direct bestellen, klik hier

Deed jouw moeder het vroeger ook?

Iedere avond voor het slapen gaan?

Iedere avond datzelfde ritueel, lekker zacht ingestopt worden door mama's warme handen. En dan die woorden, met de zoete stem van mama uitgesproken: “Ik ga slapen, ik ben moe...” of “Een engeltje op je rechterschouder...” of een ander avondgebedje.

Na al die jaren waren de woorden zo vertrouwd. En daar zat ik dan, vele jaren later, met mijn pasgeboren kindje in mijn armen, en die vertrouwde woorden voldeden niet meer.

"Nee," dacht ik, "dit is niet wat ik mijn kindje wil meegeven."

Herinneren
Wat is eigenlijk de essentie van wat we onze kinderen willen meegeven? Natuurlijk willen we dat ze weten hoe je met een computer moet omgaan, waar Boedapest ligt en hoeveel 150 gedeeld door 25 is. Natuurlijk willen we dat ze leren over de werking van het menselijk lichaam, over de geschiedenis van de mensheid en over de ontwikkelingen in de wereld van nu.

Maar dat is allemaal slechts kennis, die op ieder moment te leren valt. Kennis die in het hoofd zit en die zeker van nut is, maar ondergeschikt is aan de diepere waarheid die ieder kind hoort te weten. Die niet alleen als kennis in het hoofd zou moeten zitten, maar verankerd zou moeten zijn in het hart. Zodat het kind automatisch handelt naar die waarheden, in plaats van naar geconditioneerde overtuigingen die het meekrijgt van de tv, van school, van vriendjes.

Maar voel jij je soms ook zo machteloos tegenover die overvloed aan 'negatieve' invloeden op je kind? De geweldadige televisie-programma's, scheldende vriendjes, een meester of juf met een weinig positieve instelling. Soms lijkt het alsof de maatschappij je kind meer vormt dan jij, sterker, het lijkt alsof alle moeders het opgegeven hebben: hoe vaak hoor je niet woorden als "Tja, die tv he," of "Alle andere kinderen mogen het ook, dus ja, je wilt natuurlijk niet dat ze buiten de boot vallen."

De maatschappij leert kinderen dat het okee is om jezelf vol te stoppen met vette, suikerhoudende of chemische voedingsmiddelen. De maatschappij leert kinderen dat het okee is om te doden (dieren, maar ook mensen in oorlogen). De maatschappij leert kinderen dat competitie okee is en dat sommige dingen goed zijn en andere fout. Hoe zou het zijn, als je een handvat had om je kinderen de diepere waarheden van het leven te leren? Om ze van kindsaf aan bekend te maken met de wetten van het Universum, zonder dat dit onder dwang hoeft te gebeuren? Of beter gezegd, om ze de waarheid die ze van hun geboorte af al bij zich dragen, te helpen herinneren?

Voorsprong
Je leest dit artikel omdat je met spiritualiteit en bewustwording bezig bent. Waarschijnlijk heb je, net als ik, er jaren over gedaan om oude overtuigingen van je af te schudden en je nieuwe overtuigingen eigen te maken. Om weer bij je eigen kern te komen, om trouw te blijven aan jezelf. Al die tijd met een masker op, al die tijd afgescheiden van de rest...

Stel je eens voor wat een voorsprong je kind heeft als zijn stelsel van overtuigingen voor hem werkt, in plaats van tegen hem. Als datgene wat een mens succesvol, liefdevol, waardevol maakt, al in hem verankerd ligt in plaats van dat hij dat op latere leeftijd zelf moet uitvinden. Stel je voor dat je kind gelukkig is, iedere dag, omdat het de kracht van de liefde kent én toepast in zijn leven. Dat is wat ik wilde, toen ik mijn eerstgeborene in mijn armen hield. En vanaf toen ben ik 's avonds, bij het naar bed gaan, met mijn kind (en later kinderen) gaan mediteren. Als uitgangspunt nam ik het gebed waar ik mee groot gegroeid was:

    Ik ga slapen, ik ben moe, 'k sluit mijn beide oogjes tot. Heere houdt u deze nacht, over ons getrouw de wacht. Zorgt u goed voor papa, mama, (hier onze namen), en iedereen op de hele wereld. Amen.
En door de jaren heen groeide en veranderde de tekst tot wat het nu al geruime tijd is: een meditatie die rust brengt, de dag tot een einde brengt, alles van de dag los laat, heelheid brengt, herinnert aan wie we zijn, de liefde weer opbouwt en vervolgens die liefde uitstuurt. Een meditatie, waarin het kind zich herinnert:
  • dat wij allen één zijn
  • dat wij een geleidegeest of engel bij ons hebben
  • dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons leven
  • dat wij zelf de Bron zijn
  • de kracht van zijn eigen liefde
  • dat er genoeg is voor iedereen
  • dat alles gebeurt zoals het moet gebeuren

Een bijzondere meditatie, die niet alleen een prachtig einde aan de dag maakt, maar ook een aanknopingspunt is voor verdere gesprekken. De avond is het beste moment om in rust aandacht te schenken aan de dingen die jij belangrijk vindt voor je kinderen. Gebruik het!

Namasté,
Edith Hagenaar

P.S. Eindelijk is "Welterusten" in boekvorm verschenen, of eigenlijk is het meer een schriftje, want het is niet de bedoeling dat je samen met je kind gaat lezen in het boek: het is meer een hulpstuk om samen jullie eigen, unieke avondmeditatie te maken. De prijs is EUR 2,95 en daar komen 2 euro verzendkosten bij op. Je kunt het bestellen op de website Sunshine for the Soul.

Bestel Welterusten, avondmeditatie voor kinderen nu, klik hier!

Welterusten, avondmeditatie voor kinderen:

"Een prachtig ritueel voor bewuste ouders"