stone in the spotlight (voormalig steen van de maand) | het boek | vraag & antwoord | stenenkwartet | bestel

edelstenen en stenen vertellen

Vraag en antwoord

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over stenen - en de antwoorden natuurlijk!


Vraag: Ik hou een spreekbeurt over stenen. Hoe moet ik dat aanpakken?
Antwoord: Als ik een spreekbeurt moest houden zou ik het zo opzetten:

  1. Vertel wat over stenen in het algemeen:
    a. hoe ze ontstaan
    b. wat voor soorten er zijn (dit is te vinden in het boek Stenen Vertellen, die je bij de bieb kunt vinden of hier kunt kopen)
    c. afhankelijk van in welke groep je zit, kun je ook nog wat vertellen over kristalstructuur
    d. een paar voorbeelden van stenen, zodat je verschillende groottes, kleuren en structuren kunt laten zien
  2. Vertel dan wat over je lievelingssteen:
    a. hoe die ontstaan is
    b. welke eigenschappen hij heeft (hardheid, kristalvorm, kleur, glans, breuk, enzovoort, dit kun je zowel in het boek Stenen Vertellen vinden als op Wikipedia)
    c. waar ze voorkomen en hoe ze gevonden worden (moeten ze gemijnd worden of liggen ze aan het aardoppervlak?)
    d. hoe je aan je eigen steen bent gekomen
    e. familie van je steen, en of je steen ook in andere variëteiten voorkomt

Succes ermee!


Vraag: Waar kan ik meer informatie over stenen vinden?
Antwoord: In de bibliotheek kun je vaak hele goede boeken vinden over stenen. Er zijn ook vier heuze stenenmusea, erg leuk om te bezoeken, en ook de websites zijn erg uitgebreid:

Mineralogisch-Geologisch Museum - Delft
Museum De Trilobiet - Weerselo
Museum De Oude Aarde - Giethoorn
Kristalmuseum - Borkulo

En verder natuurlijk in het boek Stenen vertellen!


Vraag: Wat is het verschil tussen Onyx en Sardonyx?
Antwoord: De Sardonyx is inderdaad een soort Onyx. Sard betekent roodbruin, en het is dus een roodbruine versie van de (zwartwitte) Onyx.

Uit Wikipedia: Onyx is een mineraal en een variëteit van kwarts, meer nader bepaald een variant van chalcedoon. Onyxen zijn tweekleurige nesosilicaten, waarbij de kleuren als lagen of banden met elkaar verweven zijn. Onyx is verwant aan agaat, een vierkleurige kwartsvariant. Er zijn verschillende soorten onyxen, waarbij de basisnaam onyx normaal gesproken gebruikt wordt om een mineraal aan te duiden met witte en zwarte lagen. Daarnaast kennen we ook de sardonyx met witte en roodbruine lagen en carneool of carneoolonyx (vuurrode en witte lagen).


Vraag: Wat voor een steen is nog nooit in de oceaan gevonden?
Antwoord: Eigenlijk worden de meeste stenen niet in de oceaan gevonden, maar juist in de bergen, in grotten, in afgravingen (diep onder de grond) en in mijnen.

Diepzeeduikers zijn meestal ook niet op zoek naar stenen, maar naar allerlei andere onderwaterdingen.

Ik denk eigenlijk dat je een hele goeie vraag hebt gesteld. Want zouden er misschien nog stenen onder water zijn, die boven water niet voorkomen? Dan zouden er allerlei nieuwe stenen gevonden kunnen worden. Wie weet!


Vraag: Ik spaar edelstenen en heb al een doos waar de edelstenen in kunnen. Maar nu is deze doos vol. Weten jullie waar ik een nieuwe doos kan kopen?
Antwoord: Ik heb dit voor je gevonden: http://www.bodemschat.nl/shop/index.php?cPath=10_12.
Succes ermee!


Vraag: Hoeveel kost een edelsteen als je hem in de winkel koopt?
Antwoord: Die vraag is niet zo maar te beantwoorden. Want het hangt van veel factoren af:

- hoe zuiver is de steen
- hoe groot is de steen
- welke steen is het (robijn is duurder dan saffier bijvoorbeeld)
- is de steen geslepen of niet, en zo ja hoe

Maar om je een idee te geven: een bergkristal zo groot als je duim kost rond de 6 euro. Een robijn van die grootte is rond de 60 euro. Maar nogmaals, het hangt van een heleboel factoren af, dus dit is alleen om je een indicatie te geven!


Vraag: Ik moet een spreek beurt houden over helende stenen en wil graag weten wat helende stenen precies zijn.
Antwoord: Eigenlijk zijn alle stenen helende stenen. Dat wil zeggen dat ze kunnen helpen bij het genezen van bepaalde kwalen of gemoedstoestanden. Uiteraard moet je wel altijd een dokter raadplegen, maar stenen kunnen ondersteunen bij de genezing. Iedere steen heeft weer een eigen werking. In het boek Stenen vertellen lees je van een groot aantal stenen, hoe ze op je lichaam werken.


Vraag: Ik heb een barnsteen met spinnetjes er in vast, is dat zeldzaam?
Antwoord: Wat geweldig he, dat je dus eigenlijk diertjes hebt die miljoenen jaren geleden leefden!

Barnsteen is een fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Miljoenen jaren geleden droop die uit de bomen en versteende daarna. Soms kwamen er insecten vast te zitten in de druipende hars, en dan kwamen ze er niet meer uit. De hars versteende met de insecten er in. Door de ouderdom ging de kleur van de insecten verloren, daarom zie je ze nu altijd als zwart.

Al in de tijd van de romeinen werd barnsteen met insecten er in gevonden. Het feit dat er insecten in zitten is dus niet zo zeldzaam, maar: ieder stuk is wel uniek. En dat jij meerdere spinnetjes hebt in je stuk barnsteen is best bijzonder!

Op de foto een stuk barnsteen met insecten er in, dat we op internet vonden.


Vraag: Hoe krijgen edelstenen hun krachten?
Antwoord: Dat is een hele goeie vraag! Jullie wetenschappers hebben daar zelfs nog geen antwoord op. Maar misschien ben je tevreden met het volgende antwoord:

Je weet misschien al dat wetenschappers hebben ontdekt dat de allerkleinste deeltjes waar ALLES (dus ook jij en ik, maar ook stenen) van gemaakt is voortdurend bewegen. Die kleinste deeltjes zijn precies hetzelfde in ieder mens, dier, plant, zandkorrel, steen, maar ook boterhamtrommeltje en vuilniszak. Het blijkt dat deze deeltjes niet vastzitten, maar altijd in beweging zijn. De deeltjes zijn zo klein, dat je een los deeltje nooit met het blote oog kunt zien – maar toch zweven ze op dit moment in grote getale recht voor je neus! Zuurstof bestaat namelijk ook uit die deeltjes.

Als zuurstof hebben die deeltjes een bepaalde trilling, ze bewegen op een bepaalde manier, zodat ze zich samen gaan gedragen als zuurstof. En zodat wij ze kunnen inademen.

Stenen zijn dus ook gemaakt van die deeltjes. Maar nu bewegen die deeltjes op een andere manier, ze hebben een andere trilling. Daarom gedragen ze zich als een steen.

Om een oranje steen te krijgen moeten ze zich op de ene manier bewegen, om een zwarte steen te krijgen op een andere manier.

Nu blijkt dat die trillingen niet bij de steen blijven. De rand van ieder voorwerp (en dus ook ieder mens) bestaat ook uit die bewegende deeltjes en die deeltjes komen en gaan van die rand. Natuurlijk zien we en merken we daar niets van. Maar als je een steen vasthoudt, dan komen de deeltjes aan de buitenkant van de steen in contact met de deeltjes aan de buitenkant van je lichaam.

Als de deeltjes aan de buitenkant van je lichaam de trilling van de deeltjes van de steen fijn vinden, kunnen ze die trilling als het ware overnemen. Niet zo, dat ze ook in steen veranderen (stel je eens voor dat je net als Koning Midas alles wat je aanraakt verandert in goud!).

Maar wel zo, dat die trilling door je hele lichaam gaat. Je lichaam krijgt door die trilling een impuls. Bij de ene steen is dat 'meer zelfvertrouwen', bij een andere steen is dat 'stop de bloeding' en bij weer een andere steen is dat 'vredelievendheid'.

Zo werken de krachten van stenen.


Vraag: Hoe moet je een kristal reinigen?
Antwoord: Er zijn veel manieren om een kristal te reinigen:

  • Begraaf je steen bij volle maan in de aarde en laat 'm daar 2 nachten liggen.
  • Zet je steen 24 uur in een bak water (ondergedompeld), bij voorkeur zo, dat 's nachts het maanlicht er op valt. Het werkt het beste bij volle maan.
  • Leg je steen op een geode (stuk steen dat hol is) van Amethist.

Je kunt meerdere stenen tegelijk in het water of op de geode leggen.


Vraag: Op mijn Chalcedoon is een witte vlek. Hoe komt dat? Is mijn steen beschadigd?
Antwoord: Stenen zijn levende wezens – en ze ontstaan door verschillende processen in de aarde. Een bepaalde steensoort is opgebouwd uit een bepaalde combinatie mineralen. Soms komt er bij het ontstaan van een steen een klompje andere mineralen in die steen vast te zitten. Bij een niet-doorzichtige steen zie je daar niets van. Bij een doorzichtige steen, zoals bijvoorbeeld de oranje Carneool, zie je dat wel. (Soms heeft de Carneool zelfs stukjes zilverkleurig Hematiet in zich!)

Hiernaast zie je een foto van Chalcedoon. Zoals je ziet zitten er heel wat witte vormen in. Chalcedoon kan zelfs helemaal wit zijn. In Chalcedoon is een witte vlek dan ook heel normaal, en je hoeft zeker niet bang te zijn dat je steen is beschadigd.


Vraag: Hoeveel soorten stenen zijn er op aarde? Ik kom er niet uit. ik bedoel dan niet gewonen bakstenen maar echt robijnen enzo.
Antwoord: Wat een goede vraag Nynke! Maar... eigenlijk is er geen antwoord op. Ten eerste omdat er af en toe (nog steeds) nieuwe stenen gevonden worden. Ten tweede omdat het er zo veel zijn! Er zijn tot nu toe meer dan 3500 soorten mineralen (dus stenen) bekend.

Heb je het over (half)edelstenen, dan zijn dat er minder. Stenen moeten bepaalde kenmerken hebben voordat je ze edelstenen mag noemen. Die kenmerken zijn:

  • duurzaamheid
  • zeldzaamheid
  • schoonheid

Mensen hebben dan weer een onderscheid gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Er zijn enkele tientallen halfedelstenen.

Edelstenen zijn de robijn, de saffier en de smaragd. Ook de diamant hoort in dit rijtje – hij wordt wel de Koning der Edelstenen genoemd.

In sommige andere landen worden ook andere stenen tot de edelstenen gerekend. In China bijvoorbeeld is Jade een edelsteen. In veel landen wordt ook Aquamarijn als edelsteen gezien.

Hier kun je meer lezen over de edelstenen: http://www.natuurinformatie.nl/asp/page.asp?alias=nnm.dossiers&id=i002574&view=natuurdatabase.nl

Hoeveel edelstenen zijn er? Het antwoord is dus vier. Hoeveel halfedelstenen zijn er? Enkele tientallen. Hoeveel stenen zijn er? Meer dan 3500!


Vraag: Hoe kan er een insekt in een barnsteen komen?
Antwoord : Barnsteen is een fossiele hars van prehistorische naaldbomen, Pinus succinifera. Deze hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Zoals ook nog bij de tegenwoordige dennen het geval is, loopt er uit kleine beschadigingen van de schors hars uit de boom. Deze hars beschermt de boom tegen insecten en schimmels.

Soms komt er een insect in de hars terecht. Dit kan dan niet meer ontsnappen en gaat dood. Dit fossiel blijft in de versteende barnsteen zichtbaar. Door de ouderdom verdwijnen de kleuren van het insect en wordt het zwart. (bron: Wikipedia)


Vraag: Als je edelsteenwater hebt gemaakt, moet je dan de edelsteen laten zitten of er uit halen?
Antwoord : Het is verstandiger om de edelsteen er uit te halen. Anders bestaat er gevaar dat je je in de steen verslikt.


Vraag: Hoe kan ik mijn stenen reinigen als ik geen amethistgeode heb?
Antwoord : Vul een bak met water zodanig vol dat als de steen er in zit hij helemaal ondergedompeld is. Laat de steen 24 uur in de bak. Dit zou je eigenlijk bij voorkeur met volle maan moeten doen.


Vraag: Voor een vriendin van mijn moeder mocht ik (op mijn gevoel) een mooie steen uitzoeken, dit werd zonder aarzelen een kattenoog? een lichte steen met in de hoek een beetje paarse verkleuring. Kunt u mij mij en mijn moeder vertellen wat deze mooie steen betekent, of wat deze doet? Groetjes van Indi
Antwoord: Wat prachtig dat je meteen zo'n mooie steen uitzocht. Ik heb voor je wat informatie over de steen Kattenoog, maar ik weet niet 100% zeker of je ook een Kattenoog uitgezocht hebt.

Er is namelijk maar 1 steen die zich officieel Kattenoog mag noemen, maar er zijn meerdere soorten kattenoogstenen die vaak ook gewoon Kattenoog genoemd worden. Zo is er de toermalijn-kattenoog, de amethis-kattenoog, enzovoort. Eigenlijk zou je even een foto van je steen moeten mailen zodat ik kan kijken of ik 'm kan thuisbrengen. Het zou mogelijk een Alexandriet Kattenoog kunnen zijn (zie foto hiernaast).

Ik vertel hier wat over twee Kattenogen. Allereerst veel voorkomende Kwarts-Kattenoog:

Deze kattenogen zijn familie van Tijgeroog, die deze maand steen van de maand is. Ze zijn roder dan Tijgerogen en waren ook veel kostbaarder omdat ze heel licht doorzichtig zijn waardoor het effect nog sterker is. Ze danken hun naam aan het feit dat ze op kattenogen lijken en ook zo mooi glanzen. Kattenogen werden beschouwd als de beschermers van landbouwers en boeren. Ze dienden ook als talisman, dat is een voorwerp dat geluk of bescherming zou brengen. Zij helpen om je fouten helder te zien en goed te blijven waarnemen en denken. Alsof je zelf scherpspiedende blik van het roofdier krijgt!

Verder geven ze kracht en energie en helpen ze bij ademhalingsproblemen (lang- en kortdurig) en allerlei krampen, en in het bijzonder darmkrampen. De steen is heel goed voor kinderen die naar school gaan: hij helpt namelijk de concentratie te verbeteren. Verder geeft de steen geborgenheid en warmte.

De andere soort is de échte Kattenoog en heet ook wel Chrysoberyl Kattenoog:

Deze kattenogen helpen vooral bij oogproblemen en oogziekten, en bij groene en blauwe staar in het bijzonder. Ook zijn ze zeer helend bij bindweefselontstekingen. Deze kattenogen brengen harmonie in alle relaties. Ze verbeteren en vergemakkelijken dus het contact tussen jou en de mensen om je heen. Ook zorgen ze voor meer tolerantie – bij jou voor anderen en bij anderen voor jou.

Ook deze steen wordt gebruikt als talisman en werkt beschermend. Ook discipline en zelf-controle worden bevorderd door Kattenoog. Een ook deze steen werkt concentratie bevorderend en kun je er helderder mee denken en waarnemen. Bovendien helpt deze steen je om negatieve gedachten in positieve energie om te zetten.


Sillimaniet kattenoog

Oog van een echte kat

Nefriet kattenoog

Toermalijn kattenoog

Turquoise kattenoog


Vraag: Ik heb op 18 februari 2007 een knuffelsteen gehad. Hij ziet er zo uit: het heeft een beetje een mokka-achtige kleur en er zitten bruine vlekjes en strepen op. Mijn vraag is: Wat is de functie van deze steen? Naomi
Antwoord : Wat heerlijk dat je een steen hebt gekregen. Het zijn altijd zulke mooie en wonderlijke cadeautjes, vind je niet?

Om het beste te beoordelen welke steen het is zou ik een foto moeten zien. Maar als ik het zo inschat zou het wel eens Oceaan Jaspis kunnen zijn.

Oceaan Jaspis kan verschillende kleuren hebben (wit, roze, groen, blauw, bruin, geel) en heeft vlekjes en strepen. Ze geeft troost, liefde en geborgenheid. Zeker de bruine steen brengt veel warmte en geborgenheid.

Met deze steen in je omgeving ben je creatief en vol fantasie en ze helpt je ook om je fantasiën en ideeën werkelijkheid te laten worden.

Het is een vriendelijke steen die positief werkt op jouw relatie met anderen, maar ook op jouw relatie met jezelf. Ze stimuleert je vriendelijk naar je jezelf te zijn en minder kritiek te hebben op jezelf en minder streng te zijn voor jezelf. Ze helpt je dan ook uit te vinden wat er mooi en prachtig is aan jezelf.

Ze werkt ook goed bij autistische kinderen.

Lichamelijk werkt de Oceaan Jaspis op je bekkengebied en je onderbuik en alle organen en lichaamsdelen die daarmee te maken hebben. Verder werkt ze ontspannend.

In het boek Stenen vertellen kun je nog meer lezen over de Oceaan Jaspis.


beginpagina