home

navigatiebar

Je hebt negatief en je hebt negatief

De meeste mensen die al wat langer met affirmaties werken, weten dat een affirmatie nooit negatief gesteld mag zijn. Dat wil zeggen dat verkeerd zijn affirmaties als deze:

  • Ik ga nooit meer snoepen.
  • Ik ben niet ziek.
  • Niemand haat mij.
  • Niets kan mij nog tegenhouden.

Waarom dat is kun je lezen in mijn vorige artikel, "Do not inflate your lifejacket" (het artikel is wel Nederlandstalig).

Nu maak ik in de Affirmatie van de Maand wel eens affirmaties zoals de volgende:

  • Ik laat nu alle angst los.
  • Alle kilte stroomt uit mij weg.
  • Ik omarm mijn boosheid met liefde.

Iedere keer wanneer ik zo'n soort affirmatie heb gemaakt krijg ik een aantal mailtjes van mensen die zich afvragen waarom ik negatieve woorden in de affirmatie gebruik. "Affirmaties mogen toch nooit negatief zijn?" vragen ze me. Vaak schrijven mensen mij dan dat ze die betreffende affirmatie niet willen gebruiken, omdat ze er een naar gevoel van krijgen.

Gelijk hebben ze. Iets wat voor jou niet goed voelt, moet je niet doen.

Maar waarom maak ik dan toch deze affirmaties?

Laat ik allereerst dit zeggen: je hebt negatief en je hebt negatief. In de volgende alinea's leg ik dat uit.

Grammaticale negatief
De ene negatief betreft een grammaticale negatief, waarbij je gebruik maakt van woorden als nooit, niet, niemand, niets, nergens, enzovoort. Omdat je hersens deze negatieven nauwelijks registreren, en al zeker niet op commando kunnen uitvoeren, werkt het niet als je deze negatieven in een affirmatie gebruikt. Het bekende voorbeeld: denk NIET aan een roze olifant. (Je ziet dus eerst een roze olifant om 'm vervolgens weg te halen uit je gedachten, zie ook "Do not inflate your lifejacket"). Als je dus zegt: "Ik ben niet ziek" dan visualiseer je dus allereerst dat je wél ziek bent. Daarom zeg je in plaats daarvan: "Ik ben gezond".

Negatieve lading
Dan zijn er aan de andere kant de woorden die negatief genoemd worden, omdat ze een negatieve lading hebben. Dit zijn woorden als angst, haat, woede, kilte, ziekte, enzovoort. Deze woorden worden door iedereen op een andere manier ervaren (terwijl grammaticale negatieven door iedereen op dezelfde manier worden ervaren). Dat geeft de relativiteit van de woorden al aan. Maar, het klopt inderdaad dat het uitspreken van en het concentreren op deze woorden je een naar gevoel kunnen geven.

Maar zijn deze gevoelens, deze woorden daadwerkelijk negatief? Of voelen wij ze slechts als negatief, omdat ze ons een naar gevoel geven?

Ze zitten in onszelf – alleen de meest verlichte meesters kennen geen woede, angst of haat meer (over ziekte en verdriet twijfel ik, ik hoorde ooit dat de Dalai Lama wel degelijk huilt als hij hoort over de dood van een geliefde). Dit deel van onszelf negatief te noemen wil dus eigenlijk zeggen dat we een deel van onszelf afkeuren en afwijzen. In liefde naar je eigen angst of woede kijken is de eerste stap in het transformeren van deze krachten in onszelf.

Pleister
Je kunt affirmaties gebruiken om je een goed gevoel te geven, om jezelf een mentale stimulans te geven. Daar is niks mis mee en ik doe het ook regelmatig. Maar er schuilt wel een gevaar in. Mensen die kritiek hebben op het gebruik van affirmaties hebben dat haarfijn door, en ze hebben daarin ook gelijk: je gebruik affirmaties dan alleen als een laagje vernis, als een pleister op de wonde. Je verandert niet werkelijk, de kern van angst of woede of verdriet of kilte die er ook in jou huist, wordt slechts gemaskeerd.

Nogmaals, dat kan nuttig zijn op de korte termijn. En voor een heleboel overtuigingen werkt het ook prima om alleen met positieve woorden te werken. Je kunt negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt (bijvoorbeeld: ik ben lelijk) op die manier doorbreken en herprogrammeren tot positieve overtuigingen (ik ben een prachtig wezen). Zie ook Doorbreek je overtuiging, het affirmatiewerkboek dat ik hiervoor schreef.

Als je echter last hebt van angst op een bepaald gebied, of je bent zenuwachtig voor een proefwerk, of je ervaart een zekere kilte in jezelf, dan gaat dan dieper dan een overtuiging. Dan kun je daar de pleister van positieve affirmaties overheen plakken (en dat werkt ook, die zijn ook zéker goed om te gebruiken!), maar je kunt ook aandacht schenken aan dat schijnbaar negatieve in jezelf.

Niet opdat het groeit, maar opdat je het erkent als een wezenlijk deel van jezelf. Een deel van jezelf dat aan jou wil laten zien dat er gebieden zijn in je leven waar je nog kunt groeien, waar licht nodig is. Om die kilte, angst, woede of wat het ook is uit je leven te verwijderen dien je het onder ogen te komen, te accepteren. Om het daarna bewust los te laten of op te lossen in jouw liefde.

Ik weet dat niet iedereen hier hetzelfde over denkt, dus ik zou je willen blijven aanraden om hierin altijd je eigen gevoel te volgen. Als jij geen affirmaties met negatief geladen woorden wilt gebruiken, dan doe je dat niet. Ik zal ze echter wel, als het uitkomt, in de Affirmatie van de Maand blijven gebruiken. Ik hoop dat ik met dit artikel heb uitgelegd waarom!

Lieve groet,

Edith

GRATIS AFFIRMATIE VAN DE MAAND
"Bedankt, hij komt op het juiste moment; zoiets had ik net nodig!" -Iris

Zou jij ook graag iedere maand een prachtige affirmatie ontvangen om mee te werken – helemaal toegespitst op de energie van die maand? Laat ons jou iedere maand gratis de Affirmatie van de Maand toesturen: abonneer je nu! Vul jouw gegevens in en klik op de knop 'stuur mij de affirmaties'.

Wij gebruiken je naam en emailadres alléén voor het verzenden van de Affirmatie van de Maand – jouw adres is veilig bij ons.
klik hier als u hierboven geen formulier ziet

Bekijk onze verschillende affirmatie-producten, klik hier!

.

 

 

© alles op deze site Edith Hagenaar - Palaysia Productions