Wahm succesverhalen

Jackie: "Mijn man zei op een bepaald moment: Hak de knoop door en ga beginnen, je hebt het in je!"

Jackie Rademakers, moeder van Kevin (1987), Joey (1989) en Ryan (1991):
"Ik heb niet ergens echt spijt van, je hebt ervaringen nodig om te komen waar ik nu ben. Al had dat inzicht wellicht wat eerder mogen komen!"

Schoorvoetend
Ik had absoluut niet het vertrouwen dat ik dit kon en ben echt schoorvoetend begonnen. Dus ook met lage tarieven, ik durfde niet teveel te vragen 'want wie zat nou op mij te wachten.' Ik weet inmiddels beter!

Maar laten we bij het begin beginnen. Jackie volgde een opleiding interieurontwerp, eigenlijk alleen maar om hun eigen jaren 30 huis goed te kunnen opknappen. Het resultaat was zo goed, dat mensen haar steeds vaker om woonadvies vroegen. Ze had hier zoveel plezier in, dat haar man zei: "Hak de knoop door en ga beginnen, je hebt het in je!"

Jackie: Dit heb ik eind '99 gedaan: Jackie Rademakers Interieurontwerp. Ik hou me bezig met de inrichting van ruimtes in de breedtste zin van het woord. Voor particulieren van kleuradvies tot electriciteitsplan voor nieuwbouw, en voor zakelijke projecten van kleuradvies tot complete inrichting en ontwerp van werkplekken.

Waarom koos je voor thuiswerken?
Ik ben echt eigen baas en kan mijn werk zelf indelen op tijden dat het mij schikt. Bovendien heeft mijn huis een hele goede energie, dus het is een heerlijke plek om me te ontplooien
.

Op tv!
Jackie was verbonden aan het woonprogramma van de lokale omroep, waar ze wekelijks de interieurvragen van kijkers beantwoordde.

Het programma is inmiddels gestopt, maar het is natuurlijk een prachtige manier om je naam in de wereld te zetten. "In het begin plaatste ik ook advertenties, maar nu is vooral de mond-tot-mond reclame belangrijk." En dat is ook zo: als je goed werk levert en een goede dienstverlening hebt, praat dat zich altijd door.

Bekijk hier de uitzendingen

 

Het voordeel van thuiswerken is dat je de deur niet uit hoeft en je werkt in een fijne omgeving. Uiteraard moet je wel de deur uit indien je afspraken met klanten hebt, maar dan bepaal jezelf wanneer.

Het nadeel is dat klanten ten alle tijden bellen of aan de deur komen. In begin was dit niet zo erg want je wilt groeien, maar op het moment dat de verhoudingen scheef komen te liggen en het werk compleet verweven wordt met privé, is het tijd om een lijn te trekken. Eerst zorgde ik voor een apart privé en zakelijk telefoonnummer en weer wat later voor aparte kantoorruimte.

Afstand
Mijn werkplek is op dit moment een kamer met een open verbinding met de woonkamer. Er ligt hardsteen op de vloer, bureau en kasten zijn van oude steigerplanken en mijn werkblad is ook van hardsteen. Ik heb een oude fauteuil een eigentijdse zwartwit bekleding gegeven met een zwart kastje ernaast.

Op dit moment wordt de garage (5x8) verbouwd tot kantoor met een eigen ingang voor klanten. Ik kan wel binnendoor naar mijn kantoor, maar de bijkeuken en de hal aan de achterkant scheiden het kantoor van mijn woonkeuken. Zo kan ik beter afstand nemen van de telefoon en computer!

Afwisseling
Ik ben begonnen met particulieren en sinds een paar jaar komen er ook zakelijke projecten. Ik merk dat ik dit ook heel leuk vind. Het is heel leuk in een ander beroep te kruipen om zo de ideale situatie te creëren. Wellicht komt er een moment waarop ik een keuze maak. Nu kan ik beide goed combineren en het geeft veel afwisseling.

Ik werk 4 vaste dagen in de week. Op donderdag ben ik in principe vrij, regelmatig pak ik wel de morgen erbij. In het weekend doe ik vaak de administratie. Mijn werk bestaat uit gesprekken met klanten, tekeningen maken, meubels uitzoeken, verlichting,
raamdecoratie, enzovoort. Plannen voor andere mensen maken dus, hoe willen zij leven en wat past daarbij. Hoe zit een bepaald beroep in elkaar en hoe moet de werkplek en -omgeving er dan uitzien. Wat wil je uitstralen. Dit zijn overpeinzingen waar ik mee bezig ben om uiteindelijk het ideaalplaatje voor mijn klanten op tafel te kunnen leggen.

Oppas heb ik niet meer nodig, en ik werk inderdaad regelmatig met de kinderen erbij.

Inmiddels weet ik een beetje hoe ik een powerpointpresentatie moet maken, maar mijn jongste zoon vind dit nogal eenvoudig. Hij maakt in een mum van tijd de mooiste powerpoints. Hij heeft overigens mij ook geleerd hoe ik dit moet doen. Ook als er problemen zijn met de computer helpt hij me een handje. Mijn middelste zoon zit inmiddels op de Kunstacademie in Maastricht en heeft uiteraard ook zijn eigen mening. Hij kijkt al jaren mee en wil vaak weten waarom ik bepaalde keuzes maak. Vorig jaar moest Joey een richting kiezen, het werd architectonische vormgeving.

Mailwisseling (hij zit inmiddels op kamers):

Ha interieurontwerpster,

Ik weet inmiddels dat ik voor architectonische vormgeving ga.

toekomstig Interieurarchtect

Mijn retourmail:

Kun je fijn bij mij komen werken

Antwoord:

Nee jij bij mij!

Ik denk dan heerlijk dat zelfvertrouwen, vooral vasthouden.

Mijn oudste zoon is student geneeskunde en vind het allemaal prima, hij zegt zelf altijd 'Ik heb er niet zo'n kijk op'. Hij helpt wel indien er stalen gehaald of gebracht moeten worden – kan hij weer even autorijden!

Jackie Rademakers:
"Mijn specialisatie is om van elk huis een thuis te maken."

In het begin is de computer weleens vastgelopen. Ik heb inmiddels een aparte computer en de jongste mag er niet meer aan! Dit blijkt heel moeilijk te zijn en vaak komt er dus toch allerlei spam binnen (door msn) of loopt hij weer vast. Het is toch moeilijk om van mijn computer af te blijven. Deze is veel fijner!

In het begin was het moeilijk om voor je werk te kiezen als er iets met de kinderen was. Maar inmiddels gaat dat stukken beter en als er al een afspraak in mijn agenda staat en ik was niet op de hoogte van een activiteit van de kinderen, moeten zij dat begrijpen en dat doen ze ook. Ook voor mijzelf gevoelsmatig kan ik er nu beter mee omgaan. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat alles 100% moet zijn, maar dan wordt alles zo geforceerd. Als je dat los laat gaat alles ineens een stuk beter. En vooral ook regelmatig tijd voor jezelf inplannen. Ik schrijf werkelijk gewoon alles in mijn agenda, en dan gebeurt het ook! (wandelen, sauna, naar de stad enzovoort)

Extra
Zonder mijn man Har had ik nooit zover kunnen komen, hij houd zoveel mogelijk rekening met me. Boodschappen, koken indien dit zo uitkomt, mijn kantoor bouwen, ouderavonden. Er is continu overleg wie wat doet. Indien er pittige opdrachten zijn is hij mijn vraagbaak, referentiepunt en sparringpartner. Ik heb de luxe dat we van Har z'n inkomen goed kunnen leven en dat mijn inkomen erbij ons in staat stelt heel veel leuke dingen extra te doen.

Inschatting
Ik kom uit de mode en heb lang in de winkel gewerkt en later de organisatie van verschillende filialen gedaan. Door mijn ervaring met mensen en klanten in de zaak weet ik hoe je met verschillende mensen om moet/kunt gaan. Dat is heel prettig als ik bij mensen thuis of op het werk kom. Ik kan heel snel een inschatting maken van wat mensen willen bereiken. Daarbij weet ik nu uiteraard beter hoe wonen en werken in elkaar zit dan toen ik 20 was, dus de ervaring van leven en werken vind ik essentieel.

 

Ik heb mijn huishouden inmiddels uit handen gegeven; poetsen, strijken, ramenwasssen, het wordt allemaal gedaan. Dit geeft enorm veel rust en zo kom je beter aan jezelf en aan je gezin toe.
Bovendien kun je deze tijd beter aan je werk besteden
.

Ik heb niet ergens echt spijt van, je hebt ervaringen nodig om te komen waar ik nu ben. Al had dat inzicht wellicht wat eerder mogen komen!

Wat wil je andere moeders aanraden?
Durf in jezelf te geloven! Ik heb mijn succes te danken aan het lef om te beginnen en mijn eigen weg te zoeken. Ondanks sceptici uit mijn directe omgeving. Mede door mijn man en de kinderen heb ik kunnen groeien; persoonlijk en zakelijk.
 

Tegelijk met het begin van mijn eigen bedrijf kwam ik in aanraking met spiritualiteit. Er zijn inmiddels vele deksels geopend en ik weet nu waar ik sta en voel me sterk en gelukkig.

De website van Jackie is te vinden op: www.jackierademakers.nl


naar Succesverhalen

naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2007 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet