Dossier: een bedrijf of praktijk overnemen

Onderdelen van dit dossier:

Als je vanuit huis wilt gaan werken is een voor de hand liggende optie het starten van een eigen bedrijf of praktijk. Vooral met een eigen bedrijf kun je optimaal profiteren van de voordelen van thuiswerken: je eigen tijd indelen, flexibel kunnen reageren rondom calamiteiten met de kinderen, enzovoort.

Maar wist je dat het niet noodzakelijk is om een eigen bedrijf of praktijk te STARTEN? Er is nog een optie, namelijk het KOPEN van een bedrijf. Even de voor- en nadelen op een rijtje:

Een bedrijf of praktijk starten

    Nadelen

  • Het kan lang duren voordat je daadwerkelijk omzet draait;
  • Je moet op zoek naar klanten;
  • Je maakt beginnersfouten, op allerlei terreinen: prijs, product, marketing, opzet van je bedrijf, belasting, enzovoort;
  • Je moet zelf, en vaak meerdere malen, het wiel opnieuw uitvinden;
  • Je moet flink investeren en je moet alles nieuw opzetten (bijvoorbeeld website, apparatuur, enzovoort).

    Voordelen

  • Je kunt er mee beginnen naast je huidige baan en langzaam uitbreiden;
  • Je kunt het bedrijf precies zo inrichten zoals jij het wilt;
  • Je kunt je eigen normen en waarden in de bedrijfsvoering stoppen.

N.B. We hebben hier alleen gekozen voor de voor- en nadelen in vergelijking met het kopen van een bedrijf, uiteraard zijn er nog vele andere voor- en nadelen bij het starten van een eigen bedrijf of praktijk.

Een bedrijf of praktijk kopen

    Nadelen

  • Je koopt een bedrijf met bestaande normen en waarden die niet persé de jouwe hoeven te zijn, en zeker als er personeel is moeilijk naar je eigen normen en waarden zijn om te zetten;
  • Er kunnen lijken uit de kast komen (hoewel dit qua financieel risico te ondervangen is, kan het toch vervelend zijn);
  • Het kan zijn dat je ook producten overneemt waar je niet achter kunt staan of klanten waar je niet mee kunt werken;
  • Het kan zijn dat een klant of een personeelslid wegloopt;
  • Je hebt de mogelijkheid een kat in de zak te kopen, zorg daarom dat je altijd een adviseur in de arm neemt bij de overname (zie hieronder bij Advies & Informatie)
  • Als je hele specifieke, uitzonderlijke of unieke diensten producten wilt aanbieden kan het moeilijk zijn een geschikt bedrijf voor overname te vinden.

    Voordelen

  • Je stapt in een bestaand bedrijf met een bestaande omzet waarin alles al goed draait;
  • Daarom heb je in de meeste gevallen ook al direct een salaris voor jezelf;
  • Je hebt direct al producten en/of diensten om te verkopen/leveren;
  • Je hebt direct al klanten en naamsbekendheid;
  • Je kunt leren van de lessen die de vorige eigenaar geleerd heeft;
  • Je kunt met vragen meestal terugvallen op de vorige eigenaar;
  • Je hoeft niet meer het wiel zelf uit te vinden;
  • Je hebt direct alle spullen die je nodig hebt en behalve de investering in het bedrijf zelf hoef je meestal geen verdere investeringen te doen (denk aan apparatuur, website, enzovoort);
  • Je kunt direct zien welk effect veranderingen hebben op de bestaande situatie en daarom een verkeerd gekozen verandering herkennen en herstellen;
  • Je kunt op zoek gaan naar een bedrijf in de branche waar je al in hebt gewerkt, waarin je een opleiding hebt gedaan of die je aanspreekt.

Waar?
Maar hoe kom je nou eigenlijk te weten welke bedrijven er te koop staan? Veel gebeurt in het informele circuit – via via dus. Als je eventueel geïnteresseerd bent een bedrijf of praktijk over te nemen is het raadzaam om al je vrienden en kennissen te laten weten dat je op zoek bent. Wie weet hoe een koe een haas vangt?

Verder biedt de Kamer van Koophandel een dienst die Ondernemingsbeurs heet. Dit is een online bedrijvenmarktplaats. Je kunt zelf ook oproepen plaatsen als je naar een specifiek soort bedrijf op zoek bent. Op deze beurs staan op dit moment ruim 11.000 geïnteresseerden in de koop of verkoop van een bedrijf geregistreerd.

Wanneer?
Nu is de tijd! De generatie Babyboomers zijn in hun jonge jaren massaal eigen bedrijven gestart. Maar nu ze tegen hun pensionering aanzitten kampen ze vaak met een opvolgingsprobleem: dochter- of zoonlief is niet geïnteresseerd in het bedrijf. Of zoals het Ministerie van Economische Zaken schrijft:

    "Door de toenemende vergrijzing groeit de groep ondernemers die op korte termijn wil stoppen met werken. Als deze bedrijven niet worden overgenomen verdwijnen veel bedrijven en arbeidsplaatsen, met negatieve economische gevolgen. Daarom voeren de Kamers van Koophandel, het Ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW en MKB-Nederland campagne om een goede bedrijfsoverdracht te stimuleren."

Betaal niet te veel!
Als je een bedrijf overneemt betaal je in eerste instantie voor de producten en/of diensten, het klantenbestand én de naamsbekendheid (deze laatste twee tezamen worden ook wel Goodwill genoemd en kunnen behoorlijk oplopen – ook al is het niet iets dat je fysiek in je handen kunt houden). Daarnaast betaal je voor eventuele voorraden, machines, apparatuur, computers, meubels, kortom alles wat los en vast zit. Vind je het moeilijk om in te schatten of het gevraagde bedrag reëel is, schroom dan niet om een financieel adviseur erbij te halen!

Ook voor het voorkomen van een 'kat in de zak' of 'lijken in de kast' is het verstandig juridisch advies in te winnen. Leg sowieso alle afspraken vast in een contract!

Vraag:
"Ik heb misschien de mogelijkheid om de hostingklanten over te nemen van een bedrijf dat wil stoppen met zijn activiteiten. Op dit moment heeft die persoon alleen nog de opbrengsten van de hosting wat dus een vast bedrag per jaar is, rond de 2000 euro.

Nu weet ik zelf niet goed hoe ik dit over moet nemen? Hem een percentage hiervan betalen en dat gedurende een aantal jaren? Of hebben jullie andere tips?"

Antwoord:
In het geval van overname van klanten, betaal je een vast bedrag per klant. Als ik jou was zou ik in het contract een clausule opnemen, zoals ongeveer zo:

  1. Betaling ten tijde van overname 60% van overeengekomen bedrag;
  2. Na 2 maanden wordt er gekeken welke klanten hebben opgezegd/weggegaan zijn, voor die klanten wordt niet betaald, vervolgens wordt 30% betaald van het overeengekomen bedrag minus het bedrag van de klanten die zijn weggegaan;
  3. Na 6 maanden wordt er gekeken welke klanten hebben opgezegd/weggegaan zijn, voor die klanten wordt niet betaald, vervolgens wordt de resterende 10% betaald van het overeengekomen bedrag minus het bedrag van de klanten die zijn weggegaan.

Als hij een beetje slim is zal hij met punt 3 niet akkoord gaan (jij hebt hier immers zelf ook invloed op), dus dit kun je als onderhandelingsargument meenemen. Maar punt 2 moet er zeker in.

Een redelijk overname bedrag is 2-3 keer de winst (i.e. omzet minus alle kosten).

Succes!

Voor meer informatie en specifiek advies kun je (meestal kosteloos) terecht bij de Kamer van Koophandel. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een juridisch of financieel adviseur, mocht je die nodig hebben.

Gratis overdrachtspakket
De Kamer van Koophandel biedt ook een gratis overdrachtspakket aan. Dit kun je hier opvragen: http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=48451

De website van de Kamer van Koophandel: http://www.kvk.nl

Voor meer informatie kun je bovendien terecht bij Postbus 51:

Interview met Eileen Ilbrink die het bedrijf Products and Events overnam:

"Het gaat hier natuurlijk niet om een multinational, maar er moet wel het één en ander op papier komen."

Eileen is de mama van drie dochters, Erykah – 2001, tweelingzus Anniken – 2001 en Isolde – 2003. Dit jaar kocht zij een bedrijf en werd daarmee in één klap zelfstandig ondernemer... op een lopende trein. Ze vertelt ons hoe het allemaal in z'n werk is gegaan.

"Gesina de Jong van Products and Events benaderde mij via de mail. Zij had alle (potentiële) standhouders voor de Kraam en Kidsbeurs een mailing gestuurd dat ze wilde stoppen met de organisatie en dat ze het over wilde doen aan een ander. Meteen de volgende ochtend heb ik haar gebeld en het balletje is gaan rollen.

Het overname bedrag vond ik heel redelijk en hier waren we het al snel over eens. Ik ben bij haar thuis geweest en we hebben het hele concept doorgenomen. Gesina had alles goed geordend en had ook nog enkele tips op papier gezet, wat erg handig is omdat je in één keer erg veel informatie krijgt.

Ter plekke hebben we een overname contract opgesteld en ondertekend. Het gaat hier natuurlijk niet om een multinational, maar er moet wel het een en ander op papier komen. We hebben met z’n tweeën alle dingen doorgenomen, dus zonder tussenkomst van een adviseur.

Uiteindelijk vind ik dat ik een redelijke prijs heb betaald voor de overname, maar er moet nog veel ontwikkeld en uitgebreid worden om er een goede verdienste van te maken."

"Sinds oktober 2005 was ik gestopt met werken (geen zin meer in oppas, heen en weer gevlieg etc etc) en had er gewoon schoon genoeg van. Ik heb sinds de geboorte van mijn kinderen altijd veel gewerkt en dit brak mij toch behoorlijk op.

Financieel gezien kon mijn man een tijdje overbruggen om ons huishouden draaiende te houden en ik heb er dus bewust voor gekozen om een tijdje lekker thuis te zijn met de kinderen. Ik had me voorgenomen om na de zomervakantie (2006) weer serieus op zoek te gaan naar een baantje, maar dit mailtje van Gesina kwam op mijn pad.

Ik had gewoon het gevoel, dit moet ik niet laten schieten, dit is echt iets voor mij. Gewoon lekker van huis uit werken, geen rompslomp met oppas (en ook niet deze financiële strop), kinderen van school halen, etc. Het werk leek mij ook hartstikke leuk, organiseren van beurzen voor alles wat met kinderen te maken heeft, geweldig toch!"

Tips & advies van Eileen:
  • Het is belangrijk dat als je een partner hebt, dat deze je voor 100% steunt, omdat je soms toch meer moeten werken dan gepland
  • Veel vrouwen hebben genoeg ideeën, maar deze blijven vaak in de kast liggen - doe er wat mee!
  • Zorg dat je de financiën goed bij houdt, ik vind het altijd heel jammer dat bedrijven de mist in gaan door verkeerd financieel beleid
  • Je loopt als ondernemer altijd een bepaald risico, zo weet je nooit precies wat er aan het eind van de maand overblijft, maar hier krijg je veel vrijheid voor terug en dat maakt het ondernemen juist zo leuk

"Mijn computer staat gewoon bij me thuis op de hobbykamer en vanuit hier doe ik al mijn werkzaamheden. Ik hou me bezig het organiseren van de Kraam-en Kidsbeurs. Dit is een beurs die regionaal wordt gehouden en vertegenwoordigt alles wat te maken heeft met zwangerschap, bevalling, kleding, kado’s, verzorging, voeding, ontspanning etc. Naast de grote concerns staan er ook regionale bedrijven die hun producten in hun stands, maar ook door middel van modeshow, lezingen en workshops kunnen promoten en verkopen."

Het leuke van deze beurs is dat iedere ouder en vooral de nieuwe ouder hier op deze beurs rustig kan snuffelen en nieuwe ideetjes op kan doen voor bijvoorbeeld de babykamer, maar zo kunnen ze ook informatie inwinnen betreft de verzorging van hun baby, of welke kinderopvang kies ik. Al deze dingen liggen al een paar jaar achter me, maar zijn zeer herkenbaar en daarom zo leuk."

De volgende Kraam- en kidsbeurzen zijn al gepland:

  • Valkenburg Z.H. 23 september 2006
  • Groningen 14 januari 2007
  • Leeuwarden 25 maart 2007

Meer informatie: www.productsandevents.nl

Interview met Helma van den Broek die het bedrijf Woontextiel-online overnam:

"Ik was niet op de hoogte van de verkoop van dekbedovertrekken maar heb in de afgelopen maanden aardig wat geleerd."

Helma nam het bedrijf over van een vriendin die naar Australië emigreerde. De moeder van Mitchell (1991) en Matthew (1996) vertelt hier over haar ervaringen.

"Ik wilde al heel lang iets voor mezelf, zelfstandig ondernemen, iets verkopen, importeren, iets...! Ik had al eens zelf geprobeerd een webshop te maken maar door gebrek aan tijd en kennis is dit er nooit van gekomen. Dit kwam wel heel erg goed uit, een webshop mét produkten.

In principe konden we het snel eens worden over het overnamebedrag. Het heeft wel nog enkele weken geduurd voor het uiteindelijk rond was maar dat kwam eigenlijk omdat mijn man er niet achter stond. Maar, wat ik in mijn kop heb zitten zit nog niet in m'n kont. Dus, ik moest en zou het hebben en heb wat tijd nodig gehad om hem hiervan te overtuigen.

Er is wel een contract gemaakt. Met een man als belasting-/ administratieadviseur/ accountant kom je hier niet onder uit. Ik vond dit in eerste instantie erg vervelend, te officieel voor deze overname. Maar ik weet dat dit nodig is om alle nare situaties die hieruit kunnen voortvloeien te voorkomen."

"Ik heb niet het idee dat ik te veel heb betaald. Omdat het van mijn kant even duurde en zij echt weg moesten zijn ze gezakt met de prijs. Ik zou het een tweede keer ook niet anders aangepakt hebben. Ik was niet op de hoogte van de verkoop van dekbedovertrekken maar heb in de afgelopen maanden aardig wat geleerd."

Je nam het bedrijf over van een vriendin. Bemoeilijkte dat de onderhandelingen, of maakte het dat juist makkelijker?
"Het bemoeilijkte de onderhandelingen voor ons niet echt, het enige nare hieraan was dat onze mannen het niet helemaal eens konden worden. Haar man wilde gewoon de werkzaamheden van de webshop mét voorraad niet meer hebben omdat ze genoeg andere zorgen hadden en, door wat onzekere gevoelens over zijn eigen bedrijf waar hij het bedrijfje van mijn vriendin in had ondergebracht, ietwat angstig voor het ondertekenen van een contract. Mijn man vond het nodig om toch een contract op te stellen, te meer vanuit zijn beroepsoverweging, zijn ervaringen hieruit. Het heeft ons dames ook een té afhankelijk gevoel gegeven hetgeen best frusterend kon zijn."

Tips & advies van Helma:

Hoe vervelend en afhankelijk ik me er ook bij heb gevoeld, laat altijd alles op papier zetten. Er kan heel veel verkeerd gaan. Bij ons uiteindelijk niet maar ik weet dat er heel vervelende dingen kunnen gebeuren, ook als men als goede vrienden zonder problemen samen iets wil gaan starten.

"Ik werk ook bij mijn man op kantoor, twee dagen. Ik sta ook op de loonlijst dus ontvang salaris. Dat zal ik er voorlopig nog wel naast moeten blijven doen. De andere dagen werk ik vanuit huis, breng veel tijd door achter de computer.

Ik verkoop diverse dekbedovertrekken en wil een heel goede service bieden. In ieder geval het onzekere gevoel bij de klanten wegnemen omdat ze via internet kopen en ik maar een kleintje ben. Dat wordt zeer gewaardeerd en dat geeft een kik.

In eerste instantie had ik overtrekken uit Spanje zullen importeren, zoals mijn vriendin ook deed, maar dat is niet gelukt. Daardoor heb ik het op een andere manier moeten aanpakken. Misschien dat ik toch ooit nog met die Spanjaarden in zee ga, om het exclusiever te maken, maar ik hou het nog even bij het oriënteren.

Mijn echte wens is om ooit zelf een overtrek te laten maken, ik heb al een ontwerp voor een overtrek maar moet me ook hier nog even in gaan verdiepen, hoe en waar dit te laten maken..."

Meer informatie: www.woontextiel-online.nl   en www.dekbedovertrek.nu


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet