Welkom bij Gewone Wonderen, de website die wil laten zien dat gewone, alledaagse mensen bijzondere dingen kunnen meemaken. Die bijzondere gebeurtenissen gaan vaak gepaard met een immens gevoel van blijdschap, geluk of vertrouwen. Lees mee op Gewone Wonderen en laat je hart verlichten door de magische en prachtige verhalen die laten zien: er is meer tussen hemel en aarde. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief Wonder op woensdag en ontvang regelmatig een nieuw, waargebeurd verhaal in je mailbox. Vul het onderstaande formulier in of kom regelmatig terug om de nieuw bijgevoegde verhalen te lezen.

Email:

Wil jij jouw bijzondere gebeurtenis delen met de wereld, al dan niet anoniem? Stuur ons jouw verhaal. Het mag zo kort of zo uitgebreid als je zelf wilt.

© Het copyright op alle verhalen op deze website berust bij de schrijvers. Vraag altijd eerst toestemming aan de schrijver als je (gedeelten van) teksten van deze website wilt gebruiken. Het zou fijn zijn als je ook vermeld dat je de teksten van www.gewonewonderen.nl hebt.

VERTEL ANDEREN OVER DEZE SITE:
Bookmark and Share


Archief

Wonder op woensdag
Ontvang gratis af en toe op woensdag een nieuw, waargebeurd verhaal in je mailbox. Vul je emailadres in en klik op 'Stuur mij af en toe een wonder'.

Email:

© Het copyright op alle verhalen op deze website berust bij de schrijvers. Het is niet toegestaan zonder toestemming van de schrijver (gedeelten van) teksten van deze website te gebruiken. Het zou fijn zijn als je ook vermeld dat je de teksten van www.gewonewonderen.nl hebt.

VERTEL ANDEREN OVER DEZE SITE:
Bookmark and Share

Linkpartners:

(advertentie)

.
.

NIEUW: Er moest nog gedag gezegd worden

Een wonder ingestuurd door Yvonne Hagenaar-Ratelband:

"Het was een plezierige middag geweest met de kleinkinderen. Gelukkig wonen ze allemaal nu niet meer zo ver weg, en een middagje even langs gaan was nu tot de mogelijkheden gaan behoren.

'Nou dan ga ik nu hoor', en de meisjes van 13 en 15 jaar knuffelden hun oma alsof ze haar nooit meer zouden zien. Ook hun moeder zei op gepaste wijze haar moeder gedag. 'Daaag', en ik zat al in de auto en zwaaide nog uit het raam.

Ik was de bocht nog niet om en bedacht me dat ik mijn oudste kleinkind van 17, en enige kleinzoon, niet gedag had gezegd. Hij zat, zoals gewoonlijk en zoals dat bij veel jongens het geval is, achter zijn computer op zijn kamer. Het was hem niet opgevallen dat zijn oma weer naar huis ging, en zijn oma had ook niet naar boven geroepen dat ze weer wegging.

Zou ik terugrijden, dacht ik, maar ik deed het niet. Bij de volgende hoek dacht ik weer: Ik kan nog even terug. Maar ik bleef toch doorrijden. Toen bedacht ik me dat ik op de snelweg, wel even zou stoppen bij een stopplaats. Voor mij toch wel een heel aparte gedachte, want ik had ook door kunnen rijden en thuis even met hem kunnen bellen om gedag te zeggen – zo lang zou ik niet in de auto zitten. Het gedag zeggen werd toch zo maar ineens belangrijk.

Tijdens het rijden vlogen mijn gedachten overal heen, naar mijn kinderen en kleinkinderen, naar mijn echtgenoot, en telkens reed ik de stopplaatsen voorbij. Nou, dacht ik, dan absoluut de volgende en daar ga ik stoppen om mijn kleinzoon even op te bellen en gedag te zeggen. En ook de volgende reed ik weer voorbij...

Het was behoorlijk druk en ik mengde me in het voor mij lekkere snelle rijden. Ha, eindelijk weer een P, nu zou ik dan toch stoppen, maar het was even lastig – er kwam een vliegtuig laag over en onwillekeurig gingen mijn ogen daar even naartoe. De volgende, ja die volgende stopplaats zou ik nemen. Ik begon al aan de rechterkant van de weg te rijden en gleed als vanzelf de stopplaats op, dichtbij de vangrail aan mijn rechterkant.

Ik zette de auto stil, pakte mijn mobiel en hoorde ineens een auto op de achterkant van mijn auto botsen.

Het geluid was z— helder, ik keek ogenblikkelijk achterom, en... er was niets te zien. Het was 'slechts' in mijn hoofd voorgekomen, niets aan de hand. Misschien, dacht ik, zou het gebeurd zijn als ik niet was gestopt.

Ik haalde mijn schouders op, pakte de telefoon en had een kort gesprekje met mijn kleinzoon. Nog geen dertig seconden later start ik de motor en rijd ik de snelweg weer op. Maar na zo'n vijfhonderd meter moet ik boven op mijn remmen staan – vlak voor mij, het is al gebeurd als ik aan kom rijden, is een aantal auto's op elkaar geklapt.

Was dat wat ik hoorde – eerder dan de gebeurtenis zelf?

Wat een geluk, wat een wonder, wat een toeval, dat er een reden was om even aan de kant van de weg te staan om gedag te zeggen.

Toeval?

Toeval bestaat niet, de botsing was niet te vermijden geweest en ik mocht daar buiten blijven.

Waarom moesten anderen daar dan wel zijn? Toeval bestaat niet en veel van je lijden is onnodig, simpelweg omdat je het zelf in het leven hebt opgeroepen door je eigen geworstel. Je bent niet alleen zelf verantwoordelijk voor je eigen daden maar vooral voor je eigen denken. Niet dat je letterlijk denkt: ik wil in een auto-ongeluk komen. Maar omdat je voor langere tijd al gedachten hebt als: ik ben voor het ongeluk geboren, of: ik ben zo moe, ik wou dat ik er een tijdje tussenuit kon, of: hoe kom ik uit de ellende waar ik in zit, of: ik haat mijn werk, enzovoort.

Zo gebeuren de dingen die gebeuren en gebeuren de dingen niet meer als de eigen verantwoordelijkheid genomen wordt en je op een andere wijze gaat denken.

Ja, en soms moet een mens tot stilstand gebracht worden om het leven te begrijpen. Er is geen boze God die dat doet, slechts de mens die dit zelf veroorzaakt. Het Leven is bedoeld om geleefd te worden."

x

NAAR BOVEN

RECENT: Mijn engel uit Zwolle

Een wonder ingestuurd door Jolique:

"Vorig jaar stortte mijn wereld in toen de diagnose borstkanker was gesteld. Ik weet nog dat ik 's morgens wakker werd en de dag nog nooit zo donker had gevoeld.

Later die dag zag ik mijn beste vriendin in een cafeetje in Zwolle. Ik vroeg haar: 'Zal ik ooit nog kunnen lachen, zal het licht nog weer doorbreken in de dagen of zullen de dagen zo donker blijven?'

Een uur later werd ik aangesproken door een mooie vrouw met blond haar en blauwe ogen. Ik had gelezen in een boek van Mansukh Patel dat we elke dag open moeten staan voor nieuwe ontmoetingen en raakte met haar aan de praat. Toen we het over ons werk hadden, vertelde ik haar dat ik voorlopig niet kon werken en ik wees naar mijn borst. Ze vertelde dat zij hetzelfde had meegemaakt en inmiddels weer twee jaar verder was. Op dat moment brak het licht door het donker heen. Hoop stond in levende lijve voor me: een mooie, krachtige vrouw die volop in het leven stond.

s

Het gaf zo'n kracht en vertrouwen om haar gezien en gesproken te hebben – ik voelde me zo gesteund door het universum. Ik voelde me zo blij na deze bijzondere ontmoeting.

We hebben contact gehouden en later vertelde ze me dat ze een sterk, onverklaarbaar gevoel had gehad dat ze op die plek moest zijn die dag.

Niet lang daarna ontmoette ik op de gekste plaatsen meer mensen die na een vergelijkbare diagnose weer volop in het leven stonden. In het bos, in de bioscoop, op straat. Zo bijzonder! Dat heeft me zoveel vertrouwen en kracht gegeven. Ik ben nu een jaar verder en het gaat heel goed met me. Ik voel me gelukkig en er is veel licht in mijn dagen. Ik ben het universum heel dankbaar voor de steun die ik zo sterk gevoeld heb toen ik het zo hard nodig had."

Dankjewel Jolique voor het delen van dit wonder, ik weet zeker dat jij hierdoor op jouw beurt weer een inspiratie en bron van kracht voor anderen bent!

P.S. Sonia Choquette zegt hierover: "Samenlopen van omstandigheden zijn niet toevallig of willekeurig – het zijn moedwillige reflecties van onze intuïtie. Een intuïtie, die werkt binnen de perfecte orde van alle dingen in de onzichtbare wereld. Daarom zwemmen vissen stroomopwaarts, vliegen vogels naar het zuiden en houden beren een winterslaap. Alles in de natuur graviteert intuïtief naar wat haar groei het beste dient, en dat geldt ook voor het menselijk ras. Het enige verschil is dat wij de keus hebben om onze intuïtie te volgen, of niet." http://www.volgjeintuitie.nl

x

NAAR BOVEN

RECENT: Doen en laten

Een berichtje van een bijzondere dame, Charlotte Reed:

"Ik raak er steeds meer van overtuigd dat je wonderen ook heel goed zelf kunt creëren – maar daar moet je wel iets voor doen en vooral heel veel voor laten. Sinds ik mijn baan opzegde om me te wijden aan de inspirerende gedachten en illustraties die ik elke dag maak, is het ene na het andere wonder in mijn leven verschenen. Wat ik ervoor deed was mijn angst om afgewezen te worden, om negatief beoordeeld te worden, en om te falen aan te kijken en liefde te geven. Wat ik ervoor deed was mijn schaamte en kwetsbaarheid te erkennen en liefde te geven. Wat ik ervoor deed was ondanks dat alles, door te gaan met mijn droom. Wat ik ervoor liet gaan was de controle en de behoefte om te sturen.

Dagelijks heb ik de meest bijzondere, liefdevolle en wonderlijke uitwisselingen met allerlei mensen aan mijn kraam op Portobello Road in Londen. Zo kwam er ooit iemand langs die vervolgens mijn boek introduceerde bij een uitgever. Weer later kwam er iemand van de BBC die een animatie-serie wil maken van mijn illustraties. Mijn leven is één grote aaneenschakeling van wonderen geworden!"

w

Charlotte vertelt haar eigen verhaal, onder andere over haar kwetsbaarheid en angst, in een filmpje op haar Nederlandse site http://www.portobelloboek.nl

x

NAAR BOVEN

RECENT: Aan mijn haren getrokken

Ingestuurd door Nanda van Beek:

"Ik was met een groep op vakantie in Praag. Ik liep een klein stukje voor de groep uit toen ik struikelde. Ik viel voorover en was bijna met mijn neus bij de grond, toen ik op onverklaarbare wijze weer overeind kwam.

De groep achter mij, die dit zag zei: 'Dit kan niet volgens de wet van de zwaartekracht'. Een man stond nog met zijn arm uitgestrekt om mij te grijpen voor ik viel, maar ik was te ver voor hem. Ik riep nog, zelf stomverbaasd, 'Ach ja ik heb altijd ballet gedanst', maar dan nog was dit niet mogelijk geweest en had ik op de eerste dag van mijn vakantie in Praag een lelijke val gemaakt. Ik blijf het zelf als een wonder zien, alsof ik aan mijn haren overeind getrokken werd."

En dat is het ook Nanda – in die zin, dat het de realiteit zoals we die met aardse ogen zien overstijgt. Met aardse ogen moeten wij mensen alles kunnen verklaren, duiden en vooral bewijzen, en dan bij voorkeur nog wetenschappelijk onderbouwd. Dat heeft zeker nut, maar je kunt je afvragen of we daardoor de wérkelijke realiteit, namelijk dat wonderen bestaan, over het hoofd zien. Om Byron Katie aan te halen:

s

x

NAAR BOVEN

RECENT: De Haas

"Vanuit mijn huis loop ik binnen een paar minuten naar een prachtig natuurgebied aan de Amstel. Ik ben niet iemand van de vaste routine, dus elke dag loop ik wel een andere route. Maar hoe ik ook loop, ik kom elke dag, altijd, dezelfde reiger tegen. En vaak laat hij me ook iets moois uit zijn leven zien: de ene keer zie ik 'm net een vis uit het water pakken, de andere keer scheert hij prachtig over het weiland, weer een andere keer maakt hij ruzie met een zwaan, weer een andere keer staat hij ingetogen te slapen... Hij maakt elke wandeling wonder-vol.

Maar daar wilde ik het niet eens over hebben!

Een week of drie geleden, toen het gras nog niet zo hoog stond, was ik tijdens een wandeling mijn bril vergeten. Ik heb best een flinke afwijking, dus vanaf een meter of tien kan ik alleen maar vage contouren zien. Links van mij, een meter of dertig van mij verwijderd, voelde ik een aanwezigheid. Ik keek, maar niets bewoog. Ik zag wel een bruine bol op het wilde, groene gras, maar dat zag er gewoon uit als een hoopje aarde - en ik wist dat daar hoopjes aarde op het gras lagen. Toch voelde het niet als een hoopje aarde. Ik spitste mijn ogen, ik wilde het weten. Ik trok met mijn vingers mijn ogen in spleetjes, ik wreef nog een keer in mijn ogen, allemaal in de hoop dat ik kon zien wat ik voelde. Maar wat ik ook deed, het bleef zonder resultaat.

Het was ook niet belangrijk, concludeerde ik, liet het los, en dacht vervolgens: 'Wat zou ik zien, als ik het wel kon zien?' In een fractie van een seconde ging de gedachte door mijn hoofd: 'Alles is mogelijk'. In de volgende fractie van een seconde keek ik nogmaals naar het hoopje. En ik zag scherp, helder en duidelijk een haas.

Het duurde niet eens een fractie van een seconde, ik schat in dat ik werkelijk twee tot drie seconden scherp zag. Ik kon de haas duidelijk waarnemen: hij zat ineen gedoken, en ondanks dat hij niet mijn richting op keek was hij zich bewust van mijn aanwezigheid: hij zat doodstil en verroerde zich niet.

En net zo plotseling als ze gekomen was, verdween mijn scherpe zicht. De haas werd weer een wazig hoopje.

Het voelt, nu ik het opschrijf, een beetje als Assepoester: de goede fee zegende mij met zicht opdat ik even de wereld der wonderen kon betreden. Niet alleen om het eenmalig mee te maken, maar om te zien dat álles mogelijk is, ook scherp zicht.

Het gekke is, dat het feit dat ik een paar seconden scherp kon zien zonder twijfel een wonder was, maar het voelt helemaal niet zo: het voelt als een vanzelfsprekendheid. Ik weet nu zeker dat het moet kunnen."

x

NAAR BOVEN

RECENT: Het wonder van focus

"Al een flink lange tijd zat ik in een penibele financiële situatie. Met de hulp van Abraham Hicks* was het me al voor een groot deel gelukt om me ondanks mijn situatie goed, blij en ontspannen te voelen, in plaats van gestresst, me grote zorgen makend en apathisch.

Maar deze morgen werd ik zeer vroeg wakker met een grote last: ik moest een fikse betaling doen en had het geld er niet voor. Ik lag in bed te woelen, het zweet brak me uit, ik voelde me ellendig, gespannen, depressief. Ik wist dat ik niet na moest gaan denken over de consequenties als ik die rekening niet kon betalen: je komt daarmee in een nog grotere mallemolen van zorgen, angstige gedachten en spanning, en het helpt je niet. Maar positieve affirmaties opzeggen: ik kon me ze al niet eens herinneren, en als ik het al kon zouden ze té ver afstaan van de put van ellende waar ik in lag, om me eruit op te trekken. Met alle macht vocht ik tegen de neiging van mijn hoofd om die kant van doemdenken op te gaan, en het leek of ik die strijd ging verliezen.

Ten einde raad riep ik in gedachten uit: 'Toon me de weg hieruit!'

En toen hoorde ik de stem van Esther Hicks in mijn hoofd: 'Go general' – denk alleen over algemene dingen, waar je geen negatieve gedachten over kúnt hebben.

Dus dat deed ik. Ik liet mijn gedachten gaan van dingen waar ik geen zorgen over heb: mijn bed, mijn dekbed, mijn kussens, wandelen in de zon, het strand; langzaam maar zeker naar dingen waar ik blij van word: mijn huis, zwemmen, mijn schattige buurmeisje, mijn nichtjes, mijn ontbijt, schrijven. En toen ik mijn hoofd eenmaal die kant van positiviteit op had laten gaan, herinnerde ik me die lichaamsmeditatie waarbij je voor elk stukje van je lichaam zegt: 'Ik hou van mijn [vul in, bijvoorbeeld voeten] en mijn [vul in] houdt/houden van mij', terwijl je dat specifieke lichaamsdeel aait.

Toen ik die eenmaal afgerond had eindigde ik met 'Ik hou van het leven en het leven houdt van mij', en diezelfde zin herhalend voor al mijn geliefden en groepen mensen met wie ik te maken heb (zoals leveranciers, belastingdienst, klanten, enzovoort).

En toen ik daarmee klaar was barstte ik bijna uit elkaar van blijdschap en geluk: een grote smile had zich op mijn gezicht genesteld en die kwam er niet meer af.

Met die energie begon ik even later vrolijk aan mijn werk – mijn hoofd dwaalde niet meer af naar zorgelijke gedachten en daarom kon ik helder nadenken, efficient en plezierig werken en zelfs een paar rotklusjes met een glimlach doen.

Ik weet niet meer wat de aanleiding was voor wat er vervolgens gebeurde, maar ineens pakte ik de telefoon en deed ik iets waarvoor ik tot dan toe altijd bang was geweest: ik belde een voormalige grote klant, waar mijn oude contactpersoon niet meer werkte. En vanuit die vrolijke, positieve energie maakte ik vlot verbinding met mijn nieuwe contactpersoon (die ik nog nooit gesproken had) en voor ik het wist had ik een grote order van haar binnen. Zomaar! En niet alleen dat: de order was precies genoeg om die ene rekening te kunnen voldoen.

Voor mij zijn dit 3 wonderen in één: het antwoord dat ik kreeg, toen ik vroeg om hulp. Dat je door de kracht van je focus je werkelijk gelukkig kunt voelen te midden van zorgwekkende omstandigheden. En het derde wonder is dat je dan zomaar het juiste doet, dat er voor zorgt dat je probleem opgelost is."

* De leringen van Abraham Hicks worden doorgegeven door Esther Hicks. Je vindt allerlei filmpjes van hen op: http://www.vraagenhetisgegeven.nl en hier kun je een cadeautje van hen ophalen: http://www.palaysia.com/hicks/stapindevortex

x

NAAR BOVEN

Doordat ze haar hoofd stootte

"Mijn dochter en ik zaten in de kamer te kijken naar hoe mijn kleindochter Vicki van anderhalf aan het spelen was. Ze was zo'n schattige peuter, met koddige beentjes en blonde krullen.

Er stond een ouderwets bureau in de kamer, en Vicki kon net onder de opening door, waar ze ging zitten spelen alsof ze in een poppenhuis zat. Bovenop het bureau stond een foto van mijn ouders, die al lang waren overleden voordat Vicki geboren werd.

Plotseling sprong Vicki overeind, en stootte daarbij haar hoofd. Ze draaide zich om, om te kijken hoe dat kwam, en zag toen de foto op het bureau staan. Ze wees met haar kleine vingertje naar de foto, en ik weet niet waarom maar ik vroeg haar: "Vicki, weet jij wie die mensen zijn?"

Ze keek me aan en knikte.

"Waar ken je ze van?" vroeg ik.

Vicki draaide zich weer naar de foto, en vervolgens weer naar haar moeder en ik. Ze wees met haar vinger naar boven en zei toen: "Daarboven.""

– van een oma

x

NAAR BOVEN

Aan flarden gescheurd

"Toen ik zes was, maaide mijn vader het veld met een tractormaaier. Mijn broer, zus en ik zaten in een aanhangwagentje dat door de tractor getrokken werd. Mijn vader deed dit vaak, het was altijd een ontzettend leuk ritje. 

Toen de tractor stopte dacht ik dat mijn vader klaar was dus ik stond op. Maar hij was niet klaar en de tractor slingerde weer in beweging. Ik schoot van het wagentje af, viel op de grond, en de tractor reed achteruit over mij heen. Mijn vader stopte omdat mijn broer en zussen keihard schreeuwden, en reed weer vooruit toen hij door had dat er iets was. Toen hij me zag liggen greep hij me en rende met me het huis in. 

Ik herinner me dat mijn broek volkomen in stukjes gescheurd was, en mijn moeder moest de broek van mijn lichaam afknippen. Mijn benen hadden onder de maaier gelegen, en mijn hoofd onder het achterwiel van de tractor... maar ik had geen enkele snijwond, zelfs geen schrammetje.

Mijn heupen waren zwaar gekneusd en ik werd naar het ziekenhuis gebracht omdat ik niet kon lopen.

Op de derde dag in het ziekenhuis wilde ik mijn kauwgum weggooien. Mijn moeder was even de kamer uitgelopen dus niemand kon me helpen. Ik klom uit bed en liep langzaam maar zeker naar de vuilnisbak om mijn kauwgum weg te gooien. Toen mijn moeder terugkwam kon ze haar ogen niet geloven. 

Het grootste wonder van dit verhaal is wat er onder de tractor is gebeurd. Ik herinner me helder en duidelijk dat toen ik daar lag en de tractor over mij heen kwam, er geen geluid en geen pijn was. Ik keek naar mijn lichaam vanaf een plek links van en parallel aan mijn lichaam: ik zag mijn lichaam onder de tractor en de maaier, maar ik zelf was daar niet. 

Ik zag mijn lichaam van de grond getild worden, ik zag de tractor opgetild worden, zodanig dat ik niet zou sterven. Ik werd beschermd, en mijn ziel was niet in mijn lichaam omdat ik het allemaal zag gebeuren. Logischerwijs had ik volledig aan flarden gescheurd en platgewalst moeten zijn, maar er was niets aan de hand. Ik herstelde volledig."

– van Helmuth

x

NAAR BOVEN

Een wonder dat troost biedt, ook al geschiedde er deze zomer geen wonder

Toen ik een jaar of 23 was had ik een flitsende baan in marketing voor een internationaal bedrijf. Regelmatig was ik, met mantelpakje, hakken en leren koffertje, in het vliegtuig te vinden. Je kunt er een beetje blasé van worden, als je regelmatig vliegt, en zeker als je je een succesvolle zakenvrouw waant.

De reis die ik die dag maakte was naar Londen. Samen met een collega had ik een aantal besprekingen, en we verheugden ons op een avondje uit in die bruisende stad. Zoals gewoonlijk stegen we snel op en binnen enkele minuten vlogen we boven de Noordzee. Ik zat aan het gangpad, mijn voorkeursplek. De stewardessen waren langs geweest met drankjes, en hadden alles inmiddels weer keurig opgeruimd. Alles ging z'n gangetje. Totdat plotseling het vliegtuig kapseisde: de linkervleugel wees naar beneden en we kwamen in een vrije val terecht - het vliegtuig viel op z'n kant naar beneden, de passagiers hingen in hun stoel.

Ik realiseerde me: "Ik ga dood."

Een mili-seconde lang voelde ik paniek.

En toen spoelde een gevoel van diepe rust, acceptatie en zelfs welbevinden over mij heen.

"Dit is het dan," dacht ik. En alles was goed. Alles was goed.

In de afwezigheid van welke mogelijkheid tot controle dan ook, in het aangezicht van de dood, was er alleen nog overgave, rust, en dat onverklaarbare gevoel van welbevinden.

Er waren mensen die het uitschreeuwden van angst en blinde paniek. En er waren mensen die net als ik kalm, met een gevoel van overgave, rust en welbevinden hun lot afwachtten.

Ik weet niet hoe lang het heeft geduurd. In je herinnering kunnen uren soms seconden zijn, en seconden soms uren. Maar op een gegeven moment wist de piloot het vliegtuig weer onder controle te krijgen. Er was geen ongeluk. We waren veilig.

De laatste weken heeft het nieuws van het neergeschoten vliegtuig een flinke impact gehad in Nederland. Veel mensen rouwen om familieleden, vrienden, klasgenoten, kennissen, collega's. Dat is niet meer dan logisch. Maar de gedachten die je hebt over wat er gebeurd is met je geliefden kunnen de rouw dragelijk of ondragelijk voor je maken: wanneer je steeds voor je ziet hoeveel paniek en angst je geliefden gehad moeten hebben op het moment van hun dood, beleef je zélf meer verdriet en verschrikking dan zij, en langduriger ook nog. Maar wanneer je je realiseert dat hun dood, ondanks het gewelddadige karakter van de oorzaak ervan, misschien wel kalm, vredig en in een gevoel van welbevinden plaatsvond, geeft dat troost en ontspanning.

Sinds dat incident ben ik nooit meer blasé wanneer ik een vliegtuig instap. Ik zegen het vliegtuig, ik zegen de crew, ik zegen de inzittenden. Ik zie mezelf en mijn geliefden veilig landen. En ik realiseer me dat controle een illusie is, en overgave de weg naar welbevinden is.

Heb een wondervolle woensdag, warme groet,
Edith Hagenaar

P.S. Onlangs schreef ik in samenwerking met mijn stenen een boekje over sterven, rouw en verlies. Misschien kan het jou, of iemand die je kent tot troost zijn. Hier lees je er meer over: http://www.sunshineforthesoul.com/rouw-verlies/stenen-vertellen-over-sterven-rouw-en-verlies-1

 

x

NAAR BOVEN

Azteekse ogen

Vandaag een bijzonder verhaal over een apparitie: een verschijning van iets dat niet logischerwijs daar kan zijn, met een prachtige boodschap:

"Het was eind januari 1995, tijdens een zondagnacht, dat mijn man een van zijn woedeaanvallen had jegens mij (manisch jaloers). Daarom durfde ik niet naar bed te gaan en bleef ik waken in de logeerkamer tot mijn man gekalmeerd zou zijn en in slaap zou vallen.

Eindelijk was het rustig geworden, het was inmiddels 04.30 uur, toen plots mijn hart heel snel begon te slaan en ik dacht: "Nu ga ik dood!"

Ineens hoorde ik een aanzwellend zwaar geluid, het raam begon te trillen en de muren beefden en in de verte hoorde ik de hond van de overburen blaffen. Ik weet nog dat ik dacht "Wat heb ik nou weer aan mijn fiets hangen?!"

En hop, daar stond ineens aan mijn plafond een prachtige gouden schijf, helemaal bewerkt met in het centrum twee hemelsblauwe en de meest liefdevolle ogen die ik ooit heb gezien. Ik hoorde in mij de volgende woorden "Wanneer angst wordt liefde en zwakte wordt kracht, dan wordt de genezing volbracht".

Ik keek en keek, werd heel vredig en durfde eindelijk te gaan slapen. Hierna is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest!

Kort daarop, tijdens de uitverkoop, struikelde ik bijna over een stapel boeken in de boekhandel met als bovenste titel "Beschavingen van de Nieuwe Wereld" van 120 voor slechts 20 gulden. Daarin vond ik een afbeelding van wat ik gezien had die nacht, het werd omschreven als de Azteekse kalendersteen, waarop de binnenste vier panelen de geschiedenis van de wereld wordt uitgebeeld als vier eerdere cycli van schepping en ondergang. Het huidige tijdperk, de Vijfde Zon, wordt uitgebeeld op het paneel in het midden.

Daarna volgden rondreizen (die ik echt nooit had kunnen bedenken) door Mexico, de bakermat van de Maya's en De Natuurlijke Tijd Kalender, Egypte en Peru. Sindsdien wijd ik mijn leven aan de kunsten en persoonlijke groei en verheug me over het feit hoe we als mensheid spiritueel ontwaken."
Gerda J. Veldman-Kamsteeg

Dankjewel Gerda voor je verhaal, en de prachtige boodschap die ik hieronder nog een keer herhaal:

Wanneer angst wordt liefde en zwakte wordt kracht, dan wordt de genezing volbracht.

Heb een wondervolle woensdag, warme groet,
Edith Hagenaar

P.S. Een boek dat me te binnen schoot, toen ik ik dit las, is De Kracht van je Spirit van Sonia Choquette, waarin ze je leert hoe je angst vervangt door spiritkracht. Bij dit boek komt bovendien een gratis online cursus van 3 maanden! Kijk hier voor meer informatie of om direct te bestellen: http://www.sunshineforthesoul.com/kracht/de-kracht-van-je-spirit

 

x

NAAR BOVEN

 

Wonderen bestaan

Van Mieke Michielsen mogen we deze prachtige meditatie Het Wonderzaad tonen. Ze komt van haar meditatie-cd Wonderen bestaan:

2De cd Wonderen bestaan bevat in totaal 5 wonderlijke meditaties:

  1. Het wonderzaad
  2. Je schatkist bovenhalen
  3. Een wonder van liefde
  4. Wonderlijk genezen
  5. Wereldwonder

Je kunt de cd bestellen via www.sunshineforthesoul.nl (Vlaanderen: www.kristallenpoort.be)

 

x

NAAR BOVEN

Lourdes (2)

Piet van Buggenum deelt niet alleen een verhaal met ons, hij poneert een interessante stelling over wonderen, waar je al snel overheen kijkt wanneer je 'wonder' niet uitkomt zoals jij dat in gedachten had:

"In het Zuiden van Nederland groeiden we op met het geloof in wonderen. In onze omgeving liggen diverse bedevaartplaatsen waar, volgens de overlevering, regelmatig wonderen plaatsvonden. Honderden dankbetuigingen, op wandtegels, in kerken en kapellen van deze oorden, getuigen nu nog van deze mirakels. Gebeden werden verhoord en zieken genazen. Het aantal wonderen nam echter af naarmate de medische wetenschap meer genezingen kon verklaren. Na de teloorgang van het Rijke Roomse Leven werden wonderen steeds schaarser. Of wilden we de wonderen niet meer zien en schreven we alle onverklaarbare gebeurtenissen toe aan het toeval?

Lourdes is een van de bekendste bedevaartplaatsen in de wereld, gelegen in de Pyreneeën, in het zuiden van Frankrijk. Het verhaal gaat dat 150 jaar geleden Maria hier verscheen aan het veertienjarige ongeschoolde meisje Bernadette Soubirous. Sindsdien reizen, nu nog steeds, ieder jaar miljoenen mensen naar dit pelgrimsoord. Waarom?

2

Om er achter te komen wat zoveel mensen naar Lourdes trekt, reizen we zelf af naar dit genadeoord, in de hoop een antwoord op de vraag te vinden. Ook wij willen aan den lijve ondervinden wat mensen beweegt om deze lange reis te ondernemen. Wij doen mee aan de lichtprocessie die iedere avond van negen tot tien uur plaatsvindt. Wij laten kaarsen branden, bidden en leggen onze zorgen in gedachten bij Maria neer. Van een van de bedevaartgangers hoor ik het verhaal dat voor mij de essentie van Lourdes en zijn wonderen verklaart.

Hij was meer dan vijftig jaar geleden, op zeventienjarige leeftijd, in Lourdes geweest. Nu is hij er voor de tweede keer om de kracht te vinden voor het omgaan met een ongeneeslijke ziekte. Destijds, zo vertelt hij, reisde er een blind meisje van zijn leeftijd mee. Zij was er vast van overtuigd dat ze na haar bezoek aan Lourdes weer zou kunnen zien. Niemand kon haar dat uit het hoofd praten. Haar geloof was zo groot en ze hield helemaal geen rekening met een mogelijke teleurstelling. Iedere dag bezocht ze de heiligdommen, liet kaarsen branden, dronk Lourdeswater en maakte gebruik van de heilzame baden. Ze bad Maria bijna vanuit haar hoge grot naar beneden. Iedere avond keerde ze vol vertrouwen terug naar haar hotel en sliep als een roos. De dag naderde dat ze weer naar huis moest, ze kon nog steeds niet zien.

De bedevaartganger, die mij het verhaal vertelt, vroeg zich destijds af of het meisje niet diep teleurgesteld zou zijn in haar geloof. Hij aarzelde lang om haar dat te vragen, maar hij wilde toch weten hoe ze zich nu voelde. Toen hij, op de terugreis, weer met haar in gesprek kwam, bracht hij het ter sprake. Was het voor haar geen grote teleurstelling geworden?

Met grote verbazing hoorde hij haar antwoord: 'Nee, ik ben helemaal niet teleurgesteld want ik zie het nu weer zitten'. Zij had de kracht en het inzicht ontvangen om het onvermijdelijke te aanvaarden en iets van haar verdere leven te maken. Een onzichtbare verandering had er in de denkwijze van dat meisje plaats gevonden.

Dit voorval geeft voor mij de essentie van de wonderen van Lourdes weer.

In dit Genadeoord kun je kracht ontvangen om het onvermijdelijke te aanvaarden en iets van je verdere leven te maken. Is dat geen wonder?"
Piet van Buggenum

sDankjewel Piet. Sceptici zouden misschien zeggen dat er geen wonder heeft plaatsgevonden. Maar voor hen die weten hoe zwaar het leven kan zijn, is het kunnen aanvaarden van het onvermijdelijke, en het gelukkig zijn ondanks het onvermijdelijke, ook een wonder.
Wat mij enorm geholpen heeft het onvermijdelijke te ervaren en weer geluk te ervaren is het bijhouden van een dankdagboek. Daarin schrijf je elke avond onder andere op waarvoor je dankbaar bent. Op de website van Pierre Franckh is nu een prachtig dankdagboek te koop met 2 euro korting (titel: Hartewensen). Als je geïnteresseerd bent kun je het hier bestellen: http://www.palaysia.com/wensregels

Copyright foto: Wikipedia.

x

NAAR BOVEN

Lourdes (1)

We ontvingen twee verhalen over Lourdes, deze woensdag de eerste. Benardus Wolbers stuurde ons zijn wonder, samen met de prachtige, bijpassende foto:

"Ik moest een aantal jaren geleden de muziek verzorgen bij een paviljoen vlakbij de Grot van Lourdes.

Toen ik dat paviljoen na lang zoeken nog steeds niet gevonden had, was ik ten einde raad en besloot ik terug te gaan naar mijn hotel. Juist op dat moment komt er een jonge vrouw in een blauwe jurk naar mij toe met de vraag of ik wellicht op zoek was naar het paviljoen. Ik antwoordde met 'ja'.

Toen wees ze me naar het paviljoen, dat verscholen was tussen de groene bebossing. Ik zei toen: 'dankjewel'.

De volgende dag realiseerde ik mij pas, dat het de Heilige Maagd Maria geweest moet zijn. (Ik heb haar daarna nooit meer teruggezien.)"

Copyright foto: we konden niet vinden van wie de foto was. Ben jij de eigenaar en gebruiken we 'm ten onrechte, neem dan contact met ons op.

x

NAAR BOVEN

RECENT: Strenge steen

Wat is eigenlijk de definitie van een wonder? In het woordenboek staat "door of met hulp van God verrichte handeling die de natuurkrachten te boven gaat" en "iets buitengewoons". Ik zou aan die eerste definitie nog willen toevoegen: onverwacht. Want dat is waar we het meest perplex van staan: die onverwachte gebeurtenis, soms op een punt in ons leven waarop we bijna de hoop op zouden willen geven. 

Maar is een verwacht wonder dan ook nog een wonder? Ik vroeg het me af, toen ik bedacht wat ik vandaag ging vertellen. Als je een wonder kunt opwekken, is het dan nog wel een wonder? Als je het kunt oefenen, en er beter in kunt worden, is het dan nog wel een wonder? Ik laat jou beslissen :-)

Stenen vertellen
Al sinds ik klein was ben ik een liefhebber van stenen, schelpen, mineralen en koralen. Ik kan me herinneren dat mijn oma, geboren en getogen in Nederlands-Indië, een prachtige, gigantische (althans, met mijn kinderogen leek 'ie gigantisch!), rozige schelp in haar kamer had staan. Ik was dol op die schelp. De volwassenen zeiden dat als je de schelp tegen je oor hield, dat je dan de zee kon horen. En dat deed ik dan ook, maar ik herinner me dat ik altijd teleurgesteld was dat ik niet méér hoorde dan dat. Alsof ik verwachtte dat de schelp tegen me zou praten, en me zijn geheimen zou blootgeven. 

Een jaar of zeven geleden kwam ik een boek over stenen tegen, geschreven door een Oostenrijkse vrouw. Zij schreef dat ze met haar stenen praatte - of liever gezegd, dat zij luisterde naar haar stenen. En dat die haar van alles vertelden. (Ik vond dat boek zo geweldig, dat ik besloot het in Nederland uit te geven, en het verkoopt al jaren erg succesvol!)

Met de herinnering aan de schelp van mijn oma, vielen ineens de puzzelstukjes op hun plek. Natuurlijk kun je naar je stenen en schelpen luisteren, dat had ik altijd al geweten. Maar misschien komt het niet zomaar vanzelf, als een wonder, dat je een duidelijke stem van buiten jezelf hoort die tegen je spreekt. Misschien is het een kwestie van oefenen in luisteren.

En dus ging ik zelf ook aan de slag. Ik stelde me open voor de boodschappen van mijn stenen en schelpen. En belangrijker: ik legde mijn scepsis en wantrouwen aan de kant, en begon aandacht te schenken aan de woorden, beelden en gedachten die zich in mijn hoofd begonnen af te tekenen. En dat waren altijd woorden, beelden en gedachten van liefde, harmonie en vrede. 

Is het op zich geen prachtig wonder om met een steen in je hand te voelen dat je energie verandert, te voelen dat je ontspannen wordt, of juist daadkrachtig, of vergevingsgezind, en dan, als je goed luistert, wijze woorden te horen - waarvan je zeker weet dat ze niet uit jou komen.

De meest bijzondere ervaring die ik met mijn stenen heb gehad, is met mijn lievelingssteen Charoïet. Charoïet is een zeldzame steen, afkomstig uit Siberië en Jakoetië. 

Op een dag, een paar jaar geleden, had ik een baaldag en ik zat vol zelfmedelijden. Ik vond het leven zwaar, ik was gestresst, voelde me ongelukkig en was enigszins hopeloos. Ik verkeerde al langere tijd onder enorme druk, en het zag er niet naar uit dat dat zou verminderen. Zoals gebruikelijk nam ik mijn Charoïet - ik heb een lekker grote steen, die precies in mijn hand past - in mijn hand om even een opkikker te krijgen. Dat doet ze namelijk: Charoïet helpt druk te weerstaan, kalmeert de zenuwen en helpt je om veel werk te verzetten. Ze geeft me altijd net even dat duwtje in de rug dat ik nodig heb om mijn daadkracht te hervinden en vol goede moed weer aan de slag te gaan.

Ik nam haar in mijn hand, sloot mijn ogen en ademde in. Door de voortdurend aanwezige stress lukte het me niet goed te ontspannen, en ik verwachtte eigenlijk van mijn steen dat ze me even snel zou helpen, zodat ik weer aan het werk kon gaan. 

Maar niet deze dag.

Ik voelde ineens een hele eisende, strenge energie. Als een moeder die haar kind sommeert om zijn tanden te poetsen, omdat de moeder weet dat het goed is voor haar kind, begon mijn steen tegen me te spreken: "Pak jezelf op en hou op met dat zelfmedelijden. Het brengt je niks. Pak aan wat er voor je ligt, ga aan het werk. Jij kunt élke druk weerstaan. Zelfs nog meer dan wat je nu denkt dat al te zwaar is."

Ik was in één klap wakker geschud door deze strenge, maar wijze woorden, die nog lang daarna door trilden in mijn lijf. 

Charoïet is nog steeds een belangrijk deel van mijn leven, want deze les van omgaan met druk vind ik blijkbaar moeilijk te leven. Maar zij is als mijn strenge leermeester, en wanneer ik zelfmedelijden voel opkomen hoef ik maar naar haar te kijken, en dan weet ik al wat ze me zegt: "Stel je niet aan. Ga gewoon aan het werk." 

En voor mij is dat toch een klein wonder: dat een steen mijn vriendin en leermeester kan zijn. 

*** Meer informatie over Stenen vertellen op http://www.stenenvertellen.nl

x

NAAR BOVEN

Ohm-teken

Lezers stuurden mij de volgende gewone wonderen:

dTensie schrijft:
"Ik krijg veel door van 'boven' via gevoelens en/of teksten. Ik wilde 'bewijs' dat dit allemaal echt was en toen ik in de polder liep vroeg ik om iets te vinden langs de weg wat heel speciaal en bijzonder was. Een eindje verderop lag er een wit doorzichtig Engeltje in het gras!

Nooit meer heb ik om 'bewijs' gevraagd..."


Jean van Aarle werkte met gedachtekracht en creëerde daarmee zijn eigen wonder:
"Na 2 hartinfarcten op jongere leeftijd werd verder gezocht naar mogelijke oorzaken. Daarbij kwam aan het licht dat mijn schildklier te groot was en te snel werkte, waardoor ook mijn hart sneller moest werken.

Vanwege de behandeling tijdens het dotteren moest ik 3 maanden wachten voor er een scintigrafie gemaakt kon worden. Daarbij zou een deel van mijn schildklier stil gelegd worden. ik nam me voor tijdens deze 3 maanden dat ik me geen zorgen zou maken, het zou loslaten en dat alles weer normaal zou werken. Ik nam rust, liet alles los en zie: na 3 maanden werkte mijn schildklier weer normaal en hoefde ik verder geen behandeling meer."

Zoals Louise Hay zegt in haar film 'Je kunt je leven helen':
"Wanneer je met affirmaties werkt ontstaan er steeds weer allerlei grote en kleine wonderen. Ongelooflijk veel wonderen..." 

 
dMevrouw de Leeuw stuurde dit wonder:
"Ik las een boek, bewust dromen, dat mij door de sluiers van het leven heen liet kijken. De mogelijkheden die de nieuwe wetenschap over de werkelijkheid mij gaf waren geweldig. Ik zag synchroniciteit en tegelijk stortte het leven zoals ik dat kende beetje bij beetje in. Ik verloor alle bodem onder mijn voeten.

Op een dag stond ik aan het strand, voelde me verloren en gedragen tegelijk toen ik aan de lucht een ohm-teken in een wolk zag. Minuten lang heb ik staan kijken, voordat ik vol vertrouwen mijn weg weer verder ging."
 

dP.S. Weet je nog dat ik het de vorige keer over de opnames van een cd had? Ik zou het je laten weten wanneer die beschikbaar is. Nou, hij is bijna uit en... je krijgt 'm cadeau bij het nieuwe boek van Louise Hay! Bestel het boek nu in de voorverkoop en profiteer van de aanbieding op http://www.leefbuitengewoon.nl

P.P.S. Wil je meer weten over waar Louise Hay het over heeft als ze praat over het creëren van je eigen wonderen, kom dan eens kijken op haar nieuwe website met een interessant filmpje over affirmaties: http://www.leefbuitengewoon.nl

Copyright foto Engel: © volgariver - Fotolia.com
Copyright Ohmteken: © styleuneed - Fotolia.com
 

x

NAAR BOVEN

RECENT: Het universum spant samen

Bij wonderen denken we al snel aan dingen die "niet van deze wereld" zijn, zoals het horen van stemmen, het krijgen van visioenen, miraculeuze genezingen of gebeurtenissen die volgens de huidige natuurkundige inzichten onmogelijk zijn. Hoewel het soms lijkt alsof dit soort wonderen zich alleen in het verleden voordeden, zijn er ook in deze moderne tijd van electronica en internet nog veel van dat soort wonderen. 
 
Er zijn bovendien ook nog heel veel "alledaagse" wonderen. Van die kleine gebeurtenissen, die je misschien de week erna alweer bent vergeten. Samenlopen van omstandigheden, toevalligheden, of met een chique woord: synchronisiteiten kunnen echter bij degene die het overkomt ook het gevoel van een wonder oproepen. 
 
Deze week gebeurde me iets soortgelijks. Zodadelijk ga ik naar een opname-studio om een nieuwe cd van Louise Hay op te nemen. Ik ben dat al geruime tijd aan het voorbereiden. Vanochtend deed ik er een meditatie op, om te zorgen dat mijn energie helemaal afgestemd is op het materiaal en het straks in de studio allemaal goed verloopt. Eén van de dingen die ik dan doe is visualiseren hoe het eindproduct er uit zal zien, en me er op verheugen het eindproduct in handen te hebben. Toen ik dat gedaan had schoot me een idee te binnen voor de cd: eigenlijk zou het veel mooier zijn als er een tweede stem was. 
 
In eerste instantie schoot mijn hoofd in de verwijt-modus: verdorie, had ik dat niet eerder kunnen bedenken? Dat krijg ik nooit meer geregeld. Wat stom van mij! 
 
Al snel legde ik deze gedachten naast me neer - ze hielpen tenslotte niet. Ik overwoog om de opnamen uit te stellen, maar ik wist dat ik dan in tijdnood zou komen. Dus haalde ik mijn schouders op, dacht: 'jammer, volgende keer beter' en ging verder op de weg die ik ingegaan was.
 
Afgelopen maandag belde een vriendin. Ik zou zaterdag met mijn kinderen bij haar komen eten, maar ze had slecht nieuws gekregen en wilde afbellen. Geen probleem uiteraard. Maar gistermorgen was ze nog niet uit mijn hoofd verdwenen. Ze gaat de laatste tijd door een moeilijke periode, en ik smste haar om te vragen of ze een kop koffie kwam drinken. Dat lukte helaas niet, maar ze stelde wel voor om woensdagmorgen, vandaag dus, langs te komen. 
 
Op het moment dat ik haar wilde antwoorden dat dat niet kon, kwam er iets anders tussen. En daarna vergat ik haar af te bellen. 
 
Zodoende smste ze me vanmorgen: hoe laat zal ik komen? 
 
"Oh," smste ik terug, "sorry, ik ben vergeten te zeggen dat ik niet kan vanochtend, ik heb opn..."
 
In mijn hoofd klikte iets.
 
In mijn lichaam knetterde iets.
 
Mijn hart sloeg een slag over.
 
En mijn vingers tikten: "Ik heb een tweede stem nodig voor de opnames van de cd, wil jij dat doen?" 
 
Nee, het is geen groot wonder. Maar het warme gevoel dat ik kreeg dat het Universum mij helpt, dat het Universum aan mijn kant staat, dat alles in het Universum samenspant om deze cd tot een succes te maken is voor mij een klein wonder. 
 
Zodadelijk staat mijn vriendin voor de deur, en ik verheug me er op met haar (en haar prachtige, warme stem, want dat had ik nog niet eens gezegd) samen te werken. Ik zal je laten weten wanneer de cd klaar is!
 
Heb een wondervolle woensdag, warme groet,

Edith Hagenaar
www.gewonewonderen.nl
 

dP.S. De manier waarop het boek Live, Love, Laugh bij mijn uitgeverij terecht kwam hangt ook al helemaal aan elkaar van toevalligheden. Ik had een lunchafspraak met een Belgische uitgever maar was door allerlei 'toevallige' omstandigheden te laat. Daardoor ontmoette ik Martine Prenen, die na mij een afspraak had met de uitgever, en ze kwam vast bij ons aan tafel zitten. Wat een leuk mens was dat! Wat een klik had ik met haar! Toen ik ook nog een exemplaar van haar leuke, dikke boek kreeg was ik om. Om een lang verhaal kort te maken: kom ook even kijken op de site http://www.livelovelaugh.nl als je er nog niet geweest bent, en laat je inspireren :-)
 

x

NAAR BOVEN

RECENT: Collega

"Je hebt zo van die mensen die een stempel afdrukken in je hart, ook al zie je hen hele tijd niet meer. Maar ergens vergeet je ze nooit. het lijkt wel alsof je ze in je nachtkastje zet, en toeschuift, maar ver zijn ze nooit...

Ongeveer 12 jaar geleden, terwijl ik gelukkig getrouwd was en zalig zwanger, leerde ik via het werk een ongelooflijke collega kennen. Het was een KennismakingsDag van alle nieuwe medewerkers en ik had de eer om dat event te mogen organiseren. Ik zat dus op de eerste rij om alle nieuwe groentjes te mogen aanschouwen  ;-))

XIk leerde ieder jaar vele nieuwe medewerkers kennen, maar die ene persoon, K, was toch wel de bijzonderste. De parel in de zee. De diamant in een groeve...
 
Na dat event, hebben we mekaar niet vaak meer gezien, en is hij uiteindelijk ook weggegaan uit het bedrijf.

Einde verhaal? Neen, zeker niet! Maar het was wel een zaadje dat geplant was geweest...

Enkele jaren later verlies ik mijn echtgenoot na een lange ziekte, en kwam ik terecht in een zeer moeilijke periode. Zo eentje waar je geen geld meer hebt, terecht komt in een zeer sociaal-arme omgeving... een omgeving die je kan breken, of nog sterker maken.

Toen ik naar mijn kleine kindjes keek, ben ik rechtop gaan staan en zijn we ongelooflijk goed door deze periode gekomen. Het was hard werken want de kindjes waren zeer getraumatiseerd, maar ook door hun innerlijke kracht en geloof, zijn we dit te boven gekomen.

En toen was de tijd rijp, om weer een hartverwarmende partner tegen het lijf te komen... dat is niet iets dat je zomaar zelf beslist. Maar achteraf bekeken, was het het juiste moment: ik was uit mijn rouw, en K. was net gescheiden...
 
Door een gelukkig toeval (hahahah, dat bestaat niet ;-) ben ik mijn ex-collega weer tegen het lijf gekomen. Ondertussen hebben we een prachtig huis gebouwd en een heerlijke zwemvijver gebouwd en kunnen we nog meer genieten van zonnebloemen, vogelgefluit, en andere zalige momenten...
 
Het leven is wonderlijk!"
Anoniem

x

NAAR BOVEN

RECENT: Contactadvertentie

"Na een paar korte verkeringen was ik op mijn 26e nog steeds alleen.

Ik wilde graag een vaste relatie maar het lukte maar niet om de ware te vinden.

Op een dag besloot ik in een opwelling een contactadvertentie te plaatsen, een zeer uitgebreide, wat goed werkte want ik kreeg er meer dan 100 reacties op.

Met drie er van maakte ik een afspraak maar uiteindelijk liep dat op niets en op teleurstellingen uit. Ik besloot het te laten liggen want er zaten ook erg veel brieven bij waar ik echt niets mee kon.

Er was nog één brief die ik met interesse had gelezen (met een leuke pasfoto) maar omdat die wat later binnenkwam en ik nu al een paar keer teleurgesteld was liet ik die brief liggen en deed er niets meer mee.

Een half jaar later kreeg ik op een zondag ineens de opwelling om nu eens zelf bij de contactadvertenties te kijken. Ik was over de teleurstellingen heen en daar zag ik die ene contactadvertentie die me ontzettend aansprak. De advertentie was in dezelfde uitgebreide stijl geplaatst waarop ik dat een half jaar geleden had gedaan. Ik had verder zelf nooit meer iets geplaatst en ik had ook verder nooit naar de advertenties gekeken. Vanwege de leuk opgestelde advertentie besloot ik te reageren en na een paar weken kreeg ik bericht.

Van het een kwam het ander en we spraken af.

Op het moment dat ik hem ontmoette werd het me meteen duidelijk wie ik ontmoette... het was de man van de pasfoto, de man wiens brief ik had laten liggen. Ik was ontzettend verbaasd maar voelde toen al dat het geen toeval meer kon zijn...

Ik geloof ook dat we in dit leven zijn om dingen te leren en dat we de juiste personen moeten ontmoeten om te worden wie we zijn.

Daarom weet ik nog altijd zeker dat onze ontmoeting van bovenaf is gestuurd en dat wij elkaar moesten ontmoeten.

We zijn inmiddels meer dan 20 jaar bij elkaar, hebben een gezin en zijn gelukkig getrouwd.

Toeval? Bestaat niet!"
Anoniem

x

NAAR BOVEN

(advertentie)

Magische Muziek...

KirtanaKirtana

www.kirtana.nl

 

RECENT: Heling

"Dit verhaal is waargebeurd en ik was toen ongeveer negen á tien jaar oud.

Vlak voordat de school begon was ik met de step gevallen op het schoolplein. We zaten met drie meisjes op de step. Ik was de enige die er minder goed vanaf kwam en had mijn pink op drie plaatsen gebroken. Een oudere leerling begeleidde me naar het gasthuis. In die tijd werd een ziekenhuis zo genoemd.Het duurde allemaal heel erg lang en we verbleven de hele middag in het gasthuis.

Nadat ik een pin in mijn vinger had gekregen en gips was gezet mocht ik eindelijk naar huis. Ik was erg blij dat ik naar huis mocht want ik was doodmoe.

Toen ik thuiskwam ging ik onmiddellijk naar bed. Het was inmiddels zeven uur en dat was ook de gangbare tijd voor mij om naar bed te gaan. Ik viel meteen in slaap maar werd midden in de nacht wakker door een vreselijke pijn in mijn pink. De verdoving was uitgewerkt.

Ik kreunde van de pijn en keek de kamer in. Plotseling zag ik mensen door de deur en de muren binnenkomen. Ze droegen oude kledij, uit de tijd van mijn voorouders en tantes, nam ik aan. Ze liepen even rond en kwamen toen glimlachend aan mijn bed staan. Ondanks dat het vreemd voor me was, was ik absoluut niet bang. Ik besefte me ook dat ik deze mensen niet kende, maar de vreselijke pijn was verdwenen.

Zoals deze mensen waren gekomen, vertrokken ze ook weer.

De volgende ochtend vertelde ik dit verhaal aan mijn moeder. Ze wuifde deze gebeurtenis meteen weg, en dit het af met dat het droom was en dat ik had geijld. Ook noemde ze wondkoortsen. Maar ik blijf er bij dat ik klaarwakker was. Deze gebeurtenis is me altijd bijgebleven en voor mij is het echt gebeurd."
Anoniem

 

x

NAAR BOVEN

Stageplek

"Door omstandigheden was ik weggestuurd van mijn vorige stageplek. Het was december, een moeilijke tijd om alsnog een andere stageplek te vinden.

Ik stond bij de bushalte te wachten en raakte in gesprek met een meisje. Ondanks dat ik het zelf als een vreemde vraag ervaarde in deze situatie, hoorde ik mezelf haar vragen of ze misschien een sociale dienstverlenende stageplek wist.

xZe vertelde me dat ze net haar eigen stageplek had verlaten en gaf me het telefoonnummer van de plek. Ik kreeg een man aan de telefoon en ondanks enige twijfel bij deze man, kreeg ik het voor elkaar om voor een afspraak te mogen verschijnen.

Tijdens deze afspraak werd ik aangenomen en kon ik onmiddellijk in januari aan de slag. Helaas was deze plek geen erkend leerbedrijf voor mijn opleiding. Na aanvraag bleek dat geen enkel probleem te zijn. De plek werd erkend en er werd me verteld dat ik gerust kon blijven.

Voor mij is dit een wonder en ik ben er nog steeds dankbaar voor."
Anoniem

 

x

NAAR BOVEN

Afscheid

"Mijn oma lag op sterven. Ze leverde al dagen strijd om heen te gaan. Ondanks dat ik 200 km bij haar vandaan was, ging ik een gesprek met haar aan.

Hardop vertelde ik haar dat ze genoeg in haar leven had gedaan, en dat haar leven klaar was en dat ze mocht gaan. Ook vertelde ik haar dat ik heel erg zou genieten van de zeilboot die ze me had nagelaten.

Ik liep naar beneden waar na 10 minuten de telefoon ging. Het was mijn vader en hij zei: "Het is gebeurd... "

Waarop ik reageerde met: "Dat wist ik al..."
Monique Slikkerveer

x

NAAR BOVEN

Ontmoeting

"Het was avond. Het was in een periode dat ik me slecht voelde. Ik lag in bed en plotseling stonden in de deuropening mijn overgrootvader en overgrootmoeder die inmiddels al lang waren overleden. Ik kon ze heel duidelijk zien. Ze vertelden me dat alles goed zou komen. Er kwam een kalmte over me heen en vanaf dat moment was ik weer in staat om de draad van mijn leven op te pakken."
Christel Meisters

x

NAAR BOVEN

Winterjack

Edzer Tuik vertelt dat hij contact heeft met zijn overleden vrouw:

"Het begon 's avonds laat op de dag van haar crematie. Na zo'n dag ben je er ellendig aan toe. Ik was meer dan volledig uitgeput na al die treurigheid. Mijn leven leek volledig uitzichtloos te zijn geworden en ik kon 's avonds laat met geen mogelijkheid in slaap komen.

Op een gegeven moment zag ik een zuil van licht in de slaapkamer staan die ik toeschreef aan invallend maanlicht. Wij lieten namelijk altijd één overgordijn op een kier van zo'n 20 cm open zodat je, wanneer je 's nachts wakker werd, niet volledig gedesoriënteerd zou zijn.

Die lichtzuil nam geleidelijk aan in helderheid toe en op een gegeven moment signaleerde ik dat er zich kleine zilverkleurige deeltjes door leken te bewegen. Mijn hoofd draaide naar de raamkant en toen begreep ik er helemaal niets meer van want ik was in mijn vermoeidheid vergeten om het gordijn een stuk open te laten. Er was dus helemaal geen sprake van invallend maanlicht.

Het heeft een paar dagen geduurd eer ik bereid was om de gedachte toe te laten dat het weleens een teken van mijn vrouw kon zijn.

Daarna hoorde en herkende ik haar stem die zei: "Waar zou ik anders zijn dan bij mijn man en kinderen?" Sindsdien is zij, hoe dan ook, bij mij en ervaar ik haar aanwezigheid dagelijks.

Ik maak iedere morgen het cryptogram in mijn dagblad en heb één keer de oplossing van de eerste opgave daags ervoor al genoteerd. Ik moest dat toen in mijn agenda schrijven. Er is dus, en dat is helemaal ongelofelijk, vóórkennis.

Ik heb zelfs op de automatische piloot een autorit naar Rotterdam gemaakt waarbij mijn hand als geconditioneerd de richtingaanwijzer bediende. Ik eindigde hartje stad in een damesmodezaak. Dat was begin september 1994 en ik werd er geleid naar een winterjack voor mijn dochter die kort daarop jarig werd. Ik wist met de beste wil van de wereld haar maat niet maar mijn hand werd overduidelijk gemanipuleerd naar een bepaalde maat en kleur. Ik heb het gekocht en mijn dochter was er krulgelukkig mee. Het paste perfect en het stond haar geweldig."

Edzer schreef zelfs een boek over zijn wonderen, klik hier voor meer info

copyright foto: iStockphoto Bryan Myhr

NAAR BOVEN

RECENT: Bestelling

"In de periode dat ik verloofd was met mijn echtgenoot Gijs, werd het tijd dat ik ook eens op kamers zou gaan wonen. Dit was echter het idee van Gijs, niet van mij: ik zag erg op tegen het alleen thuis komen, dan nog moeten koken, enzovoort.

Dus zei ik tegen God: 'Oké, als U het er mee eens bent dat ik op kamers moet dan...'

En er volgde een lijst van wensen: 'Mijn kamer moet minstens 2 meter groter zijn dan ik nu heb, de huur niet hoger dan 300 gulden, ik wil een eigen keuken, geen hospita, een garage of iets dergelijks voor mijn brommer, en een goede verbinding met het openbaar vervoer naar mijn werk.'

Ik grinnikte: 'Dat gaat heel lang duren!'

Mijn ouders waren ook niet blij dat ik wegging, maar ik stelde ze gerust: 'Mam, in Den Haag zoiets vinden, dat gaat nog máánden duren!'

Maar God was het roerend eens met Gijs. Bij de eerste de beste bezichtiging van een kamer was het al raak! De kamer in kwestie was al verhuurd, maar de huisbaas had nog wel iets anders moois voor mij.

En het was mooi! Een kamer van 4 bij 6 meter, de huur was 290 euro, er was geen hospita, ik had een eigen keuken en de tram om de hoek reed regelrecht naar mijn werk.

'Tsja,' peinsde ik, 'maar ik kan niet mijn brommer kwijt.'

'Oh,' zei de huisbaas, 'ik weet iemand die wel plek heeft.'

En ja hoor, ik kreeg een prachtige plek in een stalling voor een redelijk bedrag. En dat alles binnen een maand.

Ik heb er heel fijn gewoond, vlak bij de stad. Later kreeg ik nog een baan drie straten verderop. Ik voel me nog steeds super verwend als ik hier aan terugdenk."

copyright foto: Demid Borodin/iStockphoto

NAAR BOVEN

Bedelaar

"Ik was een jaar of 25 en ik was voor mijn werk in Bern, Zwitserland. Ik had snel carrière gemaakt en had nu een topbaan voor een multinational in de tabaksindustrie. En zo voelde ik me ook: on top of the world, op weg naar nog meer succes.

Die middag had ik een afspraak met een distributeur, maar nu was ik bezig met een field visit: ik ging eerst de bekende, grotere tabakswinkels langs om vervolgens op de bonnefooi rond te lopen om ook wat kleinere kiosken te bezoeken.

Na de store checks van de grotere winkels, pakte ik mijn pendel erbij. Ik vind het nog steeds leuk om me in vreemde steden te laten leiden door mijn intuïtie, en in die tijd had ik nog een pendel nodig als verlengstuk van mijn intuïtie. (Zie het verhaal 'hoofdpijn' over een wonderlijke gebeurtenis met de pendel).

Zo liep ik door de straten van Bern, en hoewel ik me er toen niet bewust van was zou ik mijn houding nu omschrijven als een tikje arrogant en blasé. Ik had hard gewerkt om te komen waar ik nu was, en dat was voor mij het bewijs dat je met hard werken alles kon bereiken. Iedereen die geen succes had, was mijn onbewuste mening toen, moest gewoon eens een trap onder zijn billen krijgen.

Ik kwam bij een stil, breed straatje, en de pendel gaf aan dat het goed was als ik het straatje nam. Ik liep het straatje in en pas toen viel de bedelaar me op, die tegen de muur van een gebouw aan zat.

Ik was niet onvriendelijk, maar ik vond wel dat bedelen het meest minderwaardige was dat je kon doen: ga op z'n minst iets doen voor je geld, dacht ik altijd als ik een bedelaar zag, zingen of een standbeeld zijn ofzo. Hoeren hadden in mijn boekje een hogere status dan bedelaars. Ik was dan ook allerminst van plan deze bedelaar geld te geven.

Toen ik langs de man liep, zei hij: "Je krijgt wat je verafschuwt."

Ik liep door want ik was niet van plan in gesprek te gaan met een bedelaar.

Het straatje kwam uit op een pleintje met een kerkje, waarvan de deuren open stonden. Ik liep naar binnen en ging op een bank zitten.

"Je krijgt wat je verafschuwt."
Het was alsof de woorden nu pas tot me doordrongen.

Ik stond op en liep het kerkje uit, en volgens de pendel was het het beste als ik hetzelfde straatje terug nam. Ik besloot eerst wat kleingeld te pakken om aan de bedelaar te geven.

Maar toen ik het straatje in liep, was de bedelaar weg.

Ik was echt maar heel even in het kerkje geweest, en de bedelaar was in geen velden of wegen meer te bekennen. Pas veel later realiseerde ik me dat in het keurig nette Zwitserland überhaupt geen bedelaars bestaan (en zeker niet in 1995).

Voor mij is de ontmoeting met die bedelaar - achteraf gezien - een keerpunt in mijn leven geweest. Het was alsof mijn geleidegeest of de engelen mij een soort koerscorrectie gaven. Ten eerste, opdat mijn groeiende arrogantie omgebogen zou worden, terug naar nederigheid, zachtheid, en respect voor de weg van anderen. Ten tweede, opdat ik me zou realiseren dat onbewuste (negatieve) gedachten, veroordelingen en afwijzingen ooit bij je terug komen.

Nu ik dit verhaal voor het eerst heb opgeschreven, lijkt het wel een sprookje. Ik zou niet zijn wie ik nu ben, zonder de wijze woorden van de bedelaar."

Edith Hagenaar - www.sunshineforthesoul.nl
www.twitter.com/EdithHagenaar

copyright foto: iStockphoto/webphotographeer

NAAR BOVEN

Snelweg

"De volgende gebeurtenis vond een jaar of 9 geleden plaats. Ik volgde een opleiding in Driebergen en reed in die tijd op een rood/witte motor. Mijn motorkleding was donkerblauw met wit en mijn helm was in de kleuren wit en oranje (zoals de politie wel heeft).

Mijn partner Hans was die dag vertrokken in zijn bus (een rijdende werkplaats) en ik wist niet waar hij zou zijn. Ik verwachtte hem dus niet te ontmoeten.

Een paar honderd meter voor de afslag naar Driebergen zag ik ineens een busje staan aan de kant van de snelweg, dat ik herkende als die van Hans. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat er een auto voor stond en dat er twee mannen aan de bestuurderskant amok aan het maken waren.

Ik begreep dat Hans in moeilijkheden was en voelde een enorme woede en tegelijkertijd kracht in me opkomen, die maakte dat ik de motor achter de bus parkeerde en 'tot alles in staat' naar de voorkant liep. Daar aangekomen zag ik nog net hoe de twee mannen instapten en wegreden. Toen ik op het zijraampje van de bus klopte schrok een verwarde Hans op. Na zijn verhaal begreep ik inderdaad dat de mannen hem tot stilstand hadden gedwongen en kwaad in de zin hadden. Waarschijnlijk dachten ze dat ik een motoragent was en waren ze gevlucht.

Ik geloof niet in toeval en daarom weet ik zeker dat ik niet toevallig daar op exact het juiste moment was - niet te vroeg en niet te laat. Het vervolgens volgen van mijn ingeving en de kracht die ik voelde zorgden er voor dat het gevaar week. Hans en ik zijn eeuwig dankbaar voor deze gebeurtenis."

Joke Andringa

Copyright foto: AVTG (via iStockphoto)

NAAR BOVEN

Ooievaars

"Op een warme woensdagmiddag in het voorjaar breng ik een vriendin naar een afspraak met een alternatief genezer. Het centrum ligt in een prachtige omgeving. Ik besluit dan ook niet binnen te wachten totdat ze klaar is, maar naar buiten te gaan. Ik sla een zandpad in en geniet van de landelijke omgeving. Ik heb de neiging om ergens onder een boom te gaan liggen. Het is warm en bewolkt en af en toe vallen er een paar spetjes. Het lijkt erop dat het wel eens zou kunnen gaan regenen en ik besluit terug te lopen.

Als ik bij het laatste weiland kom, zie ik daar ineens een ooievaar staan. Ik blijf staan en zie hoe hij een paar stappen door het weiland loopt. Dan vliegt hij op en landt even verderop in hetzelfde weiland. Ik blijf hem met mijn ogen volgen. Dan gaat de gedachte door me heen: 'Daar zou ik wel eens een ooievaarsveer kunnen vinden.' Ik twijfel even of ik wel onder het prikkeldraad door wil kruipen, maar doe het dan toch. Ik loop naar de plek waar ik de ooievaar het eerst zag, al zoekend naar een veer. Nee, jammer, hier ligt er geen, dan maar naar de andere plek. Ook daar vind ik geen veer. Ondertussen is de ooievaar weer weggevlogen naar een ander veld. Daar loopt hij ook een poosje rond en ik zie hoe hij tussen de koeien door loopt.

Ik geef mijn zoektocht naar een ooievaarsveer op en loop terug naar het prikkeldraad. Daar aangekomen kijk ik nog een keer om en zie dat de ooievaar weer in het weiland is geland. Ik kijk hem aan en vraag hem in gedachten om een veer. De ooievaar vliegt op, maakt een prachtige cirkel hoog over de bomen en landt vervolgens... in zijn nest! Dat had ik nog helemaal niet gezien! Nou, als ik daaronder geen veer kan vinden, dan weet ik het niet meer. Ik loop naar de andere kant van het weiland, kruip daar onder het prikkeldraad door en loop naar de paal waar het nest op staat.

Ik zoek rondom het nest tussen de sparren en ja, daar zie ik er één. Een witte, vuil weliswaar, maar toch. Spontaan komt de gedachte in me op: 'Ik wil er drie'. Ik kijk naar boven en de ooievaar zit nog steeds op zijn nest en volgt me met zijn ogen. Ik loop verder rond het nest, ben weer bij het prikkeldraad en ja! ik zie er nog twee, twee zwarte! Dit is toch geweldig. Ik bedank de ooievaar diep vanuit mijn hart. Ik neem de veren mee en leg ze in de auto.

Mijn vriendin is klaar en even later rijden we weer weg. Ik neem een andere route terug. Als we na heel wat kilometers door een plaatsje heen rijden, zie ik ineens weer een ooievaar, boven op een lantaarnpaal. Nou, dat is toch wel bijzonder, twee ooievaars op één dag. Hoe is het mogelijk.

We vervolgen onze toeristische route, passeren nog meer kleine dorpen en genieten van de omgeving. Alles begint uit te lopen, het groen is groener dan ooit. We kijken dan ook alle kanten uit. Ineens zie ik alweer een ooievaarsnest een meter of tien vanaf de weg met, ja, met hoeveel ooievaars eigenlijk, drie, vier!? Ik stop, rijd achteruit en parkeer de auto. Dan zien we dat er een volwassen ooievaar met drie kleintjes op het nest zit. De kleintjes zijn driftig aan het eten. De ouder heeft kennelijk net gefourageerd. We blijven ze een tijdje observeren voordat we weer wegrijden.

Het is niet te geloven: op één dag zes ooievaars op behoorlijke afstanden van elkaar én drie ooievaarsveren. Mijn dag kan niet meer stuk. Als dat geen aanwijzing van de natuur is! Een ooievaar betekent nieuwe geboorte, iets nieuws in mijn leven. Samen met de drie veren, drie van lichaam, ziel en geest. Als zes ooievaars me dat dan duidelijk maken, dan kan ik daar niet omheen. Ik wacht met spanning af."

Elly de Lezenne Coulander, http://www.yore.nu

Copyright foto: Peter Wey 2009 (via iStockphoto)

NAAR BOVEN

Oliebollenbakfestijn

"Dit wonder speelde zich zo'n 35 jaar geleden af. Ik moet een jaar of tien zijn geweest. Het was de dag voor oudjaar en die avond zouden mijn moeder, broers en ik oliebollen bakken in de werkplaats van mijn vader. Mijn vader had in die tijd een elektrotechnisch bedrijf. Overdag stond hij in de winkel en 's avonds was hij vaak op pad voor diverse reparaties.

Zo ook die avond. Hij was weggeroepen voor een storing aan een gashaard en het kon nog wel eens heel laat worden. Verbaasd waren wij dan ook toen pa nog geen uur later, tijdens ons oliebollen bakfestijn, ineens in de werkplaatsdeuropening stond.

'Wat ben jij vroeg', vroeg mijn moeder, 'is de klus al klaar?'

'Nee, maar ik m?est naar huis van een ongeduldig roepend stemmetje in mijn hoofd. Ik weet niet waarom, maar het was zo dringend dat ik maar gegaan ben', zei mijn vader onrustig.

Hij had al zijn spullen in de haast bij de klant laten staan en was naar huis geracet. We moesten er om lachen, malle papa.

Nog geen minuut later verloor mijn broertje van zes zijn evenwicht en viel tegen de pan kokend oliebollenvet aan. Onfortuinlijk genoeg kreeg de kleine man het hete vet over zich heen. Mijn moeder, oudste broer en ik waren te geschrokken om iets te kunnen doen. Op dat moment kwam mijn vader in actie. Resoluut greep hij mijn broertje tussen het hete vet vandaan en rende met hem naar de dichtstbijzijnde kraan. Het spoelen leek in mijn ogen uren te duren.

Met derdegraads brandwonden is mijn arme broertje, per ambulance, naar het ziekenhuis vervoerd. Daar kregen mijn ouders te horen dat ze goed en kordaat gehandeld hadden. Een minuut later en mijn broertje zou uiteindelijk aan zijn verwondingen zijn overleden.

Mijn vader is een tovenaar, zongen mijn broers en ik maanden lang na het ongeval. Toen pas begrepen we hoe wonderlijk die ene avond in december verlopen was. We waren en zijn nog steeds trots op pa!

Afgezien van de littekens op zijn lichaam is het met mijn broertje gelukkig weer helemaal goed gekomen. Dankzij het stemmetje in mijn vaders hoofd.

Toen ik mijn pa een tijd geleden vroeg hoe dat nou precies werkte met dat stemmetje, zei hij dat het een duidelijke vrouwenstem was. Voor hem, als gelovig katholiek, was het de stem van Maria. Voor mij was het een wonder. Ik vraag mij nog wel eens af wat er met mijn broertje gebeurd zou zijn, als mijn vader dat stemmetje niet had gehoord, of er niet naar had geluisterd.

Instinct? Of een boodschap achter de sluier vandaan?"

Hilda Spruit - http://www.hildaspruit.nl

Copyright foto: HTuller (via iStockphoto)

NAAR BOVEN

Half zeven

"Als pedicure had ik een klant die in het terminale stadium van kanker was. Ik vertelde hem over de astrale wereld. Hij begon te lachen en zei daar geloof ik allemaal helemaal niks van. Dood is dood en verder is er niks.

Ik zei: 'Des te beter, laat je verrassen! Laten we afspreken dat je op het moment dat je uitstapt even langs komt om te vertellen of ik gelijk heb.'

En inderdaad, op een maandagochtend om half zeven kwam hij langs om zijn belofte gestand te doen. Ik wenste hem een goede reis. Toen zei hij: 'Wil je tegen m'n dochter zeggen dat alles in orde is, ze hoeft zich nergens zorgen over te maken.'

Donderdags kwam zijn dochter en ik vroeg: 'Klopt het dat je vader maandag om half zeven 's ochtends uitstapte?'

Ze zette grote ogen op en vroeg: 'Hoe weet je dat?'

Ik vertelde het gebeurde, en ook dat ze zich nergens orgen hoefde te maken. Ze was heel blij met deze boodschap.

Ik heb overigens vaker 'overleden' mensen op visite, waarvan ik boodschappen moet doorgeven. Maar deze is wel heel frappant."

Shanti Onneweer

NAAR BOVEN

Vallende ster

"Ik was een paar maanden zwanger van ons tweede kindje, en op een prachtige nazomeravond stonden mijn man en ik in de deuropening naar de sterren te kijken. Mijn man aaide over mijn buik, en we hadden het er over wat voor kindje dit zou worden, en waar hij of zij vandaan zou komen. Ik zei, stellig: 'Hij komt daar vandaan', en ik wees naar een plek in de sterrenhemel. Juist op dat moment, exact op de plaats waar ik heen wees, was er een vallende ster. Alsof dit kindje ons wilde laten weten: inderdaad, daar kom ik vandaan!

De uitgerekende datum van de baby was 1/11/1999. Toen ik zag dat de verloskundige dat opschreef, wist ik het zeker: op die dag zou het geboren worden. Alleen enen en negens, dat was zo magisch, dat het voor mijn gevoel precies bij dit kindje pastte.En inderdaad, na een korte en makkelijke bevalling verscheen ze op de afgesproken datum.

Onze dochter is net negen geworden en een heel ander kind dan haar broer en zus, met een sterke intuïtie en een groot inlevingsvermogen. Bijna elke avond vraagt ze me: 'Ik wil leren over het leven', en dan beantwoord ik al haar vragen. Waarom mensen bepaalde dingen doen, wat liefde is, hoe het leven werkt...

Soms denk ik aan die vallende ster en vraag ik me af of ze hier op aarde is gekomen om ons mensen te bestuderen. Maar als ze dan zegt 'Mama ik hou van jou' is ze gelukkig gewoon mijn kleine sterredochter."
Edith Hagenaar

Copyright foto: Edith Hagenaar

(advertentie)

NAAR BOVEN

Wonderlijke ingeving

"Mijn dochter was 2 jaar. Een ondernemend meisje, altijd vrolijk en vriendelijk tegen iedereen. Ik werkte part-time. Als ik op mijn werk was ging ze naar een oppas. Daar waren meerdere kindjes van 2 en 3 jaar.

Het was een warme dag en mijn oppas had me gevraagd of ik haar zwemkleding wilde meegeven. Ze zou lekker met de kinderen gaan zwemmen in een plas bij haar in de buurt.

De ochtend dat ik mijn dochter weg bracht, voelde ik me erg onrustig. Zwemmen met 6 kindjes van 2 en 3 jaar is toch een hele onderneming, maar er zouden nog meer mensen meegaan, dus ik probeerde het gevoel van me af te schudden.

Eenmaal op mijn werk bleef ik onrustig, ik kreeg het zelfs zo benauwd en zo'n drang om naar mijn dochter te gaan, dat ik mijn chef vroeg of ik vrij kon krijgen. Gelukkig, dat mocht!

Ik rende naar mijn auto, reed als een idioot richting die plas waar ze zouden gaan zwemmen.

Eenmaal daar aangekomen liep ik richting het strandje en zie in een flits de situatie. Kindjes die in het water speelden, mijn dochter die tot aan haar knietjes in het water stond en de oppas die een sigaretje rookte, gezellig kletsend met een vriendin en met haar rug naar de kleintjes.

Ik kwam steeds dichterbij, ik was nog zo'n 200 meter verwijderd toen ik mijn dochter achterover zag vallen. Niemand die het door had.

Ik rende zo hard als ik rennen kon het water in. Het leek wel een eeuwigheid voordat ik eindelijk bij haar was.

Ik zal het nooit vergeten, ik zag haar spartelen onder water, ogen wijd open, ze kon niet meer overeind komen. Ik trok haar aan haar armpje uit het water en hield haar heel dicht tegen mij aan. Ik liep het water uit en zie een familie lachen om de situatie.

Ik lachte niet, ik huilde. Mijn oppas had helemaal niets gezien. Wat als ik niet vrij had genomen? Ik wil er niet aan denken.

Tot op de dag van vandaag ben ik zo dankbaar dat ik geluisterd heb naar mijn gevoel..."
Margriet

Copyright foto: Rhienna Cutler

NAAR BOVEN

Schoonmoeder

"Ik heb lang moeten wachten voordat ik zwanger was. Mijn zwangerschap was één roze wolk. Maar toen onze dochter uiteindelijk geboren was, was mijn angst om dit babytje te verliezen zo groot dat ik er niet van sliep.

Toen het wiegje naast mijn bed stond sliep ik met mijn hand op haar buikje, om te voelen of de ademhaling wel gewoon doorging. En toen ze te groot werd voor de wieg ging ik ieder uur in haar ledikantje op haar eigen kamer luisteren en voelen of alles goed was.

Tot die ene avond dat ik op haar kamer kwam.

Daar zat mijn -overleden- schoonmoeder.

Ze had haar hand op de buik van mijn dochter en ze keek me aan. Ze zei: 'Het is goed. Ga maar slapen.'

Ik voelde een rust over me komen en wist dat ik alles kon loslaten. Ik ben nooit meer 's nachts gaan kijken. Mijn dochter is nu dertien, maar ik weet en mijn dochter weet ook, dat ze nooit alleen is. Het is goed zo."
=anoniem, naam en adres bij de redactie bekend=

Illustratie: gravure, circa 1883 'Balow, My Babe, Ly Stil and Sleipe'. R. H. Stoddard. High-resolution scan, restored by Constance McGuire. Copyright berust bij Constance McGuire.

(advertentie)

NAAR BOVEN

RECENT: Wolk

"In een moeilijke periode waarin ik twee jaar geleden zat, was ik enorm verdrietig en voelde me ook zeer eenzaam. Ik liep op het strand om lekker uit te waaien en ik maakte een foto van de mooie lucht.

Eenmaal thuisgekomen bekeek ik op mijn gemak de gemaakte foto en zag allemaal gezichten in de wolk, ook een hondenkop, een konijn, een vlinder.

Maar wat voor mij heel duidelijk was was het gezicht van mijn opa! Heel bijzonder. Ik heb veel steun aan die foto gehad in die periode."
Lisette


De foto is genomen met mijn mobieltje dus niet helemaal van optimale kwaliteit. Het gezicht van mijn opa is linksonder in de witte wolk. De vlinder rechtsonder in de witte wolk. En verder zijn er veel gezichten te zien, eigenlijk overal als je goed kijkt. Niet iedereen ziet het. Mensen met een spiritueeloog kunnen het meestal wel zien. Als je op de foto klikt krijg je een grotere versie.

NAAR BOVEN

De ring

"Ik was mijn ring verloren, die heel veel voor me betekende. Een prachtige zilveren ring met 8 turkooise stenen ingelegd in de vorm van een oog. Door hem op een foto weer te zien wenste ik hem met heel mijn hart terug in mijn leven. Hoe kon me niet schelen... gewoon terug aan mijn vinger! Al bij de gedachte dat ik hem weer zou zien werd ik blij.

Een week later was ik in mijn rommelkast mijn berg lege plastic zakjes aan het opruimen, waar ik op dat moment eigenlijk helemaal geen tijd voor had. Maar ik moest... ik pakte wat zakjes uit een tas en opeens draaide mijn hand zich met de palm naar boven terwijl ik druk bezig was. Niet een logische houding, maar mijn hand werd een kommetje en toen viel de ring zomaar vanuit de lucht in mijn hand!

Ik wist niet wat ik zag en kon het bijna niet geloven, totdat tot me doordrong dat hij echt in mijn hand lag. Ik was zo blij als een kind en juichte van geluk.

Mijn wens was gehoord en de ring mocht terug aan mijn vinger. Achteraf bleek dat ik het maar drie dagen had gewenst en dat het een week duurde totdat het uitkwam."
Yvonne Ros, Amsterdam

NAAR BOVEN

Nu weet ik het zeker

"Een goede vriend van ons is een paar maanden geleden overleden na een lang ziek zijn. Tijdens zijn ziekbed heb ik vaak met hem gesproken over het 'leven' na de dood. Helaas geloofde hij daar absoluut niet in: 'dood is dood' was zijn motto.

Enige tijd nadat hij is overleden kwamen wij in contact met paragnost Trevor uit Almere. Vrij direct vertelde hij dat hij een boodschap van een pas overleden vriend wilde doorgeven. De boodschap was: 'Ik geloofde het niet, maar nu weet ik het zeker! Ik ben er en ik kan iedereen zien en horen, geweldig!'

De tranen sprongen mij toen in de ogen en ik was enorm blij om zo direct de bevestiging te mogen horen."
mevrouw Klaassen, Rotterdam

NAAR BOVEN

Springen

"Ik was 16 jaar en stond boven in mijn slaapkamer. Ik was zo intens verdrietig, zag het nut van het leven niet meer, vond dat ik er beter niet meer kon zijn, dankzij alle nare ervaringen die ik had meegemaakt en nog meemaakte.

Ik geloofde nergens meer in, niet in het leven, niet in mezelf, in niemand. Mijn hart huilde en was verwond, waardoor ik besloot uit het raam te springen zodat ik te pletter zou vallen op de grond beneden.

Toen ik op het punt stond te springen, was er een stem die luid en duidelijk sprak: "José nee". Dit herhaalde zich drie keer: "José nee". Ik schrok vreselijk en ging weer snel naar binnen, ik controleerde overal wie dat geroepen kon hebben, maar er was niemand thuis.

Vele, vele jaren later begreep ik pas dat het de stem van God geweest was, die me gered had. Het was nog niet mijn tijd!!!! Dank je God!!"
José Bouwmans, Deurne

NAAR BOVEN

Vogel

"Mijn wonder vond plaats tijdens mijn jeugd in een nieuwbouwwijk. We woonden in een drive-in huis, wat betekent dat beneden de garage is en op de eerste verdieing de woonkamer. Op een dag, ik was een jaar of zeventien, hoorde ik een vreemd geluid. Ik dacht aan het geluid van een vogel die vastzat in de schoorsteen, dus daar keek ik als eerste. Niks.

Het geluid leidde mij de trap af naar de voordeur. Ik opende de buitendeur en haaks erop de deur naar de garage. Het geluid leek uit de ruimte boven de voordeur te komen. Of eigenlijk de ruimte boven de mat. Een verlaagd plafond waar een buitenlamp tegenaan was geschroefd. Via de garage kon ik zien dat er een loze ruimte bestond die boven de garagedeur was afgesloten met een plank. Ik haalde een keukentrapje tevoorschijn en nadat ik nogmaals had vastgesteld dat het geluid vanuit deze ruimte leek te komen, schroefde ik de plank met veel moeite los.

Ik haalde de plank weg en trof een vogel. Een levende vogel die met zijn vleugels uitgespreid de zijkanten raakte van de kleine ruimte. Ik pakte de vogel, riep mijn vader erbij en liet de vogel los. Hij huppelde wat, was even gedesorienteerd maar vloeg toen toch weg. Het was een merel of een spreeuw. Een hele gewone vogel. Maar op een heel ongewone plek.

Ik heb een zaklantaarn gepakt en heb de ruimte bekeken. Zestig centimer breed, twintig centimeter hoog en 1,20 meter diep. Vier zijkanten hout, twee zijden steen. Naden die goed aansloten, geen vuiligheid of vocht. Heel weinig vogelpoep. Enkele afgeknipte electriciteitsdraden die nog stammen uit de tijd van de bouw van het huis, tien jaar eerder. Ik was de eerste die deze ruimte in tien jaar opende. En toch bevond er zich een levende vogel die, zo is mijn stlellige overtuiging, zich daar een paar uur eerder nog niet bevond.

Totaal en fysiek onmogelijk. Maar echt gebeurd."
Marc, via e-mail

foto spreeuw: Wikipedia

NAAR BOVEN

Regen

"Mijn planten, waarvan ik hou, hadden een week lang geen water gehad door de drukke dagen. Plotseling keek ik na0ar die plantjes en dacht in mezelf: 'Straks geef ik ze wel water, ik maak tijd ervoor. Ik keer me om en het begint te regenen!"
Indra, via e-mail

NAAR BOVEN

Flat

"Het was in de winter van 1965. Ik woonde thuis bij mijn ouders en was bezig mij op te knappen voor de spiegel. Het was 7.00 uur in de ochtend. Ik keek even naar buiten in het donker naar het onbebouwde veldje, ongeveer 100 meter van het raam. Tot mijn verbazing zag ik een flatgebouw. Op de onderste verdieping zag ik een verlichte ruimte met mensen aan tafels. Toen ik even later weer keek was alles weer donker en was er geen flat meer te zien.

Een jaar later werd er gebouwd en... inderdaad een flat. Tot mijn verbazing zag ik dat de onderste verdieping een bejaardenhuis was met... oude mensen aan tafel en stoelen, in een verlichte ruimte, precies zoals ik 'gezien' had. En nu komt er nog iets; ik woon momenteel in deze flat, net boven het bejaardenhuis!"
De heer J.L. van Schaagen

NAAR BOVEN

Fontein

"Tijdens een intensieve ademsessie kwam ik in een fontein van goud licht te staan, zo intens, zo prachtig..."
De heer Ronald Jonker

NAAR BOVEN

Naar de stad

"Ik woon in een dorp en soms vind ik het wel leuk om naar de stad te gaan, dat doe ik een paar keer per jaar.

Ik was nog maar net een paar weken geleden in de stad geweest en kreeg heel sterk het gevoel, dinsdag moet ik weer naar de stad (dit was in september 2005). Waarom wist ik niet maar het gevoel werd met de dag sterker. Ik ben die bewuste dinsdag gegaan, liep winkel in en winkel uit maar wist niet waar ik naar op zoek was. Zo ook liep ik een boekenwinkel in en al snuffelend in vooral spiritueel gerichte of levenskracht versterkende boeken kreeg ik een boek in mijn handen van Paul Hanna, "Geluk en succes, je hebt het zelf in de hand". Het deed me meteen wat, en ik realiseerde me dat dit het was waarvoor ik naar de stad moest. Ik heb het gekocht en ben gelijk naar huis gegaan.

Het boek heeft me heel veel geleerd, en niet alleen mij, het is al bij vele kennissen geweest die er allemaal hun voordeel mee hebben gedaan. Ik heb me letterlijk laten leiden en heb daar een heel goed gevoel aan overgehouden. Sindsdien vertrouw ik ook volledig op mijn intuitie.

Zo negatief en down als ik vroeger was, zo positief en opgewekt met geloof en vertrouwen in het leven voel ik me nu. Ik voel me de rijkste mens op aarde!"

mevrouw Verberne

NAAR BOVEN

De man uit mijn visioen

"Op 9-jarige leeftijd had ik een eerste satori ervaring. Ik kreeg daarbij een visioen waarin ik 'geroepen' werd door een Indiase heilige. Met stomheid geslagen was ik toen ik in 2001 totaal onverwacht oog in oog stond in een inwijding met een Indiase heilige, en nog eens twee jaar later de man uit mijn visioen tegen kwam."

Dhr. van Rossen

NAAR BOVEN

Aanwezigheid

"Tijdens het seminar Spirituele Communicatie oefenden wij o.a. met communiceren met ons Hoger Zelf, overgegane personen, dieren. Na een oefening, die ons groepje sneller dan de andere groepen had gedaan, ging ik even naar het toilet. Op het moment dat ik mijn handen onder de kraan hield, kwam ineens mijn overgegane nichtje Vera bij mij met een boodschap voor mijn zus.

Ik dacht eerst dat het een bedenksel van mij was, dus ik ging weer terug naar de zaal, maar onderweg kreeg ik steeds indringender, overigens wel heel liefdevol, de boodschap door. Toen ik weer in het groepje zat, keek één van de groepsleden mij aan en vroeg mij wat er was gebeurd. Blijkbaar zag ze mijn veranderde toestand. Toen overweldigde mij de aanwezigheid van Vera en barstte ik in tranen uit, de warme aanwezigheid van Vera voelend. Ik heb haar beloofd dat ik de boodschap aan mijn zus zou doorgeven. Daarna is ze weer gegaan."

Dhr. M. Willemsma

NAAR BOVEN

Hoezen

"Ik zat op de bank te balen bij de gedachte, dus uitsluitend een gedachte, dat ik de hoezen van de tuinstoelen in de was moest gaan doen. En mijn verstandelijk gehandicapte autistische zoon, toen nog niet sprekend en een jaar of 7, stond zuchtend op en ging die hoezen er afhalen..."

Mevr. van Vlimmeren

NAAR BOVEN

Zicht

"Wonderen bestaan en ik heb er nu zelf een meegemaakt.

Maanden geleden begon ik minder goed te zien, ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Zij constateerden slecht zicht waar niets meer aan te doen was. Linker oog zag nog 70% maar het rechter oog nog maar 40%. Men dacht aan Macula Degeneratie, maar ook weer niet.

Ik werd door verwezen naar het AMC in Amsterdam, zij zijn gespecialiseerd in de Macula Degeneratie. In eerste instantie was ik behoorlijk geschrokken, daarna ben ik zelf begonnen met de orgaantaaltherapie die ik ook in mijn praktijk gebruik. Mijn dochter, docente aan de Ranthiaschool deed bij mij ook orgaantaalsessies.

Mijn ogen vertelden een aantal heftige ervaringen uit mijn jeugd. Ik ging er zelf mee verder, met een heel groot vertrouwen in deze hele nieuwe therapie.

Vanmorgen was het zover, een aantal speciale onderzoeken in het AMC. En wat kwam daar uit? Beiden ogen zien weer voor 100%. De kleine bijverschijnselen die ik nog wel heb kunnen met de leeftijd te maken hebben. Ik hoef niet meer terug te komen.

Ik ben een gelukkig mens, met het vertrouwen in deze therapie en het geloof in God, kan ik nu een ieder mezelf als voorbeeld stellen. De orgaantaaltherapie, dat zoveel wil zeggen, je gedachten tijdelijk uitschakelen tijdens de behandelingen en het lichaam, dus de organen onder begeleiding van de therapeut laten spreken, kan wonderen doen."

In liefde, Bertie Braeken

P.S. Wil je meer weten over deze therapie: www.padvanaanvaarding.nl

(advertentie)


Sunshine for the Soul

NAAR BOVEN

Ierland

"Het was in Ierland in juli 1987. Mijn echtgenoot en ik maakten een trektocht van 5 weken door Ierland. Het doel van onze reis was de Keltische kruisen van dichtbij te bewonderen. Omdat onze zonen, toen bijna 2 en 3, beiden sliepen toen we met de auto weer bij een bezienswaardigheid kwamen, gingen we om de beurt kijken.

Mijn man ging eerst. Hij had "het" indrukwekkend gevonden. Toen mocht ik gaan. Er was geen mens te bekennen. Ik was niet zo'n held en had helemaal geen zin om in mijn eentje het verlaten kerkhof met de scheef gezakte gedenkstenen op te gaan. Druk bezig me te vermannen dapper te zijn, kwam ik in een soort kerkelijke ruïne terecht met alleen nog een stenen altaartafel. Daarin was een afbeelding van de gekruisigde Christus met naast hem een man en een vrouw. Het beeld raakte mijn hart. Wat er daarna precies gebeurde weet ik niet. Ik was verbaasd dat ik op mijn knieën lag en ik keek om me heen of ik zag wie tot me gesproken had. Niemand te zien. Tranen kwamen in me op.

Pas 's avonds toen de kinderen sliepen heb ik deze gebeurtenis aan mijn man verteld. Hij was eveneens getroffen door de eenvoud van de beeltenis. Op mijn verjaardag een half jaar later kreeg ik van hem een vergrootte foto, met daarop de beeltenis. Ik wist niet dat hij van het beeld een foto had gemaakt!

Deze prijkt nu al jaar en dag op mijn bureau. Soms verlang ik naar een herbeleving van deze ervaring, zeker als de angst toeslaat. Mijn man heeft in maart 2001 in depressieve toestand gekozen voor het Licht. Zeker toen, maar ook nu nog als de angst toeslaat als het met mijn zonen niet goed gaat, heb ik veel profijt van mijn bijzondere ervaring. Diep van binnen weet ik, dat ik nooit meer bang hoef te zijn. De afbeelding kan me dat gevoel niet geven. Als ik mediteer weet ik het weer."

Mevr. Greet Faber-Vos

NAAR BOVEN

Kwijt 

"Ik was iets kwijt en ik zei tegen mijn overleden vader: "Papa, waar is het gebleven?" En vervolgens liep ik er zonder bij na te denken naar toe."

Mevr. Nicoline van der Werf

NAAR BOVEN

Spaanse les

"Ik zou Spaanse les krijgen van een hele goeie kennis. Een dag voor de les zou aanvangen kreeg ik van haar een mailtje dat haar moeder ook graag met de les mee wou doen. Ik had haar moeder nog nooit gezien of ontmoet.

Die nacht droomde ik over haar en haar moeder. Ik zag haar moeder heel duidelijk.

Toen ik bij haar thuis binnenkwam om de les te volgen was haar moeder al aanwezig. Het was precies de moeder uit mijn droom, haar gestalte, haar huidskleur, de kleur van haar kleding (in mijn droom) was een kleur welke ze heel vaak draagt.

Ik had haar dus al in mijn droom mogen zien. Erg frappant!"

Anoniem (naam bij redactie bekend)

NAAR BOVEN

Boek

"Een aantal jaren geleden zocht ik in een boekhandel naar een cadeautje voor een vriendin. Mijn oog viel op een boek over tweelingzielen. Nog nooit had ik gehoord van dit fenomeen. Het boek heb ik gekocht voor mezelf.

Toen ik thuiskwam, had mijn dochter hetzelfde boek voor mij uit de bibliotheek meegenomen.

's Avonds ga ik op bezoek bij een kennis en wederom kom ik hetzelfde boek tegen, op haar salontafel.

Mystiek? In ieder geval opmerkelijk!

Het boek (en ook andere boeken over dit onderwerp) heb ik de laatste jaren gelezen en herlezen.

Inmiddels weet ik wel heel zeker dat het niet zo lang meer gaat duren dat ik de partner ga ontmoeten met wie ik de rest van mijn leven ga "doorbrengen". Ook weet ik, dat wij dan een spirituele relatie zullen hebben en dat dit ten goede gaat komen aan mijn ontwikkeling en dus ook aan mijn werken met mensen. Ik laat het je weten!"

Annemarie

NAAR BOVEN

Het is goed

"Mijn moeder lag op sterven en ik kreeg van haar, vlak voor haar dood, de vraag via het universum of nu alles goed was. Ik zei ja ga nu maar, het is goed. Ongeveer 15 minuten later ging bij mij de telefoon en kreeg ik het bericht dat mijn moeder overleden was. Het voelde goed.

Twee weken later zat ik in stilte en kwam er een helder licht voor me met haar gezichtsbeeld erin, ze was dicht bij me. Het was maar even maar ze was er toch maar. Een goed gevoel dat ze bij me kan zijn!"

Miriam Bongers

NAAR BOVEN

Ik zag door de lagen heen

"Toen ik 19 was overleed mijn lievelingsoma. Ik was erg verdrietig en zo ook mijn ouders. Toen wij 's avonds na alle emoties zaten na te praten, had ik 'opeens' verbinding met haar. Ze gaf me aan dat het fijn was waar ze was en dat ze degenen die ze weer terug had willen zien, al tegengekomen was. Of ik wilde doorgeven dat het goed was. Ik was verbaasd, maar tegelijkertijd was het zo 'gewoon' net alsof alles in z'n verband kwam. Het was net alsof ik multidimensionaal kon kijken: ik zag door de lagen heen. Er waren geen woorden voor..."

Inge Wildschut

NAAR BOVEN

Uit pure wanhoop liet ik het stuur los

"Ik was 19 jaar toen ik als au-pair naar Amerika vertrok. Een spannende tijd waar ik veel geleerd en meegemaakt heb.

Er waren meer Nederlandse meisjes en al snel waren we een hecht groepje. Na overdag druk te zijn geweest met de kinderen was het 's avonds onze tijd. We gingen uit, we reden heel wat kilometers.

Op een avond reed ik met een vriendin richting Philladelphia. Ik trapte het gaspedaal flink in. Het regende, maar dat maakte niets uit. We kletsten heel wat af tijdens die rit. We reden op de snelweg met 2 rijstroken. Voor me reden wat auto's en ik wilde ze inhalen.

Plotseling trapte de auto voor me hard op de rem. Ik schrok en deed hetzelfde. De auto begon te slingeren, op een haar na miste ik de auto rechts van me. Ik had totaal geen controle meer. De auto slingerde richting vangrail. Ik zag het grijze stuk ijzer steeds dichter bij komen.

Uit pure wanhoop liet ik het stuur los. Het was afgelopen, we zouden crashen...

Op het moment dat ik een harde klap verwachtte werd plotseling het stuur overgenomen en naar rechts getrokken. De auto reed zomaar weer keurig netjes over de linkerbaan. Ik greep het stuur weer vast...

Mijn vriendin zat stokstijf van schrik in de auto. Stilletjes ben ik naar de eerste de beste parkeergelegenheid gereden... Daar aangekomen wisten we niet of we moesten huilen of lachen. Uiteindelijk werd het een zenuwachtig gegiegel. We waren er beiden van overtuigd: het was nog niet onze tijd... een Beschermengel heeft het stuur overgenomen en ons weer op het rechte pad gezet.

Ik ben hem/haar eeuwig dankbaar..."

Margriet

NAAR BOVEN

Hun leven aan elkaar te danken

Mijn meest bijzondere ervaring die ik heb gehad was toen het maar niet lukte om zwanger te worden van mijn eerste kind. Na drie en een half jaar proberen (met mijn toenmalige echtgenoot) en allerlei onderzoeken in het ziekenhuis, waaruit naar voren kwam dat spontaan zwanger raken niet voor ons weggelegd zou zijn, ben ik toch onverwachts zwanger geraakt. Althans, ik verklaar het als volgt:

Ik was toendertijd zeer geobsedeerd door het krijgen van kinderen, telkens als ik weer ongesteld werd was dat een zware klap voor mij en naarmate het langer duurde voordat ik zwanger werd raakte ik alleen maar meer geobsedeerd.

Toen hoorde ik op een dag de uitslag van een onderzoek dat mijn vader in het ziekenhuis had ondergaan, ze hadden een zeer agressieve vorm van longkanker bij hem geconstateerd. Mijn vader is meer dan een vader, hij is mijn zielsmaatje en het idee hem misschien te moeten verliezen hakte er enorm in. Mijn obsessie met betrekking tot kinderen krijgen verdween door dit droevige nieuws naar de achtergrond en niet lang daarna bleek ik ineens zowaar in verwachting te zijn! Vlak voordat mijn vader het ziekenhuis inging om een halve long te laten verwijderen heb ik hem het goede nieuws kunnen vertellen. Later zei hij me dat dit mooie bericht hem extra kracht had gegeven om zo snel mogelijk van die ingrijpende operatie te herstellen en de wil versterkte om zijn kleinkind te zien opgroeien.

Mijn zoon Ruben werd geboren en bij de eerste kennismaking heeft mijn vader wel een uur ademloos met hem in de armen gestaan om hem te bewonderen. Op dat magische moment was hij waarschijnlijk extra doordrongen van het feit dat het niet veel had gescheeld of hij had dit niet mogen meemaken. Het was z'n eerste kleinkind, waarna nog 5 prachtige kinderen zouden volgen (waarvan 3 van mijn zus), maar mijn vader heeft me wel eens toevertrouwd dat hij met Ruben toch de meest diepgaande verbondenheid voelt.

Ruben is nu 16 jaar en een heerlijke knul aan wie ik al verschillende malen het verhaal heb verteld dat wat mij betreft hij en z'n opa hun leven aan elkaar te danken hebben.

Voor mij persoonlijk is niet alleen mijn vader een zielsmaatje, maar ook mijn oudste zoon die mij tot moeder maakte op een wel heel bijzondere manier!

Mijn vader is later nog wel vaker opgenomen geweest in het ziekenhuis met ernstige benauwdheidsklachten en elke keer was je dan weer bang dat hij het niet zou halen, maar het mag inmiddels duidelijk zijn dat mijn vader nog steeds leeft en hij is al bijna 83(!) jaar oud.

Hannet, http://www.bloggers.nl/amulet

NAAR BOVEN

Foto's

Het was januari 2004. Mijn zwager overleed bij een tragisch verkeersongeval. Hij was pas 38 jaar; getrouwd en had twee kinderen. Een dochter van 7 en een zoon van 1 1/2 jaar. Veel paniek, ontreddering en verdriet. Die twee arme kleintjes. De jongste zal zich zijn vader nooit kunnen herinneren. Om zoveel mogelijk voor later vast te leggen vroeg mijn schoonzusje ons om foto's van de bloemen en de kist te maken. Ik maakte eerst foto's van de bloemen van collega's, verdere familie en vrienden en daarna van de bloemen van de directe familie en zijn gezin.

Tijdens het op cd zetten van de foto's viel mij ineens iets op. De eerste paar foto's zagen er heel normaal uit. Maar de foto's daarna waren duidelijk anders; er leken oplichtende vlekjes, een soort sterretjes op te zitten. Dit was zo bij de foto's met de bloemen het dichtst bij mijn zwager; dus van directe familie en het was het ergst bij de foto waarbij zijn gezicht te zien was. Naast zijn hoofd lagen twee tekeningen van zijn kinderen. Op zijn gezicht en op de tekeningen waren de sterretjes niet te zien, maar overal rond zijn hoofd, in de kist en op de bloemen waren ze het ergst. Het zag er heel mooi uit; een soort oplichtende puntjes in verschillende kleuren. En het frappante is dat ik bij het nemen van die laatste foto hardop zei: "Voor je kinderen."

Eerst dacht ik dat het aan de belichting lag, maar dat kan haast niet want alle foto's zijn vanuit dezelfde positie genomen met dezelfde belichting. Toen dacht ik nog dat het wel aan de camera zou liggen, maar die heeft nooit eerder zoiets gehad. Voor mij is dit het bewijs dat er meer moet zijn na dit leven. Dat hij daar was op dat moment en zich op foto heeft laten zetten voor zijn kinderen. Ik vind het erg mooi en bijzonder dat ik het heb mogen zien en ik hoop dat zijn kinderen hier later ook een mooi gevoel bij hebben.

Mirjam van Etten

NAAR BOVEN

Ik zie haar nu

Ik ben nu 36 jaar en mijn moeder is overleden toen ik 23 was. Ik heb nooit een innige band met haar gehad (ouders gescheiden toen ik 12 was, moeder ging vreemd en die man stond me niet aan dus contact zo goed als nihil en bij mijn vader opgegroeid), maar was altijd wel nieuwsgierig naar haar als persoon, of ik op haar lijk of niet. Mijn vader praat nooit over haar maar ik kreeg onlangs bij een tante te horen en dat ik zéker trekken van haar in me heb.

De band die ik met haar nooit heb gehad toen ze nog in leven was, is er nu wel. Ik "zie" haar nu in mijn slaap als ze me bezoekt. Ze komt bij me binnen als de gedaante zoals ik haar kende toen ze mijn moeder was, maar daarna verandert ze in een wijze oude(re) vrouw en straalt ze rust en heel veel kracht en wijsheid uit.

Mijn man is de afgelopen en komende maanden vaak weg voor zijn werk en ik heb sinds kort een eigen bedrijf gecreeëerd in webdesign en hosting, en in de tijd dat ik 't allemaal af en toe niet meer zag zitten alleen thuis met onze 3 kids van 6, 4 en 1,5 jaar kwam mijn moeder me opzoeken in de nacht om me kracht te sturen.

Sinds die tijd (en ook sinds ik Bach-remedies ben gaan nemen) gaat 't me als ik er alleen voor sta stukken beter af, voel ik me krachtiger, net zoals de vrouw die zich aan me laat zien toen ik haar nodig had en kan ik dingen beter loslaten en beter genieten van het hier en nu.

naam en adres bij redactie bekend, www.gennys.nl

NAAR BOVEN

Prompt antwoord

Na een bezoek aan mijn therapeut, waarin er mij dingen waren verteld die me niet echt vrolijk stemde, waren we weer op weg naar huis. Op het moment dat ik me afvroeg of er nog mooie dingen zouden gebeuren in mijn leven zag ik door de autoruit de zon. Ik kon er recht inkijken, alsof er een schild voor zat. De lucht werd magenta en roze, kobalt blauw, stukken oranje, bomen straalden licht, blauw en magenta uit. Het duurde enkele minuten. Wauw! Het leven ís mooi.

Mijn man, die naast me zat, heeft niets bijzonders gezien. Het voelde als een cadeautje, dat ik dankbaar en ontroerd heb aangenomen. Het was een prompt antwoord uit de goddelijke wereld.

Yvonne Gerrits, http://www.beterjezelf.nl

'

NAAR BOVEN

Erfenis van lang geleden

Na 25 jaar flink gerookt te hebben (hiervan ook 16 jaar geblowd en andere geestverruimende middelen gebruikend) besloot ik te stoppen. En niet langzaam maar zeker minderen. Nee als je graag wilt roken moet je ook in staat zijn jezelf dusdanig te programmeren dat je niet wilt roken. Dus kun je stoppen. Bovendien was ik het zat me zogenaamd door het roken lekkerder te voelen, want soms was dat helemaal niet zo.

Tijdens mijn slaap merkte ik dat ik levensecht aan het dromen was, waarnemend in full color. Lopend door een landschap met veel witte gebouwen, waarvan de meeste tempelachtige gebouwen bleken te zijn ontstaat/materialiseert er ineens binnen mijn gezichtsveld een helder wit licht. Naderbij komende zie ik dat er zich binnen in dit licht een soort van energiebol bevindt. Allerlei kleuren fluctueren in het binnenste van deze bol waaruit langzaam maar zeker zich een wezen vormt. Een heel mooi vrouwelijk wezen met lang blond haar gehuld in een lichtgevend kobaltblauw gewaad.

Haar zachte en duidelijke stem klinkt in mijn hoofd en ze vertelt me het volgende:

Lieve Karst wat ben ik blij dat je uiteindelijk deze stap hebt gezet. Het is een erfenis van heel lang geleden, want ongeveer een kwart miljoen jaar geleden heb jij ook al met geestverruimende middelen geëxperimenteerd, ook door vele levens heen heb je dat gedaan. Maar dat je nu gestopt bent verheugt me ontzettend. Kijk maar eens naar het volgende; ze laat me een beeld zien van een wezen in een okerbruin gewaad die naast iemand geknield zit die zich op een soort van brancard bevindt. Ik ben dat wezen. Mijn handen leg ik op het lichaam van die persoon en ineens komt er een straal licht uit m'n handen en verdwijnt in het lichaam op de brancard. Tegelijkertijd zie ik ook dat datzelfde licht door het wezen in het blauwe gewaad naar mij wordt geleid. Ze vertelt me dat dit een les in helen was en dat ik krachtig genoeg ben om later zelf de energie aan te trekken. Ik zie hier ook een beeld van. Prachtig en een fijn gevoel tijdens deze droom komt over ons heen.

Maar dan zegt ze: kijk eens wat er zou gebeuren als je niet was gestopt. Er vormt zich een soort kooi om m'n lichaam heen. Naarmate de tijd verstrijkt en ik blijf roken wordt de kooi steviger en komt er geen energie meer naar binnen. Er komt nog wel energie uit maar deze wordt steeds minder van kwaliteit. Totdat deze opeens ophoudt.

Met een zeer tevreden gevoel werd ik de volgende ochtend wakker en uiteraard gesterkt om nooit meer een sigaret of iets dergelijks weer aan te raken of te gebruiken.

Later tijdens meditaties op de geleidegeest kwam ik haar weer tegen en stelde ze zich voor als diegene die ik altijd Mijn Lieve Vrouwe noem. Deze droom is nu 16 jaar geleden.

In Licht en Liefde, Karst van der Leij

NAAR BOVEN

Het pompstation
We liepen terug naar de auto; mijn lief geagiteerd, hij had al veel eerder terug willen gaan hij voelde zich niet geheel prettig op de heilige plaatsen van weleer, ik had graag echter langer willen blijven. Hij had gelijk, we moesten terug, we hadden nog minstens 3 en een half uur te rijden over hobbelige wegen en was het niet zo dat ter ‘ere van ons’ een party gehouden zou worden, wij dienden daar bij te zijn. 

We reden weg en zagen wel acht benzinepompstations, misschien wel 10 dicht op elkaar staan, wellicht is er onderweg geen benzine meer te krijgen vermoedde ik en wilde een pompstation inrijden, wij hadden immers maar voor een kleine 50 kilometer benzine. Maar, mijn echtgenoot nu inmiddels met een behoorlijk humeur wilde per se niet stoppen, we rijden door we hebben haast en onderweg is vast wel een pompstation. Ik wilde echter toch benzine halen, maar het ging zoals het ging en onder hevig gekissebis reden we verder. Het begon te regenen en te onweren, de ruitenwisser kon het niet meer aan en het werd op deze smalle Afrikaanse weg drukker en drukker, maar plaats om te stoppen langs de weg was er niet, en een pompstation was niet meer te vinden en zelfs stoppen was een gevaarlijke aangelegenheid.

Stil nu, reden we verder. Ik dacht wat nu? Hij had toch wel kunnen stoppen in het begin voor de benzine? Ja, maar wat had ik kunnen doen, hij schreeuwde zo tegen me... kon ik er wat aan doen...

Het is toch niet te geloven dat ik nu nog zulke gedachten had? Niet hij is daar schuldig aan maar ik had zelf het heft in handen moeten nemen en gewoon moeten doen wat ik wilde doen: benzine tanken. Het was die gedachte die me vrij maakte en tijdens het rijden vergaf ik mijzelf voor mijn eigen nalatigheid en vergaf ik mijn echtgenoot zijn boosheid, die boosheid had immers niets met mij te maken gehad.

We keken weer op de benzinemeter en zagen op de computer dat er nu nog voor 12 kilometer benzine in zat, en we moesten nog zo’n 200! Geen huizen onderweg, niets anders dan oerwoud. Ik besloot achter een vrachtwagen te rijden en zo te proberen in zijn slipstream benzine te sparen.

Je hoeft je toch niet zorgen te maken, zo ging het in mijn hoofd, je kunt toch altijd op God vertrouwen, ja, dacht ik maar hier heb je een situatie waar je nu juist benzine nodig had, maar dat vertrouwen bleek een sterkere gedachte te zijn en ik wist ineens absoluut zeker dat ik op God kon vertrouwen en dat gaf me een warm liefdegevoel van binnen. Ik kon zelf niet voor een oplossing zorgen, maar kon het volledig aan God overlaten en die gedachte maakte mij licht in mijn hoofd, het was zelfs zo dat iedere gedachte hoe gevaarlijk het was en of wat er zou kunnen gaan gebeuren opgelost werd door mijn liefdegevoel.

Ik vertelde mijn echtgenoot hierover en vroeg hem hoe hij over onze situatie dacht, we reden nog wel, en we hadden nog maar een beetje benzine, hij zei dat hij spijt had geen benzine genomen te hebben en maakte zijn excuses aan mij en ook voor het feit dat hij mij in deze akelige situatie had gebracht, en ik hoorde mijzelf zeggen dat hij zijn excuses aan zichzelf zou kunnen maken als hij dat wilde, en het werd even stil in de auto, alleen de ruitenwissers, het geluid van de motor, het zware rommelige verkeer was te horen. Ja, zei hij stil, ik heb mezelf vergeven.

Vrijwel gelijk hield de regen op, de zon brak door en op de andere kant van de weg was even geen verkeer en we konden zo een pompstation in rijden. Het was een oud pompstation uit de jaren 30 en wij vermoedden dat er wel meer van deze pompstations in Afrika stonden. We tankten en zagen dat er nog maar 1 liter in de tank had gezeten! Mijn echtgenoot maakte nog een praatje met de mensen die om het tankstation stonden.

Bij aankomst vertelden we ons verhaal aan onze vrienden en die verzekerden ons dat er op die weg absoluut geen pompstation is te vinden, nergens, helemaal niet, alleen heel vroeger is er wel eens een geweest ...

Yvonne Hagenaar-Ratelband, http://www.yhra.nl

NAAR BOVEN

Hoofdpijn
Ik had al een tijdje een pendel toen ik met mijn ouders op reis ging naar Indonesië. We zagen erg uit naar een heerlijke tijd in de Gordel van Smaragd, zoals die streek ook wel wordt genoemd. Vanaf het moment dat we landden in Jakarta echter kreeg mijn moeder hevige hoofdpijnen, die met rusten en veel water drinken niet weggingen. Ik besloot uit te pendelen of er iets was wat we konden doen om haar van de hoofdpijn te verlossen.

Ja, dat kan, bleek er uit te komen. Maar de ingevingen die ik toen kreeg, vond ik eigenlijk een beetje vreemd. Toch had ik al vaker gemerkt dat de pendel echt werkte, dus ik ging door. Het bleek dat mijn moeder van haar hoofdpijn verlost zou worden, als ze naar een kerk zou gaan. Katholiek? vroeg ik, Protestant? Joods? Islamitisch? Maar op alles was het antwoord nee. Een kerk van meerdere geloven, daar kwam ik vreemd genoeg op uit. Dan maar gezocht naar de naam van de kerk en met behulp van het alfabet kwam ik op een mij volledig onbekende naam uit.

Het leek simpel genoeg om een taxichauffeur ons naar die kerk te laten rijden, maar welke chauffeur we het ook vroegen, niemand kende de kerk. In de tussentijd bleef de hoofdpijn van mijn moeder, ondanks aspirines, voortduren. Mijn vader, die de taal spreekt, werd horendol van ons, want hij moest steeds maar weer naar die kerk vragen terwijl het inmiddels toch wel duidelijk was dat die kerk helemaal niet bestond.

Op de allerlaatste dag van ons verblijf in Jakarta stapten we weer in een taxi en vroegen mijn vader voor de laatste maal naar de kerk te vragen. Na een eerste weigering vroeg hij het uiteindelijk toch aan de oude taxichauffeur. De man keek mijn vader aan en zei: "Prima, ik rij u er heen."

Eerlijk gezegd waren we zelf ongelooflijk verbaasd. Mijn vader vroeg hoe het kwam dat de man die kerk wel kende, en al zijn collega's niet. "Die kerk heeft al vijftig jaar geleden een andere naam gekregen, alleen oudere mensen kennen de kerk nog bij zijn oude naam."

We kwamen uit bij een eeuwenoude, kleine kerk, middenin het havengebied. We lazen de plakaten waarop stond dat dit de eerste kerk was die door de Nederlanders in Batavia gesticht was en omdat de 40 Nederlanders die daar woonden allerlei verschillende geloven aanhingen, werd besloten dat deze kerk van alle geloven was. Precies zoals ik had uitgependeld.

Mijn moeder ging naar binnen en werd onmiddelijk naar de kansel 'getrokken'. Ze liep de trap op en ervaarde daar de aanwezigheid van wat ik zal omschrijven als een dolende geest. Vervolgens begon ze met de geest te communiceren en begeleidde ze hem naar het licht. Op het moment dat de geest in het licht stapte, was de hoofdpijn van mijn moeder verdwenen.

Dit alles gebeurde ruim vijftien jaar geleden. Helaas heb ik de naam van de kerk nooit opgeschreven.

Edith Hagenaar, http://www.lichtleven.com

NAAR BOVEN

Mes

"We hadden een galadiner (in 1994), we zaten aan 12-persoonstafels. De dominee ging voor in gebed. Ik had me voorgenomen goed te luisteren, ging rechtop zitten, voeten naast elkaar.

Ik heb niks van dat gebed gehoord, en kwam in een ander bewustzijn. Mijn hoofd en schouders kwamen in een witte wolk en dan die heerlijke warmte! Het was heel prettig. Moest heel erg rechtop zitten en rekte me helemaal uit. Toen de dominee "amen" zei, was alles weg.

Het voorgerecht werd geserveerd en ik pakte het buitenste bestek. Tijdens het eten kreeg ik het gevoel dat de andere messen in m'n mouw wilden kruipen, heel irritant. Wat was er nu loos? Die andere messen werden aangetrokken door het mes dat ik vast had. Het mes was magnetisch. Er zat een amerikaanse kolonel naast me en hij zei: "That's impossible! Roestvrijstaal kan niet magnetisch worden." Grote hilariteit aan tafel.Iedereen proberen of het ook ging met haar of zijn mes. Ik ging met mijn mes naar die van m'n buurman en dat mes ging met de beweging mee.

Na verloop van tijd gingen we verder met de maaltijd en hield het magnetisme op.

Ik ben het wel verder gaan ontwikkelen en kan nu pijntjes weghalen."

mevrouw E. Smeenk-Provoost

NAAR BOVEN

Kat

"Het gesprek met mijn kat waarin hij een dag voordat hij stierf mij "vertelde" dat hij niet meer kon vechten voor zijn leven."

mevrouw B. Oldenburger

NAAR BOVEN

Muziek

"Na een hypnose-behandeling had ik daags daarna de ervaring dat ik in het musiceren in een ensemble de energie van ieder individu duidelijk voelde stromen en dat dat samensmolt tot een bijzondere eenheid. (ik ben musicus)."

De heer P. Bouvy

NAAR BOVEN

Nog meer wonderen vind je op deze pagina (klik hier).

Gewone Wonderen is een uitgave van Palaysia Productions