoofd het idee van verhuur. Langs het huis stroomt een rivier waar forel gevangen wordt en we hadden in eerste instantie het idee dat het misschien een goed onderkomen voor vissers zou kunnen zijn. Tijdens de opbouw hier werden de eerste 2 meiden geboren.

We werken hier duidelijk in seizoenen, in de winter doe ik hoofdzakelijk de PR voor de Bed&Breakfast (B&B). Als het even kan neem ik graag een deel van het voeren van de beesten op me. Soms kom ik in tijden niet in de stal en dan een periode weer iedere dag. Het werken met dieren vind ik wel heel fijn, ze hebben zo'n rust om zich heen. Als de kinderen naar school gaan, zoals nu weer gedeeltelijk, rij ik twee keer per dag heen en weer naar het dorp om ze weg te brengen en weer op te halen, valt onder betaald werk. Onderhoud aan de herberg doe ik ook 's winters, of eventueel herinrichting."

"Heel duidelijk een verschil met het eigen baas zijn is de zelfdiscipline die je aan de dag moet leggen om aan het werk te gaan. Aan de ene kant is het fijn om je eigen tijd in te kunnen delen, als je eens een dag vrij wilt nemen kan dat, aan de andere kant ben je enorm gebonden aan zo'n bedrijf. Als je in loondienst bent ga je niet in je vrije weekend nog eens aan het werk."

Lammetjes
In mei en juni is het dik 3 weken lammertijd, meestal draai ik dan de nachtwacht om lammetjes in de wereld te helpen. Meteen daarna en al tijdens de lammertijd komen de toeristen en vissers. Dan is het dus een kwestie van klanten helpen en de herberg dagelijks schoon houden. Soms maak ik met mensen een rondrit in de omgeving. Soms heeft Sverrir een hulp nodig met omheiningen aanleggen of we planten boompjes en ik help bij het hooien. In het najaar halen we de schapen naar huis, die lopen de hele zomer in de bergen, als ik niet met een baby thuis zit ga ik een aantal dagen mee. Hoofdzakelijk de loopdagen, ben niet zo'n held te paard hier in het moeras. Die tijd hebben we het druk met schapen sorteren, wat blijft en wat gaat voor de slacht, wegen e.d. En als het een beetje lukt trakteren we onszelf op een vakantie in november.

Ik werk heel veel met de kinderen erbij, dat is het leuke van een boerderij en de B&B ook eigenlijk. De kinderen helpen al van jongs af aan mee. Dat begint met de beesten water geven, kippen en konijnen voeren, ook een doekje en helpen schoonmaken in de herberg. Als ze wat ouder worden nemen ze af en toe een deel van het voeren op zich, zijn goede hulpen in de lammertijd en bij het wegen en inenten van de schapen. Als ik er even niet ben kunnen ze al heel goed gasten ontvangen en naar hun kamers wijzen. De oudste helpt met het in de computer intikken van de veeboekhouding, enzovoorts."

Hoe heb je het geregeld met kinderopvang?
"Door de jaren heen is dat heel wisselend geweest. Verschijdene keren hebben we voor een half jaar of zo een hulp in huis gehad. Die pasten dan ook deels op de kinderen. De oudste meiden gingen een tijdje een paar keer in de week naar de crèche, dat ga ik nu niet meer doen met de nieuwe lichting. Alwin gaat soms naar de buurman en is inmiddels oud genoeg om met Sverrir mee te gaan naar de stal. Zo wisselen we elkaar af. Karlotta en Janneke gaan deels naar school, dat geeft mij toch weer een stuk rust, vind het anders toch wel zwaar worden met kinderen in zulke verschillende leeftijden en met zulke verschillende behoeftes.

Normaal gezien wisselen Sverrir en ik elkaar dus zoveel mogelijk af en naar gelang de kinderen iets ouder zijn lukt dat beter. Kunnen ze meer bij hem zijn. En nu passen de ouste meiden ook wel eens op het jonge spul.

Mijn schema veranderd aan de hand van de veranderende gezinssituatie. Nu met een baby van 5 mnd die 's ochtends uitslaapt en 's avonds alleen maar d'r moeder wil zien sta ik om 6 uur 's ochtends op zodat ik dan tijd heb voor computerwerk.

Globaal gezien ziet mijn dagschema er als volgt uit: sta om 6 uur op, ga eerst trainen, een half uur tot een uur. Vervolgens administratief werk, dan wordt de baby wakker en komt Alwin binnen van z'n ochtendvoeding met pa. Ik kook eten en haal om 12 uur Karlotta en Janneke uit school. Als Hugbjört een dutje doet van een uurtje, werk ik nog even en daarna ben ik met de kinderen bezig of het huishouden. Om half 6 ga ik naar de stal voor de middagvoeding.

's Zomers geen schapen, wel toeristen, dan ziet het er weer heel anders uit. En zodra de baby groter wordt gaat het er weer heel anders uit zien.

Het Wahmboek heeft me geholpen, bijvoorbeeld door ervaringen van andere vrouwen te lezen. Hoe zij hun dagindeling regelen e.d. Ook vindt ik dat Edith heel goeie ideeën en uitkomsten aandraagt.

"De boerderij bestaat uit een stal waar 300 schapen in terecht kunnen, daar tegenaan de hooischuur, aan de andere kant van de hooischuur een stal voor zo'n 80 lammeren en 7 paarden. Daar houden we ook konijnen en IJslandse kippen. Daarnaast staat een grote schuur waar onderhoudt aan machines uitgevoerd kan worden en waar een deel van de machines 's winters gestald staat.

De B&B staat tegen ons woonhuis aan, ideaal omdat je dan geen einden hoeft te lopen om gasten de weg te wijzen of schoon te gaan maken. Als je de herberg in komt zijn daar in de hal 2 toiletten en 2 douches, naar rechts kom je in de keuken en zitkamer, rondom de zitkamer liggen 3 slaapkamers, 2 tweepersoons kamers en een vierpersoons kamer.

Naar links van de hal is nog een kamer waar 8 personen kunnen slapen, dit was vroeger een koeienstal voor 4 koeien. Wij hadden daar onze koe in staan onze eerste jaren hier, dat leverde genoeg melk en room en joghurt en kwark voor eigen gebruik. Nu leveren de toeristen meer op!"

Opwaartse spiraal
Sverrir en ik kunnen heel goed samen werken, we dragen allebei ons eigen steentje bij in het bedrijf. Onze interesses overlappen elkaar maar zijn ook heel verschillend, daardoor kunnen we samenwerken maar hebben we ook ieder een heel eigen plek in het bedrijf. We kunnen ieder onze eigen kant opgroeien. Ik heb een heel temperamentvolle man, dat vond ik in het begin wel eens moeilijk om mee om te gaan. Zelf ben ik heel rustig van aard. Uiteindelijk hebben we juist daardoor heel veel van elkaar geleerd, hij om in moeilijke situaties waarin alles helemaal niet lijkt te lukken rustig te blijven. En ik om door te zetten en niet zomaar het bijltje er bij neer te leggen. Alleen de boekhouding is nog een touwtrekkerij, dat is voor geen van beiden een favoriete bezigheid.

Vooralsnog zijn we er niet rijk van geworden maar sinds de B&B er bij gekomen is hebben we het wel ruimer gekregen. Mede door de keuze de kinderen helemaal zelf op te willen voeden doe je financieel een stapje terug [omdat je minder uren werkt, red.]. De B&B varieert per jaar vrij sterk, soms draaien we een goed jaar met veel gasten, er zit een opwaartse spiraal in met één heel slap jaar ertussen. De boerderij met de lamsvleesproductie brengt nog altijd ons hoofdinkomen, de B&B begint terrein te winnen en dat zien we positief ontwikkelen in de toekomst. Noord-oost IJsland is nog een heel rustige hoek maar begint meer bekendheid te krijgen. We verwachten hier goed in te kunnen groeien."

Wat vind je het moeilijkst/minst leuk aan thuiswerk?
"
Het is er altijd, het lukt niet altijd je er los van te rukken je kunt altijd bezig blijven. Vooral met de beesten zijn we natuurlijk erg gebonden.

Vooral de financiële kant is niet altijd makkelijk geweest, we hebben de tijd genomen voor de opbouw, ieder jaar iets. We kwamen in aanmerking voor verschillende subsidies en besloten geen leningen te sluiten. Van te voren hadden we een duidelijk plan opgesteld wat we wilden doen en in welke volgorde. Uiteindelijk konden we de B&B een jaar eerder openen dan gepland en waren de inkomsten meteen extra omdat we geen leningen hoefden af betalen.

Wat ik het leukst vind is het eigen baas zijn, mijn eigen keuzes kunnen maken. Het zo inrichten zoals ik zelf wil. Ik kan dit helemaal laten groeien en ontwikkelen naar eigen inzicht en zoals ik het leuk vindt. Met vallen en opstaan ben ik nu ook aan het studeren voor gezondheidsspecialist en dat hoop ik in ons bedrijf in te voegen met tijd en wijle. Dat kan allemaal.

Ik vindt ons bedrijf een heel gezinsvriendelijk bedrijf, doordat Sverrir ook thuis werkt kunnen we allebei de kinderen veel om ons heen hebben en mee laten doen."

"Zeker met de toeristen gebeurt er altijd wel iets. Soms mogen mensen met hun camper of tentje hier staan en dan maken ze gebruik van douche en toilet in de herberg. Een keer stond hier een Duits stel met hun camper, ik had ze de toiletruimte laten zien, klaar. 's Avonds komt Karlotta naar me toe terwijl ik in het kantoor zit te werken: 'Er komt zomaar een man binnen lopen en die gaat staan afwassen in de keuken!' Ik loop naar de keuken, staat die Duitse man daar af te wassen. Ach ja, daar had ik niet aan gedacht, die fasciliteit hebben campergasten ook nodig! Ik zeg die man dus heel vriendelijk dat het de bedoeling is dat 'ie de keuken aan de andere kant gebruikt. Hij werd vreselijk verlegen, pakte gauw z'n teiltje en liet van schrik z'n afwasmiddel staan.

Of de keer dat we met z'n allen weg gingen en ik had een briefje op de deur gezet voor het Spaanse net getrouwde stel dat we verwachtten, 'gaan jullie maar vast naar binnen'… Toen we thuis kwamen zaten ze heerlijk uitgebreid in onze keuken, hoe ze binnen gekomen zijn weet ik nog niet, waarschijnlijk heeft de tuindeur niet goed dicht gezeten.

Of de keer dat mijn schoonmoeder met onze was ook de was van de gasten van de waslijn had gehaald…

De laatste zomer dat we de koe hadden dacht Sverrir dat de bevruchting die winter niet gelukt was, we verwachtten dus geen kalfje die zomer. Tot op een dag een paar gasten ons komen vertellen dat er een pas geboren kalfje in het weiland bij de koe is, 'of dat ook kwaad kan met die stier er bij?'"

Je bent buitenlandse in IJsland, is het niet erg moeilijk om in contact te komen met anderen en je thuis te gaan voelen, als je geen baan buitenshuis hebt?
"
Toen we hier kwamen wonen heb ik me meteen opgegeven bij een paar verenigingenen dat heeft me zeker geholpen mensen hier te leren kennen. Een paar jaar terug besloot ik even pauze te nemen van dat verenigingswerk maar ik begin nu de behoefte te voelen dat weer op te gaan pakken want zeker 's winters kom ik zo erg weinig mensen tegen. Ook zoiets als een paar keer per week een uurtje aerobic helpt om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.

Afgelopen winter gaven we volledig thuisonderwijs, aan de ene kant beviel het wel aan de andere kant vond ik dat we te geïsoleerd raakten. Het sociale leven van de meiden ging wel door met padvinders enzo maar we misten wel de toneeluitvoeringen van school en meer van dat sort bijeenkomsten. Er is hier wat dat betreft dan ook weinig te doen, geen musea enzo in de buurt. Als je iets wilt ondernemen moet je al gauw honderden kilometers rijden. Vandaar dat het ons goed bevalt dat we tot een overeenkomst zijn gekomen met de school, de kinderen gaan deeltijds naar school.

Wat zou je Nederlandse moeders die in het buitenland wonen aanraden wat betreft thuiswerken?
"Zeker doen, ik denk vaak dat we een stapje voor hebben omdat we met frisse ideeën in een ander land binnen komen. De mensen daar kunnen vast een heleboel van je leren. Meld je aan bij een vereniging, koor, toneelgroep of iets dergelijks om met mensen in contact te komen.

Thuiswerken is iets wat je echt moet willen, waar jij je goed bij voelt. Je moet flexibel zijn en kunnen organiseren helpt zeker mee. Ik merk aan mezelf altijd dat als ik het werk teveel voor laat gaan ik iebel word naar de kinderen toe. Dan moet ik mezelf even een halt toe roepen. Laat de boel maar even de boel, ontspan en vertrouw. Vertrouwen en loslaten is mijn motto.

En ook heel belangrijk, zo niet het belangrijkste, maar dat geldt altijd of je nu thuis werkt of niet, neem tijd voor jezelf. Vind iets wat bij je past, hardlopen, fietsen, yoga, mediteren. Denk niet, daar heb ik geen tijd voor, uiteindelijk krijg je er meer energie door, werk je beter, voel je je beter, werkt het positief op alles."

Bezoek Ytra Lon virtueel door hier te klikken, of natuurlijk in IJsland zelf!


naar Succesverhalen

naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2006 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet