Wahm succesverhalen

Petrina werkt (gedeeltelijk) thuis in loondienst: "Laat merken dat je aan het werk bent"


Petrina Derksen met Robin (2003)
"Ik probeer m'n werkplek altijd netjes te houden en vooral gezellig. Dit werkt altijd goed voor mij. Achter een saai en rommelig buro gaan zitten werkt op m'n zenuwen. Ik kan dan niet goed concentreren en wordt afgeleid door rommel. Ik heb van achter m'n computer een mooi uitzicht op de dijk waar ik aan woon (zie foto)."

Bijna 6 jaar geleden ben ik fulltime als webdesigner gaan werken bij TopSkills IT Services in Rotterdam. Door de lange reistijden kwam mijn baas met het idee voor mij om een paar dagen te gaan thuiswerken. Dit idee stond mij aan, maar ik hield het alleen in m'n achterhoofd. Totdat ik gepland zwanger werd en ging nadenken over het combineren van mijn werk en een kind.

Jaloers
Omdat ik nog maar 3 jaar na m'n afstuderen (Grafisch Lyceum; Multimedia Vormgeven) aan 't werk was, wilde ik graag minimaal 3 of 4 dagen blijven werken, maar m'n kind alle dagen naar de creche wegbrengen was voor mij uitgesloten. De optie thuiswerken kwam in me op. Het idee was om 2 dagen te gaan thuiswerken en 2 dagen op kantoor. M'n baas was het hier mee eens en 2 maanden voordat ik met zwangerschapsverlof ging ben ik alvast 2 dagen gaan thuiswerken om te proefdraaien. Na m'n verlof ben ik dus 2 dagen op kantoor en 2 dagen gaan thuiswerken.

Mijn werkgever heeft een computer ter beschikking gesteld en de internetverbinding wordt voor een gedeelte vergoed. Verder zijn er weinig kosten, dus ik heb niet veel hoeven investeren."

Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die positief staan tegenover (gedeeltelijk) thuiswerken. Maar hoe zat het met het thuisfront? "Richard, mijn vriend, heeft mij zelfs aangespoord om te gaan thuiswerken. Hij vindt het ook de ideale combinatie voor ons. Hij is zelfstandig ondernemer en dus weinig thuis. Hij is weleens stiekem een beetje jaloers dat ik heel de dag met Robin mag knuffelen.

Ik werk wel met Robin erbij, maar dit duurt meestal niet langer dan een uur. Wanneer ik een hoop gesjor aan m'n stoel voel, til ik hem op m'n buro en laat 'm even z'n gang gaan. Met als resultaat dat mijn buro een totale ravage is. Daarna houdt hij nog een paar nep-telefoongesprekken en dan is 't weer tijd om een ander doel te verzinnen."

Mooie plaatjes
"De 2 dagen dat ik op kantoor werk, is Robin bij de oma's. De ene dag bij mijn moeder, de andere bij m'n schoonmoeder. Allebei zijn ze natuurlijk gek op de kleine en verheugen zich altijd op z'n komst.

Vanaf 't moment dat Robin kon lopen werd 't allemaal wat drukker en bleek dat 't een actief en ondernemend jongetje is (lees: slopen, lopen, rennen, klimmen, kastjes leeghalen, gooien, driftbuien, eigenwijs...verder is 'ie wel lief...). Toen heb ik besloten om mijn moeder 1 dag te laten oppassen in mijn huis zodat ik wel bij 'm ben en toch ongestoord kan doorwerken. Mijn moeder doet er gelijk wat huishoudelijke klusjes bij, dus dat is ook mooi meegenomen.

Ik ben voornamelijk bezig met het vormgeven van websites voor externe klanten. De techniek achter een website houd ik mij niet veel mee bezig. Dit is in 't bedrijf waar ik werk, de taak voor de webdevelopers. Ik mag alleen mooie plaatjes maken, zeg ik altijd!

Maandag en donderdag ga ik naar kantoor, dinsdag en woensdag zijn m'n thuiswerk-dagen. Ik probeer zoveel mogelijk alle dagen tussen half 9 en 5 te werken. Dus ook wanneer ik vanuit huis werk. M'n collega's zijn dan ook aanwezig en kunnen mij dan altijd bereiken. Maar toch duik ik vaak 's avonds nog even achter de computer om m'n productiviteit op peil te houden. Een kleintje om je heen vraagt natuurlijk ook om aandacht en verzorging."

Wat is het geheim van jouw succes?
"Door altijd te proberen de situatie te nemen zoals hij is en prioriteiten te stellen wanneer het niet volgens plannning loopt. Als ik één ding heb geleerd sinds de geboorte van Robin is het wel om te accepteren wanneer het, altijd te krappe, schema in de war geschopt wordt. Kinderen brengen onverwachtse dingen met zich mee en houden je de gehele dag bezig. En dan probeer ik tussendoor ook nog centjes te verdienen. Dat is een zware taak, maar het geeft voldoening om ook nog nuttig te zijn buiten het moederschap."

De thuiswerkdag van Petrina is gevarieerder dan een kantoordag: "Ik begin 's ochtends met het checken van m'n e-mail en het oplossen van wat kleine klusjes. Robin wordt meestal tussen half negen en negen uur wakker en dan haal ik hem uit bed. We ontbijten, spelen en rommelen wat. Dan gaan we samen naar m'n kantoor (bovenverdieping). Ik duik achter m'n pc en laat Robin op de bovenverdieping spelen. Met wat speelgoed en de ruimte om te lopen is hij meestal zoet. Soms valt 't stil en wanneer ik dan ga kijken heeft hij fijn z'n kast overhoop gehaald.

Rond elf uur gaat Robin voor z'n vaste slaapje naar bed en ik kan in alle rust aan 't echte werk beginnen. Dan ga ik voornamelijk met vormgeving aan de slag. Ik word echt creatief als ik rustig kan werken, zonder afleiding.

's Middags eten we samen en eigenlijk is de planning na de middag hetzelfde als in de ochtend. Vanaf 5 uur 's middags stop ik en ga aan 't eten beginnen. Als Robin 's avonds weer op bed ligt ga ik meestal weer achter de pc zitten om te werken.

Wanneer ik op kantoor ben kan ik natuurlijk aan één stuk door werken en dat is dan ook wel weer fijn. Ook het contact met de collega's is gezellig. Je luncht met de collega's en kan zomaar even een praatje met ze maken. Dat is heel belangrijk. Het contact en de betrokkenheid bij het bedrijf worden een stuk minder wanneer je thuiswerkt. Dat is een nadeel.

Betrokken
Wanneer ik thuis werk probeer ik zoveel mogelijk contact en overleg te hebben met collega's door gebruik van e-mail en MSN Messenger (chat-programma van Microsoft). Telefonisch contact gebeurt in mindere mate. Toch kan dit soms nadelig zijn omdat er snel miscommunicaties kunnen ontstaan. Op zo'n moment pak ik meteen de telefoon om beter en sneller te communiceren.

Dat is ook mijn belangrijkste tip voor als je gaat thuiswerken in loondienst: probeer het contact met de collega's zo goed mogelijk te onderhouden. Laat merken dat je aan 't werk bent. Hou jezelf goed op de hoogte over de ontwikkelingen in het bedrijf en de lopende projecten. Laat merken dat je betrokken bent. Zo kan er eigenlijk weinig meer misgaan."

Petrina werkt bij TopSkills IT Services in Rotterdam: www.topskills.nl


naar Succesverhalen

naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2005 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet