Wil je reageren of een vraag stellen aan Yvonne?

Vul dan onderstaand formulier volledig in (controleer goed of het email adres correct is). Yvonne beantwoord iedere vraag, echter in verband met haar drukke werkzaamheden en veelvuldige buitenlandse reizen kan het zijn dat er enige tijd overgeen gaat. Haar antwoorden zijn kort en kernachtig. Lees hier wat Yvonne zelf zegt over vragen van mensen.

Naam
Email adres
Je vraag of reactie

Vragen van mensen

Zou het nog wel werken zo denk ik wel eens als ik al een tijd niet rustig heb zitten luisteren naar de Bron. Gek eigenlijk om daaraan te twijfelen, ik zit hier met mijn ogen dicht en ja hoor ik hoor gewoon de vormen opkomen die zich vertalen in woorden.

Ik laat het maar even gaan en denk aan de verschillende mensen die mijn raad hebben gevraagd. Het is juist om te vragen, alleen, de vraag heeft het antwoord al in zich. Anders was de vraag nooit opgekomen.

Toch vertel ik hen niets nieuws. Als al deze mensen rustig gaan zitten, net zoals ik nu doe, en kalm de tijd nemen om in zich zelf te luisteren, horen zij de juiste antwoorden. Als ik het kan dan kunnen anderen het ook. Ik verbind mij met hen en hoor hun verdriet en vraag. Wij zijn allen met elkaar verbonden en het enige wat ik te doen heb is me in gedachten te verbinden in de ander en hun eigen waarheid komt omhoog.

Verbinden-met is opgaan-in. Maar wel blijf ik bij mijzelf. En in mijzelf. Ik laat mij dus niet door de emotie van anderen meeslepen. Het is voelen in de ander en zonder enige emotie haast, voelen in hun problemen. Niet eens zo heel erg moeilijk. Hebben wij niet zelf ook alle problemen meegemaakt in onze eigen evolutie? Alles is door ons gekend. En alle ervaringen zijn gekend en is het niet zo dat de ervaring op zich eigenlijk niet telt maar hoe je er mee omgaat.

Dáár zit de hulp, het antwoorden aan anderen. Nadat we allen hebben lopen zwalken over de linker weg en over de rechterweg zijn we uiteindelijk beland op de Weg van het Midden. Daar hebben we de ervaringen begrepen en vanuit die weg kunnen we anderen weer een zetje geven. Maar we kunnen het nooit voor de ander opknappen of het probleem als het ware overnemen. Het dient zélf verwerkt te worden.

Ik zeg vaak 'zo eenvoudig is het nu', maar zo eenvoudig ís het ook. Alleen de weg daarheen; ook ik heb het mezelf zo moeilijk gemaakt in het verleden. Ook ik bleef destijds zitten in het verleden en waarom vraag je je dan vaak af. Wellicht omdat het veilig voelde en het een gewenning was en onwetendheid dat er iets anders was. Wat hebben we ons zelf laten programmeren.

Voel in jezelf en luister naar het kloppen van je hart. Sta eens stil bij jezelf. Stel de vraag en voel het antwoord opkomen. Het juiste antwoord dat alleen voor jou bestemd is.

Om mensen over hun eigen Licht te vertellen en daarop opmerkzaam te maken maakt mijn Licht ook helder. Het maakt ook dat ik mijzelf 'vaster in het zadel' voel en ik dank alle vragenstellers daarvoor.

Yvonne Hagenaar-Ratelband
Mei 2002