Hoe kan ik een wahm worden?

How to succeed as a wahm
Via mijn internetsite over work-at-home-moms krijg ik vaak vragen van aspirant thuiswerkmoeders. Meestal is het wahm-schap een bewuste, weloverwogen keuze voor een leven met kinderen èn een carrière. Soms is het ingegeven door financiële noodzaak en vaak door het gebrek aan uitdaging in huishouding en opvoeding.

Succesvol werken van huis, waarin je blijft bouwen aan een carrière en een substantieel inkomen verdient, is niet iets waar je lichtzinnig over moet denken. Het vergt - zoals iedere zakelijke onderneming - een gedegen voorbereiding.

Wat je als eerste moet realiseren: het is keihard werken. Je hebt twee banen tegelijkertijd; moederschap en werk. Maar juist omdat het een bewuste keuze is en je er zo veel voor terugkrijgt maakt dat het niet als een zware last voelt. Ik kijk op van mijn werk en zie het lachende gezicht van m'n zoontje. Of ik heb even geen zin of inspiratie meer en ga lekker (met mobieltje op zak, soms zelfs met de laptop) naar de kinderboerderij. Terug heb ik dan weer heerlijk zin en inspiratie, en de kleine is doodmoe dus die speelt rustig in de kamer of ik breng hem naar bed voor z'n middagslaapje.

Op een rolletje
Soms is het zwaar als er een deadline ligt en je kind een lastige dag heeft. Maar als je de balans kunt vinden - waarin de kleine altijd voorrang heeft en daarna ook accepteert dat mamma nu aan het werk gaat - dan loopt alles op een rolletje. Om te genieten van de korte tijd dat ze bij je zijn (want school dient zich snel aan) heb je het er voor over keihard te werken en met iets minder (maatschappelijk, financieel) genoegen te nemen.

Dan, zoals bij iedere onderneming, moet je je realiseren: "de kost gaat voor de baet uit". Vooral als je thuis veel uren wilt draaien, moet je hulp hebben in de huishouding. Besteed datgene uit wat je kunt uitbesteden (en/of een hekel aan hebt!). Strijkservice, huishoudelijke hulp, catering. Een man die zijn eigen verantwoordelijkheid neemt in huishouding en opvoeding is een conditio sine qua non. De tijd die je zo bespaart steek je in je werk, ook als het voorlopig even niet meer opbrengt dan de kosten. De onmiddellijke meeropbrengst en satisfactie zit in de uitdaging, de intellectuele stimulering en het genieten van je kind.

Zorg er altijd voor dat je huis tip-top in orde en opgeruimd is. In een slordige omgeving kun je niet geconcentreerd werken en kan je kind niet geconcentreerd spelen.

Eigen bedrijf of niet?
Vraag je dan af: wil ik een eigen bedrijf of wil ik de veiligheid van loondienst of andersoortige vaste contracten. In het tweede geval is er niet zoveel keuze; het zijn vaak administratieve banen zoals data-verwerking, teleservice banen zoals antwoorddiensten draaien, of handenarbeid zoals naaiwerk voor kledingzaken. Voor verdere info kun je het beste bij Arbeidsbureaus en Uitzendorganisaties langs. Of je stuurt een mailing naar bedrijven die jou geschikt lijken om thuiswerkers in dienst te nemen, waarin je je bedoelingen uitlegt èn natuurlijk wat hun voordelen zijn als jij thuis voor hen werkt.

Wil je een eigen bedrijf dan kun je het beste redeneren vanuit je eigen kracht. Waar ben ik echt goed in? Wat geeft me ontzettend veel lol? Wat lijkt me nou ècht leuk om te doen? En dat kan dan best iets heel anders zijn dan je tot nu toe gedaan hebt. Schoonheidsspecialiste bijvoorbeeld, of een naai-atelier voor kinderkleding, of een cadeau-service, of een relatiebemiddelingsbureau, of kleinschalige kinderopvang. Maar het kan ook in het verlengde liggen van je huidige werkzaamheden: marketing advies, verkooptrainingen, technische hulpdienst, een internet-site exploiteren. Zie www.bizymoms.com voor honderden ideeën (maar ga eerst bij jezelf te rade!). De Kamer van Koophandel kan je verder adviseren over het opzetten van je eigen bedrijf.

Je kunt het!
Als laatste, wellicht het belangrijkst om te kunnen slagen als wahm: geloof in je zelf, wees bereid in jezelf te investeren (scholing, materialen, computer), weet waar je het voor doet (je kinderen èn jezelf) en hou vol. Als je gelooft in jouw gat in de markt, in jouw kunde en in jouw energie dan gaat het lukken, ook al heb je eerst een mager jaar en gigantische opstartproblemen. (Blijf echter wel steeds onderzoeken waar de problemen zouden kunnen liggen, misschien doe je zelf iets fout).

Heel veel succes. En onthoud, miljoenen vrouwen wereldwijd doen het. Dus jij kunt het ook!


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet