Wahm succesverhalen

Vivienne: "Zo heb je geen bedrijf en zo heb je ineens 10.000 sterren, 500 bedrukte plankjes, 4000 plakhaakjes, 9000 klittenbandrondjes, 100 meter fluweel, 450 kilo boekweitkaf in de gang, onder de eettafel, achter de bank en in de schuur staan."


Vivienne Scheltema met 3 van haar 4 kinderen: Tijmen (1997), Menthe (1999) en Camile (2002)
niet op de foto Romaer (2004)

Wahm Vivienne Scheltema was op zoek naar een aftelkalender en toen ze 'm niet vond, maakte ze 'm zelf. Nu verkoopt ze haar kalenders en meditatiekussens via internet én gewone winkels.

"Ik werkte voor een televisieproductiebedrijf als Hoofd P&O. Drie dagen in de week op papier, meer dan 5 dagen in de week in de praktijk. Ik had toen 2 kinderen en de derde was op komst. Toen het bedrijf mij liet weten dat ze graag wilden dat ik na mijn zwangerschapsverlof 4 dagen ging werken, was het voor mij duidelijk dat dit niet was wat ik wilde.

Intussen was ik al bezig met het idee om een internetshop te beginnen. Verder had ik ook een leuk idee voor een nieuw product. En dat idee heb ik uitgewerkt en ik ben vooral via het internet gaan zoeken naar de productiemogelijkheden en materialen.

Lichtgevend
Het idee van de NachtjesKalender ontstond toen mijn oudste zoon (Tijmen) ongeveer 4 jaar was. Hij vroeg heel vaak hoeveel nachtjes het nog slapen was tot … hij jarig was, het sinterklaas was, hij naar school mocht, hij bij oma mocht slapen, papa weer thuis kwam van een zakenreis etc. En ik als crea-moeder ging iedere keer weer aan de slag om een streepjes/stickertjes/kleurplaatjes kalendertje te maken voor op de koelkast o.i.d.. En als de gebeurtenis dan weer geweest was … wat doe je dan met die kalender … nog even laten hangen en dan maar weggooien? Of bewaren?

Afijn, een kalender voor alle gebeurtenissen leek mij wel een idee. In de winkel kon ik niets vinden. Ik had een aantal voorwaarden voor mezelf waar die kalender aan moest voldoen: Kindvriendelijk, multifunctioneel, betaalbaar, niet meer dan 10 nachtjes om te wachten, en aangezien ik merkte dat de vragen vooral 's avonds kwamen wilde ik dat er iets lichtgevends aan zat zodat het kind er nog even naar kan kijken als de nacht begint. Zo is de NachtjesKalender ontstaan.

En dan gaat het snel
Ik was inmiddels in een vergevorderd stadium met het ontwikkelen van de NachtjesKalender. Ik had bijna alle materialen gevonden die ik nodig had en ik had een drukker gevonden die mijn idee zo leuk vond dat hij voor een heel schappelijke prijs een proefdruk wilde maken. Op dat moment stond ik te praten in een winkeltje over het starten van een eigen bedrijf en het gesprek kwam op de een of andere manier op het naaien van Meditatiekussens. En voor ik het wist had ik een opdracht om een proef te maken van een meditatiekussentje/yogakussentje. Het voorbeeld was snel gemaakt, maar ik kon geen boekweitkaf vinden als vulmateriaal.

Bij de Natuurwinkel in Bussum hebben ze me toen een kussentje te leen gegeven waaruit ik het boekweitkaf mocht gebruiken. De voorwaarde was wel dat ik ze dan het eindresultaat liet zien. En zo werden zij mijn tweede klant, mijn eerste grote klant! Tja, en dan gaat het snel, want je kunt niet in- en verkopen zonder btw nummer, kvk nummer, bedrijfsnaam… etc. Dus met het boekje van Wahm in de hand heb ik alle formaliteiten vervuld en dat was het begin. Helaas was de nederlandse domeinnaam van OzizO al vergeven dus heb ik de naam van www.ozizo.com vastgelegd. Uiteindelijk is gebleken dat dit heel handig is voor als je met het buitenland zaken doet, vanwege de internationale uitstraling van .com sites.

Gegund
In het begin naaide en borduurde ik de meditatiekussens allemaal zelf. Maar na verloop van tijd durfde ik het aan een kleine serie te laten produceren bij een confectieatelier. Dat was een investering van een paar honderd euro maar ik had inmiddels ook al wat verdient door de verkoop van de eigen gemaakte exemplaren. Het liep zo hard dat ik er vertrouwen in had. Tegelijkertijd had ik de proefexemplaren van de kalender in huis. De drukker zorgde voor de bedrukte plankjes en ik plakte daar zelf de klittenbandrondjes, sterren en haakjes op. Vervolgens in een zakje met de gebruiksaanwijzing erbij. Al met al wel een klus maar ik vond het nog niet verantwoord om dat uit te besteden.

Met de proefexemplaren ben ik langs 5 winkels in de buurt gegaan en ze waren allen enthousiast en wilden bestellen. Toen heb ik de stap gewaagd en meteen de eerste 500 exemplaren besteld bij mijn drukker. Doodeng, zo'n grote investering, maar ik wist dat de eerste inkomsten al zeker waren door de bestellingen die gedaan waren door de winkeliers. Dat ik zo'n prettige mensen ben tegengekomen bij de drukker heeft voor mij wel de doorslag gegeven. Ze dachten met me mee, hielpen me de kinderziektes van het product te verhelpen en gaven me de kans om niet meteen van te voren te hoeven betalen. Het werd me echt gegund.

Intussen heb ik meerdere bestellingen binnengekregen van ze en doe ik verder nog steeds de andere werkzaamheden zelf. De kussens waren vrij snel allemaal verkocht en ik heb een nieuw model ontworpen, die inmiddels ook verkocht wordt.

Enthousiast
In het begin laadde ik op een dag in de week mijn auto vol met NachtjesKalenders en Meditatiekussens en ging ik langs de winkels die ik via het internet of via via had uitgezocht en van te voren had benaderd met mijn verhaal. Ik werd overal zeer positief ontvangen en iedereen was zo enthousiast dat ze allemaal bestelden. Aangezien ik alles in de achterbak had liggen kon ik meteen uitleveren en zodoende spaarde ik voor de winkelier de verzendkosten uit. Inmiddels ben ik zwanger van de vierde en heb ik niet zoveel puf meer om de weg op te gaan. Ik zou graag willen dat iemand dat stuk van mij over zou nemen, zodat ik weer verder kan met het uitdenken, ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe artikelen.

Ik bedacht dat de verkoop ook via een ander kanaal moest gaan lopen. Mijn internetsite die mijn broer gebouwd heeft was inmiddels af en draaide goed. Ik heb toen het blad Kinderen benaderd met een idee voor een artikel over ondernemende moeders die geïnspireerd door hun kinderen een eigen bedrijf begonnen zijn. Via een aantal van mijn klanten heb ik een lijstje van moeders opgesteld en dit doorgegeven aan de redactie. Ze waren heel enthousiast en in juni stond het artikel in het blad. Daaruit zijn heel veel bestellingen gekomen. Zowel van particulieren als van winkeliers.

Geen hoge lat
Ik heb vier kinderen. Tijmen (1997), Menthe (1999), Camile (2002) en Romaer (2004). Tijmen en Menthe gaan iedere dag naar school en Camile gaat twee dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Ik doe de computerdingen vooral 's avonds en op de dagen dat de kleinsten er niet zijn of slapen. De praktische dingen doe ik in de woonkamer terwijl de kinderen lekker zitten te spelen. Ik moet zeggen dat de oudste twee wel heel makkelijk zijn, omdat zij zich uren met z'n tweeën kunnen vermaken.

Camile is nog een beetje een handenbindertje, maar hij slaapt nog zo'n twee uur op een dag. Ik denk dat je wel heel flexibel moet kunnen zijn en vooral niet moet denken dat iets af moet die dag en dat dat ook gaat lukken. Mijn gedachte is altijd: ik kijk gewoon of het lukt, en lukt het niet dan kijk ik morgen weer verder. Geen druk, geen deadlines als je de kids om je heen hebt. Dat werkt niet. Lukt het niet, dan stop ik gewoon. Het enige waar ik heel strikt in ben is als ik bestellingen binnen heb gekregen. Zodra de betaling binnen is verpak ik de bestelling en dan gaat ie de volgende dag op de bus. Maar dit kan ik allemaal 's avonds doen.

Ik zit dit nu te typen met mijn lieve kleine zoontje op schoot die gezellig aan het kletsen is na zijn laatste voeding.

Mijn kinderen gaan zien dat werken iets is dat ik leuk vind. Het levert ook voor hen iets op, je wilt niet weten wat ze allemaal al van het restmateriaal hebben gemaakt. Voor de dagelijkse gang van zaken is er ook wat meer ruimte gekomen doordat ik mijn eigen tijd in kan delen. Geen gedoe meer met naschoolse opvang, breng- en haaltijden en andere activiteiten. Mijn partner is wel weer fulltime gaan werken aangezien er nog niet zoveel binnenkomt qua financiën bij mij, maar dat was een stap die hij na 6 jaar parttime werken heel leuk vond om te nemen. Hij denkt met me mee met nieuwe producten en helpt me als het even heel hectisch is.

Het huishouden doen we samen. We leggen de lat niet hoog wat dat betreft, schoonmaken doet onze hulp een keer in de week 2 uurtjes en de was en het opruimen doen we zelf. Het hoeft voor ons niet spik en span te zijn. De kinderen helpen ook veel mee door elkaar te helpen met aankleden, schoenen strikken, speelgoed opruimen, etc.

Verspreid
Mijn eerste investeringen waren heel weinig. Een beetje stof, 15 kilo vulmiddel (ik had al een naaimachine), wat garen. Vervolgens voor de NachtjesKalender heb ik nog geen 200 euro hoeven uitgeven aan proefmateriaal en daarna wel wat meer voor de eerste serie, maar daarvan wist ik dat ik er al een aantal van had verkocht.

Ik werk meestal in de woonkamer gewoon aan tafel. Wel een beetje onhandig dat het daardoor meestal een bende in huis is, maar ja het is wel het makkelijkste om het zo te combineren met de kids. Op zolder hebben we een computer staan en daar gebeurt de rest van de werkzaamheden. Eigenlijk is mijn bedrijfje over het hele huis verspreid. Zo heb je geen bedrijf en zo heb je ineens 10.000 sterren, 500 bedrukte plankjes, 4000 plakhaakjes, 9000 klittenbandrondjes, 100 meter fluweel, 450 kilo boekweitkaf in de gang, onder de eettafel, achter de bank en in de schuur staan.

In juli 2004 zijn de bezigheden van mijn bedrijf enorm uitgebreid. Samen met een vriendin ben ik kralen en sieradenmaterialen gaan importeren vanuit China en India. Ik heb een nieuwe website erbij waar ik de materialen verkoop (www.ozizo.com/fotoboek) (ook dit kan allemaal weer 's avonds en 's nachts en tijdens slaapuurtjes) en we geven party's met de sieraden die we zelf maken.

Doodeng
En de kinderen... wat je allemaal met kralen kunt doen... ze vinden het weer geweldig en zo mooi. Ze helpen met sorteren op kleur en soort, daar vragen ze echt wekelijks om (ik meng dus regelmatig alles weer door elkaar zodat ze weer een karweitje hebben). Romaer vindt het allemaal ook prachtig en begint al aardig mee te helpen met rijgen... althans hij pakt de ketting als ie op schoot zit.

De eerste investering was weer doodeng, vooral omdat het om een groter bedrag ging, met een bedrijfje in India waar we nagenoeg niets vanaf wisten en dan ook nog samen met iemand anders. Maar het is allemaal heel goed gegaan zeker de helft van wat we bestelden kregen we ook daadwerkelijk in de juiste kleuren en we waren na 2 en een halve maand al uit de kosten en maakten we onze eerste 'winst'.

Die hebben we vervolgens ook weer geïnvesteerd en na ruim 6 maanden konden we voor het eerst uit eten op 'kosten van de zaak'. De basis is gelegd voor een big business! Hiermee gaan we doorbreken. En dat voor het grootste gedeelte achter de computer en vanuit huis."

OzizO
Veldheimerlaan 14
1402 LC Bussum
035-6982778
www.ozizo.com


naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2005 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet