Wahm succesverhalen

Laura: "Echt alleen maar voor de lol is het niet meer, daarvoor heb ik teveel investeringen gedaan!"

Laura van den Brink, moeder van Estelle (2003) en Danique (2008):
"Ik kwam niet zelf op het idee, maar de vaste kopers op Marktplaats gingen er om vragen!"

Foto: www.manoneekhout.nl

Je bent begonnen op marktplaats. Hoe ging dat in z'n werk en waarom kreeg je succes?
Na het eerste jaar me gek gekocht te hebben aan babykleding voor mijn dochter, zat ik met zoveel spullen dan ik eens ging kijken hoe andere mensen daar vanaf kwamen. Zo kwam ik met Marktplaats in contact en er ging een wereld voor me open. Dacht ik altijd dat mensen tweedehands vies en gek vonden, daar zag ik dat werkelijk alle ge- en verkocht werd.

Ik maakte foto's van al mijn spullen en keek goed hoe anderen het deden. Ook kocht ik zelf voorzichtig wat leuke tweedehands merkkleding op Marktplaats en raakte 'besmet' met het vintage virus. Inmiddels is 80% van de kinderkleding die ik aanschaf voor mijn dochter tweedehands, maar wel allemaal van dure topmerken. Reden hiervoor is dat deze kleding zijn waarde behoudt en van een goede kwaliteit is, zodat het heel goed een tweede en derde ronde meekan.


Ik denk dat ik succes kreeg met het online verkopen omdat ik een dure smaak heb, die aanslaat bij veel Marktplaats-moeders. Daarbij heb ik een marketing-achtergrond waardoor mijn advertentietekst misschien net iets wervender waren dan die van anderen. Opvallen is namelijk erg belangrijk tussen de duizenden advertenties op Marktplaats.

Toen besloot je een winkel te beginnen, maar dat is toch iets
anders dan verkopen op Marktplaats.

Het openen van mijn eigen webwinkel ik eigenlijk heel raar gegaan. Ik kwam niet zelf op het idee, maar de vaste kopers op Marktplaats gingen er om vragen. Ze wilden liever in een oogopslag mijn aanbod kunnen zien, zonder moeilijk te moeten zoeken tussen al die advertenties. Toen ik me erin ging verdiepen kwam ik erachter dat het heel eenvoudig was om zo'n standaard winkel te openen en van lieverlee ben ik mijn Marktplaats-advertenties gaan verplaatsen naar mijn eigen winkel. Ik had al een hele lijst van emailadressen verzameld van mensen die een mailtje wilden ontvangen bij een update en die verwees ik zo naar mijn nieuwe winkel.

Het voordeel van een eigen winkel is dat je advertenties niet 'verzuipen' in het enorme aanbod op Marktplaats. Het kostte me op een gegeven moment zoveel tijd om die advertenties steeds bovenaan te plaatsen, dat ik niet aan nieuwe kleding verkopen toekwam. Het grootste nadeel van een eigen webwinkel is dat je zelf voor je bezoekers moet zorgen. Op Marktplaats kijken tienduizenden mensen per dag, op Designerbaby.nl tegenwoordig standaard zo'n 200 mensen per dag. En dat zonder adverteren. Ik heb mijn website zo ingericht dat ik goed gevonden word via Google en dat er heel veel links staan op startpagina's en andere websites. Daarnaast stuur ik regelmatig berichtjes naar de media, die over het algemeen goed worden opgepikt. Ik heb een enorme mailinglijst opgebouwd van mensen die een email ontvangen wanneer er kleding is geplaatst. Daardoor is vrijwel alles meteen verkocht.

Waar ik me op heb verkeken in de interesse die mensen hebben in mijn spullen. Ik plaats regelmatig artikelen, maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod, waardoor ik regelmatig mensen moet teleurstellen. Voor mij is dat een goed uitgangspunt natuurlijk, omdat ik toch mijn spullen wel verkoop, maar ik zou eigenlijk het aantal artikelen veelvuldig moeten verhogen om al mijn klanten tevreden te kunnen stellen. Daar staat natuurlijk het aantal uur tegenover dat je aan zo'n webwinkel wilt/kunt besteden en dat is momenteel niet onuitputtelijk.

Over je boek: waarom heb je het geschreven?
Ik kreeg wekelijks mailtjes van vrouwen die ook zelf een winkeltje wilden opstarten en mij om tips vroegen. Soms waren het heel specifieke vragen, andere keren meer in de trant van 'hoe zorg je voor een succesvolle winkel'? Het kostte teveel tijd om al deze vragen te beantwoorden en ik had al in mijn achterhoofd om het ooit op papier te zetten. Via een omweg kwam ik toevallig in contact met het concept van Onlibri.nl, een uitgever die gratis boeken uitgeeft via het internet. Het sprak me aan, zeker omdat ik vind dat mensen die in een opstartfase zitten geen geld moeten uitgeven aan boeken ed, maar hun geld juist moeten gaan verdienen. Het was erg leuk om alle kennis die ik de afgelopen vier jaar heb opgedaan op papier te zetten en ik krijg ook regelmatig complimenten van lezers die het boek zo helder geschreven vinden en veel aan de tips hebben. Ik kreeg van de media nog wel eens de kritiek dat het voor de hand liggende tips waren, maar juist doordat het zo praktisch opgebouwd is, kan het door iedereen worden gebruikt.

Download hier gratis Laura's boek: Zo verkoop je succesvol op internet

 

Wat zijn de valkuilen van verkopen op internet?
De valkuilen die ik ben tegengekomen met het kopen via internet is dat sommige dingen er niet mooi meer uitzien (terwijl er bv staat 'als nieuw') of dat ze te klein zijn. Je hoort ook wel eens dat mensen wel geld betalen maar er nooit iets voor opgestuurd krijgen. Dat heb ik gelukkig nog nooit meegemaakt.

Kijk altijd heel goed naar de foto's en vraag door als je twijfelt. Laat iemand de maat opnemen van bijvoorbeeld het shirt dat je leuk vindt en vraag of het er nog mooi uitziet. Klaag ook als het niet aan je verwachting voldoet, misschien kun je dan nog een korting bedingen. Maar bedenk wel dat het tweedehands is, dat het er niet zo uitziet zoals het direct uit de winkel komt. Ik moet zeggen dat in de vier jaar dat ik online koop ik weinig nare ervaringen heb meegemaakt. Voor echt dure dingen ga ik altijd wel langs bij de verkoper, dan wil ik het echt zien en maak ik niet vooraf het bedrag over.

 

Kun je (naast het lezen van je boek), 3 slimme tips geven voor moeders die willen gaan verkopen op internet?
TIP 1: Zet je artikelen slim in; heb je weinig tijd, verkoop dan eerst de spullen die veel opleveren (dure merkkleding, kinderwagens, autostoeltjes etc).

TIP 2: Beschrijf je spullen heel uitgebreid en eerlijk en zet er drie duidelijke foto's bij, geef een richtprijs en zet erbij wie de verzendkosten op zich neemt.

TIP 3: Geef de koper een deadline wanneer het geld op je rekening moet staan, ga er meteen achteraan en zet je product weer te koop als je niets hoort; het gebeurt zo vaak dat kopers niets meer van zich laten horen en jij blijft dan onnodig op je geld wachten.

STUUR DUS OOK NOOIT IETS OP VOORDAT HET GELD OP JE REKENING STAAT!

Je bent nu zwanger en hebt je webwinkel op een laag pitje gezet. Hoe gevaarlijk is dat in het snel wisselende internetlandschap?
Ik vind de flexibiliteit van een eigen webwinkel echt een verademing. Ik werk wanneer mijn klanten shoppen: 's avonds en in het weekend. Je ziet ook pieken op mijn site wanneer de kleinere kids 's middags een dutje doen.

Ik ben voor mijn inkomsten niet totaal afhankelijk van mijn winkel, daarom kan ik daar makkelijker mee omgaan en wat rustiger aan doen als ik daar behoefte aan heb. Gelukkig is het merendeel van mijn klantenkring moeder en niemand kijkt er raar van op dat ik de laatste maanden van mijn zwangerschap wat rustiger aan doe. Net als de eerste maanden toen ik ontzettend moe en misselijk was. Ik krijg zelfs lieve mailtjes van vast klanten die vragen hoe het gaat. ik ben niet bang dat mijn klanten weglopen, daarvoor is de kleding die ik aanbied te gewild.

Ik zie het als uit de hand gelopen hobby. Echt alleen maar voor de lol is het niet meer, daarvoor heb ik teveel investeringen gedaan. Nu ik een KvK nummer heb en belastingaangifte moet doen is het ook een echte winkel geworden. Ik heb ook vaste uitgaven die ik moet terugverdienen en de uren die ik maak wil ik ook wel vergoed zien.

Maar zodra ik het niet leuk meer vind, zal ik er ook zeker mee stoppen. Ik denk dat dat voorlopig nog niet het geval zal zijn, maar een echte overstap naar fultime webwinkelier zit er ook niet in. Dan moet ik een pand gaan huren en gaan er weer hele andere zaken een rol spelen. De balans is prima zo tussen prive, vast werk en leuk werk.

Foto: www.manoneekhout.nl

 

Klik hier om het gratis boek van Laura te downloaden.

Klik hier om naar haar website te gaan.


naar Succesverhalen

naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2007 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet