Wahm succesverhalen

Willeke beleefde een heftige start waar iedereen van kan leren: "Mamshoekje was bijna ten onder gegaan nog voor zij kon beginnen..."

Willeke Severijns met Harley (1998) en Bonny (2000):
"Het eerste wat er uit mijn zoon's mond kwam qua volledige zin was www.mamshoekje.nl!"

Als je als moeder in de WAO belandt, heb je het dubbel zo moeilijk om een passende baan te vinden. Willeke zat niet bij de pakken neer en begon de succesvolle community Mamshoekje. Toch was ze in de startfase van haar website al bijna failliet...

"Na de bevalling van mijn oudste zoon Harley ben ik behoorlijk ziek geworden. Ik zal niet in de details treden maar ik heb een jaar nodig gehad om te revalideren. Toen ik daarna weer redelijk goed was kreeg ik mijn dochter Bonny. Twee maanden was zij toen ik van achteren aangereden ben en door die aanrijding kon ik echt niet meer werken. Wat ik al die tijd kon vermijden was nu een feit. Ik had zelfs gezinszorg voor 16 uur in de week."

Toch startte je vanuit de WAO met Mamshoekje. Hoe doe je dat?
"Het betekent dat ik gebruik moet maken van mijn goede momenten. Daar waar ik het niet aankan heb ik een heel team van vrijwilligsters die het zo van me kunnen overnemen wat ook regelmatig gebeurt. Ik coördineer alles wel, ik word op de hoogte gehouden en bespreek eventuele beslissingen via de telefoon. Ik zou het zonder dit team wat dagelijks hulp biedt niet meer kunnen.

Mijn werkschema is onmogelijk vast te stellen want ik heb goede momenten en slechte momenten. Het komt voor dat ik soms echt dagen alleen kan coördineren. Maar geestelijk ben ik eigenlijk altijd wel aan het werk."

Nadeel
Het moeilijkst aan thuiswerk vind ik te bepalen wanneer je tijd voor jezelf mag hebben. Je wilt zoveel mogelijk gebruik maken van de mogelijkheden.

Je hebt inmiddels een zeer druk bezochte website. Hoe kwam je op het idee voor Mamshoekje?
"In mijn zoektocht op internet naar lotgenoten kwam ik in een mailgroep terecht. Ik verbaasde me echter over de manier waarop er regelmatig onderling ruzie gemaakt werd op de groep en besloot zelf een groep op te zetten waar ik respect en acceptatie hoog in het vaandel had staan.

Al snel begon ik na de mailgroep ook een community bij MSN waar ik al snel uit mijn jasje groeide. Ik ben dus eigenlijk met Mamshoekje begonnen vanuit een ideologie moeders tot elkaar te laten komen in een vriendschappelijke sfeer, waar acceptatie en respect voor elkaar zeer belangrijk zijn. We komen echt bij elkaar om met elkaar mee te denken, zonder belerend vingertje. Ik vond nergens op internet een plek zoals Mamshoekje, waar het de moeders zijn, de gebruiksters dus , die bepalen wat de inhoud is . Uiteraard wel steeds vanuit het aspect moederschap. De site is inmiddels behoorlijk groot en volledig interactief.

We bieden een omgeving waar niet gevloekt wordt, geen ruzies worden uitgevochten en geen haat en nijd bestaat. Een plek waar je als moeder zijnde dus echt welkom bent. Meningen kunnen verschillen en wij zijn het er met elkaar over eens dat dat kan en mag."

Kun je wat vertellen over de beginjaren, hoe was de opstart van Mamshoekje? En wat zou je nu, terugkijkend, anders hebben gedaan?
"Toen ik het eindelijk voor elkaar had voldoende geld te kunnen lenen om de site te laten bouwen, zijn we via de Kamer van Koophandel bij een bedrijf terecht gekomen die website's maakte. Na een paar besprekingen dachten we echt dat we een goed bedrijf gevonden hadden. Helaas was niets minder waar...

Uiteindelijk heeft deze samenwerking mij vele tientalle duizenden euro's gekost en hebben we er niets anders dan diepe schulden aan overgehouden. Helaas, om in Nederland je recht te halen moet je veel geld hebben (rechtzaak), iets wat wij dus niet hadden. Mamshoekje was bijna ten onder gegaan nog voor zij kon beginnen.

Wat ik nu anders zou doen is dat ik me goed zou laten informeren bij Syntens (Nederland gaat digitaal). Samen met hen heb ik namelijk kunnen kiezen uit een lijst betrouwbare site bouwers. Van tevoren zou ik zorgen dat alle afspraken (hoe klein dan ook) op papier komen te staan zodat ook daar geen misverstanden over kunnen bestaan. Gelukkig heb ik nu een goedwerkende site maar het zal nog lang duren voor ik de klap van de eerste jaren te boven ben. Het spant er eerlijk gezegd nog steeds om of we het uiteindelijk zullen redden met Mamshoekje.

Er wordt echter wel aan gewerkt. Ik ben afhankelijk van adverteerders en heb nog te weinig tijd hierin gestoken.

Werkplek
Eerst zat ik in een aparte kamer in het huis. Ons kantoortje. Maar inmiddels heb ik mijn pc naar boven verhuist (we wonen op de middenverdieping van onze woning) en staat de pc lekker op de grote eettafel en heb ik een heerlijk open uitzicht uit het raam.

Steun
Ik vind het fantastisch dat ik de kans heb mijn kinderen te mogen begeleiden. Daar geniet ik zo intens van! Ik sta veelal buiten de dagelijkse stress die je vaak om je heen ziet. Ook daar ben ik heel dankbaar voor.

Mijn echtgenoot zorgt in de ochtend voor de kinderen: staat met ze op, zorgt dat ze ontbeten hebben en aangekleed zijn en brengt ze naar school. Op die manier kan ik langzaam op gang komen. Zijn uren zijn wat dat betreft uitstekend aangepast op de behoefte van de kinderen. Hij staat zo enorm achter Mamshoekje, zonder zijn steun had ik hier allang mee moeten ophouden.

Mijn partner doet ook veel voor Mamshoekje. Hij maakt iedere zondagavond een column die iedere maandag te lezen is op de columnhoek van Mamshoekje. Ik heb ontdekt dat ik een man hebt die heel leuk kan schrijven ;-) Al zijn columns zijn te lezen online. Voor iedere dag van de week hebben wij een vaste columniste.

Beschaamd
Ik heb me altijd voorgenomen niet te werken met de kinderen erbij maar het is niet te vermijden soms. Wel is het zo dat als mijn kinderen mijn aandacht wensen ze die ook krijgen. In eerste instantie ben ik er voor hun. Zakelijke gesprekken voer ik het liefste in de avond als ze op bed liggen of in de ochtend. Ik heb nooit gebruik gemaakt van creche of oppas, maar ze zijn nu ouder dus ze gaan wel naar school.

Het eerste wat er uit mijn zoon's mond kwam qua volledige zin was www.mamshoekje.nl. Hij gooide het er tijdens het eten uit, hij zal een jaar of anderhalf geweest zijn... aan de ene kant moest ik er enorm om lachen want het was zo plotseling, aan de andere kant schaamde ik me best want het was duidelijk dat hij behoorlijk veel van mijn werk had mee gekregen!

Aan moeders die ook willen thuiswerken vanuit een WAO situatie, zou ik willen zeggen: xet door, laat je niet stoppen door een 'ne'e maar bedenk hoe je die 'nee' tot een 'ja' kunt maken. En zorg dat je iets doet waar jij je goed bij voelt. Laat je heel goed informeren. Blijf de voordelen zien en blijf vooral geloven in jezelf."

Bezoek Mamshoekje op www.mamshoekje.nl of bekijk Willekes persoonlijke visie op Mamshoekje hier.


naar Succesverhalen

naar boven

TERUG © Copyright 1996 - 2005 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier om meer te lezen over het wahmboek.

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet