Voorgaande versies
 • 92 - Maar als ik slechts één wens had...
 • 91 - Echt waar mammie?
 • 90 - Dancing Queen
 • 89 - "Normaal gesproken ging ik slechts gewapend met portemonnee op stap..."
 • 88 - Het allerlekkerste stukje van de taart
 • 87 - Optocht van de lege portemonnees
 • 86 - "What was I thinking?!"
 • 85 - Slijm
 • 84 - "Daar was m'n juweeltje."
 • 83 - "Ik denk dat ik onbewust wist dat ik nog niet moedig genoeg was"
 • 82 - 81 - 80 - 79- 78 - 77 - 76 - 75 - 74 - 73 - 72 - 71 - 70 - 69 - 68 - 60 - 59 - 58

1. Bericht van work at home mom Edith: "Echt waar mammie?"
2.
Waarom word jij wahm? "Het leek me een enorme kick helemaal zelf je eigen geld te verdienen"
3.
Nieuw op de wahmsite "Alles went, behalve isolement"
4.
Wahmlinks: "Het idee kreeg vorm met de komst van een lapjeskitten..."
5.
Wahmtip: Investeringen
Abonnementeninformatie


"Well-behaved women rarely make history."
Laurel Ulrich Thatcher

Bericht van een Mammie Nr. 92, maart 2006 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. ZEGE

Er was een tijd dat ik tegen ze op keek. Ik dacht dat het speciale mensen moesten zijn, beter dan ik in ieder geval, en vol respect bewonderde ik hun prestaties. Gefascineerd, met een zweem van jaloezie en de zekerheid dat het voor mij voor altijd volledig buiten bereik zou blijven keek ik vanaf mijn luie stoel naar de hun lichamen tot het uiterste drijvende atleten – een explosie van kracht, souplesse, techniek en bovenal: doelgerichtheid.

Naarmate ik ouder werd groeide het respect en de bewondering met het inzicht dat de mentale zijde van de medaille even zwaar telt als de fysieke. Niet alleen het weerstaan van de mentale druk om op het moment suprème, onder toeziend oog van tienduizenden toeschouwers en het honderdvoudige aan televisiekijkers (maar misschien belangrijker: je ouders) een prestatie te moeten leveren, maar ook de mentale kracht die er voor zorgt dat de gedachte aan opgeven niet eens in je hoofd kan binnentreden, die er voor zorgt dat je met bloedende voeten of zelfs een beenfractuur die ene felbegeerde en mythische medaille – Olympisch Goud – weet te bemachtigen.

Nee, het is niet langer de fysieke strijd tegen de mededinger naar die gouden plak die mij fascineert in de Olympische Spelen – het is de innerlijke strijd van de sporter zelf. De strijd om jezelf te brengen tot het hoogste voor jou bereikbare punt, de strijd voor onwankelbaar geloof in jezelf, de strijd voor de puurheid van je gedachten tijdens het beslissende moment. Daarom is de ene sporter teleurgesteld met zilver – want innerlijk weet zij dat zij die strijd met zichzelf verloren heeft – en de ander zo blij met een vierde plek als ware het goud – want zij weet dat ze in een sprankelende zegetocht op zichzelf het beste uit zichzelf heeft gehaald.

Vandaag wordt mijn petekind gedoopt. Ondanks dat ik niet katholiek ben waardeer ik de magie van het ritueel en onwillekeurig denk je dan na over wat je dat kleine, prachtige mensje toewenst. Natuurlijk wens ik haar liefde, schoonheid, geluk en al die andere zaken die de twaalf feeën Doornroosje wensten.

Maar als ik slechts één wens had voor haar dan was die dat ze gedurende haar hele leven de kracht vindt om in een sprankelende zegetocht op zichzelf het beste uit haarzelf te halen. Of ze nu moeder wordt of scheikundige, cassière of topsporter: iedereen heeft de keuze om in zijn leven het beste uit zichzelf naar boven te halen... of toe te geven aan de demonen van de middelmatigheid.

Ik kijk niet meer tegen ze op. Oh, respect en bewondering zijn er nog wel en immer gefascineerd ben ik dezer dagen niet van de televisie weg te slaan. Maar ik weet nu dat het niet buiten mijn bereik ligt: ook ik kan excelleren in dat wat ik doe. Alleen zal voor mij nooit het volkslied worden gespeeld. Soit.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (8), Saffier (6) en Juup (4)

P.S. Op woensdag 8 maart geef ik een workshop Succesvol Thuiswerken in Spijkenisse, in de Tijdelijke Bibliotheek. Ga voor meer informatie of direct opgeven naar http://www.bibliotheek-spijkenisse.nl/activiteit.php?id=240

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

LEUK NIEUWTJE dat ik even wilde delen, want ik ben er zo trots op! In het MeidenMagazine (van Jetix) van deze maand wordt op twee pagina's aandacht gegeven aan één van onze boeken: Kiki tovert met Reiki. Het ziet er echt ontzettend leuk uit, en je kunt ook één van de 5 exemplaren van Kiki winnen. Meer informatie over Kiki vind je op http://www.kikitovertmetreiki.nl.

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik ben gestopt met werken na de geboorte van mijn derde kind in december 2004. Hij had een moeilijke start (ziekte, operatie, wekelijkse nacontrole) en dat was niet langer te combineren met mijn werk. Nu ik eenmaal thuis ben, weet ik (net als Daphne Dekkers) dat mijn hart thuis ligt, maar mijn hoofd wil inderdaad ook wat. Het gaat inmiddels een stuk beter met mijn zoon en daarom zou ik graag thuiswerkmoeder worden."
Ageeth van Leersum, Zwitserland

"1. Had de behoefte een wending aan mijn loopbaan te geven en wilde graag dingen op mijn eigen manier doen en niet meer 'in opdracht van'
2. Ik wilde flexibeler in mijn tijd zitten
3. Het leek me een enorme kick helemaal zelf je eigen geld te verdienen."
Jet de Wit, Amstelveen

WAHM-AANBIEDING: 11 euro korting op de superleuke workshop 'Onthaasten voor Beginners' waar thuiswerkmamma's natuurlijk heel erg welkom zijn. De worskhop wordt gegeven door twee professionals. Kijk maar eens op de site actueel_onthaasten. Bij de prijs inbegrepen zijn de hele dag koffie en thee en tussen de middag een lekkere lunch. We geven de workshop op zaterdag 8 april in Rotterdam.
De thuiswerkmamma's krijgen de korting als ze bij hun on-line aanmelding 'Wham-korting' vermelden. Meer hoef je er niet voor te doen!!

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
• In de serie Succesverhalen thuiswerkmama Irma Lohman van ModelCast: "Soms schaam ik me gewoon als ik pas ‘s avonds weet dat er bijvoorbeeld iets ergs is gebeurd: tijd voor kranten is er bijna niet!"
• Arjan startte een handige website voor thuiswerkmama's: "Extra publiciteit en nog helemaal voor niets ook!"
• Nieuwe column van alleenstaande moeder Anne-Marijn Küthe (eindelijk met foto!): "Alles went, behalve isolement"
• Wahmkinderen (strip): Magische babysit

Kijk snel op:
http://www.wahm.nl

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

* Natasja de Vries uit Groningen schrijft:
"Het ontstaan van het idee begon in 2003, toen mijn leven een dieptepunt bereikt had. In dat jaar besloot ik rigoureus mijn leven opnieuw te beginnen en ook de manier waarop ik wilde werken. Het moest voor een alleenstaande moeder met 2 kinderen, nu 11 en 12, waarvan één uitwonend, toch ook mogelijk zijn kinderen en werk te combineren zonder mezelf uit het oog te verliezen?
Het idee kreeg vorm met de komst van een lapjeskitten en kwam in actie toen het huis gevuld was met 6 katten. Ambiance Dierendienst was geboren. Niet lang daarna volgde de geboorte van Ambiance Secretaresse, mijn werkachtergrond die ik niet zomaar klakkeloos weg wilde gooien. Samen zijn ze Ambiance Multiservice, een divers dienstverlenend eenmansbedrijf."
Surf snel naar http://www.ambiance-multiservice.nl

* Rijke vrouwen! Mireille van IJperen van http://www.dtp-hulp.nl stuurde ons deze link: http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/4648282.stm

MET DE KINDEREN:
http://www.kidzlab.nl

NIEUW: voor noppes iedere maand de Affirmatie van de Maand in je mailbox
Surf snel naar http://www.affirmatie.nl en meld je aan!

5. WAHMTIP: INVESTERINGEN
Moet je een grote investering doen in machines, materialen of voorraad? Maak dan afspraken over de betaling – bijvoorbeeld betalen in 3 termijnen in plaats van ineens, of een betaaltermijn van 6 maanden in plaats van 3 maanden, enzovoort.

Aan de verkoop kant kun je gaan werken met voorinschrijving zodat je meteen kunt verkopen op de dag van levering en je dus al inkomsten hebt vóórdat je de betaling moet doen. Bovendien heb je dan al een redelijke indicatie van hoe het gaat lopen. Je kunt de voorinschrijvers korting bieden en/of een extra cadeau als ze ook nog eens vooruit betalen. Dan heb je zelfs het geld al binnen voordat je überhaupt je product in huis hebt.

(advertentie)
Nieuw in ons assortiment en deze maand 2 stuks voor niets bij 10 Lieve Wensen: ansichtkaart 'ik dien het universum vanuit liefde - in liefde'. Zie http://www.lievewensen.nl en http://www.affirmatie.nl

91 - Echt waar mammie?

IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "Echt waar mammie?"
2. Waarom word jij wahm? "...alleen ben ik verliefd geworden op onze dochter toen ze werd geboren..."
3.
Nieuw op de wahmsite 4 nuttige CADEAU'S!
4.
Wahmlinks: "Waarschijnlijk ben ik wat ouder dan de meeste WAHM-ers..."
5. Wahmtip: Spioneer!
Abonnementeninformatie


"De glimlach die je uitstuurt komt weer bij je terug."
Oosters gezegde (met dank aan D.J.)

op de valreep, vertraagd door vakantie en -helaas- een inbraak in ons huis: WIJ WENSEN IEDEREEN EEN VROLIJK, SUCCESVOL EN HEERLIJK 2006!

Bericht van een Mammie Nr. 91, februari 2006 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. SELF-TALK

"Heb je wel eens geluisterd naar wat je tegen jezelf zegt?" Het was een eye-opener voor mij, de woorden die iemand jaren geleden tegen mij sprak. Toen ik er op ging letten, ontdekte ik van alles: "Wat ben ik toch dom," "Dat lukt mij toch nooit," "Ik zal altijd wel dik blijven," "Als ik niet ja zeg, vindt niemand mij nog aardig." En zo ging de lijst maar door.

Self-talk, weet ik inmiddels, heet dat in jargon. En iedereen doet het.

Inmiddels zijn er vele studies geweest die bewezen hebben dat negatieve self-talk daadwerkelijk invloed heeft op je lichamelijke en mentale prestaties. Ja, woorden zijn krachtiger dan je denkt. Ik weet nog wel dat vroeger tegen ons kinderen werd gezegd: schelden doet geen pijn. Maar als dat werkelijk zo was, waarom maken kinderen er dan zo gretig gebruik van?

Kinderen voelen haarfijn aan dat je slechts met woorden iemand kompleet in een hoek kunt drukken, dat je iemand lam kunt maken, dat je zelfs iemand de klas kunt uitpesten.

Vreemd genoeg zijn juist kinderen gevoelig voor schelden, ontdekte ik toen mijn vierjarige dochtertje me vroeg: "Echt waar mama?", nadat haar oudere broer haar had voorgehouden dat ze een of ander niet nader te definiëren laagwaardig schepsel was.

Dus toen ik voor het eerst op het punt stond tegen mijn kinderen het aloude 'schelden doet geen pijn' uit de kast te halen, bedacht ik me net op tijd. Het is lief bedoeld, als een soort beschermingsmantra voor het kind, maar je doet daarmee geen recht aan de pijn die het kind wel degelijk voelt en aan het feit dat je daarmee impliciet de schelders toestemming heeft om een volgende keer gerust weer te schelden.

Ik las ooit in een Amerikaans boek de zin 'words are not for hurting' en het bekt minder goed in de vertaling, maar toch besloot ik dat het mijn nieuwe mantra zou worden in de strijd tegen ongeoorloofd woordgebruik: 'woorden zijn niet bedoeld om mee pijn te doen'. Om vervolgens het uitgescholden kind te bevestigen in zijn of haar positieve kanten.

Want: het is heerlijk om het geschenk van opbouwende woorden te ontvangen – alleen al omdat het een fijn gevoel geeft. Als nieuwjaarsgeschenk doe ik het je hierbij cadeau:

Jij bent een geweldig mens. Jij hebt unieke kwaliteiten, die niemand anders heeft. Jij bent ontzettend goed in wat je doet. Jij bent een goede, lieve vriend. Jij bent plezierig om mee om te gaan. Jij kunt alles bereiken wat je wilt. Jij hebt de kracht om jouw dromen te laten uitkomen. Jij bent een fantastische, liefhebbende ouder voor je kinderen. Iedereen waardeert jou voor wie je bent. Jouw lijf is prachtig en vol kracht. Jij verzorgt je lijf goed. Jij doet steeds dat wat goed is voor jezelf en anderen. Jij gaat een geweldig 2006 tegemoet!

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (8), Saffier (6) en Juup (4)

P.S. Test zelf de kracht van negatieve en positieve self-talk op http://www.affirmatie.nl !

P.P.S. Als tweede nieuwjaarsgeschenk zijn er op de wahmsite tot en met 4 februari maar liefst 4 cadeaus die je zomaar voor noppes kunt downloaden! Klik snel door naar http://www.wahm.nl

P.P.P.S. Op woensdag 8 maart geef ik een workshop Succesvol Thuiswerken in Spijkenisse, in de Tijdelijke Bibliotheek. Ga voor meer informatie of direct opgeven naar http://www.bibliotheek-spijkenisse.nl/activiteit.php?id=240

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Overdag thuis moeder zijn van een zoontje, die vanaf het begin geleerd heeft ook een beetje zich zonder mama te vermaken, geeft mij de mogelijkheid om via internet/computer een zakcentje te verdienen. Dit is plezierig, gezien ik af en toe kan besteden 'op eigen houtje'.
Ik doe de boekhouding van 2 familie bedrijven tussendoor en maak thuis-uren als tussenpersoon voor een Nederlands bedrijf die in het buitenland een product op de markt brengt.
Alles met elkaar is het misschien net een halve deeltijd baan. Binnenkort neem ik de taak over van de penningmeester van een vereniging. Dit geeft een stukje meer ervaring in financiën en spreadsheetprogramma. Echter zie ik dit niet als een leuke professionele bezigheid.
Ik geef de voorkeur aan thuiswerken, omdat het de moeite waard is je opgroeiend kind in een niet te gehaaste werkweek mee te maken."
Aafke Hoogterp, Le Neubourg, Frankrijk

"Ik wil graag vanuit huis gaan werken omdat ik zelf een substantieel deel van ons benodigde inkomen wil verdienen. Mijn man werkt al als zelfstandige en daardoor is ons inkomen onzeker. Ik had al ambities om voor mezelf te beginnen, alleen ben ik verliefd geworden op onze dochter toen ze werd geboren, dus wil ik mijn wensen in een andere vorm gieten en volledig van haar (en eventuele broertjes of zusjes) blijven genieten."
mevrouw Hofstede, Woerden

KINDERARBEID
Nadat ik mijn zoon geleerd had een animatie voor internet te maken en hij daar zelf mee aan het stoeien ging, kwam hij met een animatie van één van mijn gedichten. En die heb ik onbeschaamd voor commerciële doeleinden gebruikt ;o)
Kijk maar eens op http://www.slot.org/lievewensen/ani.gif

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
• Zij maakte van haar hobby haar werk: deze maand Lian in de serie succesverhalen.
• Alleenstaande moeder Anne-Marijn Küthe: "Leer nee zeggen - geloof me, je zult er de rest van je leven plezier van hebben"
• Helemaal voor niets, de emailcursus "5 Redenen waarom thuiswerken mislukt" - leer hoe je er voor kunt zorgen dat het jou niet overkomt!

EN vier nuttige cadeau's voor jou! Haal ze snel op:
http://www.wahm.nl

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

* "Ik heb een webdesignbedrijfje, ben daarmee begonnen rond mijn vijftigste, na een cursus webdesign uit nieuwsgierigheid. Op het ogenblik druppelen de opdrachten binnen, ik werk er met veel plezier aan in de uren die ik over heb, overdag tijdens schooltijden en ook veel 's avonds. Waarschijnlijk ben ik wat ouder dan de meeste WAHM-ers, maar mijn gezin is nog even druk. Ons jongste kind is zeven, de oudste twaalf. Verder zorgen we voor mijn broer met Downsyndroom. Vooral door hem komt het dat een baan buitenshuis voor mij er niet echt in zit en dit bedrijfje een plezierige oplossing is."
Nelleke de Koster-Wessels, Wijhe
Haar website vind je op: http://www.quite-enough.nl

* Geheim: What is The Secret?
http://www.whatisthesecret.tv

MET DE KINDEREN:
* Schattig! http://www.cuteoverload.com/

(advertentie)
Je bent spiritueel. Maar hoe leg je dat nou aan anderen uit?

http://www.lichtleven.com

5. WAHMTIP: SPIONEER!
Waarom zou je zelf het wiel uitvinden? Leer van je concurrenten, en doe het vervolgens nét even beter:
- bezoek hun websites
- vraag prijzen/offertes aan
- achterhaal verkoopcijfers
- hoe doen ze het, wat kun je er van leren?
Een leuke activiteit voor in de rustige februari-maand!

(advertentie)
Nieuw in ons assortiment en deze maand 2 stuks voor niets bij 10 Lieve Wensen: ansichtkaart 'ik dien het universum vanuit liefde - in liefde'. Zie http://www.lievewensen.nl en http://www.affirmatie.nl

AANKONDIGING:
Lezing Je bent een ziel en je hebt een lichaam
door Yvonne Hagenaar
donderdag 9 februari, 19:00 uur, te Enschede
prijs EUR 15,00 incl. drank en versnaperingen
meer informatie en opgeven: http://www.slot.org/palaysia/lezingyvonne.html of bel 0251-656385

Tot de volgende Bericht van een Mammie! (gepland voor maart 2006)

Met warme groet, Edith Hagenaar

Onze websites:
http://www.wahm.nl - Site voor Succesvol Thuiswerken
http://www.lievewensen.nl - spirituele wenskaarten
http://www.vonnekes.nl - let's bring joy and love
http://www.brengjekindjeinbalans.nl
http://www.affirmatie.nl - gedachten zijn krachten, gebruik ze positief en liefdevol
http://www.winningatworkingfromhome.com - Handboek voor Succesvol Thuiswerken
http://www.lichtleven.com - de kern van holisme uitgelegd
http://www.palaysia.nl - sunshine for the soul

90 - Dancing Queen

IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "Aangemoedigd door een paar roséetjes..."
2. Waarom word jij wahm? "...zo kunnen we een coach voor elkaar zijn"
3.
Nieuw op de wahmsite "Vooral hoe het niet moet weet ik maar al te goed"
4.
Wahmlinks: "Ik ben de leukste werkgever die ik ooit gehad heb!"
5. Wahmtip: En weet je wat nou het gekke is...
Abonnementeninformatie


"De best gestreken broek kan niet op tegen de glans van een paar kinderogen bij het voorlezen van een verhaaltje!"
Patricia Ceysens, Vlaams politica

Bericht van een Mammie Nr. 90, december 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. DANCING QUEEN

Ik had er natuurlijk nooit mee moeten instemmen dat mijn dochtertje van drie mijn shirt uitkoos, maar ik dacht ach, ik heb er toch een gesloten jasje over. Niemand die ziet dat dat shirt een beetje gekrompen is, waardoor ie steeds omhoog kruipt en een deel van mijn buik bloot geeft – en dan wel een buik die drie zwangerschappen heeft gekend, zo één zelfs waarvan regelmatig wordt gedacht dat er een vierde kind in zit en mijn gesprekspartner dan met het schaamrood op de kaken zich probeert te verontschuldigen zonder daadwerkelijk te hoeven zeggen ‘ja sorry, ik zag niet dat je gewoon dik was’.

Maar nu sta ik geheel onverwacht op een ouderwetse discovloer, met van die lichtjes die in allerlei kleuren op de maat van de beat onder je voeten oplichten. Aangemoedigd door een paar roséetjes – hé, ik ben tenslotte met de trein én zonder kinderen – en de nostalgische klanken uit de jaren zeventig, toen ik nog droomde van een glitterende toekomst als dancing queen, dans ik de sterren van de hemel.

Althans, zo voelt dat voor mezelf, ik kan niet garanderen dat de omstanders, die veilig aan de rand van de dansvloer als een kapitein aan wal de paar dappere dansers staan te observeren, er niet een geheel andere mening over hebben. Want mijn danspartners en ik scharen zich allen onder de categorie ‘bergafwaarts’: midden dertig, de benen niet meer van elastiek, de lichamen niet meer strak, maar nog net geen rimpels of grijze lokken en vooral de illusie dat we nog heel wat kunnen op de dansvloer. Kortom, typisch voorbeeld van moeders die een avondje losgelaten zijn.

En terwijl wij de dansvloer onveilig maken – godzijdank kent de deejay zijn publiek en wisselt hij een aantal up-tempo nummers af met een wat rustiger nummer waarop we slechts heen en weer hoeven te zwaaien, zodat we een beetje op adem kunnen komen – lijd ik zwaar onder de gevolgen van voornoemd gesloten jasje: oververhitting.

Maar net als het meisje met de stukgedanste schoentjes, kunnen mijn benen niet stoppen met dansen, want net als Assepoester moet ik vóór twaalven de dansvloer verlaten (om, minder sprookjesachtig, de laatste trein terug naar huis te kunnen halen). Hoeveel swingende dansavonden heb ik tenslotte nog, als drukke moeder van drie? Dan kan ik toch niet als een muurbloempje aan de kant gaan zitten, omwille van een weinig elegante blote buik?

Het jasje gaat exit, mijn te korte shirt wordt zichtbaar. “Helemaal in stijl!” joelen mijn vriendinnen, wijzend op de reden waarom mijn dochtertje dit shirt uitkoos: glitters. En op de maat van Abba ben ik de Dancing Queen – die af en toe haar shirt naar beneden rukt.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (6) en Juup (4)

P.S. Ik wil je vanaf deze plek een heerlijke Sinterklaasviering toewensen, vol met zelfgemaakte pepernoten, leuke pakjes en gezellig samen zingen!

Heb je nog cadeau-inspiratie nodig? Kijk eens naar onze speciale Sint-aanbiedingen op:
http://www.lichtleven.com - wenskaart cadeau
http://www.brengjekindjeinbalans.nl - Vonnekes stickervel cadeau
http://www.kikitovertmetreiki.nl - verzending cadeau
http://www.lievewensen.nl - verzending cadeau
http://www.affirmatie.nl - 10% korting + Wallet Card cadeau
http://www.wahm.nl - Wallet Card + verzending cadeau
(verzendaanbieding geldt alleen binnen Nederland)

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik werk partttime als lerares basisonderwijs, heb veel creativiteit in me en wil meer werken en verdienen. Ik vind het ook gezond voor mijn kinderen om mijn ontwikkelingen direct mee te maken. Zo kunnen we een coach voor elkaar zijn."
Christianne Heijkers, Stramproy

"Omdat m'n man en ik allebei een internationale carriere hebben en we twee kinderen hebben. Ons gezin woont waar m'n man werkt en ik heb de afgelopen 8 jaar dezelfde werkgever gehouden terwijl ik vanuit 6 verschillende landen (4 verschillende werelddelen) heb gewerkt."
Saskia de Pee, Utrecht

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
• Strip Wahmkinderen: Brief aan Sint
• Leer van de moeilijk opstart van Willeke in de serie succesverhalen: "Mamshoekje was bijna ten onder gegaan nog voor zij kon beginnen..."
• En ook alleenstaande moeder Anne-Marijn Küthe weet wat je verkeerd kunt doen: "Vooral hoe het niet moet weet ik maar al te goed"

Klik snel door naar http://www.wahm.nl

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

* Anna Martens uit Venray schrijft:
"Ik wilde wat meer met mijn hobbies gaan doen, en anderen er mee helpen. Er zijn zoveel mensen met een kleine beurs die niet de mogelijkheid hebben om hun kleren te herstellen of een apart cadeautje te kopen. En omdat ik weet hoe het is om arm te zijn, en zelf niet (heel) rijk hoef te worden, ben ik begonnen met mijn bedrijfje vanuit huis. Een bedrijfje vanuit huis omdat ik heb kunnen kiezen voor kinderen en dus thuis voor ze wil zijn met een kopje thee, of een luisterend oor. En, het bevalt me prima!"
Klik hier om naar haar site te gaan: http://www.mareyc.com

* Petra Megens uit Leeuwarden heeft een leuk inzicht voor ons:
"Het heeft even geduurd voor ik op de gedachte kwam, maar nu weet ik het: ik ben de leukste werkgever die ik ooit gehad heb en ik wil nooit van mijn leven meer een andere! De rest is een kwestie van goed organiseren.
Ik ben coach voor privé-personen en bedrijven; ik coach mensen op alle levensgebieden maar heb vanuit mijn achtergrond speciale affiniteit met ADHD en hoogbegaafdheid. Naast coaching doe ik ook freelance redactiewerk voor overheids- en zorginstellingen en schrijf ik een boek over het overleven van de chaos op je werk."
Klik hier om naar haar site te gaan: http://www.petramegens.nl

(advertentie)
Je bent spiritueel. Maar hoe leg je dat nou aan anderen uit?

http://www.lichtleven.com

5. WAHMTIP
Bij ons ligt er een dik pak sneeuw en wat is het toch heerlijk om daar met de kinderen in te rollebollen! Eigenlijk is de zaterdag altijd mijn vaste werkdag, maar ik kon het gewoon niet: ik móést gisteren met mijn kinderen buiten spelen, het huis in Sinterklaas-stijl versieren, pepernoten bakken en gezellig samen spelletjes spelen – en wat is het dan heerlijk dat ik zo flexibel kan zijn om dat dan ook te doen.
En weet je wat nou het gekke is (of eigenlijk heel logisch!): ik zit vandaag, zondag, helemaal opgeladen en vol met nieuwe ideeën achter de computer. Terwijl de kinderen rustig hun eigen dingetjes doen in huis...
Mijn Wahmtip voor deze maand is dan ook: hou niet altijd vast aan je schema – volg je gevoel!
Een fotootje van mijn kids in de sneeuw vind je op http://www.wahm.nl !

Tot de volgende Bericht van een Mammie!
Met warme groet, Edith Hagenaar

Onze websites:
http://www.wahm.nl - Site voor Succesvol Thuiswerken
http://www.lievewensen.nl - spirituele wenskaarten
http://www.vonnekes.nl - let's bring joy and love
http://www.brengjekindjeinbalans.nl
http://www.affirmatie.nl - gedachten zijn krachten, gebruik ze positief en liefdevol
http://www.winningatworkingfromhome.com - Handboek voor Succesvol Thuiswerken
http://www.lichtleven.com - de kern van holisme uitgelegd
http://www.palaysia.nl - sunshine for the soul

89. "Normaal gesproken ging ik slechts gewapend met portemonnee op stap..."

IN DIT NUMMER:
1. Bericht van work at home mom Edith: "Normaal gesproken ging ik
slechts gewapend met portemonnee op stap..."
2. Waarom word jij wahm? "Mijn gezin is nr. 1!"
3. Nieuw op de wahmsite "Hoe zou het me vergaan zijn als ik fulltime
buitenshuis was blijven werken?"
4. Wahmlinks: "...en heb daardoor de moed kunnen opbrengen..."
5. Wahmtip: freelancers
Abonnementeninformatie

-----------------------------------------------

"Er zal altijd wel weer een film langskomen, maar ik krijg maar één kans om een goede moeder te zijn."
Nicole Kidman

-----------------------------------------------
nr. 89, november 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl
Je krijgt dit bericht omdat je je in het verleden hebt geabonneerd op
de e-zine Bericht van een Mammie. Voor verwijdering zie onderaan.
Onze abonnementenlijst wordt niet doorgegeven aan derden.
-----------------------------------------------

1. RIMBOE
Ik had het niet slechter kunnen uitkienen: binnen een periode van slechts 6 weken vieren wij 3 kinderverjaardagen, Sinterklaas en Kerst - en dat gecombineerd met de drukste periode van het jaar voor mijn uitgeverij.

Dat betekent dat voor mij de mega-inkoop weer is aangebroken: een jaarlijks terugkerende worsteling om ieder kind gelijkelijk te bedelen en mijn kinderen én mijzelf niet te laten meeslepen in de door de speelgoedmaffia gecreëerde hypes en aanbiedingen. Normaal gesproken ging ik slechts gewapend met portemonnee op stap, maar dit jaar heb ik besloten methodisch te werk te gaan: systematisch moeten mijn kinderen alle speelgoedfolders doorwerken en aankruisen (waarna die vervolgens vakkundig buiten hun bereik worden gehouden - ik wil tenslotte niet dat ze nog van mening veranderen nadat de vandaag zo vurig gewenste robot eenmaal is ingekocht).

Vervolgens heb ik op de computer de wensenlijstjes, compleet met prijs per winkel, in een spreadsheet ingevoerd. Daarop laat ik een uitgebreide analyse los, teneinde de schade aan onze financiën tot een minimum te beperken - terwijl ik een maximum rendement aan kindervreugde kan behalen.

Als laatste dwing ik mezelf om in één keer alles in te slaan en de volgende 6 weken geen winkel meer te betreden. Dit jaar sta ik mezelf geen onzekerheid ("Zullen ze niet teleurgesteld zijn?") meer toe - in de hoop dat ik mezelf een hoop stress, tijd én last-minute dure paniekaankopen bespaar. Zodat ik 6 weken later tevreden kan zeggen dat ik voor het eerst in mijn leven deze ongelukkige samenloop van normalerwijs leuke festiviteiten ongeschonden door gekomen ben.

Maar zover is het nog niet. Op donderdagavond zit ik voor de televisie de spreadsheet bij te werken als ik geconfronteerd wordt met het programma 'Groeten uit de Rimboe'. Verwende tieners, met dito ouders achtergelaten in de rimboe van Indonesië, tonen ons hoe ver wij als westerling van ons voedsel - en met name de waardering daarvan - zijn komen te staan. Met hooghartige walging bekijken zij hoe de dorpelingen een aap tot op het bot toe afkluiven.

Een tweede set verwende lui, gedropt in de bushbush van Togo, presteert het om net gehaald drinkwater, een kostbare schat voor de bewoners van het dorp waar ze verblijven, respectloos naar twee andere vrouwen te gooien. (Waarop deze twee vrouwen lovenswaardig besluiten om hun eigen water te delen met de Westerse vrouwen!)

De wetenschap dat mijn 'probleem' zich beperkt tot simpele zorgen om welke barbie te kopen in plaats van of we vandaag drinkwater zullen hebben, vervult me met dankbaarheid. Maar het doet me ook realiseren dat mijn kinderen eigenlijk niet weten wat het is om blij te zijn met het kleinste stukje voedsel, en dat beschouw ik als een gemis.

Misschien moet Sint ons dit jaar maar een reis naar de rimboe geven.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (6) en Juup (3)

P.S. Op 22 november geef ik een workshop Marketing voor
Thuiswerkmoeders, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Kijk
voor meer informatie op http://www.slot.org/palaysia/lezingedith.html

-----------------------------------------------

Steun deze hartverwarmende actie voor Pakistan:
'Wantjes voor warme Handjes'
Een team Motherhood moeders brengt de hulp zelf met vrachtwagens ter
plekke, zodat alles rechtstreeks in de goede handen komt. Kijk snel
op http://www.motherhood.nl (en ze kunnen ook nieuwe inzamelpunten
gebruiken!).

-----------------------------------------------

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of
bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

-----------------------------------------------

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Nu werk ik parttime bij een stichting voor de gehandicaptenzorg als
kwaliteitscoördinator, dit werk kan ik ook als zelfstandige doen voor
vele andere stichtingen die tegen een kwaliteitscerificeringstraject
aan lopen. Mijn eerste opdracht hoop ik een dezer dagen definitief
binnen te halen. Ik werk graag zelfstandig, plan graag mijn eigen
werkzaamheden/-tijden in, wil niet vastzitten aan 1 werkgever. Eigen
'baas' zijn, grenzen verleggen in eigen kunnen, risico's durven
nemen, geeft me een trots gevoel. Brengt hoop onzekerheden met zich
mee maar is absoluut de moeite waard!"
mevrouw P. Kuiper, Zutphen

"Ik wil goede keuzes maken en werk rond mijn gezin plannen, mijn
gezin is nr. 1!"
anoniem (naam en adres bij de redactie bekend)

"Na een jaar zonder werk te hebben gezeten omdat ik om de
schooltijden van mijn zoon heen wil werken en daarom enige
flexibiliteit zoek bij een werkgever en die nooit vind... Heb ik
besloten dat ik het zelf beter kan doen. Dan kan ik precies doen wat
ik wil en vooral, wanneer ik wil!"
Josee Kanne, Zeist

-----------------------------------------------

Op zoek naar leuke, originele cadeau's voor 5 december of Kerst? Kijk eens op
http://www.sunshineforthesoul.nl

-----------------------------------------------

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
* Alleenstaande moeder Anne-Marijn Küthe in haar tweede column:
"Geloof me... als er een virus in je computer zit terwijl je een
spoedopdracht moet inleveren heb je niet het gevoel dat je een
luizenleventje leidt."
* Strip Wahmkinderen: Aanmaning
* Nieuwe column van Edith: "Hoe zou het me vergaan zijn als ik
fulltime buitenshuis was blijven werken?"

Even bijlezen? Klik dan snel door naar http://www.wahm.nl

-----------------------------------------------

Je hebt een fantastisch product, maar waarom lukt het je niet om het
te verkopen? Misschien kan ik je helpen. Kijk snel op
http://www.slot.org/palaysia/lezingedith.html

-----------------------------------------------

4. WAHMLINKS

* Sophia Berkati schrijft: "Ik heb je wahmboek een jaar of drie
geleden gekocht en heb daardoor de moed kunnen opbrengen om
daadwerkelijk dat te gaan doen wat ik wilde, namelijk taaltrainingen
geven en organiseren. Vanuit huis! Inmiddels heb ik een iets grotere
ruimte waar ook lessen gegeven kunnen worden en een zelfgemaakte site
die het doet. Eerst was ik alleen docent, maar vanaf januari dit jaar
heb ik er een bedrijf van gemaakt en neem ik trainingen in alle talen
aan, die ik uitbesteed aan docenten. Het loopt niet storm, maar ik
heb al wel een paar trainingen lopen en wat aanvragen om over te
onderhandelen. Niet slecht dus. Bedankt!!" De website:
http://www.parnassos-talen.com

* MET DE KINDEREN
1. Leuke knutseldingen, meestal met allerlei leer-activiteiten erbij!
Heel handig, want onderaan gesorteerd per materiaal: kijk eerst wat
je in huis hebt, kijk dan wat je kunt knutselen (in plaats van
achteraf er achter te komen dat je precies wat je dochter heeft
uitgezocht niet kunt maken omdat je de benodigdheden niet in huis
hebt...) http://www.enchantedlearning.com/crafts en leuk voor deze
tijd van het jaar, bladerknutsels:
http://www.enchantedlearning.com/crafts/leaf/
2. Eén van onze nieuwe projecten: http://www.kikitovertmetreiki.nl

-----------------------------------------------

5. WAHMTIP voor freelancers
Als eenpitter heb je vaak het idee dat je iedere keer weer helemaal
zelf het wiel moet uitvinden - maar dat is vaak helemaal niet zo! Op
de website van de FreeLancers Associatie http://www.fla.nl
bijvoorbeeld vind je allerlei informatie over percentages, tarieven,
commissies, noem maar op. Journalisten kunnen bovendien ook terecht
op het freelancers gedeelte van de website van de Nederlandse
Vereniging van Journalisten (NVJ)
http://www.villamedia.nl/n/nvj/freelance/
Bron: Pressgirls

88. Het allerlekkerste stukje van de taart

1. Bericht van work at home mom Edith: "Er verscheen een twinkeling in haar ogen"
2. Waarom word jij wahm? "Dat geren en gevlieg van en naar oppasoma's..."
3. Nieuw op de wahmsite
4. Wahmlinks: "Drie werkelijk prachtige, volle dames heten je welkom"
5. Klanten werven "Sinds ik het idee heb losgelaten dat ik móet acquireren en netwerken om klanten binnen te halen..."
6. Wahmtip
7. "Mijn geheim is dat ik eigenlijk een heel groot, eng..."
Abonnementeninformatie

-----------------------------------------------

"Now go outside and bother your mother. That's what mothers are for."
Bill Cosby

-----------------------------------------------
nr. 88, oktober 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl
Je krijgt dit bericht omdat je je in het verleden hebt geabonneerd op
de e-zine Bericht van een Mammie. Voor verwijdering zie onderaan.
Onze abonnementenlijst wordt niet doorgegeven aan derden.
-----------------------------------------------

1. KERS
“Je kunt me nog meer vertellen,” zei ik brutaal tegen de journaliste die me aan het interviewen was, “maar wat het belangrijkste is in mijn leven is uiteindelijk niet of ik wat bereik in mijn werk. Waarom doe jij je werk? Natuurlijk voor het geld, maar je kunt ook ander werk doen. Waarom doe jij dít werk?”

“Nou,” stamelde ze, “omdat ik het heerlijk vind om te schrijven. Omdat ik de mensen wil helpen een beeld van de wereld te krijgen.” Na een aarzelend begin kwam ze op dreef: “Omdat ik graag de verhalen van andere mensen wil vertellen. Omdat ik het belangrijk vind dat de mensen weten wat er in de wereld gebeurt.”

“Stel nou eens,” ging ik verder alsof ik ineens de interviewer was, “dat we in een wereld leefden waarin iedereen geld kreeg van de staat en waarin je niet betaald kreeg voor je werk. Zou je dit werk dan nog steeds doen?”

“Ja absoluut!” Er verscheen een twinkeling in haar ogen, terwijl ze vervolgde: “Ik zou alleen wat gewaagdere stukken schrijven, en ik zou opdrachten die ik niet leuk vind niet aannemen.”

“En waarom zou je dat doen?”

“Zodat ik nog meer lol heb in m’n werk.”

“Dus voor wie werk je dan? Voor jezelf, of om wat te bereiken?”

“Ja maar,” sputterde ze tegen, “ik vind het ook belangrijk dat mensen wijzer worden door mijn werk, dat ze dingen leren, dat ze inzicht krijgen. Dus ik werk toch ook om iets te bereiken.”

“Dat is niet hoe ik het zie. Voor mij is dat alleen de spreekwoordelijke kers op de taart. Ik werk om geld te verdienen, maar het werk dat ik doe, dat doe ik omdat ik daar ontzettend veel plezier en trots uit haal. Ik werk voor mezelf: ik werk, opdat ik gelukkig ben. Natuurlijk voel ik een sprankje blijdschap als ik hoor dat mensen van mijn teksten genieten, maar dat is niets vergeleken met de blijdschap die ik voel als ik aan het werk ben, als ik doe waar ik echt goed in ben.”

“Maar je werk heeft toch wel een doel?”

“Net als de politieman die een misdrijf moet oplossen of de loodgieter die moet zorgen dat de verwarming het doet heeft ieder werk zijn doel. En dat is zeker niet onbelangrijk. Maar uiteindelijk gaat het er toch om dat je plezier hebt op weg naar dat doel.”

Tevreden over zoveel wijsheid kijk ik naar de journaliste, die onder de indruk is van mijn woorden. Mijn dochtertje (5) die al die tijd aan onze voeten heeft zitten spelen, kijkt op. “Ik vind de kers het allerlekkerste stukje van de taart” zegt ze bedachtzaam.

En natuurlijk heeft ze gelijk. Als de politieman nooit een misdrijf oplost, als de leraar nooit iemand iets leert, als de toneelspeler nooit applaus krijgt, is de lol er snel van af. Niets zo zoet als de smaak van overwinning na gedane arbeid.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

P.S. En het doel van míjn werk is dat mensen genieten (en eventueel leren) van de boeken en andere producten die ik uitgeef. Zoals bijvoorbeeld het kinderboek 'Kiki tovert met Reiki', dat geschreven is door Reikimasters Adelheid van Driel en Wanda Bijster en over een maand verschijnt. Kijk maar eens op http://www.kikitovertmetreiki.nl

-----------------------------------------------

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

-----------------------------------------------

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Juist nu mijn kinderen niet meer in de baby leeftijd zijn ondervind ik hinder van mijn eigen vaste werktijden. Feestjes, sport, spelletjes doen en opvoeden zijn aspecten die ik steeds lastiger vind te combineren met 24 uur uit huis werken, en die ik ook niet meer wil uitbesteden aan een oppasmoeder. Hoewel die heel lief en toegewijd is. Ik ben opzoek naar een oplossing en naar het beste uit twee werelden. Persoonlijke ontwikkeling en onafhankelijkheid (ook financieel) en een toegewijde moeder die haar kinderen ruimte veiligheid en geborgenheid geeft."
Manon Bouwmann, Enschede

"Ik ben thuiswerkmoeder geworden, omdat ik na zes banen te hebben gehad toch iets had van, dit is het niet. Dat geren en gevlieg van en naar oppasoma's en altijd het gevoel hebben dat je alles wat je doet net niet helemaal goed doet. En thuis kan ik mijn tijd zelf indelen. Groot nadeel vind ik, het niet hebben van collega's."
mevrouw Fennis, Bolsward

"Omdat ik er voor mijn kind(eren) wil zijn, maar tevens de behoefte heb concreet bij te dragen aan de gezinsfinanciën. Voor mijn gevoel van eigenwaarde merk ik dat dat erg belangrijk is."
anoniem (naam en adres bij de redactie bekend)
-----------------------------------------------

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
• In de serie Succesverhalen, dit keer de spotlight op historicus Ingird van der Vlis: "De arbeidsmarkt voor historici is nooit riant geweest, maar ik wilde het gewoon graag proberen."
• Alleenstaande moeder Anne-Marijn Küthe schrijft de komende 6 maanden een column op de wahmsite. In dit eerste deel stelt ze zichzelf voor: "Maar nu, alweer vijf jaar later, kan ik stellen dat het de beste beslissing is geweest die ik ooit heb genomen."
• Strip Wahmkinderen: Telefoniste
• Nieuwe column van Edith: Ben jij voorbereid?

Even bijlezen? Klik dan snel door naar http://www.wahm.nl

-----------------------------------------------

4. WAHMLINKS* Drie werkelijk prachtige, volle dames heten je welkom op de website van Willeke van den Heuvel uit Pijnacker, maar Willeke staat daar zelf niet bij: "Ik sta zelf niet (meer) op de foto, omdat ik tegenwoordig liever achter de camera sta. Ik maak bijna alle foto's zelf. Mijn huiskamer wordt omgebouwd tot een kleine studio (met bouwlampen en een witte rol fotopapier). Verder heb ik een paar vriendinnen die visagiste en kapster zijn en heeeeeeeeel veel modellen die zich spontaan hebben aangemeld. We maken er dan echt een hele gezellige dag van.
Oh volgens mij sta ik nog wel ergens op een foto. Ja, als je bij zoeken 31017 intypt krijg je een chocker te zien. Het hoofd erboven met al die make up is van mij :-))"

Willeke vervolgt: " http://www.maatjegroter.nl bestond 3 juli precies één jaar. In het begin is het moeilijk geweest om goed op te starten. Inkopen is vrij lastig als je ruim een jaar vantevoren je collectie al moet bestellen. Verder moet je naamsbekendheid opbouwen (url aanmelden, adverteren op google en bladen die er zijn voor grote maten, etc etc). En de mensen moeten het vertrouwen hebben dat ze te maken hebben met een malafide bedrijf. Ze moeten per slot van rekening eerst geld betalen voordat zij hun bestelling ontvangen. De afgelopen zomercollectie heb ik er steeds meer vertrouwen in gekregen dat Maatjegroter.nl het gaat redden. Onze klantenkring is behoorlijk uitgebreid, we krijgen hele positieve reacties. Verder ben ik een tijd geleden begonnen met een eigen kleding lijn (Volupta) omdat ik nergens in de hele grote maten (62 t/m 68) kan inkopen. En zeker positiekleding in grote maten is nauwelijks aan te komen!! En een leuke bijkomstigheid is dat ik tegenwoordig zelfs een eigen column heb in de Big is Beautiful, een tijdschrift voor de dikke en lange mensen."

"De wahm website heeft me geholpen de stap te durven nemen. Door alle positieve verhalen, tips en trucs had ik zoiets van 'ja, ik ga het proberen'. Het voordeel om op deze manier een winkel te hebben (ipv een winkelpand + personeel) is dat ik nauwelijks overhead heb. De investeringen die ik doe is in kleding. En zelfs als het helemaal niet loopt dan verkoop ik de hele boel op de markt ofzo. Ik loop dus vrij weinig risico."

"Overigens heb ik er nog wel een baan bij (ik ben kostwinnaar omdat mijn man zijn baan door een faillisement is verloren). We runnnen Maatjegroter dus samen. Heeeeel misschien, als het goed blijft gaan, kan ik mijn baan opzeggen en fulltime voor Maatjegroter gaan!" aldus Willeke.

* Joy Lin Jones schreef ons het volgende:
"Ik ben een Wahm en heb een boek geschreven, zie http://www.afrohaar.tk (linkerkolom) en schrijf nu een boek over mijn ervaringen met het schrijven van een boek als beginnend schrijfster die het via Print On demand heeft uitgebracht. Wil je iets contribueren als collega-nonfictieschrijfster over jouw ervaringen met het schrijven van een boek? Dat zou leuk zijn, dan krijg je een aantal vragen en als dank een exemplaar en vermelding van je boek in het boek. Overigens, de Nederlandse Bibliotheekdienst heeft mijn (zelf geillustreerde) boek aangeschaft. Ik wil na dit 2e boek nog een boek schrijven. Je kunt me bereiken via het mailformulier op www.afrohaar.tk."

* MET DE KINDEREN
http://www.ancientegypt.co.uk/life/activity/main.html (Ik weet niet meer van wie ik 'm heb, maar het spelletje Senet dat hier op staat is erg leuk en... verslavend. Speel alleen of met z'n tweeën!)

-----------------------------------------------

5. KLANTEN WERVEN
Michele vroeg in de vorige Bericht van een Mammie naar bureau's die bedrijven zoals de hare helpen met het vinden van nieuwe klanten, liefst op no-cure-no-pay basis. Daar kwamen twee heel verschillende reacties op:

Karien Vissers (http://www.karienvissers.nl) schrijft:
"Waarom zou je een duur of minder duur bureau in de arm nemen? Acquireren is niets anders dan netwerken en netwerken doe je zonder dat je er erg in hebt. Sinds ik het idee heb losgelaten dat ik móet acquireren en netwerken om klanten binnen te halen, loopt mijn bedrijf veel voorspoediger. Misschien heb je wat aan deze tips en mijn ervaringen.
Ik steek vooral tijd in bestaande klanten. Het is immers makkelijker om meer werk uit bestaande klanten te krijgen dan nieuwe te werven. Ik ga naar bijeenkomsten waar ik bijvoorbeeld collega’s tref, niet met als doel om nieuwe opdrachten binnen te halen, nee, ik stel mijn doel veel lager: ik wil minstens 1 interessant iemand ontmoeten en ik wil 1 nieuw ding leren. Ik ben lid van een beroepsvereniging en zit op een mailinglijst.
Waar ik mensen kan vertellen over mijn bedrijf en mijn werk, zal ik het niet laten, maar ik laat ze vooral zelf praten, toon interesse. Dat gaat bijvoorbeeld ‘spelenderwijs’ als ik mijn dochter naar school breng of op een feestje.
Kortom, allemaal acties die weinig moeite kosten, maar je breidt je netwerk uit, je verspreidt je naam en op den duur levert het je zeker iets op.
Een aanrader is verder het boek Calimeromarketing, Waar kleine bedrijven groot in kunnen zijn, van Karen Romme. En op de website http://www.coach-voor-ondernemers.nl vind je veel tips over acquireren."

En Yvon van de Wijk reageert niet alleen, ze laat meteen zien hoe je daadkrachtig te werk kunt gaan om een opdracht binnen te halen:
"Ik ben bezig een eigen bedrijf op te zetten, met mijn bedrijf wil ik andere eenmansbedrijven helpen met dit soort zaken, die inderdaad door de meeste mensen geschuwd worden. Ik ben nu sinds 4 jaar werkzaam op een call center, heb 12 jaar gewerkt in de catering en ben daarvoor lange tijd werkzaam geweest bij Tupperware.
Zoals je begrijpt, heb ik door al deze veelzijdige werkzaamheden, zeer veel
mensenkennis op gedaan, ik ben dan ook zeer klantvriendelijk, efficiënt en
daadkrachtig in mijn verkooptechnieken, waardoor ik wel durf te beweren dat
ik zeer geschikt ben om jouw "verdampte netwerk" weer leven in te blazen en
er ook nieuwe klanten aan toe te voegen."

Mijn advies voor Michele is niet eenduidig. Aan de ene kant vind ik het goed dat ze haar 'zwakke' kant erkent en besluit om de acquisitie van klanten uit handen te geven. Iemand die daar wel goed in is kan veel meer betekenen dan zij zelf. Samen met een professional kan ze beter haar doelgroep bepalen, en ook hoe die het beste te benaderen is. Een professional zal overigens nooit op no-cure-no-pay basis werken: het hangt tenslotte van meer factoren af of de klant daadwerkelijk met Michele in zee gaat.
Aan de andere kant heeft Karien ook gelijk als ze zegt dat je het zelf in handen moet nemen, en ik zou ook willen zeggen: neem de tips van Karien ter harte ook al besluit je uiteindelijk wel met een professional te gaan werken.

-----------------------------------------------

6. WAHMTIP
Heb je een eigen (web-) winkel? Lees dan de nieuwe column van Edith op de wahmsite, getiteld 'Ben je al voorbereid?'. http://www.wahm.nl
Verkoop of maak je bovendien spirituele producten? Reageer dan op de oproep in deze Bericht van een Mammie!

Van plan om je eigen bedrijf te starten? Ga dan op zaterdag 5 november naar de startersdag van de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Meer informatie op http://www.kvk.nl

-----------------------------------------------

7. UITSLAG KINDERBOEKENPRIJSVRAAG
Voor de zomer hadden we een prijsvraag rondom de leuke boekjes van thuiswerkmama Sabine Wisman. Een lezertje die anoniem wil blijven schreef waar hij blij van werd, en won daarmee een exemplaar van het boek 'Blij blij blij': "Van onze hond die over een paar dagen pupjes krijgt. De dierenarts zegt dat het er zeker 8 zijn. Dan hebben we 12 honden."

En Luuk van 6 schreef ons over zijn geheim: "Mijn geheim is dat ik eigenlijk een heel groot, eng... (sorry, ik kan het niet vertellen want mijn mamma leest mee)" Daarmee won hij een exemplaar van het boek 'Ik ben een zeemeermin'.

Het nieuwste boek van Sabine heet 'Het Slaapschaap': Wolla is anders dan alle andere schapen.Ze is een Slaapschaap. Ze voelt zich helemaal niet thuis tussen alle wakkere schapen in de wei. Dan komt er op een dag een wagen voorbij waar iets wolligs en slaperigs af valt... Een boek om voor wakker te blijven en daarna lekker te -gaaaaaaap- gaan slapen. Leeftijd: 2 tot 6 jaar. Zirkoon Uitgevers, ISBN 9052473374.

-----------------------------------------------

87 - optocht van de lege portemonnees

IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "als de optocht van de lege portemonnees weer voorbij komt..."
2. Waarom word jij wahm? "...ik vind dat ik teveel gemist heb."
3.
Nieuw op de wahmsite
4.
Wahmlinks: "Het loopt als 'hobby' uit de hand, je zou het werk kunnen noemen!"
5. Wahmtip: vrouwen en internet
Abonnementeninformatie


"Twijfel nooit aan de magie van wonderen. Dat we ze niet kunnen zien, proeven, aanraken of ruiken, betekent nog niet dat ze niet bestaan."
Goldie Hawn

Bericht van een Mammie Nr. 87, september 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. MAGIE

Er is iets magisch aan op vakantie gaan. Je transporteert je lichaam honderden, misschien wel duizenden kilometers van de plek waar het zijn onzichtbare wortels in de aarde heeft geschoten, en daarmee lijkt het binnenste, heiligste deel van jezelf meer vrijheid te krijgen. Niet langer geconsumeerd door de zorgen van alledag transporteert je geest zich eveneens en dringt voorzichtigjes tot je bewuste ik door: mythische tekens komen door levendige dromen binnen bij je dagbewustzijn.

Als de held die door een onverwacht teken weet in welke richting zijn zoektocht voort moet gaan, is de vakantieganger, losgerukt van zijn beknellende patronen, plots in staat tot andere inzichten te komen, een andere wending aan zijn leven te geven. Bewust, of onbewust.

Maar er is een andere magie die mij doet wensen altijd op vakantie te zijn. Waar we in ons normale leventje bezig zijn met de noodzakelijke aardse zaken die, zo blijkt pas op vakantie, zwaarder wegen dan we hadden gedacht, brengt de vakantie ons de lichtheid van de simpele eenvoud.

Gek genoeg betalen we er (grif) voor om tijdens de vakantie minder luxe af te zijn dan thuis. Alsof we weten dat het gebrek aan luxe ons juist dichter bij elkaar brengt en de aarde en de natuur weer actief deel van ons leven maakt. Alsof we weten dat het eigenlijk zo hoort te zijn. Met z'n allen in een kleine ruimte slapen, slechts een paar kleren, slechts een paar bezittingen, de wijdsheid en pracht van moeder natuur om ons heen, een paar weken lang onafgebroken samen zijn...

(Wat dat betreft is het huwelijk toch ook een vreemd instituut. Je gaat trouwen omdat je zoveel mogelijk bij elkaar wilt zijn, maar als het dan eenmaal zo ver is en je gezinnetje van start is, spendeer je méér uren van elkaar verwijderd - door werk, sport, sociale activiteiten - dan bij elkaar, in wakkere staat althans. Dat maakt mij aan het einde van de vakantie ook altijd verdrietig: de scheiding staat weer voor de deur.)

Maar bovenal werkt de magie van de vakantie in op de schrijver in mij. Alle bezittingen kan ik tijdens de vakantie van mij afwerpen, maar mijn laptop gaat overal mee naar toe - inspiratie laat zich niet mee terug naar huis voeren: als de muzen je bezoeken en de prachtigste verhalen, gedichten en rijmelarijen in je oren fluisteren dien je paraat te zijn.

Nee, als het aan mij ligt zou ik de rest van mijn leven wel op vakantie willen zijn. Voor mij is vakantie meer 'het echte leven' dan datgene waar men altijd van zegt dat het weer begint, als de vakantie is afgelopen. Maar ja, aan het eind van de vakantie, als de optocht van de lege portemonnees weer voorbij komt, dringt de realiteit weer tot me door: de enige magie die er nog ontbreekt in mijn leven is die van het gewonnen loterijlot.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

P.S. Tijdens de vakantie heb ik samen met mijn moeder een nieuwe website voor kinderen gemaakt, met een magische tint er aan. Mijn moeder tekent van die prachtige wezentjes, Vonnekes, en die verdienden gewoon een eigen website! Kom gerust eens kijken, en als je iedere maand een nieuw verhaal in je mailbox wilt kun je je email adres doorgeven. Het adres is: http://www.vonnekes.nl

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Heb een goede baan maar het 'kriebelt', wil meer vrijheid, uit het keurslijf van geleefd worden, wil af van de politieke agenda's en mijn eigen kwaliteiten, creativiteit en capaciteiten naar eigen inzicht inzetten. Kortom meer regie over het werkdeel van mijn leven."
mevrouw Jansen, Dordrecht

"Mijn zoon is nu 4 jaar en ik vind dat ik teveel gemist heb."
mevrouw Hoffs, Amsterdam

"Ik wil wahm worden omdat ik altijd thuis wil zijn als de kinderen uit school komen, zodat ze met hun vriendjes kunnen spelen als ze dat willen. Ook heb ik dan geen last meer van file's en (onbetaald)overwerk, en kom ik dan niet meer pas thuis als de kinderen gelijk naar bed moeten. Ik hoop zo meer van mijn kinderen te kunnen genieten, en een gezelligere mama te worden."
mevrouw Vink, Leerdamggereren dat jij dat deed, sorry dat ik het niet wat duidelijker geschreven had!


OPROEP
Van Michele ontvingen we de volgende oproep:
"Ik heb een eenmansbedrijfje (onderzoeksbureau) en ik vind acquireren zo ontzettend vervelend. daar zal ik het toch van moeten hebben want i.v.m. de geboorte van mijn tweeling heb ik ruim 2 jaar mijn bedrijfje stilgelegd met als gevolg een verdampt netwerk. Nu weet ik dat ik bepaald niet de enige ben met een acquisitie-weerzin. Dus ik kan mij voorstellen dat er bureaus zijn die zich richten op het acquireren van opdrachten voor andere bureaus. Maar aangezien een eenmansbedrijf geen vetpot is, zoek ik dus een bureautje die acceptabele tarieven rekent en dan bij voorkeur het no cure no pay principe hanteert. Kunt u mij wellicht helpen aan adressen van dergelijke bureautjes?"

Wie heeft raad voor Michele? Klik hier!

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
• In de serie Succesverhalen, dit keer de spotlight op Petrina Derksen die thuiswerkt in loondienst: "Laat merken dat je aan het werk bent"
• Column van Edith: "toen ik vorige week naar de kale deuren van mijn auto keek, dacht ik: het is nu of nooit"
• Strip Wahmkinderen: Vergadering

Klik snel door naar http://www.wahm.nl

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

• "Ik ben (ruim 2 jaar) werkzoekende moeder van 2 peuters van 16 en 27 maanden die overweegt of ze WHAM kán worden.

Sinds de laatste termijn van mijn 1e zwangerschap raakte ik werkloos. Mijn leven onderging een gigantische metamorfose: tot mijn 36e altijd gewerkt, gereisd, avontuurlijk geleefd – opeens én werkloos én kersverse moeder (2 mnd. na mijn bevalling raakte ik alweer zwanger..).

Hoe dol ik ook op mijn zoontjes ben, om niet gek te worden van de muren die soms op me afkwamen, wilde ik wat met mijn capaciteiten doen, liefst ook volwassen contacten én waardering. Eerst deed ik mee aan foto-, gedichten-, slagzinwedstrijden (met succes dús waardering). Daarna verdiepte ik me in het maken van een homepage (over mijn zoontjs). Ik werd enthousiast en wilde een site die niet alleen leuk is voor familie en vrienden. Het onderwerp was niet moeilijk: peuters en kleuters. In maart nam ik een eigen domein en het wordt steeds drukker. Het loopt als 'hobby' uit de hand, je zou het werk kunnen noemen!"

Conny Bais, http://www.peuterplace.nl (site voor ouders, peuters én kleuters)

• MET DE KINDEREN
Eindelijk eens een spelletje met een positief doel: Kinderen krijgen in dit spel de opdracht om gekoelde vaccins vanuit het Unicef-magazijn in Kopenhagen naar kinderen in de binnenlanden van Mali te vervoeren. http://www.cool-chain-game.nl/

(advertentie)
Je bent spiritueel. Maar hoe leg je dat nou aan anderen uit?

http://www.lichtleven.com

5. WAHMTIP
Marieke Hensen van http://www.hensel.nl stuurde de volgende tip:
Vrouwen en Internet, Seminar over online vrouwenmarketing
Vrouwen in Europa maken meer gebruik van internet dan mannen, bleek onlangs uit onderzoek van de Europese Commissie. Meer dan 80% van de Nederlandse vrouwen gebruikt het net inmiddels voor 'windowshopping'. Maar ook communicatie en entertainment worden steeds belangrijker.

Het seminar 'Vrouw en internet', die op 21 september 2005 zal plaatsvinden in Media Plaza brengt marketeers, onderzoekers en internet ondernemers bij elkaar voor een dag die in het teken staat van marketing gericht op 's wereld grootste doelgroep: vrouwen. Meer informatie:
http://www.vrouweninternet.nl/

86
HONGER

"Waarom blokkeer ik mezelf toch steeds?"

Het is een vraag die veel vrouwen, en in het bijzonder vrouwelijke ondernemers, niet onbekend in de oren klinkt. Ook ik hoor 'm regelmatig - sterker, ik stel 'm regelmatig!

Ik heb allerlei leuke projecten liggen, die ieder op zich helemaal niet zoveel tijd hoeven te kosten. Maar toch kom ik er maar niet aan toe - of ik begin ergens aan, om halverwege over te stappen op een volgend project.

Mijn bureau ligt vol met 'bijna-klaar' projecten, terwijl er bovendien voortdurend nieuwe ideeën mijn hoofd binnenstromen. Natuurlijk, ik heb een paar projecten tot goede afloop gebracht (er zijn inmiddels 4 boeken, een serie stickers, een kussensloop en diverse websites van mij verschenen), maar het hadden er meer kunnen zijn...

Of toch niet?

Al twee-en-half jaar ben ik bezig met een drietal grote projecten, die maar niet willen opschieten. Zoals de Engelse vertaling van het Wahm-boek: in eerste instantie dacht ik dat binnen 4 maanden af te kunnen ronden, en nog is het boek niet op de markt gebracht. Het voortdurend voor me uitschuiven van grote projecten leidde tot hoe langer hoe grotere frustraties, en bovengenoemde verzuchting: "waarom blokkeer ik mezelf toch steeds?".

Tijdens een opstellingsavond (georganiseerd door mamas.nl) zei begeleider Caroline Franssen al dat jijzelf helemaal niet de schuldige hoeft te zijn - er speelt misschien een andere dynamiek. Dat zette me aan het denken.

Twee-en-half jaar geleden was mijn jongste net een jaar oud, gaf ik nog volledige borstvoeding en had ik ook nog een drie-jarige en een vijf-jarige rondlopen.

What was I thinking?!

Dat ik naast mijn drie kinderen, het huishouden, het dagelijks reilen en zeilen van mijn eigen bedrijf en de 'gewone' zorgen en emotionele gebeurtenissen die het leven je toewerpt, er nog wel drie grote projecten bij kon hebben?

Achteraf terugkijkend, denk ik dat ik me heb laten beïnvloeden door een maatschappij waarin vergeten wordt dat moederschap niet alleen fysiek, maar ook geestelijk een ontzettend veeleisende baan is. Als ik om me heen kijk zie ik voortdurend jonge moeders die flink wat hooi op hun vork nemen - en zich vervolgens afvragen waarom ze zichzelf blokkeren, waarom het ze niet lukt dat ene project af te ronden. Ambitie is goed, maar je moet als moeder niet vergeten dat die kleintjes nu eenmaal ontzettend veel van je vergen - een pas op de plaats hier en daar is dan echt geen nederlaag of blokkade.

Nu ik net de laatste hand heb gelegd aan één van die projecten (een serie spirituele wenskaarten) zie ik bovendien nog iets anders: juist doordat ik er ruim twee jaar mee bezig ben geweest, is het een beter product geworden dan wanneer ik het er toen in twee weken doorheen gedramd had. En zo doet een aloude wijsheid weer opgeld: voor alles is een tijd.

Als ik de afgelopen periode over zou mogen doen, dan is het enige dat ik anders zou doen het accepteren dat alles op z'n eigen tijd komt: ik zou niet meer gefrustreerd raken over het feit dat mijn ideeën, mijn projecten, zo lang onafgemaakt blijven liggen. Ik zou me niet meer afvragen waarom ik mezelf blokkeer, maar me verheugen op het moment dat ik mijn project, afgerond en wel, aan de buitenwereld kan laten zien - ook al zou dat moment nog drie jaar verder in de toekomst liggen.

Trouwens, het is veel leuker om een product op de markt te brengen waaraan je ruim twee jaar gewerkt hebt, dan eentje dat je binnen twee weken uit de grond gestampt hebt. Het is net als met baby's: juist omdat ze negen maanden lang in je gegroeid zijn, kun je het wonder van het nieuwe leven zo waarderen.

Toch is er nog een ander aspect dat ik moet noemen: namelijk het feit dat wij vrouwen het eigenlijk te gemakkelijk hebben. Op het moment dat ons gezin niet afhankelijk is van ons inkomen, hebben we de luxe om projecten voor ons uit te schuiven en ons af te vragen waarom we onszelf blokkeren.

Mijn oma, met een sloot kinderen en zonder geld achtergelaten door haar man, had die luxe niet. Nadenken over haar angsten en blokkades was er niet bij; ze stroopte haar handen uit de mouwen en runde haar eigen mess (restaurant) in Nederlands-Indië.

Zoals de Engelsen zeggen: hunger drives the wolf out of the wood. Misschien moeten wij Westerse vrouwen maar eens hongeriger worden. Hongerig naar succes.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

P.S. Overigens blijf ik er ook van overtuigd dat een mens wel degelijk blokkades kan hebben, waardoor zij niet verder komt. De organisatie-opstelling die ik gedaan heb kan daar goed bij helpen - en nee, ik heb geen aandelen ;o)

P.P.S. De spirituele wenskaarten zijn inmiddels in de verkoop! Kijk maar eens hier: http://www.lievewensen.nl.

85
SLIJM
Ik heb de neiging nogal serieus te zijn. Ik heb gevoel voor humor, maar echt grappig ben ik niet. Of het moet die keer zijn dat ik de kinderen voordeed hoe je een 1 april-grap uithaalt: de cassière in de supermarkt trapte mooi in de er-zit-een-vlek-op-uw-jasje-instinker. Ik stamelde met een rood hoofd ‘één april!’ om me vervolgens snel uit de voeten te maken.

Omdat ik vond dat ik de humor in mijn schrijverijen maar eens moest opschroeven, besloot ik op zoek te gaan naar boeken over grappig schrijven. Dus toen we op Koninginnedag ‘los’ waren – althans, nadat we het restant aan de buurkraam hadden gedoneerd – begon ik de kraampjes te scannen op boeken die voldeden aan mijn humorwens.

En jawel! Na twee uur vruchteloos rondstruinen (voor mij althans, de kinderen hadden hun volledige winst inmiddels omgezet in allerhande snuisterijen van vaag allooi) zag ik ‘m in mijn ooghoek: een grimas van humorkoning John Cleese.

Het boek bleek, vanwege de hamburger-met-te-veel-ketchup die de eigenaar juist op dat moment aan het wegwerken was, nog gratis ook. In jubelstemming ging ik met mijn schat richting huis. Alwaar ie nog even dicht moest blijven, want de meivakantie met zijn vele activiteiten was begonnen.

Ik kan mijn zoon bijna geen groter plezier doen dan hem met jampot en schepnet de vrije natuur in sturen, dus toen wij op bezoek gingen bij mijn vriendin-met-boerderij was hij direct verdwenen om pas aan het eind van de middag te voorschijn te komen met een pad, een salamander, twee bloedzuigers (ik dacht dat die beesten alleen in Afrika voorkwamen!) en een dozijn visjes. Het ritueel was bekend; hij mag ze een dag of wat verzorgen en daarna wordt alles teruggezet op de plaats van herkomst. Bij de viswinkel haalden we watervlooien en lieten ons informeren over hoe de nieuwe aanwinsten te huisvesten.

Hoe dan ook, het voordeel van zo’n middag in de natuur is dat de kinderen vroeg slapen en mama eindelijk met haar boek en een pot thee op de bank kan gaan zitten... om er na 3 bladzijden achter te komen dat John Cleese het boek in kwestie samen met zijn psychiater schreef... en na veertig pagina’s op zoek te moeten naar een doos tissues om mijn tranen – niet van het lachen, maar van verdriet – te drogen.

“Kwoa” hoor ik tussen mijn gesnik door. Ik kijk op en spring bovenop de bank – er hopt een pad door de kamer! De achtervolging – ik, hoppend met jampotje in de aanslag, hij, op de vlucht voor dat enge gillende mens – duurt een kwartier. John Cleese valt in het strijdgewoel dicht op de vloer. Wie heeft hem eigenlijk ook nodig, als je kinderen in huis hebt valt er elke dag wel wat te lachen. Althans, nadat het paddenslijm van je handen is gewassen.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

84
JUWEELTJES

"Mama, hou jij ook van schurken?"

Kinderen vragen soms de meest wonderlijke dingen op de meest ongebruikelijke tijdstippen. De vragen die uit de diepte van hun wezen lijken te komen vind ik een heerlijke uitdaging om m'n eigen mening te scherpen en de mening van m'n kind te helpen vormen.

Het is boeiend om te zien hoe het zwart-wit beeld uit de kindertijd - goed en kwaad - langzaam maar zeker nuance krijgt in die kleine koppetjes. En met een beetje geluk krijg je tijdens zo'n gesprek ook nog een juweeltje.

Deze vraag nu vergt van mij stante pede een genuanceerd antwoord, dat ik niet zo één-twee-drie paraat heb. Kun je van schurken houden? Allerlei beelden duiken in mijn hoofd op. Van de vrouw die zielsveel houdt van een man die een moordenaar bleek te zijn. Van de moeder die van haar zoon houdt, ook al doet hij dingen die het daglicht niet verdragen.

Liefde is niet iets dat je kunt sturen: contact kun je verbreken, maar liefde niet. Daden kun je veroordelen, maar de persoon erachter kun je wel je mededogen en liefde geven. Wat overigens niet wegneemt dat je hem niet kunt straffen.

Harold Hulbert zei eens: "Children need love, especially when they do not deserve it." Ik ben van mening dat dit ook voor volwassenen geldt.

Dat is natuurlijk allemaal mooi in theorie, maar wat nou als die 'schurk' jouzélf wat aangedaan heeft? Dat kan heel aangrijpend zijn, de verwerking kan lang duren. Maar hoe erg het ook is wat die persoon jou aangedaan heeft, hoe erg het ook is wat er is gebeurd, laat je die persoon in de toekomst ook nog jouw leven bepalen?

Kinderen kunnen elkaar het ene moment bij wijze van spreken de hersens inslaan om vervolgens weer liefdevol en harmonieus samen te gaan spelen. Je zou bijna zeggen: vergeving is een natuurlijke reactie die we als volwassenen hebben afgeleerd. Jezelf bevrijden van wrok en haat en liefdevol kijken naar de persoon die jou iets afgrijselijks heeft aangedaan - er zijn mensen die dat kunnen - is naar mijn gevoel de enige manier om ooit weer de mogelijkheid te hebben om gelukkig te zijn. Maar of ik dat zelf zou kunnen... ik hoop er nooit achter te hoeven komen.

"Als jij je zusje geslagen hebt, krijg je straf, want dat tolereer ik niet. Maar dat betekent niet dat ik niet meer van je hou," besluit ik mijn betoog. "De dingen die schurken toen, tolereren wij niet en daarom krijgen ze straf. Maar als wij willen dat zij geen schurken meer zijn, moeten we zorgen dat ze liefde in hun hart voelen, in plaats van haat."

Het is stil na mijn lange verhaal. "Ja," zegt mijn dochter (3 1/2) dan, "want liefde voelen is het allerfijnst dat er is."

"Wat is liefde dan?" vraag ik.
"Liefde is als de wereld van papa en mama helemaal om je heen zijn en dan zie je allemaal bloemetjes."
Daar was m'n juweeltje.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3), die helemaal in haar nopjes is omdat een nieuw product van haar binnenkort op de markt komt (en nu al voor een pre-introductieprijs te bestellen is: http://www.slot.org/affirmatie.html)

83

IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "Ik denk dat ik onbewust wist dat ik nog niet moedig genoeg was"
2. Waarom word jij wahm? "Met mijn laatste huishoudgeld van die maand kocht ik een licentie"
3.
Nieuw op de wahmsite
4.
Wahmlinks: "Niet alleen heb ik van mijn passie (Italië) mijn beroep gemaakt..."
5. Wahmtip: no show
Abonnementeninformatie


"Moeder is de overtreffende trap van moed"
Edith Hagenaar

Bericht van een Mammie Nr. 83, maart 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. MOED
Toen ik 9 jaar geleden mijn nichtje voor het eerst in mijn armen had, zo’n klein, poezelig babytje, voldaan en met een milde glimlach op het slapende engelengezichtje, ging er een schok door me heen. Al die tijd was ik heimelijk jaloers op mijn zwangere schoonzusje en een klein stemmetje in mijn hoofd zei: “Ik wil ook! Ik wil ook!”

Niet dat ik wist waar ik het over had, want de laatste baby in mijn familie werd geboren toen ik 10 jaar oud was. Dus toen ik dat prachtige meisje daar in mijn armen kreeg, realiseerde ik me plotseling: “Dit kan ik niet! Hier ben ik nog helemaal niet klaar voor!” Het verantwoordelijksheidsgevoel sloeg me als een natte washand in mijn gezicht: hoe had ik ooit zo naïef kunnen zijn?

(Maar even verrast was ik anderhalf jaar later bij de geboorte van mijn neefje. Ik keek hem aan en wist: “Nu ben ik er klaar voor.” Drie weken later was ik zelf zwanger.)

Daphne Deckers heeft ooit gezegd: “Moeder is de overtreffende trap van moe”. Ik vind het een leuke vondst maar ik ben het niet met haar eens. Tuurlijk, ook ik verkeer sinds mijn oudste 7 jaar geleden geboren werd in een permanente staat van vermoeidheid, maar persoonlijk geloof ik niet dat gebroken nachten en hangende kinderen daar de grootste bijdrage aan leveren. Zeg nou eerlijk, een beetje fysieke arbeid, dat kunnen we toch wel aan?

Wat ik een veel grotere aanslag vind is dat je leven vanaf het moment dat je zwanger wordt niet meer vrijblijvend is. De voortdurende zorg om de gezondheid en het welbevinden van je kinderen, je inkomen en je huishouden — en de balans die je daartussen probeert te vinden — aan de ene kant. En aan de andere kant de dagelijkse confrontatie met die wezentjes die feilloos jouw tekortkomingen blootleggen.

Onze kinderen laten ons voortdurend kijken naar onszelf en dwingen ons na te denken over wie we zijn, wat we belangrijk vinden, wat onze zwakke punten zijn, wat voor soort ouder we willen zijn, hoe we ons kind willen opvoeden. Er is moed nodig voor die specifieke combinatie van lichamelijk werk, de zorgen en de introspectie die het moederschap vereist.

Moederschap is de grootste fysieke, mentale en spirituele investering die een mens kan plegen. Dát is wat het moederschap zo zwaar maakt. Daarom zeg ik liever: moeder is de overtreffende trap van moed.

Ik denk dat ik onbewust wist, toen ik dat nichtje in mijn armen had, dat ik nog niet moedig genoeg was. En nog steeds staat dat nichtje model voor ‘dat waar ik nog niet klaar voor ben’: mijn oudste is twee-en-half jaar jonger, dus dankzij haar kan ik rustig wennen aan de onvermijdelijke stappen — en soms reuzesprongen — van mijn opgroeiende kind.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
Ik ben een thuiswerkende moeder geworden omdat een carriere als uit huis werkende moeder en echtgenote toch niet helemaal paste in mijn beleving en thuis zitten met de kleintjes en wachten tot je man thuis komt was ook niet alles. Toen ik in 1993 de mogelijkheid kreeg in een fantastische zakelijke opportunity van uit huis te werken, was de keuze snel gemaakt. Met mijn laatste huishoudgeld van die maand kocht ik een licentie van het bedrijf Herbalife International. Het "vanuit huis werken" is nu in 2005 één van de betere stappen die ik ooit heb gezet. Geen gestress in de fille's, geen baas die mij vertelt wanneer ik vrij mag nemen en altijd zelf de kinderen uit school gehaald. Nu de kinderen groot zijn en de oudste studeert hebben ze je even hard en misschien nog meer nodig thuis. Mijn bedrijf is succesvol en met het geld wat ik nu verdien en de vrijheid die ik heb had een werkgever mij nooit kunnen geven."
"Als je je eigen het plan volgt, is het onmogelijk niet te slagen"
Mary-Ann Monsanto, http://www.shake2.nl

"Omdat mijn werk te ver weg was om m'n dochter steeds mee te nemen. Wij zaten 4 uur in de auto op een dag. We gingen te vroeg van huis om haar naar een oppas in onze woonplaats te brengen, vandaar dat ze mee ging. Het eerste jaar ging dat prima, maar nu was de tijd gekomen om iets anders te gaan verzinnen. Na 15 jaar bij dezelfde baas ben ik nu voor mezelf begonnen als freelance grafisch ontwerper/multimedia design. Het bevalt prima!"
Annushka Kamp, Hoogkarspel

* In de vorige Bericht van een Mammie schreef ik een reactie op een email van Monique de Roos, en die reactie was een beetje kort door de bocht: het leek alsof ik Monique aanviel en dat was allerminst de bedoeling. Ik wilde alleen waarschuwen voor de valkuil waar ik zelf ook wel eens ben ingetrapt: denkend dat je er altijd bent voor de kinderen omdat je thuiswerkt, maar met je hoofd toch afwezig zijn. Met andere woorden: thuiswerken op zich is geen garantie dat je er altijd bent voor je kinderen, ook al ben je er fysiek. Excuses Monique, het was niet mijn bedoeling te suggereren dat jij dat deed, sorry dat ik het niet wat duidelijker geschreven had!


In de Volkskrant of het AD gelezen over het boek Wahm! Handboek voor succesvol thuiswerken? Klik snel hier:
http://www.winningatworkingfromhome.com

3. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
Deze maand nieuw op de website voor thuiswerkmama's:
• In de serie Succesverhalen: Leila Jaffar (overigens was Vivienne van Ozizo.com, die vorige maand in de serie Succesverhalen stond, nog niet aangekondigd in Bericht van een Mammie: hierbij dus, haar verhaal staat nog op de site)
• Nieuwe column van Edith: Dromen over groter groeien
• Wahmkinderen (strip): Schatkamer
• Plaats een wahmbanner!

Klik snel door naar
http://www.wahm.nl

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

• "Vier jaar geleden was ik zwanger van mijn eerste en zat thuis in de Ziektewet. Gedurende deze zwangerschap werd voor mij snel duidelijk dat ik niet meer verder wilde in de stressvolle 40+ -urige werkweek. Maar wat dan wel?

Mijn dochter werd geboren in 2001 en de eerste 10 maanden heb ik volledig voor haar gezorgd en daar heb ik van genoten. Na 10 maanden ging het weer kriebelen om wat 'meer' te doen dan alleen zorgen en ben ik weer begonnen met werken voor een paar dagen per week, maar het werk was niet dat wat ik zocht. Toen brak een periode van twijfel aan waarin ik me afvroeg wat ik nu wilde: ik wilde het liefst zorg en werk met elkaar combineren, thuis werken leek me altijd al een mooie oplossing, maar wat te doen?

Inmiddels hadden mijn vriend en ik besloten te gaan trouwen en we wilden dit doen in het land waar we allebei gek op zijn: Italië. Dat begon als een gekke droom die uiteindelijk werkelijkheid is geworden: in 2003 zijn we getrouwd in Toscane, een waanzinnige dag om nooit te vergeten. Met het organiseren van de bruiloft zijn we een jaar bezig geweest en we hebben zelf alles geregeld. Ik merkte dat ik dit organiseren heel leuk vond om te doen, bovendien ken ik Italië goed en spreek ik de taal. Al snel kwam bij mij het idee op om hier mijn werk van te maken, en in 2002 is zo Eventi Italiani ontstaan: advies en organisatie voor unieke evenementen in Italië. De bijkeuken werd ingericht als kantoortje, met computer, fax/telefoon en een kleine ontvangsruimte voor klanten.

Ook al was het begin soms moeilijk en onzeker, ik ben erg blij dat ik heb doorgezet. Niet alleen heb ik van mijn passie (Italië) mijn beroep gemaakt en kan ik andere mensen helpen hun droomhuwelijk te verwezenlijken in Italië, ook is het een voorrecht om vanuit huis te werken (mijn dochter gaat 3 dagen naar opvang buitenshuis) en je eigen tijd te kunnen indelen, niet meer in de file te staan en veel te kunnen genieten van je kind(eren, de tweede is op komst!).

Mijn website is
http://www.eventi-italiani.nl

Hartelijke groet en complimenten voor jullie inspirerende boek + site! Mariska Bakker

* Wat een leuke website Mariska! Ik ben meteen geïnspireerd om, zoals ze dat in Amerika doen, een renewal of vows te doen... heerlijk romantisch in Toscane... wie weet klop ik nog eens bij je aan!

• Helaas, de link in het vorige Bericht over schreeuwende vrouwen werkte niet meer... mijn excuses. Het bericht kwam er op neer, dat vrouwen die tijdens een ruzie schreeuwen langer leven dan vrouwen die zich stil houden, en dat bij mannen vreemd genoeg het omgekeerde het geval is.

(advertentie)
Je bent spiritueel. Maar hoe leg je dat nou aan anderen uit?

http://www.lichtleven.com

5. WAHMTIP: no show
Iedere wahm die in haar praktijk clienten ontvangt - op wat voor manier dan ook: als schoonheidsspecialiste, fotografe, tandarts of coach - kent het probleem: de client komt niet opdagen. In vaktermen heet dit een 'no show' en gemiddeld gaat het om 2 tot 3% van alle afspraken.

Een no show is financieel erg vervelend, zeker als je betaalde kinderopvang hebt: je mist niet alleen je omzet, je betaalt ook nog eens voor de opvang. Een oplossing zou kunnen zijn dat je je clienten toch de gederfde inkomsten in rekening brengt, of in ieder geval een deel daarvan. Toch is dat niet een charmante oplossing, en de meeste thuiswerkmama's kiezen dan ook niet voor deze optie. Dan maar even een wasje draaien of de administratie doen tijdens dat loze uurtje.

Maar nu las ik laatst van een tandartsservice die het gelukt is het aantal no shows met de helft terug te brengen, simpelweg door het versturen van een sms-je een dag voor de afspraak. Een gouden tip voor de thuiswerkmama met een praktijk: vraag je clienten om hun mobiele nummer en sms-en maar!

82
IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "En toen was het ineens het voorbij, zijn interesse was volkomen getaand."
2.
Waarom word jij wahm? "Het wel of niet er zijn voor je kinderen heeft niet alleen maar met fysieke aanwezigheid te maken"
3.
Gewonnen "Er is ook nog de kleding met verwachtingen..."
4.
Wahmlinks: schreeuwende vrouwen leven langer!
5.
Wahmtip: online netwerken
Abonnementeninformatie


"We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children."
Gezegde van de Haida Indianen

Bericht van een Mammie Nr. 82, 27 februari 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. HET ONTWERP
Mijn zoon, net 7, wist alles van tsunami’s. Zoals meer kinderen van zijn leeftijd heeft hij al bijna twee jaar een ongebreidelde en onbegrijpelijke honger naar alles wat met de kracht van de natuur te maken heeft. Vulkanen, aardbevingen en tornado’s oefenen een aantrekkingskracht uit die verder gaat dan simpele sensatie en spectaculaire beelden: alles moet gekend worden.

Dus naast een “Wow mam, moet je kijken wat cool” terwijl hij een plaatje in zijn boek aanwijst, is er ook de technische vraag: wat is het, hoe werkt het, hoe ontstaat het?

Inmiddels wist ik, als voorlezer, wat een caldera is (grote krater veroorzaakt door vulkanische activiteit), het verschil tussen een cycloon, een tyfoon en een orkaan (namelijk de oceaan waarop hij woedt) en dat een zwart gat helemaal geen gat is (maar juist massa, met zo’n sterke aantrekkingskracht dat het licht er niet uit kan ontsnappen zodat wij alleen zwart zien). En ik wist hoe snel een tsunami zich voortbeweegt.

Geleidelijk aan, met de jaren, komt naast de fascinatie ook het begrip van de impact op mensenlevens. Toch gingen het verlies en het verdriet van deze natuurramp het voorstellingsvermogen van mijn zoon nog te boven – net zoals de pure hoogte van de aantallen mijn eigen voorstellingsvermogen te boven ging. Het was alsof ik de dramatische persoonlijke verhalen nodig had om de volledige reikwijdte van deze ramp tot me door te laten dringen.

In mijn hart welde een pijn die ik alleen kan verklaren uit het feit dat wij mensen uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn. Verstild zat ik voor de televisie en kon me pas na ettelijke herhalingen losmaken uit de verlammende grip van de beelden.

Wat naast de beelden van verwoesting bleef hangen zijn de verschillen in cultuur tussen de toeristen en de inheemsen. Een Nederlandse vrouw hield krampachtig haar verdriet over haar vermiste man binnen, terwijl de Aziaten zich lieten gaan in een litanie van schreeuwen, schreien en geweeklaag.

Maar wat me opviel is dat de kinderen – westers of oosters, op televisiebeelden of mijn eigen kinderen – allemaal hetzelfde reageerden. In hun wijsheid, onaangetast door de illusie van de maakbaarheid van het leven, deden zij het enige dat je kunt doen wanneer iets gewoon gebeurt: accepteren. Alsof ze ons wilden spiegelen: er is geen waarom, je vastklampen aan de schuldvraag brengt je niets.

Uit de kranten scheurden we de tekeningen en uitleg over de werking van tsunami’s. Onze zoon bekeek ze aandachtig. En toen was het ineens het voorbij, zijn interesse was volkomen getaand. Zelfs terwijl wij nog naar de beelden keken, was hij bezig met z’n eigen dingetjes.

Maar een paar dagen later, tijdens een autorit, keek hij op vanachter zijn gameboy. Wat desinteresse had geleken, bleek een broedproces. Vakkundig beschreef hij de automatisch omhoogschuivende ijzeren tsunami-wal die hij ontworpen had.

Kinderen leren ons niet alleen te accepteren, maar ook te fantaseren: over een betere toekomst.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik heb drie kinderen en ik wil niet dat mijn kinderen sleutelkinderen worden en dat ik mij zelf later kwalijk moet nemen dat ik het te 'druk' heb gehad. Ik weet nog van vroeger dat mijn ouders onder het avondeten nauwelijks tijd hadden voor ons. En dat kan ik ze nu zelfs nog kwalijk nemen. Ik wil mijn kinderen niet op deze manier opvoeden, ik wil later zeggen dat ik er altijd voor mijn kinderen ben geweest."
Monique de Roos, Utrecht

* Ik wil daar graag nog wat aan toevoegen Monique; want het wel of niet er zijn voor je kinderen heeft niet alleen maar met fysieke aanwezigheid te maken. Je kunt fysiek bij je kinderen zijn, maar met je gedachten totaal ergens anders. Dit kan zowel een buitenshuiswerkende als een thuiswerkende moeder overkomen. En misschien is zelfs de valkuil voor de thuiswerkende moeder groter: omdat zij niet om 5 uur de deur achter zich (lees: haar werk) sluit maar het werk voortdurend - vaak zichtbaar - in haar buurt is. Het enige wat hiertegen helpt is je steeds bewust te zijn van je gedachtenpatronen én in het 'nu' leven. Groet, Edith

"Tot nu toe heb ik altijd als wijkverpleegkundige in de avondzorg gewerkt. Mijn man was dan thuis bij de kinderen.
Helaas ben ik, door fybromyalgie, genoodzaakt ander werk te zoeken en meer regelmaat in mijn leven te brengen. Om onder schooltijd te werken is geen probleem(de jongste gaat in december naar school) maar ik krijg het helemaal benauwd als ik aan 14 weken schoolvakanties denk. Ik zou niet weten hoe ik dan 3 kinderen steeds van oppas moet voorzien.
Ik wil gaan beginnen met een opleiding voor voetverzorging om dan vanuit huis te werken."
Carrine de Graaf, Tilburg

* Succes Carrine!

Aankondiging:
Werkende moeders in balans
Maandag 14 maart, 20.00 uur

Steeds meer vrouwen blijven na de geboorte van hun kinderen werken, zo bleek recentelijk uit de Emancipatiemonitor 2004. Maar de combinatie van werken en gezin wordt door veel vrouwen als zwaar ervaren. Werkende moeders met thuiswonende kinderen lopen een hoger risico om in de WAO te belanden dan hun mannelijke collega's. Voor vrouwen met een hogere opleiding geldt dat zelfs nóg sterker.

De Rode Hoed organiseert daarom een avond speciaal voor werkende moeders. Tijdens dit programma krijgen vrouwen de gelegenheid concrete tips met elkaar uit te wisselen over het combineren van werk en gezin. Ook vertellen werkende moeders, waaronder Funda M¸jde (cabaretière en columniste in de Telegraaf), over hun ervaringen. Het programma gaat niet over het gevoerde overheidsbeleid of de huidige bedrijfsculturen, maar richt zich op wat vrouwen zélf kunnen doen om hun drukke leven plezieriger te maken. De beste tips worden verzameld in een folder, die bezoekers van de bijeenkomst krijgen thuisgestuurd.

Kijk voor meer informatie op http://www.rodehoed.nl (reserveren is aan te bevelen!)

Noot van Edith: Ik ben ook bij deze avond aanwezig, niet als spreker, wel als deskundige. (Let wel, het gaat niet specifiek over thuiswerken.)

3. PRIJSVRAAG: win een kinderkledingbon t.w.v. EUR 20,00 van Zippzapp.nl!
We kregen ontzettend veel leuke, grappige en ontroerende reacties op onze oproep naar kledingstukken met herinneringen. Maar het verhaal van Lonneke Opdam-Wisman, moeder van 3 zonen van bijna 6 jr, 3,5 jr en 9 mnd, overtrof ze allemaal: zij is de winnares van de kinderkledingbon van Zippzapp.nl met de volgende inzending:

"Toen ik de vraag las: 'Wat is je favoriete kleding stuk, waar heb je de meeste herinneringen aan?' kon ik eerst niets bedenken. Zitten er wel zoveel herinneringen aan kleding? Het zijn maar gebruiksvoorwerpen. Je trekt het aan om het niet koud te hebben en je te beschermen tegen weersinvloeden. Een jas tegen de regen, schoenen tegen zere voeten en een broek en trui om niet naakt en koud door het leven te gaan.

Maar toen ik in mijn schommelstoel een beetje zat te mijmeren dacht ik aan het blousje van mijn broer, een helblauw blousje met een rood vlinderstrikje en rode knoopjes. Hij heeft ooit voor een bekend Nederlands kinderkledingmerk op de foto gestaan omdat onze oom ervoor ontwierp. Het blousje hebben we nog, onze oudste zoon heeft het al gedragen en ik kan niet wachten tot ook de middelste erin past.

Maar het stopte niet bij dat ene blousje; ik moest aan veel meer dingen in de kasten van mijn 3 jongens denken. Ongelovelijk dat er zo'n stroom herinneringen los kwam.

Het geel met zwarte spencertje met een konijntje erop die ik zelf als baby heb gedragen staat erg leuk bij onze jongste. Het vest dat oma voor onze oudste haakte met rode autobussen erop. Het was de tweede keer dat ze hem haakte: ook mijn broer heeft er één gehad. Het vest dat ik zelf had genaaid voor onze oudste zoon tijdens de zwangerschap van onze derde. En het babypakje dat ik kreeg op de laatste dag dat ik werkte in de babyzaak, hebben 2 van mijn 3 jongens aan gehad na de geboorte, het is tijdens de verhuizing kwijt geraakt. Ik was er zelfs verdrietig over. En dan te bedenken dat ik eerst niets kon bedenken.

Maar er is ook nog de kleding met verwachtingen.

Ik heb nog een jurkje dat ik zelf heb aangehad, heerlijk jaren 70 maar helaas, niemand om het aan te trekken. Misschien dat dat nog komt bij eigen kind of nichtje... ooit.

Of de mooie rode schoenen die ik had gekocht voor onze middelste, die hij nooit zal dragen omdat hij orthopedisch aangepaste schoenen moet dragen. Die hebben we rood laten maken.

Maar ik heb ook nare herinneringen aan kleding, met name aan het maatje 50/56. Onze middelste is heel ernstig ziek geweest; alles was in gedachten al geregeld voor een begravenis, inclusief dat lieve pakje...

De kleertjes die hij wel aan kon met alle infusen en andere slangen in zijn lijfje. De frustratie dat hij na ruim 6 maanden nog steeds 50/56 droeg - ik ben hem toen maar maat 62 aan gaan trekken en dan maar oprollen. De blijdschap wanneer hij weer een maat groter aan kan staat heel dicht naast het verdriet dat zijn kleine broertje hem binnenkort al gaat inhalen. En dat terwijl ze bijna 3 jaar schelen.

Eigenlijk is een kledingkast dus net zoiets als een fotoalbum of een doos waar eerste sokjes en haarlokjes inzitten. Ik denk dat ik binnenkort het fotoalbum van mijn jongens maar eens ga uitzoeken, ze groeien namelijk wel heel hard de laatste tijd."

Mede namens Vera Vianen van kinderkledingwinkel Zippzapp.nl wil ik alle inzenders bedanken voor hun herkenbare verhalen en Lonneke feliciteren met haar prijs. Maar... we zijn nog niet helemaal klaar. Omdat er zoveel leuke inzendingen waren hebben we besloten ook een kleine tweede prijs toe te kennen, een set Wahm!Affirmatiestickers t.w.v. EUR 2,99. Die prijs gaat naar Maud Doutzenberg uit Heerlen, die ons het volgende mailde (zo herkenbaar hoe kledingstukken je kunnen herinneren aan de band die je met iemand (gehad) hebt):

"Ons zoontje werd geboren; volledig haarloos. Sommige beweerden dat hij roodharig zou worden. Wij hadden dan sterk onze bedenkingen. Het kwam totaal niet in beide families voor.

Mijn vader was supertrots op zijn eerste kleinkind. Hij kwam vaak onverwachts knuffelen met hem. En op een keer had hij een pakje bij zich. Er in zat een heel klein oranje met groen geruit overhemdje maat 62. Hij was zo trots op zijn aankoop. Hij zag het hemdje in de winkel liggen en dacht meteen dat is wat voor Raf. (zelf ging hij niet graag op pad voor kleding).

Het zag erg grappig uit als hij het aan had. Zoiets kleins met zo'n volwassen kledingstuk!

Mijn vader is pas overleden. Onze zoon (inmiddels 7 jaar en toch roodharig geworden) moet zijn grote vriend nu missen. Ze hadden een heel bijzondere band. Dus hebben we het hemdje veilig opgeborgen in zijn babybewaardoos. Om af en toe er uit te halen en dan glimlachend weer aan opa te denken die trots met het hemdje aan kwam zetten."

Meer leuke kledingverhalen lees je hier. (Ik raad je aan om even te kijken, er zitten hartverwarmende verhalen tussen!)

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

• Deze wilde ik je niet onthouden, die ik binnenkreeg via de Taalpost: Vrouwen die tijdens ruzies hun stem verheffen, leven langer. Schreeuwende mannen leven juist korter. Bron: Het Belang van Limburg, http://nieuwsbrief.taalpost.nl/r/tp.plx?524

• Monique Schaap van http://www.leven-op-maat.nl mailde ons deze link: http://www.eigenbaaswijzer.nl/index.php?pag=home

• Angélique Hermsen schrijft: Bij deze wil ik de link doorgeven van mijn website: www.gastouder.info: een site met allerlei handige informatie voor gastouders of mensen die overwegen als gastouder te gaan werken (of die overwegen een eigen gastouderbureau op te zetten).

"Je bent geweldig. Je doet het fantastisch." Ken jij iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken? Of heb je een vriend(in) aan wie je een lieve boodschap wilt sturen? Stuur dan eens een Confidence Builder Card: een postkaart met meer dan 10 krachtige, liefdevolle en positieve affirmaties. Deze week in de aanbieding!

Tot en met 5 maart: set van 8 Confidence Builder Cards van EUR 15,92 voor EUR 4,99 inclusief gratis verzending. Klik snel door naar http://www.affirmatie.nl

5. WAHMTIP
Marieke Hensel uit Emmen mailde ons met een geweldige tip:

"Netwerken is vaak een vies woord. Netwerken, dat doen toch al die arrogante mannen in grote bedrijven met hun sigaar & cognac om zogenaamd 'belangrijke zaken' te bespreken? Voor mij klonk het in ieder geval niet als een leuke manier om business te genereren. Toch vond ik dat het nodig was om meer uit mijn eigen wereldje te stappen en nieuwe, zakelijke contacten op te doen: omdat reclame tegenwoordig veel kost en steeds minder oplevert. Daarnaast bieden we een nieuwe dienst aan die zich niet echt leent om via reclame te verkopen, maar vooral om vertrouwen gaat.

Op een internetzoektocht stuitte ik toevallig op online netwerken. Da's handig, dacht ik direct, ik ben zwanger, straks minder mobiel en zo kan ik toch nog relaties onderhouden en vinden.

Een aantal websites heb ik bekeken, waaruit www.ecademy.com er voor mij écht uitsprong. Het concept is bedacht door een vrouw, Penny Power en het is een serieus zakelijk netwerk. Toch is het sociale element belangrijk, omdat er eerst een 'klik' moet zijn tussen jou en de potentiële klant voordat er daadwerkelijk tot verkopen overgegaan wordt. Ecademy is dan ook een geweldige manier om je zakelijk te profileren en contacten (klanten, partners) op te doen, die je anders in de wereld om je heen niet snel tegen komt. En natuurlijk is het erg fijn dat je zelf je tijden kunt indelen, want de contacten bouw je online op.

In Nederland worden er ook netwerkevents georganiseerd door Ecademy, zodat je de contacten die je online ontmoet, nu ook eens in real life ziet (en dat is nu een stuk minder eng, omdat je de mensen online al hebt ontmoet). Al met al is de groei van mijn bedrijf door Ecademy in een stroomversnelling geraakt, waar ik momenteel ontzettend van geniet. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 50.000 leden. In Nederland inmiddels meer dan 600."

Marieke's bedrijf heet Hensel Hosting en is bereikbaar via http://www.hensel.nl. Marieke bood aan om geïnteresseerden persoonlijk op weg te helpen in Ecademy, omdat het als je voor het eerst komt zo groots en onoverzichtelijk kan lijken. Daarbij vergat ze volgens mij dat ze op het punt staat te bevallen, dus als het even duurt voordat je antwoord krijgt van haar dan weet je waar het aan ligt ;o)
Je kunt haar bereiken via haar website.

Tot de volgende Bericht van een Mammie! (gepland voor eind maart 2005)

Met warme groet, Edith Hagenaar

Onze websites:
http://www.wahm.nl - Site voor Succesvol Thuiswerken
http://www.brengjekindjeinbalans.nl
http://www.affirmatie.nl - gedachten zijn krachten, gebruik ze positief en liefdevol
http://www.winningatworkingfromhome.com - Handboek voor Succesvol Thuiswerken
http://www.lichtleven.com - de kern van holisme uitgelegd
http://www.palaysia.nl - sunshine for the soul

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratls. Klik hier:
http://www.slot.org/bericht
Een abonnement opzeggen? Klik hier:
http://www.slot.org/bericht/eruit.html

IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "En ik zat daar als thuiswerkmoeder precies in het midden en sloeg de polarisatie en steeds verdergaande verhitting van de discussie met stijgende verbazing gade"
2.
Waarom word jij wahm? "De nieuwe Wet Kinderopvang maakt kinderopvang bijna onbetaalbaar voor ons"
3.
Prijsvraag Win een kinderkledingbon t.w.v. EUR 20,00
4.
Wahmlinks
5.
Het goud dat ik zoek
6.
Wat is jouw droom? "datgene wat ik al altijd verlangde kwam dus uit"
Abonnementeninformatie


"Van hersenwerk zal de 'nieuwe vrouw' kaal worden, terwijl zij haar op haar gezicht zal krijgen vanwege toenemende mannelijkheid en minachting voor schoonheid. In de toekomst zullen vrouwen kaal zijn en patriarchale baarden dragen."
Hans Friedenthal, hoogleraar in Berlijn, in 1914 (bron: Volkskrant 31/12/04)

Bericht van een Mammie Nr. 81, januari 2005 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. VOORKEUR
Daar zat ik dan, midden in een groep moeders. Aan de ene kant de thuisblijfmoeders, die geloven dat het ‘t beste is voor kinderen als ze niet naar crèche of buitenschoolse opvang hoeven en heimelijk – want buitenshuis werken is tegenwoordig alom geaccepteerd – de carrièremoeders afkeuren.

Aan de andere kant de carrièremoeders, die geloven dat crèche en buitenschoolse opvang een uitstekend, zo niet wenselijk alternatief en aanvulling is op de eigen opvoeding en niet zo heimelijk – want tegenwoordig zit je in het verdomhoekje als je helemaal niet werkt – de thuisblijfmoeders afkeuren. En ik zat daar als thuiswerkmoeder precies in het midden en sloeg de polarisatie en steeds verdergaande verhitting van de discussie met stijgende verbazing gade.

Zet een groep vrouwen bij elkaar en laat ze praten over bijvoorbeeld hun kledingstijl. Iedereen zal geïnteresseerd naar de ander luisteren: wat voor soort kleding ze dragen, wat ze plezierig vinden om te dragen, waarom ze voor een bepaalde stijl kiezen. Alle vrouwen zullen het heel normaal vinden dat iedereen zijn eigen keuzes maakt en zijn eigen voorkeuren heeft, zonder daarbij het gevoel te hebben dat de keuze van de één een afkeuring van de ander inhoudt.

Maar zet je een groep moeders bij elkaar en laat je ze praten over hun keuze om wel of niet thuis te blijven bij de kinderen en je hebt binnen no-time een verbaal moddergevecht. Bijna automatisch gaat de ene groep er vanuit dat de keuze van de andere groep een afkeuring van de eigen keuze inhoudt. Als moeder één zegt dat ze er werkelijk niet aan moet denken haar kinderen ook maar een seconde naar de crèche te brengen, staat moeder twee welhaast gillend en krijsend op haar achterste benen om te verklaren dat crèches helemaal niet slecht zijn en terug te sneren dat kinderen in deze tijd meer nodig hebben dan een moeder die alleen maar treurig en eenzijdig met luiers en wasgoed bezig is. En als moeder twee zegt dat ze haar werk heeft om zichzelf te ontplooien en verklaart hoeveel plezier ze uit haar werk haalt, schiet moeder één direct en met overslaande stem in de verdediging – uiteraard niet zonder en passant het egoïsme van de carrièremoeder aan te halen.

Waarom voelen moeders zich vaak aangevallen door de keuzes van andere vrouwen als het om kinderen en opvoeding gaat, en totaal niet als het om bijvoorbeeld kledingstijl of huisinrichting gaat? Daar is maar één reden voor: onze kinderen zijn onze achilleshiel. In onze kinderen zijn we het meest kwetsbaar en onzeker. Omdat we meer van ze houden dan van het leven zelf.

Misschien kunnen we begrip hebben voor de voorkeur van de ander, als we ons realiseren dat de afkeur die wij dénken te voelen niet meer is dan een reflectie van onze eigen onzekerheid. Wij doen het allemaal goed – ieder op onze eigen manier.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (7), Saffier (5) en Juup (3)

P.S. Noteer alvast 14 maart in je agenda: dan is er in de Rode Hoed in Amsterdam het programma "Werkende moeders in balans" waarbij ik ook aanwezig zal zijn.

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik werkte drie dagen per week bij een bedrijf als secretaresse waar niet veel viel te doen en het kostte ook nog eens 6 uur reistijd per week. Ik werk nu van huis uit als secretaresse en men betaalt nu alleen voor de uren die ik daadwerkelijk maak. Dat geeft een veel voldaner gevoel..."
Linda Schot, Alblasserdam

"De nieuwe Wet Kinderopvang maakt kinderopvang bijna onbetaalbaar voor ons. Daarnaast gaat de oudste nu naar de basisschool en is het nauwelijks te combineren wanneer je geen gebruik wil maken van BSO."
Mirella Kreger, Arnhem

"Ik ben moeder geworden omdat ik altijd al (een huis vol) kinderen wilde. Omdat ik ook graag zelf mijn geld wil verdienen en ik 'alleen maar' voor 1 of 2 kinderen zorgen niet uitdagend genoeg vindt werk ik sinds drie jaar als gastouder. Dat sluit goed aan bij mijn opleiding en interesse. Ook wil ik, gezien mijn opleiding (HBO-Jeugdwelzijnswerk) en 10 jaar werkervaring met kinderen onze kinderen zélf opvoeden, verzorgen en zien opgroeien."
Angelique Hermsen, Horst

Het boek Wahm! Handboek voor Succesvol Thuiswerken is nu in een nieuwe, geheel herziene druk verschenen. We kregen diverse vragen wat het verschil is met de oude druk: het antwoord op die vraag vind je op http://www.wahm.nl (in de meest rechtse kolom).

3. PRIJSVRAAG: win een kinderkledingbon t.w.v. EUR 20,00 van Zippzapp.nl!
Aan welk kledingstuk van je kind heb jij een bijzondere herinnering? Vera Vianen van Zippzapp vertelt: "Net als veel hoogzwangere stellen hadden ook wij een zogenaamd "vluchtkoffertje" klaar staan. Gewoon, voor het geval onze geplande thuisbevalling niet door mocht gaan. Rompertje uitzoeken, dat was nog niet zo moeilijk. Maar wat stop je er voor kleertjes in als je nog niet weet welk "merk" kind je krijgt?" Lees haar hele verhaal op
http://www.zippzapp.nl

Is er een speciaal kledingstuk van je kind waar jij een bijzondere herinnering aan hebt? Mail ons het verhaal en maak kans op een kinderkledingbon van Zippzapp.nl t.w.v. EUR 20,00. Stuur je inzending uiterlijk 14 februari op en wie weet loopt jouw kind binnenkort in een nieuwe outfit rond! Klik
hier om je verhaal in te sturen. Kijk voor meer informatie op http://www.zippzapp.nl http://www.zippzapp.nl.

4. WAHMLINKS
In deze rubriek bieden wij thuiswerkmama's de gelegenheid hun eigen websites onder de aandacht te brengen (mlm-sites of sites met expliciete content worden niet opgenomen). Wil je ook je link doorgeven? Zet er in een paar zinnen bij hoe je op het idee bent gekomen, of wat het precies is dat je doet, en natuurlijk je naam. We krijgen veel aanmeldingen dus het kan even duren voordat je website wordt genoemd. Ook links die niet van jou zijn maar die je graag wilt delen zijn welkom!

• Joke Burink mailt ons:
"Ook ik ben een thuiswerkmamma.....geworden. Bijna twintig jaar stond ik voor de klas en ik dacht dat het voor 'altijd' zou zijn. Toch besliste het lot anders. Op mijn 38e kreeg ik (voor het eerst) een kind en het viel allemaal niet mee. Uiteindelijk kwam ik thuis te zitten en besloot ik te gaan doen waar ik altijd goed in was, nl. schrijven. Met mijn ruime onderwijservaring had ik genoeg inspiratie om 'juffrouw Els' te schrijven, mijn eerste kinderboek. Juffrouw Els is een grappige, maar beetje onhandige juffrouw die met haar kinderen van alles meemaakt. Het boek (dat afgeronde hoofdstukken bevat) is geschikt om voor te lezen, en geschikt voor zelf lezende kinderen die tenminste op avi 8-niveau zijn. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op: http://www.boekenbent.com/burink.htm voor meer informatie over het boek, of kijk op mijn weblog: http://jokeburink.blogspot.com ."

• Feestje? schrijft Elena Casas Valle:
"Ik ben een moeder van een dochter van 10 maanden, Malaika. Gedeeltelijk verdien ik mijn inkomen uit de inkomsten die ik samen met mijn man verdien door muzikale optredens te verzorgen. Vanuit huis zorg ik voor de administratie en de boekingen etc. Onze website is
http://www.casaslopes.nl en ons bedrijf heet Casas Lopes Productions - Sabor a Samba."

• Vrouw achter het stuur? Caroline Franssen van
http://www.levenskunst.nl stuurde ons deze hilarische link:
http://homepage.mac.com/keld_bach/iMovieTheater17.html

5. HET GOUD DAT IK ZOEK
Van mijn oma kreeg ik ooit een ring met een citrien, een geel/bruine steen. Ik draag 'm niet zo vaak, maar ik denk dat ik 'm vanaf nu altijd omhou: citrien beschermt tegen invloeden van buitenaf, geeft zelfvertrouwen en lichtkracht, biedt veiligheid en helpt bij het verteren van emoties, lees ik net in "Het goud dat ik zoek vind ik in mijn hart - Edelsteenaffirmaties".

In dit mini-boekje geeft Ada de Graaf van 30 (half-)edelstenen en stenen de kwaliteiten in kernwoorden weer. Daarnaast geeft ze bij iedere steen een affirmatie die bij de essentie van die steen hoort. Voel je je aangetrokken tot een bepaalde steen of wordt je er juist door afgestoten, lees dan wat deze steen jou te vertellen heeft.

Als je 't boekje doorbladert krijg je helemaal zin in een nieuwe ketting of oorbellen - met steen natuurlijk. Voorlopig laat ik eerst de essentie van de citrien inzinken: Ik ben omhuld met een beschermende mantel van licht - een prachtige affirmatie.

Het goud dat ik zoek vind ik in mijn hart – ter introductie slechts EUR 3,50 inclusief verzendkosten! Bestel direct op
http://www.affirmatie.nl (aanbieding loopt tot en met dinsdag 2 februari 2005).

6. WAT IS JOUW DROOM?
In december vroegen we: wat is jouw droom? Monica Van Langendonck uit Mortsel (België) stuurde ons haar hartverwarmende verhaal, waarmee ze een exemplaar van het tijdschrift
Educare verdient:

"Mijn droom begon ongeveer 20 jaar geleden. In het kort: Ik leer mijn eerste vriendje kennen, tien jaar later ben ik van hem zwanger van mijn zoon en... gaat mijn man vreemd.  Hij verlaat me, en de hoop op een gezin met twee of vier kindjes en een mama aan de haard vervliegt meteen. 5 jaar blijf ik alleen. De droom groeit om thuiswerkende mama te worden. Na enkele vruchteloze pogingen besluit ik dit voor gezien te houden, vooral omdat hier in België thuiswerken nog nergens stond. Ik volgde wel met veel interesse je site en bestelde als één van de eersten je boek nog voor het uit kwam. Zelfs mijn vriendinnen probeerde ik warm te maken voor wat ik niet voor mekaar kreeg. Ondertussen leerde ik een lieve man kennen en hebben we nu een dochtertje van 5 jaar. Een jaar en half geleden nam mijn man een restaurant over en ik ging daar werken als administratief en financieel bediende, o.a. verantwoordelijk voor het maken van flyers en mailings. Oorspronkelijk ging ik elke dag naar het restaurant, uitgezonderd wanneer de kindjes thuis waren (vakantie of ziek). Toen kwam de zomervakantie en was ik thuis met de kroost. Daaruit is voortgevloeid dat ik nu bijna volledig van thuis uit werk via pc, telefoon, fax en post!

Is dat niet geweldig! Ik ben zonder het echt te beseffen een WHAM geworden, datgene wat ik al altijd verlangde kwam dus uit. Ik ben er voor de kinderen als ze naar school gaan en als ze thuis komen, als ze ziek zijn of vakantie hebben, mis geen enkel belangrijk moment samen met hen én werk voltijds van thuis uit!
Mijn werkuren liggen vooral tussen 21u en 01.00u en in de voormiddag en dat vind ik GEWELDIG! Ik ben mijn eigen baas en werk samen met mijn man zonder op elkaars lip te zitten. Tot op vandaag zijn ik, mijn man en de kinderen uiterst tevreden over deze regeling. Het gaat zelfs zo ver dat de kinderen vinden dat ik niks doe! Prachtig toch!"

De websites van Monica zijn:
www.granduca.be en www.gratisoptehalen.be

Alle andere inzenders: bedankt en succes met het verwezenlijken van je droom! We sluiten af met de reactie van Liesbet Diestelmans, ook uit België:

"Ik ben zelf ook moeder van twee kinderen Sara (3 jaar) en Lotte (5 jaar). Ik sta ook met mijn beide voeten in het leven en probeer het leven als werkende en moeder zo goed en zo kwaad mogelijk te combineren. Mijn schuldgevoelens kwamen altijd boven als ik mijn hobby deed... ik kon en mocht er niet intens van genieten want dan bedroog ik kinderen en man. Tot een paar maanden geleden ik een artikel las over dit 'fenomeen' en er is één zin die nu in mijn geheugen staat: WAT BEN JE ZONDER JE DROMEN... Ook voor kinderen is het belangrijk dat hun moeders hun dromen kunnen waarmaken want dan ben je zoveel meer (voor jezelf, je man en je kinderen)."

Tot de volgende Bericht van een Mammie! (gepland voor eind februari 2005)

Met warme groet, Edith Hagenaar

Onze websites:
http://www.wahm.nl - Site voor Succesvol Thuiswerken
http://www.brengjekindjeinbalans.nl
http://www.affirmatie.nl - gedachten zijn krachten, gebruik ze positief en liefdevol
http://www.winningatworkingfromhome.com - Handboek voor Succesvol Thuiswerken
http://www.lichtleven.com - de kern van holisme uitgelegd
http://www.palaysia.nl - sunshine for the soul

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratls. Klik hier:
http://www.slot.org/bericht
Een abonnement opzeggen? Klik hier:
http://www.slot.org/bericht/eruit.html

COPYRIGHT 2005 Palaysia Productions.

IN DIT KORTE KERSTNUMMER:
1. Bericht van work at home mom Edith: "Het is beter dan welke chocoladereep ooit – veel beter"
2. Nieuw op de Wahmsite: "Na hard te hebben gewerkt voor respect op de arbeidsmarkt, moeten vrouwen nu nog respect voor hun werk thuis veroveren."
3. Waarom word jij wahm? "Daar komt natuurlijk bij dat het goed voor mijn eigenwaarde is"
4. Vertel je droom en win een Educare!
Kerstaanbiedingen en abonnementeninformatie

-----------------------------------------------

"Er is niets beters dan een lieve mammie"
Rhuben (op de leeftijd van 6 jaar)

-----------------------------------------------
nr. 80, december 2004 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl
Je krijgt dit bericht omdat je je in het verleden hebt geabonneerd op de e-zine Bericht van een Mammie. Voor verwijdering zie onderaan. Onze abonnementenlijst wordt niet doorgegeven aan derden.
-----------------------------------------------

1. BEELD
Ik had het bij K3. En nu, in een bloedheet zwembad waar wij ouders als opeengepakte sardientjes de beproevingen van onze kinderen kunnen volgen, heb ik het weer, maar dan anders.

Het lijkt wel alsof het de laatste tijd mode is om alles aan kinderen alleen maar zwaar te vinden. Het ene vermakelijke boekje na het andere wordt er over vol geschreven: de ‘geneugten’ van het moederschap waar niemand je ooit over vertelt. En hoewel ik zelf ook met plezier die boekjes lees en hoewel ik de laatste ben om te ontkennen dat – eenmaal moeder – je leven een aaneenschakeling is van poepluiers, slapeloze nachten, kapotte knieën, onwillende kinderen, racen van aerobics naar voetbal, bedtijdruzies, zorgen maken, huiswerk checken, uitgaansdiscussies en wat dies meer zij, voordat je uitgeblust en dit keer mét rimpels je oude leventje kunt oppakken, vind ik het jammer dat de roze wolk-verhalen verdrongen worden.

Dus inderdaad, de zwaarte van het moederschap heeft mij volledig overvallen. Maar ‘dat wat je er voor terug krijgt’ – het aloude moederadagium – heeft mij evenzeer verrast.

Wij zaten in de zaal, toen K3 optrad: een zaal vol kinderen die stonden te trappelen van ongeduld. Vlak voordat de beroemde meisjesband op het toneel verscheen, voelde ik een onverwachte emotie in mij neerdalen: die van dankbaarheid. Ik keek naar de verwachtingsvolle gezichtjes van onze kinderen en was dankbaar dat wij dit voor ze konden doen. Het gaf me een emotioneel, maar gelukzalig gevoel.

Deze zaterdag ben ik er evenmin op verdacht. Een zaterdag zoals alle andere, waarop bovendien mijn zoon – 6 jaar, 4 tanden op rij missend – moet afzwemmen. “Heb je de camera niet mee?” vraagt mijn schoonmoeder. “Nee ach, niet aan gedacht,” antwoord ik nog, “maar dat is toch niet nodig.” Ik kijk om me heen en zie 50 ouders met camera en mobieltje in de aanslag om de prestaties van hun kind vast te leggen. Op het moment dat mijn zoon met kleren en al heldhaftig het water in springt op weg naar zijn A-diploma, weet ik wat mijn schoonmoeder bedoelde.

Ik word vervuld van trots, kijkend naar mijn kind. Nooit heb ik geweten dat trots zijn zo’n fysieke ervaring is: mijn buik vult zich met een soort warme gloed die volkomen anders is dan bijvoorbeeld verliefdheidsvlinders. Het gelukzalige gevoel bereikt zijn hoogtepunt wanneer mijn mannetje in de door hem gehate en gevreesde rugcrawl de overkant haalt. Het is beter dan welke chocoladereep ooit – veel beter.

Ik heb spijt dat ik de camera niet bij me heb om dit speciale moment vast te leggen. Maar – hoewel Kodak daar ongetwijfeld anders over denkt – trots en geluk zijn niet vast te leggen op een foto. Terwijl de herinnering voor altijd in mijn hart woont.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (inmiddels 7), Saffier (5) en Juup (3)

Vanaf deze plek wil ik jou en je gezin heerlijke Kerstdagen en een welvarend en gelukkig 2005 toewensen!

P.S. In december geven wij bij alle bestellingen een exemplaar van het leuke tijdschrift Educare, Vakblad voor leven en leren met kinderen (waarde EUR 6,60) weg. Bestellingen geplaatst uiterlijk 21 december 18:00 uur worden zeker nog voor Kerstmis geleverd, bestellingen t/m 22 december 06:00 uur ('s ochtends) worden op 22 december verzonden (het ligt dan aan de PTT of ze op tijd komen), en bestellingen daarna worden pas in het nieuwe jaar geleverd.

-----------------------------------------------

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

-----------------------------------------------

2. NIEUW OP DE WAHMSITE
• Nieuwe column van Edith: December
• Gelezen: "Na hard te hebben gewerkt voor respect op de arbeidsmarkt, moeten vrouwen nu nog respect voor hun werk thuis veroveren." Nicole Orriëns slaat de spijker op zijn kop in haar hartverwarmende boek over thuisblijfmoeders. Lees de volledige recensie op de wahmsite!
• Wat is jouw droom? Tips voor doelstellingen en actieplan.

Klik snel door naar de wahmsite - de ruggesteun voor de thuiswerkmama: http://www.wahm.nl

-----------------------------------------------

3. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ruim een jaar geleden heb ik bewust mijn baan opgezegd om meer met de kinderen bezig te kunnen zijn. Afgelopen jaar ben ik bezig geweest met het vinden van een goede balans tussen kinderen en huishouden. Nu een jaar verder ben ik duidelijk toe aan een nieuwe uitdaging, zij het wel dat het goed te combineren moet zijn met de kinderen. De redenen waarom ik een jaar geleden besloot om niet meer buiten de deur te werken staan tenslotte nog steeds."
Nicole Slagboom-Willems, Tilburg

"Ik wil graag thuiswerkmoeder worden omdat ik denk dat er meer is in het leven dan luiers en emmers sop. Daar komt natuurlijk bij dat het goed voor mijn eigenwaarde is. Ook wil ik graag bij mijn 4 zonen zijn en voor hun klaar kunnen staan. Het lijkt mij ideaal, maar misschien zie ik het allemaal wel te mooi. Daarnaast is het geld natuurlijk ook van hart welkom."
Mevr. J. van der Leest, Marum

-----------------------------------------------

4. WAHMTIP: WAT IS JOUW DROOM?
Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dat is bij uitstek de tijd om je plannen en dromen te evalueren. Voor thuiswerkmama's met een eigen bedrijf is het bovendien een goed moment om de doelstellingen voor het volgende jaar eens op papier te zetten. In het nieuwe Wahmboek wordt uitgebreid ingegaan op waarom het belangrijk is om doelen te hebben, voor nu wil ik slechts samenvatten dat je met het hebben van een doel je eigen wilskracht wakker maakt en aanvuurt. Zelfs al zou je je doel niet halen, als je er niet naar streeft haal je het zeker niet!

Dus trek die stoute schoenen aan en stel je doelen voor 2005. Maak vervolgens een actieplan: hoe ga je jouw doelen bereiken, wat zijn de tussenstappen? Kijk op http://www.wahm.nl voor ideeën en voorbeelden!

VERTEL ONS WAT JOUW DROOM/DOEL IS EN MAAK KANS OP EEN EXEMPLAAR VAN HET TIJDSCHRIFT EDUCARE T.W.V. EUR 6,60!
Mail ons jouw droom of jouw doelen voor 2005 én je actieplan, vermeld je naam en adres en wie weet ontvang je wel een exemplaar van het leuke tijdschrift Educare, Vakblad voor leven en leren met kinderen (zie ook http://www.educare.nl).

79 IN DIT NUMMER:
1.
Bericht van work at home mom Edith: "Toch was ook dit maar gedeeltelijk waar, concludeerde mijn feministische kant opgelucht"
2.
Op de wahmsite
3.
Waarom word jij wahm? "Als er klanten zijn en zij is aan het huilen..."
4.
Tip voor de thuiswerkmama: Koop die bureaustoel!
5.
Wahmlinks
6. "
Ik hoop dat zijn kinderen hier later ook een mooi gevoel bij hebben "
Abonnementeninformatie


"Families that play together stay together"
Madonna

Bericht van een Mammie Nr. 79, november 2004 Redactie: Edith Hagenaar
Uitgever: Palaysia Productions
http://www.wahm.nl / http://www.mammie.nl

1. FEEST
“Mag ik een jurk aan?”

Ik word gewekt door een meisje met glanzende ogen dat niet kan wachten tot de dag begint. Aan het lijf van onze dochter geen broek: jurken moeten het zijn, van mooie stofjes, in zoete kleurtjes en liefst met hartjes, bloemetjes of glitters.

Minstens één maal per dag hangt ze samen met haar zusje ondersteboven in de verkleedkist, op zoek naar een nóg schitterendere creatie van tule en nepsatijn. Schuifelend op hooggehakte prinsessemuiltjes – een fantastische koop op de Koninginnemarkt – wordt ze door een imaginaire prins voor het bal uitgenodigd. Haar toverfee strooit nog wat magische elfenglitter over haar uit en dan danst ze de sterren van de hemel. Wat is dat toch met meisjes en prinsessekleding?

Die vraag, maar dan anders, werd mij gesteld tijdens een feestje dit weekend – door een man natuurlijk.

“Waarom doen jullie allemaal zo je best om er mooi uit te zien? Waarom hijsen jullie jezelf in onpraktische jurken en kwellen jullie jezelf met onmogelijke schoenen?”

Het was waar. Ik stond daar mooi te wezen in mijn prinsessemuiltjes – goud met roze, mijn beste koop ooit maar helaas niet tegen Koninginnemarkt prijzen – terwijl de bandjes zich in het vlees van mijn voeten boorden en ik mijn kleine teen al niet meer kon voelen. Ik kon er niet op lopen, wat overigens niet betekent dat ik er niet op kon dansen – op de dansvloer krijgen alle meisjes immers wat magische elfenglitter die de ellende van knellende bandjes en hoge hakken doet vergeten.

“Omdat het nou eenmaal in onze cultuur bepaald is dat je op een feest als dit een jurk aantrekt, je gezicht opmaakt en op hooggehakte schoenen rondloopt,” probeerde ik. “Ik kies er voor te voldoen aan de normen van onze samenleving.” Maar met mijn dochtertjes in mijn achterhoofd, wist ik dat dit slechts gedeeltelijk waar was. Zou het genetisch bepaald zijn dat wij vrouwen onszelf alleen maar mooi opdoffen om het andere geslacht te behagen én te strikken – net als in de dierenwereld? “Okay,” gaf ik toe, “ik doe het ook voor mijn man. Niet opdat hij als een trofee met me kan pronken, maar wel opdat hij trots op me is.” Toch was ook dit maar gedeeltelijk waar, concludeerde mijn feministische kant opgelucht.

Op die paar vriendinnen na, die ik hevig benijd omdat ze er altijd fantastisch uitzien, zie ik bij mezelf en anderen dat leven-met-kinderen panties, hoge hakken en slanke lijn schier onmogelijk maakt – om van sexy niemendalletjes maar niet te spreken. Een feest geeft ons de mogelijkheid even buiten de realiteit van poepluiers, gemorste chocolademelk en modderschoenen te stappen. We halen alles uit de kast om voor een avond de beste versie van onszelf te zijn, opdat we voelen wie we eigenlijk zijn: de prinses van ons eigen bal. 

Mijn nuchtere vriendin leerde me weer eens dat je niet overal over hoeft te filosoferen. Toen haar gevraagd werd waarom zij zich die avond opgedoft had, antwoordde ze: “Omdat het feest is, oen!”Liefs van Edith, moeder van Rhuben (6), Saffier (5) en Juup (3)

P.S. Ter viering van het feest van Sinterklaas én de nieuwe, geheel herziene druk van het Wahmboek hebben we een speciale actie lopen: gratis Wahm Affirmatiestickers en een bonuscadeau bij 2 exemplaren! Klik snel door naar winningatworkingfromhome.com

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. NIEUW OP DE WAHMSITE
Van een aantal lezeressen kregen we klachten over de leesbaarheid van de Wahmsite. Daar is nu wat aan gedaan, ik hoop dat het zo beter is. Blijf commentaar sturen!

De link naar het boek van Jolien Janzing uit de vorige Bericht van een Mammie klopte niet. Hier staat het hele artikel: http://www.slot.org/wahm/janzing.html

Klik snel door naar de wahmsite - de ruggesteun voor de thuiswerkmama: http://www.wahm.nl

3. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Omdat ik zelf voor mijn kind wilde zorgen en omdat ik per se wilde blijven werken. Ik heb nu inmiddels vier kinderen en werk al ruim 14 jaar thuis. De eerste tien jaar als dtp-er, daarna twee jaar als secretaresse van een project op de Nederlandse Antillen (Taal voor Allemaal) en nu als redacteur/corrector. Ik werk al 19 jaar in loondienst, waarvan de laatste 14 jaar dus thuis."
Ellen Fekkes, Gorinchem

"Ideaal te combineren.
Kon geen afscheid nemen toen mijn 1e kind geboren werd. Ondertussen is de 2e geboren en gaat de 1e na de zomer naar school toe. Ideaal om deze baan te combineren met schoolgaande kinderen."
Mireille van der Sluis, Alkmaar

"Ik wilde altijd al iets voor mijzelf gaan doen en nu heb ik een winkeltje aan huis, zo hoef ik dus niet steeds opppas voor mijn dochtertje te regelen, maar het valt in de praktijk best tegen met een klein kindje hoor. Als er klanten zijn en zij is aan het huilen... Verder werk ik nog 2 dagen in loondienst. De winkel heb ik 2 dagen per week open, maar als de kleine ziek is gaat de deur toch echt dicht, zij gaat voor!"
Mevr. A. Meinster, Maassluis

(advertentie)

Gedachten zijn krachten • Gebruik ze positief en liefdevol
http://www.affirmatie.nl

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Slecht nieuws voor thuiswerkmama's: vanaf 1 januari 2005 is de aftrekbaarheid van je thuiswerkplek aan banden gelegd. Alleen werkplekken die zelfstandig zijn (d.w.z. een eigen ingang of opgang hebben, evt. eigen sanitair hebben, enzovoort) komen nog voor aftrek in aanmerking. Het criterium is: zou deze ruimte ook aan een derde verhuurbaar zijn.
Het betekent dat gas, water, electra, maar ook huur/hypotheek, aankleding (behang, gordijn, stoel, enz) en schoonmaakmiddelen niet meer aftrekbaar zijn. Apparatuur overigens nog wel. Ik vind het persoonlijk werkelijk een schande dat je kosten die je expliciet voor je werk maakt, straks niet meer zou kunnen aftrekken en vraag me af of het überhaupt stand zou houden in de rechtzaal. Hoe dan ook, feit is dat veel thuiswerkmoeders hier flink financieel nadeel van zullen ondervinden.
TIP 1: heb je de mogelijk om een aparte ingang te maken voor je thuiswerkplek, doe dat dan!
TIP 2: heb je die mogelijkheid niet, koop dan vóór 1 januari 2005 dat bureau of die vloerbedekking die je al wilde, want nu kun je het nog aftrekken! (Hoewel je voor grotere investeringen de kosten over meerdere jaren moet afschrijven, kun je misschien toch i.v.m. deze regeling uitzondering krijgen en nog afgezien daarvan, je kunt in ieder geval de BTW aftrekken.)

KERSTPAKKETTEN - deel 2
Gemma Drohm, http://www.drohm.nl, schreef: "Ik heb vorig jaar onderzetters gegeven waar je foto's in kunt schuiven (destijds te koop bij V&D voor EUR 7,50). Ik heb details van (grafisch) werk dat ik voor hen heb gedaan op fotopapier geprint en dit in de onderzetters geschoven. Een persoonlijk en toch praktisch kado (ze kunnen er zelf later andere foto's in doen), wat erg goed in de smaak is gevallen.
Zelf heb ik ooit een abonnement op een tijdschrift kado gekregen van een leverancier. Dat vond ik erg leuk om te krijgen en ik werd het hele jaar elke maand herinnerd aan die leverancier. Best slim eigenlijk!"
Wat is jouw beste thuiswerktip? Mail 'm
hier.

5. WAHMLINKS
Moet je i.v.m. de zelfstandigenaftrek je dagelijkse bezigheden en gewerkte uren bijhouden? Kijk dan eens hier: http://www.wintips.nl/kantoor/planning
(met dank aan Women on the Web)

Van thuiswerkmama Eva: Mevrouw Fluitekruidje Fotografeert heeft nu een eigen website http://www.fluitekruidje.nl

* Met de kids *
http://www.fairychildren.com/b-w.shtml Heel leuk juist ook voor wat grotere kinderen!
(met dank aan thuiswerkmama Leah, die ook een eigen website heeft: http://www.webmama.tk/webwinkel/poppenkraam.html)

Heb je een leuke of interessante wahmlink? Mail 'm hier.

6. MAAK KANS OP LICHT LEVEN!
In de vorige Bericht van een Mammie beloofden we een exemplaar van Edith's nieuwe boek Licht Leven te verloten onder degenen die een spirituele gebeurtenis uit hun leven naar ons emailden. We hebben een aantal bijzondere verhalen ontvangen en het was een genot ze te lezen. Met de pendel hebben we bepaald wie het boek krijgt toegezonden: Mirjam van Etten uit Hoorn is de gelukkige. Zij stuurde ons de volgende inzending:

"Het was januari 2004. Mijn zwager overleed bij een tragisch verkeersongeval. Hij was pas 38 jaar; getrouwd en had twee kinderen. Een dochter van 7 en een zoon van 1 1/2 jaar. Veel paniek, ontreddering en verdriet. Die twee arme kleintjes. De jongste zal zich zijn vader nooit kunnen herinneren. Om zoveel mogelijk voor later vast te leggen vroeg mijn schoonzusje ons om foto's van de bloemen en de kist te maken. Ik maakte eerst foto's van de bloemen van collega's, verdere familie en vrienden en daarna van de bloemen van de directe familie en zijn gezin. Tijdens het op cd zetten van de foto's viel mij ineens iets op. De eerste paar foto's zagen er heel normaal uit. Maar de foto's daarna waren duidelijk anders; er leken oplichtende vlekjes, een soort sterretjes op te zitten. Dit was zo bij de foto's met de bloemen het dichtst bij mijn zwager; dus van directe familie en het was het ergst bij de foto waarbij zijn gezicht te zien was. Naast zijn hoofd lagen twee tekeningen van zijn kinderen. Op zijn gezicht en op de tekeningen waren de sterretjes niet te zien, maar overal rond zijn hoofd, in de kist en op de bloemen waren ze het ergst. Het zag er heel mooi uit; een soort oplichtende puntjes in verschillende kleuren. En het frappante is dat ik bij het nemen van die laatste foto hardop zei: "Voor je kinderen."

Eerst dacht ik dat het aan de belichting lag, maar dat kan haast niet want alle foto's zijn vanuit dezelfde positie genomen met dezelfde belichting. Toen dacht ik nog dat het wel aan de camera zou liggen, maar die heeft nooit eerder zoiets gehad. Voor mij is dit het bewijs dat er meer moet zijn na dit leven. Dat hij daar was op dat moment en zich op foto heeft laten zetten voor zijn kinderen. Ik vind het erg mooi en bijzonder dat ik het heb mogen zien en ik hoop dat zijn kinderen hier later ook een mooi gevoel bij hebben."

Meer informatie over Licht Leven vind je op http://www.lichtleven.com (tot eind december kun je op die site ook weer een exemplaar winnen!).

Bericht van een Mammie Nr. 78, oktober 2004
IN DIT NUMMER
:
1. Bericht van work at home mom Edith: "Ik ontsnoerde een kind, sleutels tussen mijn tanden, greep een plastic tas en gooide beiden achter de deur"
2. Nieuw op de wahmsite: Wahmkinderen, succesverhalen en twee columns
3. Waarom word jij wahm? "Als ik nog voor een baas gewerkt had, was
dat onmogelijk geweest."
4. Tip voor de thuiswerkmama: Kerstpakketten!
5. Wahmlinks
6. Waarom word jij wahm? "Het is mij nu twee keer gebeurd dat ik in de file stond, terwijl het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang bijna sloten..."
Abonnementeninformatie


"As you go along your road in life, you will, if you aim high enough, also meet resistance... but no matter how tough the opposition may seem, have courage still - and persevere."
Madeleine Albright

1. TIEN JAAR - EN TWEE DAGEN

“Je kunt volgende week beginnen.”

Ik knipper nog even met mijn ogen. Tien jaar geleden stond ik te springen om deze zin te horen, maar hij kwam niet. Ik had een droom, al jaren, en hoewel ik 'm niet aan de buitenwereld toonde koesterde ik hem zorgvuldig. En nu was hij uitgekomen.

Meteen schiet mij een zaterdag te binnen, in de warme zomer van vorig jaar. Ik was met mijn gezin (man, drie kinderen, auto) boodschappen aan het doen. Toen we aankwamen zag ik ze al staan: twee kinderen van een jaar of 8, 9, met een grote emmer sop. Ze spraken de automobilisten aan, maar zo te zien had iedereen het te druk-druk-druk om die kinderen het pleziertje van zelf geld verdienen te gunnen.

“Dat zal veranderen!”, dacht ik nog.

En jawel, bij het inladen van de boodschappen spraken ze mijn man aan. Ik was mijn kleintjes aan het insnoeren - een hels karwei dat bij mij steeds weer de vraag oproept wanneer er eens Arbo-regels voor moeders komen - dus ik verstond niet wat er gezegd werd. Maar het werd me direct duidelijk toen we wegreden.

“Wat doe je nou?” riep ik verontwaardigd, “Waarom laat je die kinderen niet de ramen schoonmaken? Je vermoordt jonge ondernemersgeest, je moet zo’n initiatief belonen, hoe kun je ze het glorieuze gevoel van je eigen geld verdiend hebben ontzeggen?”

Mijn man keek me beduusd aan en werd toen wakker uit zijn we-moeten-snel-boodschappen-doen-en-hier-weer-weg-roes. “Je hebt gelijk. Ga straks maar terug.”

“Plankgas!” zei ik, want we waren het terrein al lang en breed af, “Ik ga zo terug!”

Thuis. Ik ontsnoerde een kind, sleutels tussen mijn tanden, greep een plastic tas en gooide beiden achter de deur. Terug naar de auto, een doos, volgend kind losgekoppeld, hup-hup-hup kind en doos naar binnen. Mijn man, die inmiddels het laatste kind tegelijk met de laatste drie tassen in zijn armen balanceerde, keek me in de deuropening na terwijl ik terug racete naar de parkeerplaats.

En daar lag het: een grote plas sop, waar eens twee vrolijke kinderen met een goed idee hadden gestaan. Ik stopte de euro terug in mijn zak en reed teleurgesteld naar huis. Ze hadden het opgegeven. Nét voordat het universum aan ze wilde tonen dat je soms wat langer moet volhouden.

Soms duurt het tien jaar tot een droom uitkomt. Maar als je gestaag, stap voor stap, iedere dag een klein beetje naar je droom toewerkt en het beeld dat je wilt bereiken voor ogen houdt, dan komt ooit dat moment.

“Wat zou ik toch graag een column voor de Twentsche Courant Tubantia schrijven” dacht ik een paar weken geleden, mijn oude droom weer voor de geest halend. Twee dagen later belde de redacteur van de zondagskrant.

Liefs van Edith, moeder van Rhuben (6), Saffier (4) en Juup (2)

P.S. Edith heeft net een nieuw boek geschreven, Licht Leven, over spiritualiteit en holisme. Het is verkrijgbaar via http://www.lichtleven.com - en zie ook de wedstrijd in deze Bericht van een Mammie!

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. NIEUW OP DE WAHMSITE
* "Wahmkinderen hebben zúlk leuk speelgoed!" - een strip over de kinderen van een thuiswerkmama
* Succesverhalen: de bakerpraatjes van Sylvie en Nikki
* 2 nieuwe columns van Edith: "Ik begreep hun reactie natuurlijk wel, maar toch was ik ook verbaasd"
* Nieuwe rubriek Gelezen: "Vrouwen twijfelen en dralen om hun rechtmatige plaats in te nemen" - Jolien Janzing

Klik snel door naar de wahmsite - de ruggesteun voor de thuiswerkmama: http://www.wahm.nl

3. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Mijn ontslag als gevolg van een reorganisatie was het duwtje in de rug dat ik nodig had om voor mezelf te beginnen. De combinatie werk en privé leverde al langere tijd veel stress op. Nu ik voor mezelf werk, hoef ik aan niemand verantwoording af te leggen voor mijn werktijden. Een ziek kind? Geen probleem. Een echtgenoot die met gebroken rugwervels twee maanden plat moet liggen? Ik kon hem (en onze twee kinderen) verzorgen en heb desondanks mijn deadlines gehaald. Als ik nog voor een baas gewerkt had, was dat onmogelijk geweest. Het thuiswerken is een verrijkende ervaring voor mij. Ik leer enorm veel, ben trots op wat ik doe en het werken geeft me energie in plaats van dat het me energie kost. Ik vind het geweldig."
Esther van Berk, Gouderak

Annet Helmsing-Maatman uit Zoetermeer stuurde ons deze lieve reactie: "Ik ben inmiddels 52 jaar en heb geen kinderen meer thuis. Echter... toen mijn kinderen geboren werden en lang daarna heb ik zowel vrijwillige als later betaalde werkzaamheden thuis uitgevoerd. Het is het zo waard om je eigen kinderen op te zien groeien en ze te begeleiden naar liefdevol volwassen worden. Ik ben erg benieuwd naar jouw boek... en zal het waarschijnlijk cadeau doen aan de eerste de beste die ik een hart onder de riem wil steken om ook thuis bij baby's en kinderen te blijven."

(advertentie)

Gedachten zijn krachten • Gebruik ze positief en liefdevol
http://www.affirmatie.nl

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Het feestseizoen staat weer voor de deur en met kerst kom je er bijna niet onderuit je relaties en goede klanten te laten zien dat je ze waardeert. Maar hoe kom je nou aan een origineel en betaalbaar kerstgeschenk, dat ook door de ontvanger wordt gewaardeerd?

Wat ik altijd probeer is te zoeken naar iets dat voor mijn relaties een grote waarde heeft, maar voor mij makkelijk en/of goedkoop te produceren/krijgen is. Waarmee het meteen ook reclame-waarde voor mijn bedrijf heeft, zonder dat het echt commercieel is. Ik geef enkele voorbeelden:

Vertaalster: 5 gedichten vertalen en daar een mooi boekje van maken (gewoon bij de copyshop, hoeft niet de wereld te kosten), 2 interessante artikelen vertalen.
Masseuse: monsterverpakking massage-olie, cursus anti-rimpel massage (een boekje van maken, of op een avond bij je thuis je beste klanten uitnodigen), houten massage bolletje.
Kleermaakster: Barbiejurkjes, fluwelen tasjes (van die hele simpele) met bv. een vingerhoedje erin, kussensloop.

Je kunt een samenwerkingsverband aangaan: jij geeft een andere thuiswerkmama jouw producten om naar haar klanten te sturen, zij geeft jou haar producten om naar jouw klanten te sturen. Waarmee je ook meteen weer nieuwe potentiële klanten bereikt.

Een ander idee is het, als je al iets gevonden hebt zoals een boekje of ander cadeau, om naar de producent van het product te stappen en vragen wat het kost als je er 30-75-100 afneemt. Dat moet allicht goedkoper zijn dan wanneer je er 1 in de winkel koopt.

Wat is jouw beste thuiswerktip? Mail 'm hier.

BOEKTIP
Gelezen: Je kind of je dromen, door Jolien Janzing ISBN 90 02 21413 8

Al met de eerste paar regels van het voorwoord zuigt Jolien mij dit boek binnen... -> Lees de volledige bespreking op http://www.wahm.nl

Herkenbaar, met verhelderende inzichten en een uitdaging om over jezelf na te denken.

5. WAHMLINKS
Interessant: http://www.survivalcalculator.nl Wat is jouw kans op een gezond leven? Die hangt van een heleboel dingen af. Of je wel gezond eet bijvoorbeeld, of je rookt en of je wel genoeg beweegt. Op survivalcalculator.nl kun je laten berekenen hoe oud je kunt worden, hier in Nederland of in een ander land.

* Met de kids *
Een dankbaar én leuk onderwerp om met je kinderen in te duiken: vulkanen!
http://www.vulkanen.nl
http://www.artis.nl/webuil/e_vulkaan_01.html
http://www.easyfunschool.com/article1153.html
http://www.easyfunschool.com/article1039.html
Met dank aan Elly Stouten

Heb je een leuke of interessante wahmlink? Mail 'm hier.

6. MAAK KANS OP LICHT LEVEN!
"een boek voor op je nachtkastje"
Chantal van den Brink, initiator Stichting Een Hart voor Kinderen

Het nieuwste boek van Edith Hagenaar heet 'Licht Leven - de kern van holisme uitgelegd' en gaat over de aspecten van spiritueel in het leven staan. Hagenaar verstaat de kunst om een complex begrip als holisme voor iedereen toegankelijk te maken. In haar makkelijk leesbare stijl neemt zij de lezer mee langs de kernwaarden van holistisch leven, waaronder:
* Wat betekent houden van jezelf? * Waarom bestaat toeval niet? * Is het leven rechtvaardig? * De kracht van geven en vergeven * Hoe kan mijn grootste vijand bijdragen aan mijn geluk? * Waarom hebben we de illusie van elkaar afgescheiden te zijn? * Is er echt niet genoeg geld, voedsel en ruimte voor iedereen?

Dit boek zet je aan je eigen waarheid te ontdekken en vanuit liefde te leven, een proces dat voor iedereen - ook voor de schrijver - met vallen en opstaan gepaard gaat.

"een must om te lezen"
Hans Rietveld, webmaster http://www.spiritueelmagazineonline.com

ISBN 90-76541-04-3 * EUR 7,95 * verkrijgbaar bij de boekhandel en via http://www.lichtleven.com

WIN EEN BOEK
Onder de lezers van Bericht van een Mammie loven we 2 gratis exemplaren uit van Licht Leven. Mail ons jouw verhaal over een mystieke of spirituele gebeurtenis uit je leven, een moment waarop je intens gelukkig was of een moment waarop je verbondenheid voelde met alles wat er is. Vergeet niet je adresgegevens bij te voegen! Mail 'm hier.

Tot de volgende Bericht van een Mammie!
Met warme groet, Edith Hagenaar

Bericht van een Mammie Nr. 77, juni 2004
IN DIT NUMMER
:
1. Dossier Huishouden: "Sinds ik haar ken, is mijn huis stukken netter & schoner. En niet alleen als ik belangrijke visite verwacht ;-)"
2. Word E-mama van het Jaar!
3. Nieuw op de wahmsite: Zijn de Belgen verder dan de Nederlanders?
4. Tip voor de thuiswerkmama: Er Waz eens...
5. Wahmlinks
6. Waarom word jij wahm? "Het is mij nu twee keer gebeurd dat ik in de file stond, terwijl het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang bijna sloten..."
Abonnementeninformatie


"Ik weet heel goed wat mannen vervelend vinden aan vrouwen. Bovenaan staat: niet zeiken. Als je dat leert, kom je als vrouw heel ver."
Jerney Kaagman

1. DOSSIER HUISHOUDEN

Het huishouden blijft ons bezighouden – lichamelijk en geestelijk. Modern als we zijn, zien we wel in dat we niet zo perfect hoeven te zijn als onze moeders. Maar het stemmetje in ons achterhoofd uitschakelen is makkelijker gezegd dan gedaan: de strengheid waarmee onze moeders en grootmoeders hun huishouden aanpakten galmt nog steeds in ons door.

Deze keer in Bericht van een Mammie een bloemlezing uit de vele reacties die we ontvingen over het thema huishouden. We beginnen met een hartverwarmend verhaal van Mirjam Boertje:

"Ik wil graag reageren op 'de huishoud-kwestie'. Herkenning, herkenning en nog eens herkenning.

Nog zie ik mezelf bezig, puffend en hijgend van beneden naar boven rennend om de boel op orde te krijgen. Vuil wasgoed in de daarvoor bestemde mand, dekbedden, lakens, dekens en kussens moéten recht liggen, ramen moéten open voor de frisse lucht want dat is zo gezond als iedereen 's avonds weer te bedde gaat, er mag geen afwas staan als manlief thuiskomt na een lange dag werken... en zo nog een hele waslijst.

Ondertussen kijken baby en peuter me apatisch aan en willen eigenlijk of vastgehouden worden of een stukje wandelen of... Ik ben onverbiddellijk. Eerst moet het huis opgeruimd. Als uiteindelijk alles netjes op zijn plek staat, hangt en ligt, is mijn jongste in slaap gevallen in de box en zit mijn oudste onder de chocolade die zij eigenhandig uit de keukenkastjes heeft geplukt door op een levensgevaarlijke kruk te klimmen.

Totdat mijn jongste dochter - toen ruim een jaar - in zo'n waanzinnige huishoud-bui van een stoeltje valt en bovenop een scherpe rand terecht komt. Ik zie alleen maar bloed. Overal bloed. En een kind in alle staten van pijn. 

Alles moet anders. Besloot ik. Maar dat is makkelijker gedacht dan gedaan. Nu ben ik twee jaar verder en kan ik de boel redelijk de boel laten. Soms val ik terug in mijn oude patroon, maar dat is meestal wanneer ik al moe ben. Dan loop ik als een bezetene achter mezelf aan te rennen. En mijn kinderen worden daar niet gelukkiger van.

Terwijl ik dit schrijf is het om me heen een enorme bende. Naast me zitten mijn twee pracht-dochters, knippend, kleurend en plakkend voor mij. Ik krijg steeds mooiere pakketjes. Ondertussen ligt er een paar meter verder een stapel strijkgoed, moet de was opgehangen worden en kan de vloer ook wel een stofzuiger gebruiken. Als ik naar buiten kijk, zie ik dat ik de ramen wel eens kan lappen en oh ja, die administratie moet ik ook nog doen. En dat en dat en dat...

Mijn ervaring is er een van loslaten en steeds opnieuw bekijken wat werkelijk belangrijk is. Soms doe ik op maandag de badkamer, soms op woensdag twee weken later. Het ligt er maar net aan hoe ik en mijn kinderen in hun vel zitten die dag. En meestal doen ze mee. Emmertje, doekje, sponsje en daarna lekker koffie met een koekje."

Op http://www.wahm.nl kun je het volledige Dossier Huishouden lezen, met alle reacties, tips en verhalen die we hierover binnenkregen. Hier nog enkele citaten:

Nelly schreef onder meer:
"Wie zit er te wachten op netjes??? Je vriendinnen? Nou, dan zijn ze welkom om het netjes te maken."

Irmgard verzucht:
"Nou het huishouden is hier ook een heet hangijzer hoor, wat ik ook doe het lijkt wel nooit echt netjes te zijn. Ja als ik net klaar ben wel, maar na 1 uur denk ik alweer: waarom heb ik ook al weer opgeruimd."

Marieke Hensel reageert opgeruimd:
"Ken je Flylady? Zie http://www.flylady.net/. Sinds ik haar ken, is mijn huis stukken netter & schoner. En niet alleen als ik belangrijke visite verwacht ;-)"

Marieke mailde ook de Nederlandse versie van Flylady door en daar heb ik me meteen op geabonneerd, want ik kan zeker wel wat ondersteuning gebruiken! Surf naar: http://groups.yahoo.com/group/flydutchlady/

Lees snel verder op http://www.wahm.nl -> Dossier Huishouden. Reageren kan op mailto:huishouden@slot.org.

Liefs van Edith,
moeder van Rhuben (6), Saffier (4) en Juup (2), bij vlagen lui en bij vlagen fanatiek huishoudster

P.S. Op woensdag 2 juni aanstaande, vanaf 10 uur 's ochtends, word ik over thuiswerken geïnterviewd voor het tv-programma Lijn 4 van RTL4. Kijken dus!

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. WORD E-MAMA OF E-PAPA VAN HET JAAR!
De Vlaamse minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-Government Patricia Ceysens is actief bezig het thuiswerken of e-werken in België te promoten. Een ontzettend leuk initiatief uit haar koker is de verkiezing van e-mama en e-papa van het jaar.

Tot 13 juni aanstaande kun je jezelf (of je ouders of je partner) opgeven. Naast het indrukwekkende prijzenpakket, is het een fantastische manier om jezelf en je bedrijf in de schijnwerpers te zetten.

Dus Belgische wahms en wahds, surf snel naar http://www.e-wedstrijd.be, doe mee en wie weet ben jij wel de E-mama of E-papa van 2004!

3. NIEUW OP DE WAHMSITE
• Column van Edith: Zijn de Belgen verder dan de Nederlanders?
• Dossier Huishouden: "Zo lap ik de ramen tegenwoordig pas als ik er bijna niet meer door kan kijken, maar de vaat is schoon"
• Word Vlaamse E-mama van het jaar
• Wahmkinderen (strip): Olifant
• Column van Edith: Overwinning

Klik snel door naar de gerestylede wahmsite: http://www.wahm.nl

(advertentie)

Gedachten zijn krachten • Gebruik ze positief en liefdevol
http://www.affirmatie.nl

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA: Er Waz eens...
Het kabinet is van plan om de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) per 1 juli 2004 af te schaffen. De wet blijft van kracht voor bestaande WAZ-gerechtigden en degenen die ziek zijn geworden voor 1 juli 2004. Het kabinet wil de garantie dat iedereen een private WAZ-dekking kan afsluiten. Verzekeraars zullen derhalve een eenmalige acceptatieplicht (op minimumniveau) hebben. Goed nieuws is dat zelfstandigen reeds vanaf 1 januari 2004 geen WAZ-premie meer betalen - die overigens erg hoog was ten opzichte van een uitkering op bijstandsniveau. Indien je zelf geen verzekering regelt, blijft alleen de bijstand over met een partner- en vermogenstoets. De waarde van de zaak en het eigen huis zal dan eerst aangesproken moeten worden. (bron: NBVA)

Jammer voor eigenbedrijf-thuiswerkmoeders, die hiermee hun enige mogelijkheid tot zwangerschapsverlof zien vervliegen. Maar ach, de zwangerschapsuitkering was zo belachelijk laag (ik heb er twee keer van mogen 'genieten'), dat je per saldo echt wel negatief uitkomt. Veel van deze vrouwen zullen overigens beslissen om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, simpelweg vanwege de kosten en omdat ze vaak niet de hoofdkostwinnaar zijn.

LET OP:
* Mocht je wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering willen afsluiten en je wilt nog kinderen, let dan op de (on-)mogelijkheden voor zwangerschapsverlof.
* Teveel WAZ-premie betaald? Eis het terug. Bezwaar aantekenen tegen WAZ-aanslag .
Bent u in de periode 1999-2003 een bedrijf gestart of bent u misschien toen juist gestopt met een onderneming? Wanneer u niet het gehele kalenderjaar een eigen bedrijf had, maar wel voor het hele jaar WAZ-premie heeft betaald, is er kans dat u geld kunt terugvorderen. Dat is het gevolg van een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.  (Bron: De Zaak)

Wat is jouw beste thuiswerktip? Mail 'm hier.

5. WAHMLINKS
* Met de kids *
8 juni aanstaande vindt er iets bijzonders plaats aan het firmament: de schaduw van Venus op de Zon. Helaas kunnen we dit niet met het blote oog bekijken, maar Karen gaf via e-mail de volgende link door waar je speciale brilletjes kunt bestellen: http://www.dekoepel.nl/eclipsbril/. Vóór 1 juni als je nog op tijd wilt zijn voor 8 juni!

* België *
De Belgische wahms hebben een eigen mailinglist opgezet. Woon je in België en wil je in contact komen met andere wahms? Surf dan naar http://finance.groups.yahoo.com/group/belwham/.

Heb je een leuke of interessante wahmlink? Mail 'm hier.

6. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik zou graag zelf mijn tijd indelen. Gek genoeg vind ik het nu de kinderen groter worden moeilijker om buiten de deur te werken. Het reizen ben ik ook beu. Als ik eens in de file sta, kom ik die week niet aan mijn aantal werkuren. Het is mij nu twee keer gebeurd dat ik in de file stond, terwijl het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang bijna sloten. Het huilen staat me dan nader dan het lachen. Ik vraag me op zo'n moment af waar ik het eigenlijk allemaal voor doe. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de ene week beter is dan de andere."
Els Schumacher-van Dort, Pijnacker

Meer weten over het wahm-schap: http://www.wahm.nl, de ultieme site voor de thuiswerkmama!

Bericht van een Mammie Nr. 76, april 2004
In dit nummer:

1. Bericht van work at home mom Edith: "Ik voel de paniek door mijn lichaam schieten: we komen te laaaahaaaahaaaat!"
2. Wahmkinderen, een Top 3 en een Top 5
3. Waarom word jij wahm? "Maar het huishouden blijft voor mij een heet hangijzer..."
4. Tip voor de thuiswerkmama - boek van de minister, boek van het ministerie (voor noppes!)
5. Wahmlinks
6. Thuiswerken in België

IF IT WEREN'T FOR THE LAST MINUTE, NOTHING WOULD GET DONE.
(unknown)

1. MAMMIE BLUES

"Waar is je schoentje dan?"
"Ikke weet niet." antwoordt Juup en enthousiast begint ze mee te zoeken.

Mijn hersens werken als een razende in de hoop dat ik me kan herinneren waar ik die vermaledijde schoen voor het laatst heb gezien, en terwijl één oog op mijn horloge gericht is maak ik een snoekduik onder de bank, alwaar ik de bril van Rhuben vind.

"Rhuben, je bril!" Maar mijn zoon is in geen velden of wegen te bekennen. Ik klem een poot van de bril tussen mijn tanden zodat ik mijn handen vrij heb en graai door de verkleedkist. Mmmm, daar was mijn sjaaltje gebleven. Ik gris 'm eruit en gooi 'm met een zwieper richting deur, want het schoentje is nog steeds zoek.

Juup is inmiddels in haar keukentje gaan spelen, maar ik laat haar want op het ene schoentje na is ze kant en klaar om mee te gaan. Kind nummer twee is aan de beurt. De bril wordt in de hal gelegd en gewapend met jas en schoenen trek ik door het huis op zoek naar mijn dochter, die zich ontdaan heeft van haar maillot omdat er een grote jamvlek op was gekomen.

Snel kwak ik een dot vlekkendep (mijn rots in de branding temidden van de dagelijkse aanvoer van vlekken) op de maillot en spurt de trap op om een schone te halen. Een blik op de klok leert mij dat ik nog op schema zit.

Gewillig laat Saffier zich aankleden, op voorwaarde dat ze haar halve hebben en houden mee mag nemen; een bloknote, een pen, een barbie, twee jurken voor de barbie, een ketting en een paraplu.

"Maar het regent niet!" breng ik nog in, maar met weinig overtuiging: de paraplu moet ook mee.

Inmiddels heb ik Rhuben gelokaliseerd: vanaf de zolder hoor ik het geruis van de modem. Zijn jas neem ik vast mee naar boven, zodat ik hem die straks op de trap naar beneden kan aantrekken – iedere seconde tijdwinst is immers meegenomen!

Ik bereid me voor op het nodige gesputter, maar als ik hem herinner aan het speelgoedje dat hij wilde meenemen zet hij direct de computer uit, schiet in zijn jas en holt naar zijn kamer.

Ik vertrek naar de kamer van de meisjes om de missende schoen te zoeken. Ik baan me een weg door het poppeprut, hoor in de kamer naast mij hoe een kist speelgoed omgegooid wordt en juist als ik daar wat van wil zeggen, hoor ik van beneden roepen: "Ik moet een plas!"

Ik dender de trap af naar beneden om mijn hevig met de benen draaiende dochter op de wc te tillen. Dat hebben we tenminste al gehad, denk ik tevreden en ik inspecteer meteen de hal, op zoek naar een glimp van de ontbrekende schoen. Nee, ook niet onder het kastje. Met een zucht veeg ik de lok haar weg, die inmiddels in mijn gezicht was verschenen.

Maar ik ben nog op tijd, sus ik mijn opkomend paniekgevoel weg. Na een aanmaning of twee is Rhuben inmiddels beneden en met een snelle beweging plaats ik zijn bril op z'n neus. Ik help 'm in z'n schoenen en constateer dat ik nog exact één minuut heb om het verdwenen schoentje te zoeken.

In een race tegen de klok ren ik van kamer naar kamer, duik onder bedden, open kastjes en lades, doorzoek speelgoeddozen en stoot mijn hoofd tegen de commode. Twintig seconden. De vertwijfeling slaat bijna toe, maar ik laat me niet uit het veld slaan door een simpele schoen. We hebben altijd nog de regenlaarsjes. Tien seconden, ik ruk het schoentje van Juup's voet, hijs haar in haar laarzen, dirigeer de hele boel naar buiten en trek de deur achter me dicht.

"Verwacht je regen?" vraagt de buurman.

Ik lach zuur. "Kom, we moeten gaan jongens" zeg ik iets luider, opdat de buurman weet dat we geen tijd hebben voor een gesprekje. Ik open de portieren van de auto en als ik Juup optil om haar in het stoeltje te zetten, begint ze hevig tegen te stribbelen.

"Ikke kanne niet zitte," zegt ze, "Ikke hebbe poepbroe!"
Mijn gezicht vertrekt en ik voel de paniek door mijn lichaam schieten: we komen te laaaahaaaahaaaat!

"Ik let wel even op" zegt de buurman als hij mijn vertwijfelde gezicht ziet. Dan gris ik de sleutels uit mijn tas, open de deur en schiet met mijn kind het huis in. Het is tijd om mijn persoonlijk record 'poepluiers verschonen' te verbreken.

Klaar. Ik grijp mijn kind onder de ene arm, de poepluier onder de andere en ren weer de trap af, naar de bijkeuken om dat stinkding in de vuilnis te gooien. En daar zie ik 'm, tussen de vuile was steekt er nog net een puntje uit: de vervloekte schoen.

Dat red ik niet meer, besluit ik en ik race weer richting auto. Terwijl de deur achter me dichtvalt voel ik verschrikt in mijn jaszak, maar gelukkig, de sleutels heb ik bij me.

Met de spanning nog in mijn lijf kom ik, na een race door de stad, binnen zetten: een luiertas over mijn schouder, haar door de war, kind op de arm en met de enige vrije arm en een been de andere twee kinderen door de deur dirigerend. "Het spijt me dat ik te laat ben" zucht ik.

"Oh, dat geeft niet hoor," zegt de mevrouw achter de balie, "de tandarts heeft toch een half uur vertraging."

Liefs van Edith,
moeder van Rhuben (6), Saffier (4) en Juup (2

Je mag deze e-zine (graag in zijn geheel) doorsturen naar vrienden of bekenden, als je denkt dat ze het leuk zouden vinden!

2. NIEUW OP DE WAHMSITE
Op de wahmsite? De héle wahmsite! Het was niet alleen tijd voor een nieuwe look, maar ook voor verbeterde navigatie, repareren of verwijderen van dode links, toevoegen van nieuwe dingen... we hopen dat het naar je zin is!

Nieuw op de site:
• Wahmkinderen - een strip over de kinderen van een thuiswerkmama (inmiddels drie afleveringen)
• Grtis e-book: het eerste hoofdstuk van het wahmboek nu als e-book, voor noppes!
• Top 5 redenen om wahm te worden
• De 3 grootste nadelen van het wahmschap

Klik snel door naar de gerestylede wahmsite: http://www.wahm.nl

3. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik heb de eerste 4 jaar van mijn zoon partime buitenshuis gewerkt en nam mijn zoon mee naar de creche op mijn werk. Dit was een stuk moeilijker toen hij naar school moest. Ik heb toen besloten om om te scholen en van medisch secretaresse, schoonheidsspecialiste te worden. Iets wat ik veel liever doe dan op kantoor zitten. Tevens geef ik ook kleuradviezen wat betreft kleding en make-up.
Mijn zoon blijft in principe 3 dagen over op school, wanneer ik voor 3 dagen werk heb, en daarnaast werk ik nog 2 avonden. Wat betreft mijn zoon is het zo prima geregeld, maar het huishouden blijft voor mij een heet hangijzer. Misschien wat minder hoge eisen stellen en de boel de boel laten, maar goed. Dat gaat misschien ook ooit eens lukken."
Iris van Putten, Hendrik Ido Ambacht
• Reactie van Edith: Mijn huis is verre van perfect en hoewel ik daar af en toe moeite mee heb, accepteer ik het omdat ik mijn tijd liever aan mijn kinderen en mijn werk besteed. Ik ben wel eens jaloers als ik bij vriendinnen kom die het perfect voor elkaar hebben, maar gelukkig heb ik ook vriendinnen die het nog rommeliger hebben dan wij! Hoe doen andere thuiswerkmoeders dat eigenlijk? Stuur je reactie hier.

Meer weten over het wahm-schap: http://www.wahm.nl, de ultieme site voor de thuiswerkmama!

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Van Heidi Steven ontvingen we een tip over een boek, waarvan we meteen een recentie-exemplaar lieten komen. De Vlaamse minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-Government Patricia Ceysens, schreef een bijzonder intelligent boek over thuiswerken: "E-mama. E-werken, kids koesteren".
Ceysens, een actief promotor van thuiswerken, lardeert haar boeiende boek met persoonlijke ervaringen: "Genieten van een baby is niet per definitie strijdig met actief zijn. Na de bevalling ben je vermoeid. ... Het is vooral een lichamelijke beproeving. Je hersenen hebben daar niet zo'n last van. ... Waarom zou ik – op voorwaarde dat mijn baby niets te kort komt – dus niet thuis via het net deelnemen aan de debatten in de commissie Welzijn?"
Haar pleidooi voor de ontwikkeling van een diensteneconomie ten bate van gezinnen werkt aanstekelijk. Een aanrader voor iedereen die dieper in de materie van thuiswerken wil duiken. ISBN 9052407533, Uitgeverij Houtekiet Antwerpen/Amsterdam.

Van Anna-Maria Mantel-Giannattasio van het Nationaal Gidsen Bureau (http://www.nationaalgidsenbureau.nl) ontvingen we de volgende tip:
Bij het Ministerie voor Economische Zaken (http://www.ez.nl) kun je een nuttig boekje bestellen – voor noppes.
Het Geldboek voor ondernemers behandelt de (privé) geldzaken van ondernemers. Het belang van het boek is gelegen in het feit, dat geldzaken van (startende) ondernemers nu eenmaal geheel anders verlopen dan die van werknemers. Op veel terreinen moet geanticipeerd worden.
Belicht wordt hoe inkomsten en uitgaven het beste kunnen worden begroot. Daarnaast is er veel aandacht voor belastingzaken en met name voor de reservering en planning van uitgaven aan belastingen. Ook uitgaven in de sfeer van noodzakelijke verzekeringen worden besproken.
Prijs: EUR 0 | Te verkrijgen via: http://www.ez.nl

Wat is jouw beste thuiswerktip? Mail 'm hier.

5. WAHMLINKS
• Vrije keus of toeval, noodlot of levensdoel - het moederschap betekent voor iedere vrouw iets anders. Vijftien fotografen maakten een reportage over moeders uit verschillende landen: http://www.noorderlicht.com/ned/gallery/mothers/

• Freelance.nl koppelt op een logische en efficiënte manier freelancers en opdrachtgevers. Ideaal als je iemand nodig hebt - ideaal als je (snel) een opdracht nodig hebt. http://www.freelance.nl

Heb je een leuke of interessante wahmlink? Mail 'm hier.

6. THUISWERKEN IN BELGIE
Naar aanleiding van onze oproep in de vorige Bericht van een Mammie is een tiental Belgische wahms nu met elkaar in contact gebracht!

Ook ontvingen wij een aantal tips van onze Belgische lezeressen:
Helena Vander Eecken schreef: "Wel, er is zelfs een opleiding om thuiswerker te worden. Je kan voor opleiding en contact terecht bij http://www.nito.be en http://www.markantvzw.be en http://www.pajamanation.be ."

Ook de kabinetsmedewerkster van Vlaams Minister Patricia Ceysens, mevrouw An Goijens, reageerde: "Er bestaat ook in Vlaanderen een netwerk van thuiswerkers, namelijk pajamanation (http://www.pajamanation.be)." En natuurlijk de site van haar minister: http://www.e-mama.be .

Woon je in België en wil je in contact komen met andere wahms? Mail dan hier.

Tot de volgende Bericht van een Mammie! (gepland voor eind mei 2004)

Met warme groet, Edith Hagenaar

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratls. Klik hier: http://www.slot.org/bericht
Een abonnement opzeggen? Klik hier: http://www.slot.org/bericht/eruit.html

COPYRIGHT 2004 Gouden Ratel Uitgevers.

Bericht van een Mammie Nr. 75, februari 2004
In dit nummer:
1. Bericht van work at home mom Edith: "Blokken waren alleen interessant als je er een ketting van kon rijgen en om je nek kon hangen"
2. Reacties van lezers: "Hoe raar kan het leven verlopen?"
3. Het geheime hoofdstuk - nieuw in de Wahmclub
4. Tip voor de thuiswerkmama - zwendel
5. Het succesverhaal van wahm Marja: "Langzamerhand begon zich een plan te ontwikkelen..."
6. Waarom word jij wahm? "Waarom zou ik niet twee vliegen in één klap mogen slaan?"
7. Oproep: België
8. Waarschuwing: Paypal nepperij
Abonnementeninformatie

1. Erkenning

"Leu" zegt Juup (bijna 2), mijn mooie tweede dochter.
We bladeren verder.
"Juup - leu" en ze wijst op een strijkplank met toebehoren.
"Ja Juup, vind je dat leuk?"
Ik klink als een boerin met kiespijn.

Ik was stellig van plan er nooit aan toe te geven. Nu had ik de nuances van mijn principes wel enigszins bijgeslepen aan de pragmatiek van het grootbrengen van kinderen, maar ik had een grens.

En daar zat ik dan, op de bank, dochter op schoot, met een stapeltje speelgoedfolders. Het keukentje, het winkeltje, de magnetron, de strijkplank, alle felgekleurde plastic huishoudartikelen, in overdaad in de boekjes aanwezig, werden door dochterlief aangewezen.

"Juup wil."

Niemand kan mij verwijten dat ik niet geprobeerd heb moeder Natuur te trotseren. Niet dat ik het als zodanig ervoer: ik dacht dat ik big brother Cultuur aan het trotseren was.

Mijn oudste zoon had vóór zijn eerste verjaardag al twee poppen gekregen en bij hem in de box plaatste ik een weloverwogen gamma aan speelmaterialen: knuffel - auto - blok - pop. Telkens weer overwon de auto.

Ook in het samenspel kreeg ik de rollenspelletjes er niet in. Gebouwd moest er worden. En als er niet gebouwd kon worden, dan moest er iets draaien: wielen van een auto, wieken van een molen of het mechaniek van een hijskraan. Weer later kwam daar het element 'elektronisch' bij.

Zelfs voor Action Man is geen aandacht en de Playmobil poppetjes worden aan de kant geschoven ten faveure van de bijgeleverde vrachtwagens, brandweer- en politieauto's. Al mijn pogingen om enige
balans in de ontwikkeling van mijn zoon te brengen - op zijn tweede verjaardag kreeg hij een houten fornuisje - liepen op niets uit: techniek wil meneer, en dat is dan dat.

Toen mijn eerste dochter werd geboren trof zij in de box hetzelfde assortiment aan speelgoed. De auto werd geen blik waardig gegund. Ditmaal was de pop de grote winnaar. Blokken waren alleen interessant als je er een ketting van kon rijgen en om je nek kon hangen. Alles wat draaide of anderszins bewoog werd met de nek aangekeken. Tenzij het roze was, babygeluidjes maakte of een jurkje droeg.

Waar ik bij de zoon mijn pogingen nog relatief snel opgaf, was ik bij de dochter volhardend. Mechaniek, techniek, constructie: niemand zou kunnen zeggen dat ik mijn dochter geen allround speelervaring bood.

Totdat ze rond haar tweede verjaardag stellig verklaarde nooit meer een broek te willen dragen, en ik de grootste fout van haar leventje maakte door haar op haar verjaardag geen felbegeerde babypop te geven. Nu verkleedt ze zich tien keer per dag van de ene prinsessenjurk in de andere en haar grote passie is ballet. De enige constructie die ik er nog in weet te manoeuvreren is wanneer ik
bedjes en tafeltjes van Lego bouw voor haar prinsessen.

Inmiddels heb ik begrepen: het is niet slechts de cultuur die kinderen vastlegt in bepaalde patronen. Ik ben nog steeds van mening dat je een kind alles aan moet bieden zodat het zijn eigen interesses kan ontdekken, en dat je vervolgens die interesses moet ontwikkelen en stimuleren. Maar die basisinteresses, daar heb je als moeder - feministisch of niet - niets over te zeggen. Er is maar één moeder die daar over gaat: Moeder Natuur.

En zo zullen - een aantal heerlijke uitzonderingen daargelaten - meisjes altijd meisjes zijn en jongens altijd jongens.

Met dit derde kind word ik meer dan ooit tevoren op de proef gesteld.

Waarom, vraag ik mij af, kan ik makkelijk en vol trots accepteren dat mijn zoon de technische kant op gaat. Waarom kan ik, zij het reeds met enige aarzeling, accepteren dat mijn oudste dochter de
kunstzinnige kant op gaat.

Maar waarom heb ik zo'n moeite te accepteren dat mijn jongste dochter het heerlijk vindt om keukentje te spelen, schoon te maken, te strijken en te stofzuigen?

Ik heb er zo'n moeite mee omdat de maatschappij tegenwoordig juist zo uitgesproken anti-rolbevestigend is. Gelijkheid is het enige dat nog telt. Het werd en wordt er bij wijze van spreken bij alle jonge vrouwen ingeramd: kiezen voor 'harde' vakken, carrière maken, zelfstandig zijn, jezelf ontplooien.

Maar ergens op die weg zijn wij iets van onszelf kwijtgeraakt. Een essentiële waarde die ons in het diepst van ons wezen onderscheidt van de man: wij zijn de scheppers van een liefdevol, warm nest. Wij zijn de hoeders van de toekomst.

Kwaliteiten die in onze huidige maatschappij nauwelijks erkenning vinden.

Vandaag is mijn grens opgeschoven. Juup is ons eerste kind dat op haar tweede verjaardag krijgt wat ze zelf wil: een keukentje en een strijkplank.

Ach, het valt ook eigenlijk wel mee met dat rolbevestigend speelgoed. Bij ons thuis kookt en strijkt mijn man.

Liefs van Edith,
Moeder van Rhuben (net 6), Saffier (net 4) en Juup (net 2)

2. REACTIES VAN LEZERS
Van Gwennie Benjamins uit Uden ontvingen we een tijdje geleden deze email:
"Hoe raar kan het leven verlopen?! Vanaf augustus vorig jaar ben ik (vrijwillig!) opgehouden met werken. Na verschillende banen, kwam ik er (m.b.v. manlief) achter dat ik het niet fijn vind om een 'baas' boven mij te hebben. Op de één of andere manier wil ik vrijheid hebben. Maar ja, er zullen ook inkomsten moeten komen. En hoewel ik in de luxe positie zat dat ik een tijdje 'sabbatical' kon gaan, kwam ik er al heel gauw achter dat ik het heeeeerlijk vind om thuis te zijn; opvang voor 3 kinderen, waarvan er één in de puberteit zit, één richting puberteit gaat en de derde volgt natuurlijk ook nog!

Omdat ik vroeger een studie in alternatieve geneeswijze heb gedaan (ik ben Ondevit therapeut, en werk met Bachbloesem remedies), en ik nu bezig ben met een module Sociologie bij de O.U., zat ik regelmatig op het net. Gelukkig maar! Want zo ben ik op jouw ongelooflijk leuke site terecht gekomen. Dat ik je boekje heb besteld is één van de beste dingen die ik de laatste tijd heb kunnen doen. Het heeft me weer geprikkeld in wat ik eigenlijk wil: een eigen praktijk opzetten! Ook Patrick, mijn man, is razend enthousiast over de informatie die in je boekje beschreven staat. Bovendien is hij mijn grootste steun en toevertrouwen, dat mag best eens gezegd worden. Zijn geloof in mij, maakt dat ik de stap naar een eigen praktijk nu ga maken! Ik ben weer volop aan de studie, en zit vol met ideeën. Kortom: Ik heb er zin in. Ook voor jou, bij deze: grote dank voor het laatste zetje!"

We werden nieuwsgierig: hoe is het Gwennie vergaan met het opzetten van haar praktijk? Haar verhaal is te lezen op http://www.wahm.nl.

3. NIEUW IN DE WAHMCLUB
De binnenkomstpagina van de Wahmclub is aangepast zodat in één oogopslag duidelijk is wat nieuw is op de site. Daarnaast is een fout in het script op de homepage verholpen: alle oproepen staan nu weer voor iedereen zichtbaar.
* Een hoop nieuwe oproepen
* E-book: Het geheime hoofdstuk van het Wahmboek
* Werkidee: Een beetje luguber, maar wel mooi
* Vertel ons wat je vindt en maak kans op een pakket
Affirmatiestickers t.w.v. EUR 8,27!
* Wat is een liquiditeitsbegroting?

Surf direct naar http://www.slot.org/wahmclub. Nog geen password? Alleen lezeressen van het Wahmboek kunnen in aanmerking komen voor gratis toegang (gebruik de kaart op pagina 121 van het boek). Anderen betalen EUR 10,00 -> ga naar http://www.wahm.nl.

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA:
Als je een eigen bedrijf hebt móet je de binnenkomende facturen altijd goed 'screenen' voordat ze betaald worden. Er zijn nogal wat bedrijven die nep-facturen sturen en als je eenmaal betaald, ben je je geld kwijt. Een typisch voorbeeld van zo'n bedrijf is de hardnekkige Internet Registratie Dienst (IRD). Volgens de Smallzine editie van deze week is IRD weer bezig, dit keer aggressiever dan ooit: je krijgt een factuur voor 'geleverde diensten', te weten het opnemen van je bedrijfsgegevens in hun database. Betaal je niet, dan worden je gegevens verwijderd. Dit is pure zwendel, de factuur kun je gerust verscheuren.

Dames: laat je gegevens maar lekker verwijderd worden. Hopelijk ontvang je volgend jaar dan niet wéér zo'n factuur.

Wat is jouw beste thuiswerktip? Klik hier.

5. WAHMLINKS / NIEUW OP DE WAHMSITE
Wahm Marja den Braber uit Loenen aan de Vecht schreef ons het volgende:
"Op 22 april 2001 werd ons derde kindje geboren, Cato Marjolein de Jongh. Net zoals na de geboorte van haar broer Douwe en zus Meike betekende dat weer een nieuwe balans vinden, voor iedereen in het gezin.
Daarnaast hadden we ook net een huis gekocht. De verbouwing startte zo'n 10 dagen na de geboorte van Cato. Tijdens het zwangerschapsverlof heb ik het budget voor de verbouwing gemaakt en onze financiële situatie nog eens goed bekeken. In de tijd van "twee banen, geen kinderen" kon veel en deden we financieel gezien maar wat. Nu zijn onze inkomsten gedaald - Edwin (mijn man) en ik zijn na de geboorte van ons eerste kind allebei vier dagen gaan werken - en onze kosten gestegen: kinderopvang, kleding, luiers, een groter huis..."

Lees de rest van haar succesverhaal op http://www.wahm.nl!

6. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik wil heel graag thuisblijven bij de kinderen en toch mijn steentje bijdragen in de kosten die we met z'n allen maken. Bovendien zijn de kosten voor kinderopvang zo giga-hoog dat ik van een eventueel salaris niet veel meer zou overhouden. Nu zou je kunnen zeggen:'zie die kosten als een investering in je toekomst', maar waarom zou ik niet 2 (of eigenlijk meerdere) vliegen in één klap mogen slaan: thuis bij de kinderen, geld verdienen, geen oppas of crechekosten en indelen van mijn eigen tijd. Ik zie dit als een investering in 'nu' en ga niet wachten op 'de toekomst'!"
mevrouw H. de Boer, Maastricht

"Door leeftijd (56) uitgerangeerd voor een ´normale´ baan. Maar ik ben niet uitgerangeerd in kunnen en willen!"
mevrouw E. Moerman, Hoorn
• We kunnen inderdaad niet beïnvloeden wat ons 'overkomt' in ons leven, maar we kunnen wel bepalen hoe we er mee om gaan. Het was heel makkelijk geweest om op deze leeftijd het bijltje er maar bij neer te gooien! Maar welke leeftijd je ook hebt, je hebt zelf in de hand wat je van je leven maakt. Succes, en laat nog eens weten wat je gaat doen!

Meer weten over het wahm-schap: http://www.wahm.nl, de ultieme site
voor de thuiswerkmama!

7. OPROEP: BELGIE
Een lezeres uit België wil graag in contact komen met andere thuiswerkmoeders in België. Woon je in België en wil je dat ook? Klik hier.

8. WAARSCHUWING: PAYPAL NEPPERIJ
Het lijkt alsof je een email van Paypal krijgt, kompleet met logo en al... maar er zit een criminele organisatie achter. Ze vragen of je je creditcard gegevens wilt bevestigen. NOOIT DOEN - zeker niet via een link in een email. Het adres is gemaskeerd zodat je niet ziet naar welk website adres je toe gaat. Als je naar Paypal wilt, of welke andere financiële instelling ook die persoonlijke gegevens van je heeft, is het het allerveiligst om gewoon de URL (website adres) met de hand in te tikken.

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratls. Klik hier.
Een abonnement opzeggen? Klik hier: http://www.slot.org/bericht/eruit.html

COPYRIGHT 2004 Gouden Ratel Uitgevers.

Bericht van een Mammie Nr. 74, december 2003
In dit nummer:
1.
Bericht van work at home mom Edith
2.
Reacties van lezers "... dat je recht hebt op je eigen geluk en dat je dromen waar kunnen worden"
3.
Samen met je kids
4.
Tip voor de thuiswerkmama: "Dit wordt nooit wat"
5.
Wahmlinks
6.
Waarom word jij wahm? "Ik heb alleen een zetje nodig..."
7.
Special: burn-out
8. "Toen een flink deel van ons spaargeld was omgezet in dozen kleding met een gat erin, hebben wij elkaar wel even aangekeken..."
Interview met superwahm Pamela Nijman
9.
Kerstcadeautjes
10.
Abonnementen

A torn jacket is soon mended; but hard words bruise the heart of a child.
Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882)

1. WAT IK WIL WETEN
Wat ik eigenlijk echt wil weten,
Is niet hoe het nieuwe prinsesje gaat heten.
Niet welke jurk ze aan had gekregen,
Of hoeveel kilo's ze nu zal wegen.

Wat ik wil weten is hoe Máxima heeft ervaren,
Haar lieve kleine meisje te baren.
Voelt zij ook de kriebels in haar buik,
Als zij 't kindje voedt of aan haar hoofdje ruikt.

Terwijl ze 't slapende meisje ziet, zou ze dan denken:
Dank u, dat ik dit kindje het leven mocht schenken,
Dank u, dat ik dit meemaken mag
En zou ze dan huilen van ongeloof en ontzag?

Is uit het diepste van haar wezen,
Een overweldigende, allesomvattende liefde opgerezen.
Een gevoel, geheel onverwacht,
En een ontluikende moederkracht.

Máxima, neem je kind met tedere hand,
Koester het, met genegenheid omrand,
Zorg dat ze van de onvoorwaardelijke liefde leert,
Zodat ze straks met een warm hart ons land regeert.

Liefs van Edith,
Moeder van Rhuben (net 6), Saffier (net 4) en Juup (net 2)

Ter gelegenheid van de geboorte van prinses Catharina-Amalia hebben wij ons boek 'Mijn Gouden Boek' (over waarom jij geboren bent) aangeboden aan prinses Máxima. Ook voor niet-prinsesjes een mooi geboortecadeautje! Kijk eens op
http://www.brengjekindjeinbalans.nl.

2. REACTIES VAN LEZERS
"Aan deze website heb je iets! Ik vraag me alleen af of thuiswerken door u alleen geschikt gevonden wordt voor jonge moeders; mijn kinderen studeren en ik heb ...tig redenen om thuis te werken!"
N. Kruithof-Vlek
* Absoluut! Thuiswerken is ideaal, ook als je geen kinderen hebt, kleinkinderen hebt, studerende kinderen hebt...

Naar aanleiding van de tip dat je meer water moet drinken schreef Irene de Veer:
"Ook ik zou deze tekst op mijn voorhoofd moeten kopiëren, maar er is hoop! Ik heb de SPA drinkmeter op m'n pc geïnstalleerd. Op bepaalde tijden krijg je de melding dat het weer tijd is om water te drinken. Een spa fles houdt je vochtopname (water) bij!"

"Ik wil je bedanken dat ik dankzij jouw boek de stap heb genomen om mijn eigen kap/make-up/nagelstyling studio te beginnen aan huis. Ik ben weer heel erg energiek en heb mezelf weer terug gevonden. Jij laat zien dat je recht hebt op je eigen geluk en dat je dromen waar kunnen worden. Heel erg bedankt namens mijzelf en mijn 2 dochters. Ga zo door. Groetjes"
Esther Klink
* Dank je wel Esther.

Heb je het Wahmboek besteld maar nooit een bevestiging per e-mail ontvangen OF het boek niet binnen 6 dagen ontvangen? Dan is er mogelijk iets misgegaan met de bestelling. Neem dan zo snel mogelijk contact op, klik hier.

3. SAMEN MET JE KIDS
* Beweeg met je muis: http://www.sunbelt-software.com/stu/eye.htm
* Wat zijn ice spikes?!
http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/icespikes/icespikes.htm (engelstalig)
* Echt waar: the dumbest guy on earth
http://www.sunbelt-software.com/stu/ (engelstalig)
* Puzzels!
http://www.jigzone.com
* En natuurlijk de nieuwste Harry:
http://www.apple.com/trailers/wb/harry_potter-azkaban.html.

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA: Geef dieven geen kans!
Nee, dit stukje gaat niet over het beveiligen van je huis - hoewel je daar wellicht minder noodzaak toe hebt als je toch altijd thuis bent! Het gaat over een dief die bij iedere thuiswerkmama op de loer ligt: twijfel.

Twijfel is de dief van dromen.

Soms voel je, stug en eenzaam, midden in de nacht werkend op je zolderkamertje, die dief naderbij sluipen, om je ineens te overvallen. "Waar ben ik in vredesnaam mee bezig!" denk je bij jezelf, "dit wordt nooit wat!"

In vertwijfeling kijk je op, recht in de tekst die je daar hebt geplakt toen je nog helder van geest was: IK HEB DE KRACHT MIJN DOELEN TE BEREIKEN.

Weet, dat iedereen bij tijd en wijle zijn twijfels heeft. Maar de mensen die uiteindelijk succesvol worden, zijn de mensen die niet luisteren naar hun twijfels. Ondervang je angstaanvallen en hang je werkplek vol met positieve, bevestigende woorden! (Wil je hier meer over lezen, ga dan eens naar
http://www.affirmatie.nl)

Wat is jouw beste thuiswerktip?
Mail 'm!

5. WAHM LINKS
In deze rubriek krijgen thuiswerkmoeders de gelegenheid hun site te promoten. Het mag een zakelijke site zijn, maar ook een privé site. Let op: plaatsing van een link op deze plek betekent niet dat de redactie van Bericht van een Mammie de informatie op die site goedkeurt of aanbeveelt. Links kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Aangezien we veel links doorkrijgen kan het lang duren voordat je link wordt opgenomen.

Miriam Iedema stuurt ons een paar links welke voor anderen interessant zouden kunnen zijn:
http://www.thuiswerk.startkabel.nl
http://www.flexplaza.nl
http://www.telemarketingnet.nl
Bedankt Miriam!

6. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Per 1 januari jl. ben ik werkeloos. Inmiddels ben ik bevallen van mijn tweede zoontje en geniet ik enorm van beide kinderen. Toch merk ik dat ik graag ook iets nuttigs voor mezelf wil doen. Aangezien het erg moeilijk is om een leuke en geschikte baan buitenshuis te vinden wil ik graag thuiswerken. Het lijkt mij ideaal om zelf je tijd in te kunnen delen."
M. van den Beld, Zwolle

"Omdat het mij erg goed zou doen, alles te doen wat ik graag doe en bij te dragen aan ons inkomen. Ik heb alleen een zetje nodig in de goede richting... denk ik."
C. van Gestel, Amsterdam
* Weet je, voor dat zetje ben je aan het juiste adres. Maar uiteindelijk is er maar één ding het allerbelangrijkste en dat moet je zelf doen: zelfvertrouwen. Lees vooral ook de Wahmtip eerder in dit bericht!

En deze reactie kregen we van een enthousiaste man: "Mijn vrouw WIL misschien wel WHAM worden, maar weet dat zelf nog niet. Het boek dient als oppepper."

Meer weten over het wahm-schap:
http://www.wahm.nl, de ultieme site voor de thuiswerkmama!

7. SPECIAL: BURN-OUT
In een vorige Bericht van een Mammie plaatsten we een oproep om mee te werken aan een special over burn-outs. Wow, wat hebben we daar een hoop reacties op gekregen - het leeft blijkbaar heel erg. Als je gereageerd hebt maar nog niets van ons gehoord: we komen bij je, maar we nemen (ook zelf noodgedwongen!) de tijd voor dit onderwerp. Je hoort binnenkort van ons.

8. "Toen een flink deel van ons spaargeld was omgezet in dozen kleding met een gat erin, hebben wij elkaar wel even aangekeken..." INTERVIEW MET SUPERWAHM PAMELA NIJMAN
We wisten natuurlijk al 9 maanden dat het koningskindje er aan zat te komen, maar vooral de grote bedrijven blonken uit in de zogenaamde 'inhakers': advertenties die inhaken op de geboorte van Catharina-Amalia. Tussen die grote namen valt het bedrijf van WAHM Pamela Nijman direct op - al is het alleen maar omdat ze bovenaan staat op de lijst van de Volkskrant-inhaakverkiezing (stem ook:
http://www.volkskrant.com/interactie/amalia/). Pamela is moeder van Mark (6) en Timo (3) en getrouwd met Frank.

Pamela: "Mijn bedrijf heet PrettyMum en PrettyMum is een merk dat damesbovenkleding brengt voor moeders die borstvoeding geven. De verkoop hiervan verloopt grotendeels via het internet. Vorig jaar zijn we onze site gaan uitbreiden en op het moment is het een echte online borstvoedingswinkel geworden. Moeders kunnen voor alles op het gebied van borstvoeding bij ons terecht en we proberen ons assortiment verder uit te breiden."

Je timmert behoorlijk aan de weg met je bedrijf, je energie straalt er vanaf. Geen wonder dat je van het Stadsdeel Amsterdam Noord de ondernemersprijs 2002 hebt ontvangen! "Het thema van dit jaar was 'klantvriendelijkheid'. Moeders uit de buurt maar ook via internet hebben ons voorgedragen. Na een uitgebreide selectie en een bezoek van de jury (ineens had ik de wethouder van economische zaken, de voorzitter van de Kamer van Koophandel en de voorzitter van de Vereniging Bedrijven Amsterdam op de koffie) heb ik op de Nieuwjaarsreceptie van het Stadsdeel de prijs in ontvangst mogen nemen.

Ik vind het helemaal geweldig dat de prijs hier nu in de vensterbank staat. Tenslotte heb ik hiermee laten zien dat je ook via het internet klantvriendelijk kan zijn. En natuurlijk geeft het enorme erkenning. Voor een aantal mensen is het nu duidelijk dat ik een echte zaak heb."

TE OUD
Het was wel een radicale stap - totaal anders dan alles wat je kende. "Even in vogelvlucht: in 1983 was ik 19 en klaar met de Pedagogische Academie. In het onderwijs was geen werk en omdat ik toch had besloten niet voor de klas te gaan vond ik dat niet erg. Na een half jaar als secretaresse bij de Politie in Amsterdam te hebben gewerkt, ging ik aan het werk bij een bureau dat zich bezig hield met theater en film. Ik werkte toen mee aan de film van Kaktus (Peter Jan Rens) en vond dat geweldig leuk. Vanaf dat moment heb ik tot na de geboorte van mijn oudste als Film en TV producer gewerkt (Medisch Centrum West, Verona, Amsterdamned, Dossier Verhulst, Die 2; nieuwe koeien, en nog veel meer). Ik heb dit werk ongeveer 15 jaar gedaan.

En toen werd Mark geboren. Ondertussen was ik dienst bij de Holland Media Groep en had ik de televisiewereld aardig zien veranderen. Meer netten, minder budget. En met Mark thuis was voor mij de charme er af. Ik had het wel gezien, vond de programma's die ik maakte niet meer leuk en besloot dat het tijd was voor iets anders. Samen met Frank heb ik toen een gesprek gehad waarin we beide besloten ons leven te veranderen.

We hadden een huis, een kind, een auto en bedachten ons dat het leuk zou zijn als we ons geld zouden kunnen verdienen met iets dat we interessant en boeiend zouden vinden en waarmee we iets konden bijdragen aan het grotere geheel. Dat het te combineren moest zijn met de opvoeding van de kinderen was hierbij een belangrijk punt. Samen zijn we toen gaan bedenken wat we leuk vonden, welke interesses we hadden, enzovoort. We hebben er toen een jaar vooruit getrokken om te kijken of we iets zouden kunnen vinden. Ik was er toen van overtuigd dat ik te oud, verkeerd geschoold en een niet relevante werkervaring had.

MANIER VAN LEVEN
Binnen dat jaar hadden we het eigenlijk alletwee te pakken. Voor mij is dat PrettyMum geworden en Frank (die toen ook zijn baan als manager van een sportketen heeft opgezegd) heeft nu ook een eigen zaak. Hij geeft (verkoop)trainingen, personal coaching, advies. Beide werken we vanuit huis en we delen een kantoor. We proberen het zo te regelen dat er altijd één van ons verantwoordelijk is voor de kinderen en de andere kan werken. Frank is vaak 's avonds weg en als de kinderen in bed liggen, kruip ik nog een paar uur achter de computer. Soms is het lastig maar het heeft ook heel veel voordelen. En straks als Timo ook naar school gaat wordt het allemaal nog makkelijker."

Je werkt gemiddeld zo'n 30 uur per week. "Tussen de bedrijven door draai ik er vaak wel meer. Maar even een was in de machine of na het uit school halen met de kinderen naar het postkantoor, zijn dingen die zo in ons gezinsleven zijn ingesleten dat het meer een manier van leven is geworden. De kinderen spelen, ik beantwoord snel wat mail. Gaan we naar de bieb, rij ik eerst even langs het postkantoor."

"Nu wordt mij wel eens gezegd, ja je hebt het mooi voor elkaar, maar daar heb ik toevallig wel keihard aan gewerkt. Toen de eerste shirts hier werden afgeleverd en een flink deel van ons spaargeld was omgezet in dozen kleding met een gat erin, hebben wij elkaar wel even aangekeken. Tenslotte kwamen we met een nieuw product op de markt en wisten wij ook niet of het ging lopen. En geloof me, een fabrikant gaat geen shirts naaien als je er maar 50 per kleur wilt hebben.

Nu vraag ik me wel eens af hoe ik het heb aangedurfd. Het businessplan voor PrettyMum schreef ik tijdens mijn zwangerschap en 2 weken na de bevalling ben ik daadwerkelijk van start gegaan. Toch wil ik vrouwen inspireren om ook zo'n stap te nemen: neem zelf het leven in de hand."

PrettyMum is te bezoeken op
http://www.borstvoedingswinkel.nl

9. Op zoek naar een origineel kerstcadeau?
Al onze producten kunnen tot en met 18 december besteld worden voor tijdige levering:
http://www.brengjekindjeinbalans.nl - speciale kerstkorting
http://www.affirmatie.nl - gedachten zijn krachten, gebruik ze positief en liefdevol
http://www.wahm.nl - het ultieme handboek voor de thuiswerkmama

LET OP: bestellingen na donderdag 18 december 12 uur 's nachts worden pas uitgeleverd in het nieuwe jaar!

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratis. Vul je email adres in in het vakje linksboven en klik op ''abonneer mij!". Een abonnement opzeggen: klik hier.

Copyright 1995-2003 Uitgeverij Ratel. Alle teksten zijn en blijven eigendom van Edith Hagenaar. Niets uit Bericht van een Mammie mag worden overgenomen, gebruikt of bewerkt zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de schrijver/uitgever. Je mag wel de e-zine in zijn geheel doorsturen naar vrienden of bekenden, sterker, je wordt van harte uitgenodigd dat te doen!

"Gelukkig krijgt iedere moeder voor niets bij de baby een bebloemd gordijntje geleverd, dat ze zachtjes toe kan schuiven tussen hem en de toekomst."
Annie M. G. Schmidt

nr. 73, juni 2003 - IN DIT NUMMER:
1. Bericht van work at home mom Edith
2. Reacties van lezers "...twijfel, twijfel, twijfel en ineens was het moment daar: ik doe het gewoon!"
3. Samen met je kids
4. Tip voor de thuiswerkmama "eigenlijk zou ik deze tekst op m'n voorhoofd moeten tatoeëren"
6. Waarom word jij wahm?
7. Oproep
8. De vraag die we regelmatig krijgen
9. Nieuw op www.wahm.nl: "wat had ik het mis..."
Abonnementeninformatie

1. ROZE BRIL
"Mama, ik doe ècht mijn best!" zegt Saffier.
En op dat moment breekt mijn hart.

Het was me al opgevallen, de laatste tijd. Maar niet ook weer niet zo erg, dat ik dacht dat ik er wat aan moest doen. Ons prinsesje leek gewoon in haar eigen wereldje te leven, in haar eigen koninkrijk, niet geïnteresseerd in de buitenwereld. Dat dachten we althans, bijvoorbeeld als we haar en haar broer buiten iets aanwezen terwijl we in de auto zaten. Rhuben reageerde dan enthousiast, maar Saffier (3) zei meestal niets. Hadden we ons maar eerder gerealiseerd dat ze gewoon niets zag...

Ik ben met Saffier op het consultatiebureau. We bespreken haar groei en haar vorderingen en zelf zit ze er stralend bij, in haar prinsessenjurk. Dan is het tijd voor de oogtest. Ze krijgt een bril waarvan één kant afgeplakt is. Ze zit op een stoel, twee meter voor de muur met daarop een poster. Op de poster zijn simpele dingen te zien: een auto, een huis, een theepot, in allerlei formaten. De dokter vraagt of ze kan zeggen wat ze ziet. Niets. Zowel de dokter als ik reageren ongelovig: "Toe Saffier, je weet toch wel wat dit is?" Maar Saffier zegt niets.

"Kom op Saffier" maant de dokter. Voorwerpen van zo'n 20 centimeter groot worden aangewezen. "Toe maar Saffier" spoor ik haar aan. "Mama, ik doe ècht mijn best!" zegt Saffier, "Dit is mijn slechte oog."

En op dat moment breekt mijn hart. Twee keer: ik realiseer me dat ze niets ziet met dat oog, èn ik realiseer me dat ze zich schaamt dat ze ons niet kan vertellen wat er op de poster staat.

Het is gek om te zien hoe alles om je heen zich op een ander niveau gaat afspelen, als er iets is met je kind. Je bewustzijn verdringt al het andere, het noodzakelijke gaat op de automatische piloot. Je denkt nog maar aan één ding: wat is er met mijn kind? Wat is er gebeurd? Wordt het nog erger? Kan het weer goed komen? En: waarom heb ik het niet gezien? Waarom heb ik niet eerder wat gedaan?

De specialist constateert dat ze aan haar ene oog +8 heeft en aan het andere +3. Met haar 'slechte' oog ziet ze maar 5 tot 10%. Het blijkt erfelijk en gelukkig niet één of andere ziekte die ik niet opgemerkt had. En het is behandelbaar! Vier uur per dag moet haar goede oog afgeplakt worden. En ze krijgt een bril. Het wordt een roze.

Ik weet wel dat iedereen zegt "Oh, maar tegenwoordig hebben ze van die leuke brilletjes" om me een hart onder de riem te steken. Maar het zou gewoon het fijnst zijn als ze helemaal geen bril hoefde. Zeker mijn prinsessekind niet, dat zich ieder uur van de dag in een andere glitterjurk hijst. Het was voor mij best even moeilijk te accepteren, mijn mooie meisje met een bril.

Maar wat is ze veranderd! Ze zegt het niet letterlijk, maar je kunt merken dat ze veel meer kan zien. Haar interesse-gebied is veel groter geworden en ze is een stuk vrolijker - ze zal wel vaak last van hoofdpijn hebben gehad.

Haar bril accepteert ze, maar af en toe zijn we 'm kwijt. "Prinsessen hebben geen brillen!" roept ze dan boos. Heb je enig idee hoe vreselijk het is om zo'n klein kinderbrilletje tussen het speelgoed te moeten zoeken - en altijd op een moment dat je net weg wilt natuurlijk. Jan Paul en ik hebben al meerdere malen alle speelgoedkisten overhoop gehaald om er achter te komen dat de bril in het wasbakje van de wc lag, of op een ander onlogisch plekje.

Van een tante krijgen onze meisjes twee prachtige poppen. Eéntje heeft een brilletje op, dus die krijgt Saffier.

Haar toorn is groot. "Ik wíl geen pop met een bril!" Ze pakt de bril en smijt hem door de kamer. Juup waggelt naar het brilletje toe, pakt het op en zet het met een grote glimlach op haar neus: "Eindelijk óók een bril!"

Liefs van Edith,
Moeder van Rhuben (5), Saffier (3) en Juup (1)

2. REACTIES VAN LEZERS
"Na een auto-ongeluk ruim 5 jaar geleden belandde ik in de WAO. Altijd full-time gewerkt in hectische banen en nu ineens niets...

Inmiddels heb ik een tweeling (jongen/meisje) die in mei 4 jaar wordt en onze jongste dochter is net 1 jaar geworden. Sinds een jaar begon het weer te kriebelen... ik wilde wel wat doen, maar aangezien ik gedoseerd mijn dagen moet indelen en de ene dag beter is dan de andere was het moeilijk om zoiets flexibels te vinden.

Veel brainstormen met mijn man, het WAHMboek gekocht en gelezen, op internet rondgekeken twijfel, twijfel, twijfel en ineens was het moment daar: ik doe het gewoon!

Dus officieel vanaf vandaag heb ik mijn eigen webwinkel:
http://www.micmar.nl in tweedehands en nieuwe kinderkleding, speelgoed, babyspullen, maar ook dames- en herenkleding.

Ik ga ervoor om er een groot succes van te maken, maar alleen al het feit dat ik de moed heb gehad om de stap te zetten met dank aan de tips uit het WAHM boek en de steun van het thuisfront maakt dat ik me al apetrots voel als het ik het resultaat zie. Bedankt..."

Marion Bloemendal, via email

* Gefeliciteerd met je webwinkel Marion! Na een WAO-periode is het een moeilijke, maar ook bevrijdende stap om het heft weer in eigen hand te nemen. We wensen je veel succes!

3. SAMEN MET JE KIDS
Dit spelletje kwamen we tegen op het net - verslavend! Om samen met je kinderen te doen maar ook alleen, als je even geen zin hebt om te werken...
http://www.hurtwood.demon.co.uk/Fun/copter.swf

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA: WATER
Bestudeer deze feiten eens - met een beetje extra water drink je jezelf fit en energiek:
* te weinig water in je lichaam is de nummer 1 oorzaak van vermoeidheid tijdens de dag
* door dagelijks 5 glazen water te drinken verlaag je het risico op darmkanker met 45%, op borstkanker met zelfs 79% en op blaaskanker met 50%
* door slechts 2% minder water in je lijf kan je korte-termijn geheugen al slechter werken, kun je moeilijker hoofdrekenen en heb je meer moeite je te focussen op een computerscherm
* het dorstgevoel wordt vaak als hongergevoel geïnterpreteerd
* een glas water achter elkaar gedronken neemt na enige seconden het hongergevoel weg
* zelfs zeer milde uitdroging kan er al voor zorgen dat je energiehuishouding met 3% verlaagt wordt

Kom op, pak een glas water!
(eigenlijk zou ik deze tekst op m'n voorhoofd moeten tatoeëren...)

6. WAAROM WORD JIJ WAHM?
"Ik zorg alleen voor mijn zoontje Thomas van vijf jaar oud en ik merk dat ik met thuiswerken de zorg voor hem en mijn werk het beste kan combineren. Ik werk nog steeds deels buiten de deur (ongeveer 1 keer per week) maar het overgrote deel van mijn werkzaamheden verricht ik thuis, zo voel ik me het meest betrokken bij zijn leventje en kan ik mijn werktijden op hem afstemmen. Ik kan het iedereen aanraden!"
Anne-Marijn Küthe, Den Haag

"Omdat je als moeder die wil werken jezelf in 6 moet splitsen, minstens."
C. Etmans, Den Haag

7. OPROEP: BURNOUT?
Wij krijgen de laatste tijd veel emails van moeders die een burnout hebben (gehad). Daar willen we graag wat aandacht aan besteden en daarom zouden we die moeders graag via email wat vragen willen stellen. Heb je een burnout (gehad) en wil je hieraan meewerken? Het kan anoniem als je dat graag wilt.

8. DE VRAAG DIE WE REGELMATIG KRIJGEN
"Omdat we sinds de invoering van de euro steeds een stukje maand over hebben aan het eind van mijn man's salaris ben ik al enige tijd op zoek naar betrouwbare thuiswerkaanbieders. Omdat wij nog internet hebben via de tel.tikken, kan ik dus niet uren op heb web zoeken naar aanbieders van thuiswerk. Bij het Arbeidsburo, zag ik je site en vind het tof dat je een site hebt opgezet hierover. Nu is mijn vraag, kun jij mij aan wat tel.nummers of adressen helpen, zodat ik thuiswerk kan gaan doen, zodat ik en mijn gezin weer een beetje uit de rooie cijfers komen, alvast mijn hartelijke dank hiervoor!!!! groetjes van een wanhopige moeder!"

Helaas, helaas, ik heb ik heb niet zulk leuk nieuws voor je: je komt op deze manier niet aan thuiswerk. Een lijst met (betrouwbare) thuiswerkadressen bestaat niet. Dat komt gewoon omdat een bepaald bedrijf de ene week wel, de andere week geen werk heeft. En als ze werk hebben, hebben ze vaak al een lijst wahms die regelmatig voor ze werken. Er zijn op internet wel enkele sites die als tussenpersoon fungeren en ook zonder kosten voor jou, maar ik heb helaas niet de tijd of de mogelijkheid om die te vinden en te controleren.

9. NIEUW OP WWW.WAHM.NL
* De daad bij het woord, of hoe je jezelf vreselijk voor de gek kunt houden (de nieuwste column van Edith):

"Ik dacht dat ik het fantastisch voor elkaar had. Een uitdagende baan die ik grotendeels vanuit huis kon doen. Daarnaast nog een eigen bedrijf en een uit de hand gelopen hobby (deze site). En een derde kindje, gezond en wel. Maar wat had ik het mis!"

Lees verder op
http://www.wahm.nl

Copyright 1995-2003 Uitgeverij Ratel. Alle teksten zijn en blijven eigendom van Edith Hagenaar. Niets uit Bericht van een Mammie mag worden overgenomen, gebruikt of bewerkt zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de schrijver/uitgever. Je mag wel de e-zine in zijn geheel doorsturen naar vrienden of bekenden, sterker, je wordt van harte uitgenodigd dat te doen!

nr. 72, februari 2003 - In dit nummer:
1. Bericht van work at home mom Edith
2. Reacties van lezers "Ik blijf positief en doorzetten!"
3. Februari uitverkoop
4. Tip voor de thuiswerkmama
5. WAHM links
6. Goede voornemens van lezers "Het afgelopen jaar is heel zwaar geweest"
7. Rectificatie
8. Waarom word jij Wahm? "Geen idee hoe ik het aan moet pakken, maar zeker weten dat ik WAHM wordt..."
Abonnementeninformatie

"A mother teaches her child with love and patience untill the child learns. Be a mother and teach your mind to have positive thoughts and to let go of worries. Then when your mind needs peace it will obey you."
Brahma Kumaris

1. STAP
Het zat er natuurlijk aan te komen. Ik had nog zo tegen de oppas gezegd: vertel het me niet, ik wil het gewoon niet weten. Maar nu we met z'n allen aan het lunchen zijn kan Rhuben zijn enthousiasme niet intomen: "Mama, mama, Juup loopt."

Ik kijk naar mijn babydochter, die nu geen baby meer is. Ik was er niet bij om het mee te maken. Ik barst in huilen uit. Gelukkig zijn de tranen snel vervangen door vreugde, als ik haar haar 'tweede' stapjes zie doen. Ze loopt, ze loopt, mijn jongste loopt! Ze loopt in mijn armen en vol trots pak ik haar op en zwier blij met haar door de keuken.

Toch grappig dat het bij het derde kindje nog net zo bijzonder is als bij de eerste. Weer word ik bevangen door tranen. Mijn jongste loopt, een tijdperk is voorbij.

Ik had nooit verwacht dat het me zoveel pijn zou doen, dat ik niet bij haar eerste stapjes was. Ik kan er niets aan doen, aan die huilbuien, echt niet. Compleet weerloos werd ik na de geboorte van mijn eerste kind onverwachts overvallen door een oerkracht, een instinct, of, voor de wat minder spirituelen onder ons, een flinke scheut hormonen.

Ik, die notabene vroeger riep dat mijn carrière vóór de kinderen zou komen. "Mijn kinderen gaan gewoon naar de crèche", riep ik als tiener altijd.

"Maar dan ben je er niet bij als ze hun eerste stapjes zetten." was het zorgzame antwoord van mijn moeder.

Mijn repliek was kort en fel, want van zoveel suffigheid was ik niet gediend. "Dat maakt toch niet uit, ik kan de 'tweede' of 'derde' stapjes toch zien."

Nu is mijn moeder de eerste die ik bel. "Juup heeft haar eerste stapjes gezet, zonder mij erbij."

"Oh meid, wat naar voor je." is haar lieve antwoord.

Liefs van Edith,
Moeder van Rhuben (5), Saffier (3) en Juup (1)

2. REACTIES VAN LEZERS
Anja Chris (via e-mail): "Ik ben sinds kort begonnen met het opzetten van een eigen bedrijfje in bijzondere kinderkleding. Aangezien ik nogal wat twijfels had, en nog heb, of dit wel zal slagen lees ik regelmatig het WAHM-boek en bezoek ook regelmatig de besloten site. Als ik dan de verschillende citaten en wijsheden en de verhalen van andere moeders lees, krijg ik weer dat belangrijke zetje in mijn rug om door te gaan. Ik weet ook wel dat als je een bedrijfje start dat je niet direct grote resultaten boekt maar ik blijf positief en doorzetten. Mede dank zij het boek en de site. Daarom wil ik zeggen: BEDANKT!"

* Anja, dank je wel voor je complimenten en we horen van je als je website klaar is, dan vermelden we hem in Bericht van een Mammie.

3. FEBRUARI UITVERKOOP
Af en toe komen we een beschadigd exemplaar van het wahmboek tegen in onze voorraad. De zwaar beschadigde gaan retour naar de drukker, de licht beschadigde (een vouwtje, de rest van een sticker, een vreemd kleurverloop in de foto's) hebben we bewaard voor een speciale uitverkoop. Sla je slag en bestel een licht beschadigd exemplaar (wij garanderen dat alles perfect leesbaar is en bovendien ontvang je alle bonussen!) met maar liefst 6 euro korting! Let op, de actie is geldig zolang de voorraad strekt dus wees er snel bij.
Surf direct door naar
http://www.slot.org/ratel/bestelbeschadigd.html en bestel meteen: er is slechts een beperkt aantal boeken beschikbaar.

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Wij krijgen vaak links door van ongetwijfeld hele leuke sites, die we zelf niet of nauwelijks kunnen bekijken. Hoe dat kan? Er zijn verschillende (versies) van browsers (Internet Explorer, Netscape, Opera, enzovoort) en die werken niet allemaal hetzelfde. En op een laptop ziet een site er weer anders uit dan op een groot beeldscherm. Daarom is het altijd nuttig, voor je je site de lucht in laat gaan, te testen hoe je site er uit ziet op de verschillende browsers. En dat kan gewoon online, via:
http://www.anybrowser.com.

5. WAHM LINKS
In deze rubriek krijgen thuiswerkmoeders de gelegenheid hun site te promoten. Het mag een zakelijke site zijn, maar ook een privé site. Let op: plaatsing van een link op deze plek betekent niet dat de redactie van Bericht van een Mammie de informatie op die site goedkeurt of aanbeveelt. Links kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Aangezien we veel links doorkrijgen kan het lang duren voordat je link wordt opgenomen.

Elske Oost (via e-mail): "Wil je weten of er in de buurt voldoende speelruimte is voor je kinderen? Kijk dan niet alleen naar de speelplekken, maar denk ook eens aan de stoep om te krijten en te leren fietsen en skaten, en aan de straat om op te voetballen en tennissen en aan het groen om hutten in te bouwen. Kortom is er voldoende informele speelruimte beschikbaar en is deze toegankelijk en veilig.

"Daarnaast is het natuurlijk leuk om ook een speelplekje in de buurt te hebben om samen met je kinderen naar toe gaan en andere kinderen en mensen uit de buurt te ontmoeten. Meer weten? Kijk op
http://www.obb-ingenieurs.nl.

"Ik ben een WHAM en getrouwd met een WHAD. Samen runnen we vanuit huis een bedrijf dat is gespecialiseerd in het adviseren van gemeenten over speelruimte en dan met name de bespeelbaarheid van de openbare ruimte voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar."

* Elske, altijd handig om te weten, dank je voor je informatie en veel succes met jullie bedrijf.

6. GOEDE VOORNEMENS
In de vorige Bericht van een Mammie vroegen we jullie naar je voornemens voor het nieuwe jaar. Deze bijzondere willen we graag met je delen:

Marieke Stadman (via e-mail): "Het afgelopen jaar is een heel zwaar jaar geweest; onze dochter wordt ernstig bedreigd door een stalker, die onszelf ook al dik drie en een half jaar lastig valt en zich sinds de geboorte een jaar geleden volledig op ons dochtertje heeft gericht. Na dik een jaar gedwongen binnenzitten, ben ik volledig ingestort. Eind juni besloten we te verhuizen. Ver genoeg om, hopelijk, van de stalker af te zijn. Mijn man zocht een baan elders in het land, die vond hij vrij vlot.

"We gingen huizen bezichtigen en zetten ons eigen fijne huis in ons eigen fijne buurtje, waar we allebei opgegroeid zijn en waar bijna al onze vrienden en familie wonen, te koop. Half september vonden we een huis. Eind november stopte ik met mijn baan, de afstand werd te groot, en half december zijn we verhuisd. Met pijn in het hart, maar voor de veiligheid van onze dochter heel noodzakelijk.

"Dit is mijn voornemen voor het komende jaar en ik ben vastbesloten om hem tot uitvoering te brengen: gelukkig worden in een hopelijk veilige omgeving voor onze dochter en onszelf, met nieuwe mensen, nieuwe vrienden, en wie weet: een thuiswerkbaan! Want dat heb ik wel gemerkt in dit laatste angstige jaar: ik wil niets liever dan bij mijn mooie dochter zijn en haar beschermen, al moet ik daar alles voor opgeven!"

* Marieke, wat een moedige stap. We wensen jou en je gezin heel veel goeds in je nieuwe woonomgeving, fijne en prettige vrienden en kennissen toe. En als de tijd daar is: een passende baan.

7. RECTIFICATIE
In de vorige Bericht van een Mammie zijn per ongeluk de gegevens van de gulle geefster van het leuke kinderboekenpakket weggevallen. Hiervoor onze welgemeende excuses.

De prijs werd beschikbaar gesteld door: Boekanouk uit Waalre. Voor meer informatie en het bestellen van kinderboeken, kijk op:
http://www.boekanouk.nl

8. WAAROM WORD JIJ WAHM?
Diane Egtberts uit IJsselstein stuurde ons deze enthousiaste email:
"Ik ben een alleenstaande full-time buitenshuiswerkende moeder van twee kinderen, een puberdochter van 13 en een peuterventje van 3.

De kosten van woon-werkverkeer, representatie en kinderopvang rijzen de pan uit.

Ik barst van de creatieve ideeën die ik niet kan realiseren omdat ik afgedraaid thuiskom van mijn werk en daarna de spaarzame vrije tijd aan mijn kids wil besteden.

Ik werk al buitenshuis vanaf dat mijn oudste 2 jaar is, en heb het altijd vreselijk gevonden haar als het ware "uit te besteden".

Regelmatig (sinds de introductie van een PC en internet in mijn huishouden zo'n 7 jaar geleden) overweeg ik om vanuit huis een administratiekantoor op te zetten.

Deze site heeft me overgehaald mijn dromen werkelijkheid te laten worden en me daar zelf volledig voor in te zetten.

De jongste is nu 3 en als hij over een half jaar naar school gaat, kan ik er mischien voor hem wel volledig ZIJN.

Ik bestel het boekje om mezelf er helemaal van te overtuigen dat ik het KAN en hoe ik het aan moet pakken.

Want hiervan ontbreekt nog ieder idee bij mij.

Geen idee hoe ik het aan moet pakken, maar zeker weten dat ik WAHM wordt...

Liefs, Diane"

* Diane, uit jouw mailtje spreekt zo'n vastberadenheid, het gaat je zeker lukken! Veel succes en laat je nog eens weten hoe alles loopt?

Bericht van een Mammie Nr. 71, november 2002
In dit nummer:
1.
Bericht van work at home mom Edith
2. "Een uitstekende keuze om allerlei redenen" een voorproefje uit het verhaal van
een WAHM in Italië.
3.
Reacties van lezers: "...een grote wens van mij is vervuld."
4.
Tip voor de thuiswerkmama
5. Alleen voor lezers van Bericht van een Mammie: speciale
Sinterklaas aanbiedingen!
6.
Wahmlink
7.
Goede voornemens
8. Uitslag van de wedstrijd:
wie heeft een kinderboekenpakket t.w.v. EUR 50,00 gewonnen?

Het beste wat een moeder haar kinderen geven kan is het geschenk van haar tijd.
Engels gezegde

1. AANWEZIG
Ik sluip zachtjes de trap af. Het is donker, maar ik laat de lichten uit. Ik schuifel op m'n sloffen naar de keuken en op de tast pak ik de schaar uit de keukenla. Hoor ik daar wat? Stokstijf blijf ik stil staan. Het lijkt een eeuwigheid te duren voordat ik weer verder durf te gaan.

Ik laat de schaar in de zak van mijn badjas glijden. Dan breng ik mijn duim naar mijn mond en bijt op mijn nagelriem terwijl mijn ogen heen en weer schieten. Heb ik nog wat nodig? Het lichtje van de wasmachine knippert maar ik durf 'm niet uit te zetten, bang voor het geluid dat de knoppen in deze doodse stilte zullen maken.

Zachtjes loop ik naar de deur van de kelder. Met beide handen op het handvat - in de hoop dat de tweede hand als geluidsdemper werkt - druk ik de kruk langzaam naar beneden. Dan trek voorzichtig ik de deur open, mijn hand schuift het lichtknopje aan. Stap voor stap loop ik de steile, smalle keldertrap af, met mijn ene hand hou ik me vast aan de muur, de andere hand heeft zich om de leuning geklemd.

Als ik onderaan de trap ben pak ik de schaar uit mijn zak en ik kijk om me heen. Ik ben omringd door speelgoed, pakjes, tassen en pakpapier. Een grote grijns verschijnt op mijn gezicht: de kinderen slapen, eindelijk kan ik aan de slag!

"Mama, mama, mag ik nú een suikerklontje?" Om half elf 's ochtends was Rhuben al druk in de weer. Vanaf dat moment al prijkte zijn schoentje voor de kachel. Gedurende de dag werd de schoen gevuld: een tekening, een brief, een plukje gras. Zenuwachtig hobbelde hij heen en weer voor de kachel. "Oh mama ik kan gewoon niet wachten tot het ochtend is!"

Saffier was nog niet onder de indruk van de goedheiligman en zijn pieten. Als ze iets deed wat niet mag, kon Rhuben het niet nalaten om te roepen: "Pas op, de Pieten horen je!" Maar Saffier trok zich er niets van aan - hooghartig keek ze om zich heen alsof ze wilde zeggen 'wat zou dat?' en ze ging gewoon haar gangetje. En meezingen voor de kachel 's avonds, ze verdomde het.

En Juup? Juup stiefelde er gezellig tussendoor, onwetend nog van Sinterklaas en de beloningen voor het paard: toen ik even niet oplette zat ze in een hoekje met een hap gras in haar mond.

Ik zet de schaar in het papier en met liefde pak ik de met zorg uitgekozen cadeautjes in. Herinneringen aan mijn eigen kinderjaren en de magie rondom Sinterklaas zwerven door mijn hoofd. Ik maak kleine zakjes met pepernoten en bevestig die aan de pakjes, alles ziet er tip top uit.

Met drie mooie pakjes in mijn handen sluip ik de keldertrap op. Bovenaan de trap hou ik even halt, luister goed en verzeker mezelf er van dat ze slapen, alledrie. Dan loop ik de keuken door, naar de kamer. Bij de kachel plaats ik op welgekozen plekken een aantal pepernoten. Dan open ik de deurtjes van de kachel en haal de schoenen leeg: een winterwortel, een brief, suikerklontjes. De glimlach op mijn gezicht trekt door mijn hele lijf, ik geniet van dit geheime moment in mijn eentje. Netjes plaats ik de pakjes in de schoentjes. In het licht van de maan, die door het raam naar binnen schijnt, blijf ik nog even kijken naar dit magische tafereel. Dan berg ik snel de winterwortel en de suikerklontjes terug in de kast en sluip naar mijn warme bed.

De volgende ochtend duurt het slechts enkele seconden, dan herinneren ze zich hun schoentje voor de kachel. Vol verwachting gaan we met z'n allen naar beneden. Er wordt niet gerend, daar zijn ze te zenuwachtig voor.

"Oh, drie pakjes, drie pakjes!" Rhuben joelt en springt vrolijk door de kamer. Saffier blijft bij me staan, alsof ze nu pas de ernst van de situatie door heeft: dus die Sinterklaas komt echt cadeautjes brengen! "Oh, kijk mama, pepernoten, overal pepernoten!" Rhuben's stem slaat bijna over van opwinding. Dan maakt Saffier haar pakje open. Het is een cape, een echte prinsessen-cape. "Oh Saffier!" zeg ik echt verheugd, "dat is precies waar je om gevraagd had!"

Ik zie haar denken; dus Sinterklaas heeft me toch gehoord. Met een mengeling van blijdschap vanwege haar mooie cadeau en ontzag voor de goedheiligman slaat ze de cape om zich heen. Vanaf dat moment is ze zich heel bewust van de mogelijke aanwezigheid van Zwarte Pieten.

"Mama," zegt ze terwijl we in de auto zitten, "kunnen de Zwarte Pieten ons nu ook horen?" "Ja hoor meis, misschien zit er zelfs wel ééntje op het dak."

"Neeeee! Dat kan toch niet!" zegt ze wijs. Maar ze drukt zich helemaal op uit haar autostoeltje om op het dak te kunnen gluren.

Liefs van Edith
Moeder van Rhuben (bijna 5), Saffier (3) en Juup (1)

2. "EEN UITSTEKENDE KEUZE OM ALLERLEI REDENEN"
In het voorjaar kwamen wij via email in contact met Liesbeth Elsink. Sinds enkele jaren werkt ze voor een Philips vestiging in Italië, voor een deel als WAHM. Dat maakte ons heel nieuwsgierig en was voldoende reden haar per e-mail te interviewen.

Een korte introductie: Liesbeth is 33 jaar en woont sinds 1996 in Piacenza in de Regio Emilia Romagna. Ze is getrouwd met een Italiaanse man. Samen hebben ze een dochter Giulia van bijna 3 en in maart 2003 verwachten zij hun tweede kindje. In 1997 is Liesbeth afgestudeerd in de Italiaanse- taal en Letterkunde, met als specialisatie vertalen en internationale bedrijfscommunicatie.

Thuiswerken voor een Nederlandse multinational in het buitenland. Werkte je voor die tijd ook al bij Philips?
"Nee, toen ik in Italië kwam moest ik nog afstuderen. Bij aankomst in Italië had ik mijn CV achtergelaten op het Nederlandse consulaat in Milaan. Ik werd daar geholpen door een Nederlandse mevrouw, die eerst mijn CV niet wilde aannemen. Toen ik haar voorhield dat zij toch ook ooit eens in deze baan was begonnen, met hulp van iemand uit Nederland of Italië, ging ze overstag. Zo kreeg ik een telefoontje van Philips of ik geïnteresseerd was om voor hun te werken. Mijn huidige baas had een 'personal assistant' nodig en was zelf op het idee gekomen dat een Nederlandse toch wel nog dichter bij de bron zou zitten dan een Italiaanse. Philips is en blijft immers een Nederlandse multinational. Een uitstekende keuze om allerlei redenen."
"Ik werkte nog niet eerder thuis. Vanwege de afstand, ik woon 80 kilometer rijden van mijn werk, was tijdens de sollicitatieprocedure wel meteen duidelijk dat ik de mogelijkheid zou krijgen via een portable pc vanuit huis te werken. Hier was echter binnen Philips Italië nog niet veel ervaring mee. Uitsluitend enkele managers werken tijdens bedrijfsreizen via de portable PC en heel soms van huis uit."

Geen echte thuiswerkcultuur dus:. Wat heb je moeten doen om het bedrijf zover te krijgen om jou thuis te laten werken?
"Tijdens het eerste gesprek vertelden ze mij dat de vestiging zou gaan verhuizen van Milaan naar Monza in datzelfde jaar. Milaan was goed te doen per trein maar Monza was onmogelijk zonder auto. Ik zou eventueel thuis kunnen werken af en toe. Dit ging eigenlijk automatisch in werking toen ik al heel snel na mijn trouwen in verwachting raakte. In de praktijk echter bleek na de bevalling dat dit thuiswerken wel mogelijk was voor mijn baas, maar binnen de Italiaanse vestiging niet zo makkelijk geaccepteerd werd. Aan het eind van het eerste levensjaar van Giulia ben ik bij personeelszaken geroepen met de mededeling dat ik binnen een week volledig terug moest zijn op kantoor. Iets wat, ook zonder kinderen, niet op te brengen is en wat ook niet de afspraak was. Mijn baas stond gelukkig achter mij. Hij heeft met personeelszaken gesproken en ik heb gezegd: "Jullie zeggen het maar, als jullie me willen hebben maximaal 3 dagen per week, zo niet, dan zal ik genoodzaakt zijn ontslag te nemen". Ik heb nooit meer wat gehoord…"

Hoe ziet de dagindeling van Liesbeth er uit en wat voor tips heeft zij voor de (aankomend) thuiswerkmama? Lees verder op
http://www.slot.org/wahmclub/liesbeth en ontdek ook:
* De reacties van collega's in het bedrijf
* Hoe gebruikelijk is (thuis)werken voor vrouwen in Italië
* De voor- en nadelen van thuiswerken
(alleen toegankelijk voor leden van de WahmClub)

Heb je het Wahmboek besteld maar nooit een bevestiging per e-mail ontvangen OF het boek niet binnen 6 dagen ontvangen? Dan is er mogelijk iets misgegaan met de bestelling. Neem dan zo snel mogelijk contact op, klik hier.

3. REACTIES VAN LEZERS
Wil je reageren op Bericht van een Mammie? Reacties zijn welkom. (Wij kunnen plaatsing van je reactie niet garanderen. Het is mogelijk dat je reactie wordt ingekort omwille van de leesbaarheid.)

* Sharon Brouwer (via e-mail): ''Na 10 jaren oppasmoeder te zijn geweest heb ik nu mijn eerste echte thuiswerk! Sinds vorige week ben ik officieel NIPO enquêtrice van huis uit. Lekker vanachter mijn eigen pc in mijn eigen huis onderzoeken doen onder de Nederlandse bevolking. Na 10 jaar extra kindertjes in huis vond ík het tijd iets anders voor mijzelf te vinden. Ik had echter 1 grote eis, het moest van huis uit kunnen gebeuren. Een grote wens van mij vervuld.''

= Sharon, heel veel succes met en plezier van deze nieuwe stap. Wat ons betreft verdien je een pluim voor al 10 jaar thuiswerkmoederschap.

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Als je een eigen bedrijf hebt dan weet je het vast wel: Kerstmis is traditioneel de tijd om je relaties en trouwe klanten te verwennen met een kerstpakket, een kleinigheid of in ieder geval een kaartje. Maar tussen alle overdaad van Kerst valt jouw boodschap hoogstwaarschijnlijk in het niet. Waarom sla je dit jaar niet eens over en zodat je je relaties op een ander moment in het zonnetje kunt zetten. De beste cadeautip is dan iets waardoor ze weer iets meer van jou en je bedrijf zien: een kaartje met tien tips over je werkgebied, een extra feature als je een webdesigner bent, een mini-exemplaar van een product dat je verkoopt, enzovoort. Laat je creativiteit werken!

Wat is jouw beste thuiswerktip?
Mail 'm!

5. WAHM LINKS
In deze rubriek krijgen thuiswerkmoeders de gelegenheid hun site te promoten. Het mag een zakelijke site zijn, maar ook een privé site. Let op: plaatsing van een link op deze plek betekent niet dat de redactie van Bericht van een Mammie de informatie op die site goedkeurt of aanbeveelt. Links kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Aangezien we veel links doorkrijgen kan het lang duren voordat je link wordt opgenomen.

* José Vriens (via email): "Wat een leuke site, blijkt dat er toch veel meer thuiswerkende moeders zijn dan ik dacht. Zelf ben ik er min of meer ook een. Begonnen als schrijfster van kinderboeken en nu aan de weg aan het timmeren als internet uitgeverij voor schrijvers en dichters die hun boeken in eigen beheer uit willen geven. Surf naar:
http://clik.to/boekenbent

= José, wat een inspirerende site. Gewoon doen wat je leuk vind en zie waar dat toe leidt. Heel veel nieuwe ideeën toegewenst en houd ons op de hoogte.

6. ALLEEN VOOR DE LEZERS VAN BERICHT VAN EEN MAMMIE: BIJZONDERE SINTERKLAAS AANBIEDINGEN!
Sinterklaas is weer in het land en alle mama's zijn ongetwijfeld druk bezig om er een plezierig feest van te maken. Heb jij misschien een vriendin, een kind of een familielied die je wilt verwennen met een bijzonder cadeautje? Kijk dan eens op
http://www.slot.org/sinterklaas. Voor iedere gulle gever heeft de Sint een presentje in petto!
(Let op: om hiervoor in aanmerking te komen moet je je bestelling plaatsen uiterlijk middernacht 1 december 2002)

7. GOEDE VOORNEMENS
Na het vertrek van de Goedheiligman biedt het einde van het jaar, met de korte dagen, de kou en de lichtjes, voldoende stof tot bespiegeling. Veel mensen sturen hun beste wensen de wereld in en de meesten hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wij zijn benieuwd naar jullie voornemens. Ben je van plan om in 2003 iets geheel anders te gaan doen, wil je eindelijk dat ene plan ten uitvoer brengen of heb je jaren gezaaid en verwacht je te oogsten, mail het ons. In een speciaal eindejaarsnummer willen we jullie leukste, ontroerendste, grappigste of eenvoudigste wensen en voornemens opnemen. Mail ze voor 15 december. De leukste, mooiste of meest ontroerende inzendingen verdienen een kleinigheidje.

8. UITSLAG VAN DE WEDSTRIJD: WIN EEN KINDERENBOEKENPAKKET TER WAARDE VAN EUR 50
In Bericht van een Mammie vroegen wij je op een korte maar pakkende manier het leukste, mooiste, droevigste verhaal te beschrijven dat je kind(eren) beleefd hebben met een kinderboek.

We kregen een aantal lieve en ontroerende verhalen binnen. Wij danken alle inzenders hartelijk voor het delen van deze herinneringen met ons. Ze zijn terug te lezen op
http://www.slot.org/bericht/boekwedstrijd.html.

De jury koos de inzending van Sasja Verweij (moeder van Vera van bijna 4 en Ernst van bijna 1) uit Woerden als prijswinnaar. Zij schreef:
"Het favoriete boek van mij en mijn dochter is: Versjes voor het slapen gaan van Busser & Schröder met illustraties van Jeska Verstegen. Lieve versjes over allerlei dieren die zich bezighouden met "naar-bed-gaan" rituelen. En het hoofdpersonage is een elfje. Het boek is inmiddels gedoopt tot "elfjesboek" door mijn dochtertje Vera van bijna 4 jaar. Het liefste wil ze zelf ook een elfje zijn en echte vleugeltjes krijgen. Samen blazen we na het voorlezen altijd het kaarsje uit bij de prent waarin Elfje-elfje zelf moe en voldaan in bedje stapt. Mijn dochter vraagt aansluitend steevast of ik "bessensap" voor het elfje neer wil zetten beneden op de eettafel. Daarmee bedoelt ze een borrelglaasje met een suikerrandje en een laagje limonade. Want van al het vliegen langs de slapende kindertjes krijgt het elfje natuurlijk dorst. Vera gelooft dat het elfje iedere nacht bij haar komt kijken en als bewijs daarvan strooi ik zo nu en dan wat glitter bij het glaasje "bessensap" op tafel. Als ze dan de volgende dag beneden komt en de glitter ziet liggen bij het bijna lege glaasje, dan is ze door het dolle heen! Ik vind het echt geweldig dat ik samen met mijn dochter de magie van de kinderwereld mag (her-)beleven. Vera is mijn eigen kleine elfje!"

Sasja, met de prijs van Boekanouk kun jij je kinderen met Sinterklaas of Kerst verwennen met een extra, mooi boek. We wensen je er veel leesplezier mee.

Anouk, nogmaals hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van deze geweldige prijs. Veel succes met alles wat je doet.

Wil jij je product onder de aandacht brengen van ruim 2.000 lezers door middel van sponsoring van de wedstrijd? Klik
hier.

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratis. Vul je email adres in in het vakje linksboven en klik op ''abonneer mij!". Een abonnement opzeggen:
klik hier.

COPYRIGHT 2002 Uitgeverij Ratel.

Bericht van een Mammie nr. 70, oktober 2002
In dit nummer:
1. Bericht van work at home mom Edith
2. Boekanouk opent kinderboekhandel op internet
3. Reacties van lezers: "…ik verheug me ontzettend op de komende jaren thuis met werk dat ik leuk vind en ook nog tijd voor de kinderen."
4. Tip voor de thuiswerkmama
5. Wahmlink
6. Wedstrijd: win een kinderboekenpakket t.w.v. EUR 50,00
7. Uitslag van de wedstrijd "Hoe kleed je je als je thuiswerkt"
8. Links
Abonnementeninformatie

"Het geduld van een moeder is als tandpasta. Hoeveel je er ook van gebruikt, er is altijd nog een beetje over."
J. Saores

OVERGAVE
"Mam. Ma-ham. Mamma!"

Het duurt even voordat ik door heb wat Rhuben aan het vertellen is: een uitgebreide uiteenzetting over welke legosteentjes, welke kleuren en welke groottes hij gebruikt heeft voor zijn onwaarschijnlijk ingewikkelde constructie die nog kan rijden ook.

"Kijk, hier zit een twee-er, dan een zwart dakje erop, dan die zilveren toeters..."

Naast me doet een klein dametje verwoede pogingen om een groot geel duplo-blok in haar mondje te laten verdwijnen. Om het vervolgens net zo enthousiast met een rood blok ook te proberen. En tegenover mij is een prinses bezig al haar poppen van andere jurken te voorzien.

Maar ik ben er niet bij.

Oh, ja, ik zit gewoon tussen hen op de grond, mijn handen maken een simpel torentje van de kleurrijke legosteentjes die tussen mijn gespreide benen liggen. Maar mijn hoofd is twee etages hoger, op mijn zolderkantoor. Mijn gedachten worden beheerst door zorgen, problemen en deadlines. Ik ben moe en vraag me af hoe ik de dag door kom. Tot overmaat van ramp heb ik vanmiddag ook nog eens neefje Stijn en nichtje Sanne te spelen. Vijf kinderen, de moed zakt me in de schoenen.

En dan gaat de bel. Gejuich van mijn kinderen, Sanne en Stijn zijn gearriveerd.

"Mogen we een hut bouwen?"

We beginnen. Eerst de kussens van de banken. Dan mogen van boven alle kussens worden gehaald. Ik spurt de trap op, naar zolder, en kom terug met een gigantisch groot kleed. Snel naar de bijkeuken om wasknijpers te halen. Samen met de meiden maak ik het kleed vast aan de box, leidt het over rechtopstaande kussens naar de overkant van de kamer. Onderwijl worden we bespioneerd door twee soldaten die over de grond kruipen. We plaatsen kussens als deuren en muren. Andere kussens doen dienst als tafeltje en stoeltje. De hut is klaar. De jongens zijn nu zeerovers en de meiden tekenen hun schatkaart. Ik ga snel naar de keuken om snoepdoosjes te maken.

"Allemaal je ogen dicht!"

Op m'n knieën kruip ik door de kamer om de schatten te verstoppen. Als alle doosjes gevonden en verorbert zijn blijft in de kamer een zwembad van kussens over. Allemaal nemen we een duik in dit heerlijke zwembad waar je lekker zacht landt en toch niet nat wordt. Ik haal de camera erbij en schiet snel wat plaatjes. En dan staat de trein alweer op punt van vertrekken.

"Toettoet! Allemaal instappen!"

Alle treinliedjes die we kennen worden gezongen. De trein valt uit elkaar, de passagiers hebben dorst. Eerst haal ik van boven nog één van mijn zelf geschreven verhalen. Terwijl ze stilletjes rondom me zitten lees ik voor. Dat smaakt naar meer, gelukkig stond op hetzelfde blad nog een klein raadsel. Sanne, de oudste, raadt als eerste het antwoord, maar ze willen allemaal het raadsel oplossen. Dus lees ik het nog driemaal voor, om de beurt mogen ze het antwoord geven. Onder luid applaus natuurlijk.

Dan heeft baby Juup dorst en terwijl ze bij me drinkt geniet ik van die vier spelende boefjes. En nu weet ik weer waarom ik het zo leuk vind om moeder te zijn. Ik mag spelen, ik mag me helemaal overgeven in het spel, ik mag weer kind zijn met de kinderen. Wat ben ik toch blij dat ik dit mag meemaken!

En eigenlijk is dat ook de beste remedie tegen zorgen en stress. Want kinderen trekken je gewoon in het hier en nu, waar geen plaats is voor zorgen over toekomsten die misschien wel nooit plaatsvinden. Er is geen verleden, er is geen toekomst, alleen dit moment telt: kinderen brengen je tot de essentie van het leven.

Liefs van Edith
Moeder van Rhuben (4), Saffier (bijna 3) en Juup (11 mnd.)

2. BOEKANOUK OPENT INTERNET KINDERBOEKHANDEL
Het is niet onze gewoonte uitgebreid aandacht te besteden aan één speciale link. Deze keer maken we echter een uitzondering.

Bij de opvoeding van kinderen, privé of professioneel, speelt de taal een grote rol. Hoe taalvaardiger kinderen worden opgevoed, des te sociaal vaardiger kunnen ze later worden. Voorlezen en later (stimuleren bij) zelf lezen is bovendien niet alleen geweldig voor de taalschat, het prikkelt de fantasie en het inlevingsvermogen. Daarom hierbij aandacht voor een erg leuk interactief initiatief: Boekanouk.

"De vraag naar goede recensies en achtergrondinformatie over kinderboeken was zo groot dat we deze webwinkel geopend hebben." Dit is het antwoord van Anouk van Nunen, eigenaresse van Boekanouk, op de vraag waarom zij een kinderboekhandel op internet geopend heeft. In deze kinderboekhandel kunnen ouders en grootouders 24 uur per dag terecht om op hun gemak kinderboeken te bekijken en uit te zoeken.

Boekanouk is al langer bekend als bedrijf dat voorlichting geeft over kinderboeken, zowel op scholen, kinderdagverblijven als bij (groot)ouders thuis. Op het kantoor in Waalre staat de telefoon nooit stil. Voortdurend zijn er mensen die willen weten welk boek ze cadeau kunnen geven aan een kleuter van vijf die van piraten houdt of welk boek geschikt is voor hun puberdochter van 16 die alleen nog maar aan de liefde denkt.

Een antwoord op deze en andere vragen wordt vanaf nu gevonden op de website
http://www.boekanouk.nl. Op deze website staan uitgebreide recensies, ingedeeld in overzichtelijke categorieën. Naast recensies geeft Boekanouk ook aanknopingspunten voor een gesprek of activiteiten die (groot)ouders naar aanleiding van het boek met hun (klein)kinderen kunnen doen.

De boeken op de website kunnen op eenvoudige wijze besteld worden. Wil je meer informatie? Bel gerust met Anouk van Nunen, op 040-2223883 of e-mail
info@boekanouk.nl.

Wil je ook nog op een andere manier kennismaken met deze leuke webwinkel? Doe dan mee met de wedstrijd verderop in dit e-zine.

Heb je het Wahmboek besteld maar nooit een bevestiging per e-mail ontvangen OF het boek niet binnen 6 dagen ontvangen? Dan is er mogelijk iets misgegaan met de bestelling. Neem dan zo snel mogelijk contact op, klik hier.

3. REACTIES VAN LEZERS
Wil je reageren op Bericht van een Mammie? Reacties zijn
welkom. (Wij kunnen plaatsing van je reactie niet garanderen. Het is mogelijk dat je reactie wordt ingekort omwille van de leesbaarheid.)

* Sigrid van Cleef (via e-mail): "Ik ben een mammie van 4 kinderen (van 16 jaar tot 3 maanden). Ik heb het hier erg druk mee, maar heb ook vreselijk veel zin om iets geheel nieuws aan te pakken, echt iets voor mezelf, serieus thuiswerk waar ik plezier in wil hebben.
Mijn man en ik hebben een eigen bedrijf ( brasserie) waar ik 1 dag in de week werk en thuis de administratie van doe. Ik hoop dat jullie mij leuke tips kunnen geven, want mijn handen jeuken om iets leuks te gaan doen."

= Sigrid, heb je het boek al gelezen? Er staan veel tips in om te onderzoeken waar jouw kwaliteiten en mogelijkheden liggen. Veel succes en laat ons weten wanneer je iets hebt gevonden!

* Cécile Delacour (via e-mail): "Vanaf volgende week ben ik een (bijna volledige) wahm! Ik ga nog steeds 1 dag of dagdeel per week naar kantoor (vertaalbureau) en de rest van de tijd zal ik thuis werken (vertalen). Ik heb 2 kinderen (10 jaar en 9 maanden). Toen mijn dochter werd geboren 10 jaar geleden, was ik jong (24) en moest ik voor mijn gevoel nog veel bereiken. Inmiddels ben ik 10 jaar verder en net een tweede kind rijker, dat heel erg lang op zich heeft laten wachten. Misschien daardoor kijk ik nu anders tegen werk en buitenshuis werken aan. Hoe dan ook, ik verheug me ontzettend op de komende jaren thuis met werk dat ik leuk vind en ook nog tijd voor de kinderen."

= Daar gaat het om Cécile. Veel succes met je werk en plezier van je kinderen.

Ben je op zoek naar een origineel kraamcadeau? Geef het Wahmboek èn krijg zelf nog een klein presentje toe! Klik door naar http://www.slot.org/kado.

4. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Veel wahms zijn - naast wahm - zzp-er: Zelfstandige Zonder Personeel. Vooral in gevallen waarbij de zzp-er diensten verleend aan een beperkt aantal klanten, is in het verleden wel eens problemen ontstaan. De belastingdienst en/of UWV besloten bijvoorbeeld dat een zzp-er toch geen zelfstandige was maar in verkapte loondienst was bij zijn/haar grootste klant. De organisatie MKB-Nederland probeert al langere tijd duidelijkere regelgeving voor de zzp-er te verkrijgen. Nu heeft MKB Nederland in samenwerking met het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een boekje uitgegeven voor en over zzp-ers. Het is gratis en zeker de moeite waard om te bestellen. Dat kan via:
zzp@mkb.nl.

5. WAHMLINKS
In deze rubriek krijgen thuiswerkmoeders de gelegenheid hun site te promoten. Het mag een zakelijke site zijn, maar ook een privé site. Let op: plaatsing van een link op deze plek betekent niet dat de redactie van Bericht van een Mammie de informatie op die site goedkeurt of aanbeveelt. Links kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Aangezien we veel links doorkrijgen kan het lang duren voordat je link wordt opgenomen.

* Willeke Severijns: "Sinds een ruim een half jaar ben ik zelf een wahm geworden . Ik heb een eigen bedrijfje in de vorm van een ontmoetingsplek voor moeders. Zeer dankbaar, zeer intensief en vooral keihard werken voor mij temidden van het opvoeden van twee heerlijke kleine kinderen.
http://www.mamshoekje.nl is een sobere maar eerlijke en openhartige site voor en door moeders....en...geheel interaktief ! Afgestemd op moeders die geen kennis hebben van computers."

= Willeke, we wensen je veel succes met je nieuwe start en veel bezoekers, ook via ons, toe.

* Connie van Hees: "Ik ben net gestart als lifestyle consultant en noem mijn bedrijf Classic Magic. Mijn motto is 'improve your health and lifestyle'. Door middel van producten op natuurlijke basis met ingrediënten, help ik mensen meer energie te krijgen en positiever in deze drukke stressvolle wereld te staan. Wil je meer informatie over Classic Magic en/of de producten? Stuur dan een mailtje naar:
classicmagic@uwnet.nl. Ik heb helaas nog geen eigen website maar dat zal zeker in de toekomst gaan gebeuren."

= Kunnen mensen via jou ook consultant worden, Connie?

6. WEDSTRIJD: WIN EEN KINDERENBOEKENPAKKET TER WAARDE VAN EUR 50
"Leuk dat jullie iets gaan doen met Boekanouk," mailde Anouk van Nuenen ons. "Ik stel een prijs ter beschikking: een kinderboekenpakket t.w.v. EUR 50 afgestemd op de leeftijden van de kinderen van de winnares."

Wie weet kun jij je kinderen met Sinterklaas of Kerst verwennen met een extra, mooi boek. Wat moet je doen?

We vragen je op een korte maar pakkende manier het leukste, mooiste, droevigste verhaal te beschrijven dat je kind(eren) beleefd hebben met een kinderboek. De inzendingen moeten voor 6 november 2002 binnen zijn bij de redactie. Met vermelding van je volledige naam, adres en de leeftijden van je kinderen.

Anouk, hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van deze geweldige prijs en we hopen op veel leuke, ontroerende en mooie verhalen.

Wil jij je product onder de aandacht brengen van ruim 2.000 lezers door middel van sponsoring van de wedstrijd? Klik
hier.

7. UITSLAG WEDSTRIJD "HOE KLEED JE JE ALS JE THUISWERKT"
We hebben het geweten, de wedstrijd uit Bericht van een Mammie nummer 68 te prolongeren. Vele leuke reacties stroomden binnen. Zo leuk dat de jury het uiteindelijk moeilijk vond maar één winnaar uit te roepen. Monica van den Brink (
http://www.friedtex.be), de sponsor van de wedstrijd heeft daarom niet alleen een prijs voor de winnares beschikbaar gesteld, maar ook kortingsbonnen voor twee eervolle vermeldingen! Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. De winnende inzending vind je hieronder, voor de eervolle vermeldingen (en foto's) en alle andere leuke inzendingen verwijzen we je naar de website: http://www.slot.org/bericht/wed.html.

Monica: nogmaals hartelijk dank voor je medewerking en het beschikbaar stellen van je prijzen. We wensen je veel respons toe via Bericht van een Mammie!

Hartelijk dank voor al jullie creatieve reacties en tot de volgende keer. En winnaressen: veel plezier bij het uitkiezen van een leuke outfit. Proficiat.

De eervolle vermeldingen gaan naar Ingrid van der Vlis uit Vlaardingen en Connie van der Wouw uit Amersfoort. De winnende inzending komt van Yvonne Bijl-Hooijer uit Hollandscheveld:

Thuis werken en wat trek je aan, dat is de vraag
Helemaal in stijl of als een clochard vandaag
Uiterlijk is dat nou zo belangrijk als je toch binnen zit
Ik zit hier lekker onopgemaakt en met mijn haar in een klit
Straks komt er iemand, da's natuurlijk ook niet zo'n succes

Eerst maar even de haren kammen, zo weer wat minder stress
Nou, de haren opgestoken, ben ik weer een beetje secretaresse

Uiteindelijk beweeg ik me naar de computer met heel veel souplesse
Ik bedenk me dat ik nog in mijn pyjama zit
Tja, en in die grote koeie pantoffels zit ook al niet te veel pit

Als ik me nu eerst eens een beetje netjes aan ga kleden
Leuk broekje aan, ja ik raak al wat tevreden
Toch ook maar andere schoenen aan, dat lijkt al wat netter
IJvonne, Yvonne je verandert haast in een spetter
Dan nog een mooi bloesje aan en naar beneden als een speer

Nee, eerst nog snel naar boven maar weer
Even een lekker geurtje achter de oren
Thuis werken, ik kan mezelf en een ander best wel bekoren.

Voor meer leesplezier: surf vooral naar
http://www.slot.org/wahmclub - de (besloten) site voor work at home moms. Nog geen lid? Meld je aan met het formulier op bladzijde 121 van het Wahmboek.

ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratis. Om je aan te melden klik hier:
http://www.slot.org/bericht
Een abonnement opzeggen:
http://www.slot.org/bericht/unsub.html

COPYRIGHT 2002 Uitgeverij Ratel.

Bericht van een Mammie 69, september 2002
In dit nummer:
1. Bericht van
work at home mom Edith
2. De
nieuwe redacteur stelt zich voor
3. Dit kwartaal in de
WahmClub
4.
Reacties van lezers: "...op het moment dat je je diepste passie gevonden hebt dan stroomt de energie de goede kant op, naar jou toe!"
5.
Tip voor de thuiswerkmama
6.
Wahmlink
7. Wedstrijd (geprolongeerd):
win een bijzondere kledingcheque
8. Abonnementeninformatie

De euforie van het winnen van Wimbledon duurt ongeveer een week. Je komt in het record book, maar je hebt niets tastbaars om aan vast te houden. Maar het leven schenken aan een baby - daarmee is niets vergelijkbaar.
Chris Evert Lloyd, tennisspeelster

1. BRIEF
Ik ben Juup aan het masseren maar ik voel me intens verdrietig: vrienden van ons hebben gisteren hun zoontje van tien verloren.

Mijn gedachten dwalen steeds af. Weet je nog hoe het voelde toen je kindje net geboren was? Iedere ochtend, een paar seconden voordat je helemaal wakker was, dat mooie gevoel: er is iets bijzonders gebeurd... waarna het tot je doordrong dat je een kindje had gekregen!

Voor onze vrienden behoort het wakker worden vanaf nu misschien wel tot het moeilijkste moment van hun dag. En dat voor weken, maanden, misschien wel jaren: iedere ochtend, die paar seconden voordat ze echt wakker zijn een vreemd gevoel en dan... de realisatie dat hun zoon niet meer op aarde is.

Terwijl mijn handen over het lijfje van Juup glijden bedenk ik dat zij nooit meer hun handen liefkozend over hun kindje kunnen laten glijden.

Juup voelt mijn verdriet en ligt rustig op het aankleedkussen. Gedachten komen op. Hoe moet je dat nou doen? Bellen of ze juist even met rust laten. Een brief sturen, maar wat zet je daar nou in? Je bent geneigd je eigen kinderen uit hun buurt te houden, het niet meer over je kinderen te hebben, bang als je bent ze pijn te doen. Maar misschien halen ze juist wel troost uit het kijken naar de vrolijkheid van andere kinderen.

Midden in mijn verdriet voor hen kijkt Juup me indringend aan. Ze blijft mijn ogen vasthouden en ik kan niet anders dan haar in de ogen kijken. Wat ik dan ervaar is onbeschrijflijk. Ik voel een troost zoals ik die nooit eerder gevoeld heb. Ik voel dat ik gevuld word met liefde en dat alle verdriet uit mijn lijf wegsijpelt. En ineens heb ik alle antwoorden.

Ze zeggen wel eens dat je op dit soort momenten je vrienden leert kennen: degenen die weg blijven en niets van zich laten horen, waren blijkbaar niet je vrienden. Maar ik geloof nu dat dat niet zo is. Op dit soort momenten leer je de dapperen kennen. Voor de mensen die wegblijven en niets van zich laten horen is de angst voor de pijn en het verdriet te groot. Zij zijn bang te veel te zijn, de verkeerde dingen te zeggen, niet te kunnen helpen. De dapperen zetten hun eigen angst en verdriet opzij en doen wat ze kunnen, in het vertrouwen dat alle steun welkom is.

Het zonnetje schijnt op mijn bureau. Ik begin met mijn brief.

Liefs van Edith
Moeder van Rhuben (4), Saffier (2) en Juup (10 mnd.)

2. DE NIEUWE REDACTEUR STELT ZICH VOOR:
"Hoe ga je dat oplossen?" vroeg mijn baas toen ik hem vertelde dat ik zwanger was. Ik had geen idee. Wel gepland maar nog niet verwacht, was ik zwanger geworden. Voor mijn gevoel hield de wereld op zo rond de eerste weeën en ik kon me al helemaal niets bij kinderopvang voorstellen.

Niet dat ik geen leuke en perspectiefvolle baan had, integendeel. Als medewerker deskundigheidsbevordering bij een stichting gekoppeld aan de vakbond, reisde ik door het hele land om projectmedewerkers te coachen en ondersteunen. Maar de dynamiek in mijn buik was van een geheel andere aard dan die mijn baas (terecht) van mij vroeg. Liever mijmerde ik wat in de natuur, morrelde over mijn ongemakken en genoot ik van mijn dikker wordende buik. Carrière, toekomstplanning en pensioen leken me nuttig, maar lagen zeer ver van mijn bed.

Toen na een vreselijke bevalling onze blakend gezonde zoon Sjoerd geboren was, wilde ik alleen maar bij hem zijn. Niet dat ik de gehele dag op een roze wolk leefde, het moederschap vond ik vaak lastig en zwaar. Nee, het leek alsof ik de eerste en gemiste uren van zijn bestaan wilde inhalen door hem in mijn omgeving te houden.

Als een wonderlijke samenloop van omstandigheden ging het bedrijf waar mijn echtgenoot freelance werk voor deed, failliet en binnen drie maanden hadden wij een eigen zaakje. Ruim drie jaar hebben wij zo samengewerkt, hij in de buitendienst en ik in de binnendienst. Als WAHM, besefte ik toen ik jaren later Ediths website tegenkwam.

Toen Sjoerd eenmaal groter werd, ging hij ook een paar dagen naar het kinderdagverblijf, maar met name de eerste periode zat ik achter de computer met de maxi cosy op een stoel naast me. En ik vond het heerlijk! De ene dag was ik uiterst vroeg klaar, omdat hij fijn doorsliep. De andere dag, dankzij een doorkomend tandje of de uitwerking van een prik, werkte ik 's avonds offertes uit. En overdag was ik erg blij met de "mute"-toets op onze telefoon…

Helaas ging het met ons bedrijf niet zoals we hadden gehoopt en na drie jaar waren we genoodzaakt om op deze wijze te stoppen met onze bedrijfsactiviteiten. Omdat er direct geld (en brood) op de plank moest komen, zijn we allebei in loondienst terechtgekomen. Toch bleef ik naar thuiswerk uitkijken, vooral toen Sjoerd de schoolleeftijd kreeg: met schrik dacht ik aan schooltijden, studiedagen en vakanties, zonder dat we zicht hadden op een plek op de buitenschoolse opvang.

Gelukkig vond ik een baan op een internationaal verkoopkantoor in mijn woonplaats, waar ik de telefoon kon doorschakelen als ik Sjoerd ging ophalen en ik werk mee kon nemen in de vakanties. Toch weer een beetje thuiswerken! Mijn gezondheid gooide echter roet in het eten en na maanden met RSI-achtige klachten en een lijf vol ontstekingen, constateerde de reumatoloog fibromyalgie. Hele dagen op kantoor kon en mocht ik mijn lijf niet meer aandoen.

Op dit moment werk ik parttime in mijn "oude" vak: groepsleerkracht op een basisschool. Twee dagen in de week sta ik voor een groep kleuters: geweldig en inspannend! Werken met dit inspirerende grut is een uitdaging èn een verrijking. Ik hoop dat ik het nog een poosje vol kan blijven houden, al blijf ik heimwee hebben naar mijn thuiswerktijd. Vandaar dat ik heel blij ben met het redactiewerk voor Bericht van een Mammie! En ik hoop samen met Edith en jullie nog veel inspirerende afleveringen te mogen redigeren.

Veel liefs van Inge
Moeder van Sjoerd (ruim 6) en parttime moeder van Jessica (13)

3. DEZE KEER IN DE WAHM-CLUB
De Wahm-Club is onze besloten internet site, hierbij een greep uit de laatste aanwinsten:
* Werkidee: knutselen maar!
* Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten: interessante cijfers over betaalgedrag
* Voor alles is een tijd, of: hoe een lezeres gelijk krijgt
* En wie stel jij nou voor? Handige tips voor kennismakingsgesprekken.
* Subsidies: maak er gebruik van!

Deze en nog veel meer artikelen vind je nu in de WahmClub. Surf naar: WahmClub - de besloten site voor work at home moms. Nog geen lid? Meld je aan met het formulier op bladzijde 121 van het Wahmboek.

Nieuw op www.wahm.nl:
* column van een huisvader
* column: overal is een tijd voor

Heb je het Wahmboek besteld maar nooit een bevestiging per e-mail ontvangen OF het boek niet binnen 6 dagen ontvangen? Dan is er mogelijk iets misgegaan met de bestelling. Neem dan zo snel mogelijk contact op met Uitgeverij Ratel via deze link.

4. REACTIES VAN LEZERS
* Esther (via e-mail):"…toen ik zwanger raakte had ik naar mijn gevoel alles op orde; mezelf, mijn relaties, financiën, ons huis. Alleen mijn carrière dat liep nog niet en eerlijk gezegd voelde ik me daar heel erg schuldig over. Maar het gaf mij ook de kans om datgene te doen dat ik het liefste wilde: in alle rust en ontspanning mijn kindje opvoeden. Geen gehaast 's ochtends om op de opvang te komen, geen wennen aan andere mensen die op mijn kindje moeten passen, geen schuldgevoelens over het wegbrengen van mijn kindje. Heerlijk. En wat bleek: mijn zoontje is een heel rustig kereltje dat lekker veel sliep zodat ik tijd genoeg voor mijzelf had. En ik kreeg weer zin om te gaan ontwerpen. En de eerste tas die ik ontwierp werd gelijk gekocht en daarbij nog 16 tassen. Het tweede ontwerp heb ik verkocht in Utrecht en Amsterdam in totaal 22 stuks! En op dit moment ontwerp ik voor een rugzakken producent!
Ik heb echt het gevoel dat ik het beste van twee werelden heb. In je boek heb je het over je passie zoeken, je hebt helemaal gelijk; op het moment dat je je diepste passie gevonden hebt dan stroomt de energie de goede kant op, naar jou toe! Mijn bedrijf heet Mokka en http://www.mokka.nl is de website."

= Wow, Esther, wat is dat mooi gelopen. Veel succes met ontwerpen en een goede verkoop.

* Henderina (via e-mail):"Ik ben geen wahm, maar een wahw (work at home woman). Jouw boek was even wat ik ontzettend nodig had. Vijf maanden geleden ben ik zelfstandig begonnen als Professional Organizer. Alhoewel ik binnen no time 2 'pilotopdrachten' had, laten de betalende klanten nog op zich wachten. Daarnaast wil ik al jaren iets doen met mijn culinaire talenten. Ik wist alleen telkens weer allerlei redenen te verzinnen waarom dat niet haalbaar was. Nu wil ik toch voorzichtig beginnen met het maken van jams, chutneys & zoetzuur en gaan cateren voor afternoon tea & feestjes bij mensen thuis. Bedankt!

= Henderina, wij zijn erg benieuwd naar jouw recepten en producten. Laat je weten wanneer het zover is?

* Ellen (via e-mail): "Mijn kinderen (3 en 8 maanden) zijn scheten, maar af en toe zie ik alleen maar luiers en vieze snotneuzen. Ik zou zo graag weer iets voor mezelf willen doen en soms breekt het me op en dan heb ik een baaldag. Deze site geeft me weer een beetje hoop op inspiratie bij het zoeken van de juiste baan voor mijn situatie."

= Wij wensen je veel rust en inspiratie toe om te vinden wat bij je past, Ellen!

* Cindy (via e-mail): "Ik ben Wahm en dit bevalt me supergoed. Ook weet ik dat het heel moeilijk is om thuiswerk te vinden en het werk dat ik doe zal misschien meerdere moeders aanspreken om te gaan doen. Ik ben namelijk demonstratrice van houten speelgoed van Janbibejan en ik kom op thuisparty's 's avonds bij de mensen thuis. Dan is mijn man thuis en kan ik 1 à 2 keer in de week speelgoed verkopen en uitleg geven over spelontwikkeling bij kinderen. De administratie en afspraken maken en bestellingen klaarmaken kan ik allemaal thuis doen in mijn eigen tijd en tempo. En het kost bijna niets qua eigen investering." Ben je nieuwsgierig en wil je graag meer informatie hierover dan kun je mailen naar mailto:hartmann89@zonnet.nl

Wil je reageren op Bericht van een Mammie? Reacties zijn welkom! (Wij kunnen plaatsing van je reactie niet garanderen. Het is mogelijk dat je reactie wordt ingekort omwille van de leesbaarheid.)

* Wahm-Webring *
Ben je een thuiswerkmama? Heb je een website - zakelijk of privé? Wil je je site onder de aandacht brengen van duizenden bezoekers van de Wahmsite? Meld je dan aan voor de WahmWebRing! Kijk op
www.wahm.nl voor meer informatie (helemaal onder aan de site).

5. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Als je, om wat reden dan ook, moet werken met je kinderen erbij, zorg dan dat je ze eerst een behoorlijke tijd je onverdeelde aandacht geeft. Geef ze lekker wat te eten en te drinken en breng ze in hun spel. Als ze eenmaal een klein uur met je bezig zijn geweest en jij bent ook ècht aanwezig geweest, zullen ze zelf de behoefte hebben om hun spel alleen voort te zetten. Dat is het moment dat jij aan het werk kunt gaan.

Wat is jouw beste thuiswerktip? Mail 'm naar ons!

6. WAHMLINKS
In deze rubriek krijgen thuiswerkmoeders de gelegenheid hun site te promoten. Het mag een zakelijke site zijn, maar ook een privé site. Let op: plaatsing van een link op deze plek betekent niet dat de redactie van Bericht van een Mammie de informatie op die site goedkeurt of aanbeveelt. Links kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Aangezien we veel links doorkrijgen kan het lang duren voordat je link wordt opgenomen.

* Wanda Neunaber (via e-mail): "Ineens kom ik op jullie website terecht, werkende moeders! Ik ben 27 jaar, moeder van een 4-jarige boef en zou graag mijn website willen promoten." VNM Design ontwerpt websites en doet aan webhosting: http://www.vnm.nl

= Wanda, wij hopen van je te horen als je een leuke opdracht krijgt.

* Elke: "Ik ben ook dankzij jouw boek mijn plannen serieus gaan uitwerken. Het was voor mij een duw in de goede richting. Ik was al ruim twee jaar bezig maar wist niet goed waar te beginnen. Nu begint het allemaal aardig te lukken, en ik heb al veel positieve reacties en twee verkoopadressen. Mijn site loopt sinds kort ook, ik ben er klaar voor: ik ontwerp en produceer de leukste (kraam)cadeautjes voor kinderen." Kijk eens op: http://www.elkeskinderwereld.nl

= Elke, wat een mooie site en leuke cadeautjes. We wensen je nog veel inspiratie voor nieuwe producten toe.

* Via e-mail: "De LILIANE poppenvilla is een design speelmeubel van hout en roestvrijstaal voor jongens- en meisjespoppen van 30 cm." Ook zeer geschikt voor scholen, buitenschoolse opvang en dagverblijven http://www.liliane.nl

= Beslist de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

* Via Jackelin: http://www.xsyp.com/koppelaar is een gratis matchingsite voor oppasmoeders, babysit, huishoudelijke hulp en strijkservice. Je kunt via je woonplaats een oproep doen of er op reageren.

= Leuk om te horen of het werkt!

* Annemarie: "Ik hoop dat jullie mij willen helpen bij het realiseren van mijn droom: mijn betaalde baan op te kunnen zeggen en volledig vanuit huis werkzaam te zijn. Mijn bedrijf heet Aloë Business Advice." Het adres is: http://www.aloe-business-advice.nl

= Dromen zijn de moeite waard om na te streven, Annemarie, we wensen je veel succes.

Het kan ook zijn dat je tijdens het surfen bent gestuit op een site die van nut kan zijn voor andere thuiswerkmoeders. Mail hem zo snel mogelijk naar ons via deze link.

7. WEDSTRIJD: WIN EEN KLEDINGCHEQUE
(geprolongeerd)
In Bericht van een Mammie 68 berichtten wij over de prijs die Monica van den Brink (http://www.friendtex.be) beschikbaar stelt: een kledingcheque van 100 Euro voor de winnaar van deze wedstrijd.

Geef op een pakkende wijze antwoord op de volgende vraag:
Hoe kleed jij je als je thuiswerkt? "Do you dress for success" of zit je in je pyjama of slobberkleren? En waarom?

We hebben al wat reacties binnen maar hebben het gevoel dat de vakantieperiode jullie parten heeft gespeeld. We zien graag nog nieuwe reacties tegemoet om een goede keuze te kunnen maken. Want... het leukste antwoord wint de prijs. Deze waardebon is in te wisselen in het nieuwe seizoen (de najaarscollectie). De winnaar krijgt de catalogus toegestuurd en heeft dus ruime keus.

Inzendingen samen met je naam en volledig adres vóór 12 oktober 2002 sturen via deze link en wie weet kun jij je in het najaar in iets nieuws steken!

Wil jij je product onder de aandacht brengen van ruim 1.600 lezers door middel van sponsoring van de wedstrijd? Klik hier voor meer informatie.

* GEWONNEN: GUHL VERWENPAKKET
In de vorige Bericht van een Mammie vroegen we:
"Wat doe jij om jezelf in balans in te houden? En wat is de beste tip die je hebt voor andere (thuiswerk-) moeders?"

We hebben genoten van jullie verhalen en op de website zijn de verschillende reacties te lezen. Hier kunnen we ook al vermelden wie de gelukkige prijswinnaar van het Guhl verwenpakket is geworden! De winnende inzending komt van Maggie Bolkestein:

Mezelf in balans houden:
"Ik probeer een moment voor mezelf te hebben iedere dag. Vooral de maaltijden vind ik een goed moment om even tot rust te komen. Ik dek altijd de tafel en ga even rustig zitten met een pot thee erbij. Tijdens het eten haast ik me niet. Ik luister naar wat mijn tafelgenoten te zeggen hebben en vertel over het verloop van mijn dag. Na het eten heb ik weer nieuwe energie en kan ik weer volop zorgen voor mijn vier mannen."

Tip:
"Af en toe eens een dag niets (of heel weinig) in huis doen. Laat de was lekker opstapelen en stofzuig eens een dagje niet. En voel je dan niet schuldig! Geniet even een dagje volop van de kinderen, en als ze binnenlopen met een emmertje zand uit de zandbak, lach er om!"

Maggie, van harte gefeliciteerd met je prijs. Deze zal je zo snel mogelijk toegestuurd worden. Geniet van de amandeltjes in je haren. Alle inzenders: bedankt voor het meedoen en tot de volgende keer.
Klik hier om alle inzendingen te lezen.

8. ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratis. Vul je email adres in in het vakje linksboven en klik op ''abonneer mij!". Een abonnement opzeggen:
klik hier.

COPYRIGHT 2002 Uitgeverij Ratel.

Bericht van een Mammie 68, juli 2002. In dit nummer:
1.
Bericht van work at home mom Edith
2.
Mededeling: een nieuwe redacteur!
3. Dit kwartaal in de
WahmClub
4.
Reacties van lezers:
"...ik las net je nieuwsbrief en het raakte me, zo eerlijk en vol herkenbare humor..."
5. De
1500ste abonnee!
6.
Tip voor de thuiswerkmama
7.
Wahmlink
8.
Wedstrijd: win een bijzondere kledingcheque
Tevens uitslag van de Verwenprijsvraag
9.
Abonnementeninformatie

Of all nature's gifts to the human race, what is sweeter to a man than his children?
Marcus Tullius Cicero, staatsman, spreker, schrijver (106-43 BCE)

1. OVER FEEUWWITJE EN VERLIEFDE PRINSESSEN
Mijn oudste dochter Saffier (tweeënhalf) heeft vanaf dat ze een baby was al iets in haar blik gehad dat verraadde dat ze een sterke wil heeft. Toen ze een week of zes oud was zag ik, terwijl ze naar haar oudere broer keek, in haar ogen: "Dat wil ik ook!" en die blik is altijd gebleven.

Dat ik die blik goed herkend heb blijkt uit haar taalontwikkeling: één van de eerste dingen die Saffier zei was een woord dat ze kopieerde van Rhuben. Razendsnel uitgesproken leverde dat op: "ikookikookikookikookikookikook"!

Helaas duurde dit schattige woordgebruik maar kort, want handig als ze is had ze al snel een beter woord bedacht: "koko". Maar toen wij haar als koosnaampje Koko gingen noemen (omdat ze gemiddeld 3 keer per uur "koko" zei!) was snel het woord koko weer uit haar vocabulaire verdwenen. Papa en mama moesten toch zeker niet denken dat zij nog babywoordjes gebruikte!

Volgens de regels van de taalontwikkeling worden het woord 'ik' en de eigennaam pas gebruikt na het zelfbewustwordingsproces dat tussen het tweede en derde jaar plaatsvindt. Daarom was het eerst nog een tijdje: "mij ook!"

Maar inmiddels heeft Saffier ontdekt dat ze echt een eigen mensje is dat zelfstandig in de wereld staat. Om dit zichzelf goed in te prenten was ze de afgelopen weken regelmatig voor de spiegel te vinden, waar ze zichzelf vrolijk inprentte: "Ik ben Faffier! Ik ben Faffier!". En nu ook dit stadium voorbij is heeft ze ontdekt dat ze weliswaar Saffier is, maar ook kan doen alsof ze een prinses is: "Ik is Feeuwwitje! Ik is Feeuwwitje!" (en waag het niet haar dan bij haar naam te noemen, verontwaardigd kijkt ze je aan en snauwt: "Ik is Feeuwwitje hoor!").

Eén van de grote passies van Saffier is dansen. Zet een deuntje op en mevrouw begint te bewegen, te wiebelen, te semi-springen (semi, want ze komt nog niet los van de grond!), te wiegen en een beweging te maken die ik alleen maar kan omschrijven als de schijnbeweging van een rugbyspeler: met het volle gewicht op één been gaan staan, als om de tegenstander op het verkeerde been te zetten, om vervolgens toch de andere kant uit te lopen. Dat haar motoriek nog puur en ongeconditioneerd is blijkt uit de Stevie Wonder-achtige wiegbeweging die ze maakt. Ik vrees dat het niet lang meer zal duren voor ze de in de westerse wereld gebruikelijke danspasjes onder de knie heeft - maar ik denk dat ik ook dan zal genieten van haar danskunsten!

"Mama, ikke naar school hè?" De weken voordat ze voor het eerst naar de peuterspeelzaal ging was ze nergens anders meer mee bezig. "Naar juffie Els hè?" En dan moest ik telkens weer herhalen: "Mama brengt jou naar school, en dan gaat mama weg, en dan ga jij spelen met de juf en de kindjes, en dan komt mama weer terug." Dan boog ze haar hoofd naar beneden, friemelde wat met haar jurkje en even later kwam de vraag: "Jij weg hè?"

Daarom verbaasd het me dat ze iedere schoolochtend vrolijk de keuken door danst: "Joepie ikke naar school, joepie joepie jee!" Maar als we dan eenmaal op school zijn blijft ze net zo lang iets van mij vasthouden - een vinger, een stukje jas, een stukje rok - tot ik haar vastbesloten in haar stoeltje zet. "Mama nog niet weg hoor!" Ik ben blij dat ik even de tijd heb en zie hoe zij langzaamaan ontspant en zich in de groep laat opnemen. Daar komt de juf al aan met het meel voor de broodjes. Alle kindjes mogen even mengen en zodra Saffier haar handen door het meel haalt weet ik dat ik kan gaan: alsof het meel haar stevigheid geeft. "Dag lieve meis." zeg ik trots. Ze lacht en zwaait met haar meelhandje: "Dag mama!"

Al na de tweede ochtend betrap ik haar 's middags met een gelukzalige blik terwijl ze voor zich uit mompelt: "Menko, Menko, Menko, Menko, Menko". "Is Menko een jongetje uit je klas?" vraag ik. "Ja" glundert ze.
"Wat heeft Menko vanochtend gedaan?" Waarop ze spreekt alsof het de normaalste zaak van de wereld is: "Menko maakt liefde bij mij."

Laatst waren we met z'n allen een weekendje weg, gezellig in een huisje in een complex met zwembad en andere leuke dingen. De kinderen waren iedere dag in het zwembad geweest en ook de laatste dag gingen we 's ochtends nog even zwemmen. Jan Paul parkeerde de kinderwagen bij een aantal stoelen en bukte zich om de bandjes te pakken, ik legde een stapel handdoeken op een stoel. We stonden met onze rug naar het zwembad. Plotseling kreeg Jan Paul de ingeving zich om te draaien. "Edith!" riep hij en ik keek direct om. Saffier zweefde op de bodem van het zwembad.

Binnen een seconde was Jan Paul in het water en had hij haar te pakken. Toen hij haar boven water haalde schudde ze even met haar hoofd en keek me aan alsof er niets gebeurd was. Saffier had blijkbaar gedacht dat ze al bandjes omhad en was nietsvermoedend het trappetje afgelopen en had zich in het water laten glijden - we hadden namelijk geen plons gehoord. Ongelooflijk, zo snel als dat kon gebeuren. Terwijl we er gewoon bij stonden!

Later vertelde Saffier dat ze, toen ze eenmaal onder water was, in haar hoofdje had geroepen: "Papa, help me papa". Ik denk dat Jan Paul dat intuïtief gehoord heeft. Ik ben dankbaar dat wij ons meisje nog bij ons hebben.

Liefs, Edith
Mama van Rhuben (4), Saffier (2) en Juup (7 mnd)

2. MEDEDELING: EEN NIEUWE REDACTEUR!
Tot nu toe is Bericht van een Mammie altijd een één-vrouws-show geweest. Vanaf vandaag gaat daar verandering in komen, want we hebben een nieuwe redacteur: Inge Wildschut. Inge heeft van kinds af aan al plezier in schrijven en zij inspireert en motiveert graag andere mensen. Inge is getrouwd en heeft een zoontje van zes, Sjoerd en een "parttime" dochter, Jessica van 13. Samen met haar ervaringen als ondernemer èn in de onderwijswereld is zij een waardevolle toevoeging. Ik zie dan ook uit naar haar toekomstige bijdragen!

Allereerst gaat Inge de basis van Bericht van een Mammie versterken: regelmatige verschijning, het verzorgen en invullen van de rubrieken, contacten onderhouden, enzovoort. In de komende maanden zal ze vast meer en meer haar stempel op onze e-zine drukken. Ik heb er alle vertrouwen in dat Bericht van een Mammie onder haar redacteurschap uitgroeit tot een gezellige, informatieve en inspirerende e-zine.

In de volgende Bericht van een Mammie zal zij zichzelf nader voorstellen. Vanaf deze plek heet ik Inge alvast van harte welkom en wens ik haar veel succes!

3. DEZE KEER IN DE WAHM-CLUB
De Wahm-Club is onze besloten internet site, hierbij een greep uit de laatste aanwinsten:
* Meer over debiteuren, wanbetalers, retouren en de belasting.
* De 9 karakteristieken van een succesvol bedrijf. Doe de test!
* Hoe verdien ik geld met mijn internetsite? Een nieuw systeem.
* Een mailing versturen? Maak gebruik van deze beproefde tips.
* Werkidee: speelgoed-opruimsysteem.
* Uitslag van de vorige wedstrijd met een foto van de winnares.
* Nieuwe wedstrijd: win een set affirmatiestickers en gratis advertentieruimte!

Deze en meer dan 25 andere artikelen vindt je nu in de WahmClub. Surf naar:
WahmClub - de besloten site voor work at home moms. Nog geen lid? Meld je aan met het formulier op bladzijde 121 van het Wahmboek.

Heb je het Wahmboek besteld maar nooit een bevestiging per e-mail ontvangen OF het boek niet binnen 6 dagen ontvangen? Dan is er mogelijk iets misgegaan met de bestelling. Neem dan zo snel mogelijk contact op met Uitgeverij Ratel via deze link.

4. REACTIES VAN LEZERS
* Maaike Weening (per e-mail): "Ik heb een vaste column op de site
www.thuisblijfmoeders.nl waar ik daarnaast ook artikelen voor schrijf. Bij mezelf heb ik al ontdekt dat alleen het thuisblijfmoederschap, waarin ik onverwacht belandde, niet altijd de drive en roep om uiting tot creativiteit vervult zoals ik dat prettig vind. Ik kijk dus ook rustig om me heen wat ik eventueel zou kunnen doen en waar mijn hart ligt en in die zin inspireert je boek bijzonder. Het Wahmschap wacht me in ieder geval aangezien mijn man een eigen bedrijf heeft waarvan hij thuis het kantoor voert. In de loop van dit jaar zal ik daarin mijn intrede maken als secretaresse. De tips met betrekking tot de combinatie kinderen en thuiswerken waren dan ook erg welkom bij mij! Veel succes met je werkzaamheden en ik hoop nog meer boeken van je te kunnen lezen! Ik hoop trouwens dat je inmiddels de bladzijde uit je boek met daarin de aanmelding voor je besloten site hebt ontvangen want ik ben best benieuwd naar dat gedeelte van je site!"

* Angelique (per e-mail): "Ik ben een wahm in wording (wel kind en werk maar wil thuis gaan werken). Ik heb je boek gelezen met veel plezier. Ik las net je nieuwsbrief en het raakte me. Dat wilde ik je even zeggen, zo eerlijk en vol herkenbare humor. Bedankt voor al je werk en ik blijf erbij!"

* WAAROM WAHM
Soms krijgen wij prachtige, ontroerende, tragische en inspirerende reacties op het WAHM-schap: "Waarom ben je WAHM of waarom wil je het worden." Deze willen we graag met je delen:

"Mijn beroep is Agogisch werker een van mijn taken is het mede opvoeden van (andermans) kinderen. Wat ik in de praktijk heb gezien van kinderen waarvan de ouders de meeste tijd werken heeft mij laten inzien dat je de tijd die je meemaakt met je kinderen een kostbare en onmisbare schat of rijkdom is die je nergens anders zou kunnen vinden of kopen. Het leven is zo onvoorspelbaar en vol verassingen. Maar het allerbelangrijkste is dat je je kinderen in bruikleen hebt en je kunt hen maar een keer in je leven zien opgroeien."
Sinc Mercé, Breda

Wil je reageren op Bericht van een Mammie?
Reacties zijn welkom! (Wij kunnen plaatsing van je reactie niet garanderen. Het is mogelijk dat je reactie wordt ingekort omwille van de leesbaarheid.)

* Wahm-Webring *
Ben je een thuiswerkmama? Heb je een website - zakelijk of privé? Wil je je site onder de aandacht brengen van duizenden bezoekers van de Wahmsite? Meld je dan aan voor de WahmWebRing! Kijk op
www.wahm.nl voor meer informatie (helemaal onder aan de site).

5. TIP VOOR DE THUISWERKMAMA
Het voordeel van thuiswerken en grotendeels je eigen werkuren kunnen bepalen is met mooi weer evident: lekker in de tuin met de kinderen terwijl buitenshuis werkende collega's achter hun bureau zitten - uit het zonnetje! Het nadeel is dat je voor je het weet een grote werkachterstand hebt opgebouwd. Van de zon krijg je echter ook meer energie, dus maak daar gebruik van door - tijdelijk - je dagritme aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld om zes uur 's ochtends heerlijk ongestoord werken en het is tenminste nog een beetje koel. Of werk 's avonds buiten bij een ondergaande zon en profiteer van een koel avondbriesje.

Wat is jouw beste thuiswerktip?
Mail 'm naar ons!

6. DE 1.500STE ABONNEE!
Bericht van een Mammie is razend populair. Hadden we het in de vorige editie nog over de 1.300ste abonnee, we zitten nu alweer ruim over de 1.500 lezers! Bij dit mooie aantal willen we even stil staan en daarom hebben wij de 1.500ste abonnee een cadeautje gestuurd.
De gelukkige is Antoinette Kuhlmann uit Arnhem, moeder van een dochter van 11 en twee zoons van 9 en 6 jaar. Wij vroegen haar naar haar WAHM-schap: "Momenteel ben ik nog heel erg hard aan het studeren, webdesign en Flash. Ik
ben nu bezig met 2 websites, één voor een basisschool, waarin alle klassen hun eigen pagina's krijgen en waarop leuke interactieve knoppen aanwezig zijn. De ander wordt voor een antroposofisch therapeuticum. Ik wil dus werken naar een eigen bedrijfje. Daarnaast maak ik video-opnames en montages van mensen en gebeurtenissen. Omdat ik best wel een einzelgänger ben, vind ik het heerlijk om mijn eigen weg te kunnen gaan, en dat te doen wat voor mij goed voelt. Soms is het ook eenzaam. Wat ik nodig heb om (succesvol) vanuit huis te kunnen werken is ondersteuning in praktische (w.o. financiële zaken, bedrijfszaken) zaken. Er ligt nog een grote drempel naar het daadwerkelijk de stappen te ondernemen om een officieel bedrijfje te beginnen, de naam weet ik al wel: In de Picture. En...de website komt eraan!"

Antoinette, veel succes met je plannen en van ons een tip: voordat je kosten maakt voor het ontwerpen van een logo of andere zaken omtrent je bedrijfsnaam, zoek uit op internet en de Kamer van Koophandel of de naam niet al bestaat!

Een foto-collage van Antoinette en haar kinderen vind je hier.

7. WAHMLINKS
In deze rubriek krijgen thuiswerkmoeders de gelegenheid hun site te promoten. Het mag een zakelijke site zijn, maar ook een privé site. Let op: plaatsing van een link op deze plek betekent niet dat de redactie van Bericht van een Mammie de informatie op die site goedkeurt of aanbeveelt. Links kunnen zonder opgaaf van redenen geweigerd worden. Aangezien we veel links doorkrijgen kan het lang duren voordat je link wordt opgenomen.

* Sharon van Wieren mailde ons: "Ik ben sinds 15 maanden een thuiswerkmama. Tijdens mijn 1e zwangerschapsverlof is er door een reorganisatie bij mijn werkgever 1 baan verdwenen .... de mijne dus. Sinds die tijd werk ik lekker thuis en geniet ik van mijn dochters (ondertussen zijn het er twee!). 2 dagen in de week werk ik als zelfstandige. Mijn bedrijfje Wizard Wise ontwerpt, bouwt en host websites. De eerste link die ik dus wil aanmelden is
www.wizardwise.nl.
Na de geboorte van mijn 1e dochter ben ik in de keuken aan de slag gegaan voor haar eerste hapjes (na aanmoediging van de kinderopvang) en zo is mijn privé-site ontstaan.
www.keukenkikker.nl is een website voor "kersverse" vaders, moeders, opa's en oma's die de wereld naast de potjes uit de supermarkt willen ontdekken en bevat recepten, tips, boekentips, avonturen van de keukenkikker, enz."

Sharon, dat lijkt ons lekker! We gaan het beslist eens uitproberen met onze etertjes!

* Karen: "Ik ben pas met een site begonnen die info geeft over thuiswerken, maar ook over vormen van Multi Level Markering, AffiliatePrograms. Kortom een site die duidelijk vertelt hoe het allemaal werkelijk zit, met dit soort aanbiedingen.
Ook probeer ik er zoveel mogelijk nuttige en zinvolle links in op te nemen en er is de mogelijkheid voor aanbieders van thuiswerk om advertenties te plaatsen."
http://members.lycos.nl/ondernemendwerk

Karen, je idee is een uitkomst voor vrouwen die door de bomen het bos niet meer zien. We hopen dat je veel reacties en tips ter aanvulling krijgt.

* José van der Hert: "Ik heb via een wahm het boek gelezen en meteen zelf besteld. Ik heb al 7 jaar een secretariaatskantoor 'als hobby' naast mijn baan maar wil nu serieus mijn bedrijf gaan uitbreiden. Daarom mijn eigen site ontworpen:
www.bureauseconde.nl.

José, wat een moedige stap! We wensen je veel werkplezier, klanten en succes toe.

Het kan ook zijn dat je tijdens het surfen bent gestuit op een site die van nut kan zijn voor andere thuiswerkmoeders. Mail hem zo snel mogelijk naar ons
via deze link.

8. WEDSTRIJD: WIN EEN KLEDINGCHEQUE
Wij ontvingen de volgende, leuke reactie:
Monica van den Brink looft een waardebon van 100 Euro uit aan de winnaar van de wedstrijd van deze maand:
"Sinds januari ben ik ben ik bezig om een nieuwe kledinglijn in Nederland te promoten. Het is leuke betaalbare kleding. Je kunt de kleding bekijken op
www.friendtex.be. Friendtex verkoopt haar kleding via homeparty's en vanuit homeshops. Het is dus ideaal te combineren met kinderen. Daarbij komt dat Friendtex haar consulentes een goede provisie geeft. Verder geeft Friendtex je de mogelijkheid om zonder te investeren te starten en je eigen bedrijfje op te bouwen. Je krijgt alle hulp en begeleiding die je nodig hebt. We zijn in Nederland op zoek naar modieuze vrouwen die de kleding willen verkopen."
Voor meer informatie:
dominique_advies@hotmail.com of 0318-484955.

Hoe kun je in aanmerking komen voor deze geweldige prijs?
Geef op een pakkende wijze antwoord op de volgende vraag:
Hoe kleed jij je als je thuiswerkt? "Do you dress for success" of zit je in je pyjama of slobberkleren? En waarom?

We zien jullie reacties graag tegemoet. En... het leukste antwoord wint de prijs. Deze waardebon is in te wisselen in het nieuwe seizoen (de najaarscollectie). De winnaar krijgt ongeveer halverwege augustus de catalogus toegestuurd en heeft dus eerste keus.

Inzendingen samen met je naam en volledig adres vóór 21 augustus sturen
via deze link en wie weet kun jij je in het najaar in iets nieuws steken!

Wil jij je product onder de aandacht brengen van ruim 1.600 lezers door middel van sponsoring van de wedstrijd?
Klik hier voor meer informatie.

* GEWONNEN: GUHL VERWENPAKKET
In de vorige Bericht van een Mammie vroegen we:
"Wat doe jij om jezelf in balans in te houden? En wat is de beste tip die je hebt voor andere (thuiswerk-) moeders?"

We hebben genoten van jullie verhalen en op de website zijn de verschillende reacties te lezen. Hier kunnen we ook al vermelden wie de gelukkige prijswinnaar van het Guhl verwenpakket is geworden! De winnende inzending komt van Maggie Bolkestein:

Mezelf in balans houden:
"Ik probeer een moment voor mezelf te hebben iedere dag. Vooral de maaltijden vind ik een goed moment om even tot rust te komen. Ik dek altijd de tafel en ga even rustig zitten met een pot thee erbij. Tijdens het eten haast ik me niet. Ik luister naar wat mijn tafelgenoten te zeggen hebben en vertel over het verloop van mijn dag. Na het eten heb ik weer nieuwe energie en kan ik weer volop zorgen voor mijn vier mannen."

Tip:
"Af en toe eens een dag niets (of heel weinig) in huis doen. Laat de was lekker opstapelen en stofzuig eens een dagje niet. En voel je dan niet schuldig! Geniet even een dagje volop van de kinderen, en als ze binnenlopen met een emmertje zand uit de zandbak, lach er om!"

Maggie, van harte gefeliciteerd met je prijs. Deze zal je zo snel mogelijk toegestuurd worden. Geniet van de amandeltjes in je haren. Alle inzenders: bedankt voor het meedoen en tot de volgende keer.
Klik hier om alle inzendingen te lezen.

9. ABONNEMENTEN
Een abonnement is gratis. Vul je email adres in in het vakje linksboven en klik op ''abonneer mij!". Een abonnement opzeggen:
klik hier.

COPYRIGHT 2002/2003/2004 Uitgeverij Ratel.