De Tien Mythes over Thuiswerken
of: foute redenen om te kiezen voor het wahmschap

1. Zo kan ik snel veel geld verdienen
Ondanks dat vele advertenties en internetsites over thuiswerken je beloven dat je snel veel geld kunt verdienen, moet je van me aannemen: het is gewoon niet waar. Als je je eigen bedrijf begint heb je tijd nodig om klanten te winnen. Als je voor een ander werkt moet je je afvragen: waarom doet hij het zelf niet als het inderdaad zo makkelijk en zo goed verdient? (met andere woorden: dat snel-geld aanbod is hoogstwaarschijnlijk oplichterij) Ga er van uit dat het zeker een jaar kan duren voordat je winst maakt.

2. Dan heb ik meer tijd voor mezelf, dan heb ik een makkelijker leven
Juist omdat je huis je werkplek is, is je werk nooit klaar. En aangezien je kinderen in datzelfde huis wonen, is dát werk ook nooit klaar. En van het huishouden weten we allemaal: dat werk is ook nooit klaar. Met andere woorden: je hebt zeker niet méér tijd voor jezelf. Tijd voor jezelf moet je zelf maken, zelf creëren.

3. Ik kan minder uren werken
Als je een eigen bedrijf hebt werk je sowieso al meer dan iemand die in loondienst werkt. Aan de ene kant komt dat omdat je, als het goed is, je werk ontzettend leuk vindt en het graag doet. Aan de andere kant komt er zoveel op je af (werk-rondom-het-werk zoals boekhouding, marketing, enzovoort) dat je ook meer moet werken dan je in eerste instantie dacht.

4. Eindelijk kan ik mijn huishouden op orde krijgen
Hoewel thuiswerken en huishouden makkelijker te combineren zijn dan buitenshuis werken en huishouden (je kunt bijvoorbeeld tussendoor even een wasje draaien of de wc een beurt geven) kan het ook een valkuil zijn. Het huishouden is nou eenmaal veel werk, en juist omdat jij en de kinderen meer thuis zijn dan wanneer je buitenshuis werkt, wordt het huis meer gebruikt en is er dus meer te doen. En als je alles keurig netjes en op rolletjes wilt hebben spendeer je uiteindelijk meer tijd aan het huishouden dan aan je werk. Als je succesvol wilt zijn in je werk, zul je je huishouden ergens laag op je prioriteitenlijstje moeten zetten. Neem nou maar genoegen met een stoffige vensterbank of ramen die eens per jaar gelapt worden...

5. Iedereen kan thuiswerken
Sommige mensen vinden het vreselijk dat ze steeds in dezelfde ruimte zijn, dezelfde ruimte waarin ze ook al wonen, slapen, eten en spelen. En er zijn mensen die graag collega’s om zich heen hebben en het thuis veel te eenzaam vinden - zeker als alle andere moeders in de straat wél buitenshuis werken. Dus: thuiswerken is niet voor iedereen de beste oplossing.

6. Geen schuldgevoel meer naar m’n kinderen
Inderdaad, je hoeft je kinderen niet meer vol schuldgevoel af te leveren bij de crèche. Maar soms kun je het zo druk hebben met je werk dat dat toch ten koste gaat van de kinderen - je zet ze bijvoorbeeld de hele dag voor de televisie of in het weekend gaan ze alleen met papa op stap: mama kan niet mee want die moet werken. Of je besluit om je kinderen toch naar de crèche te brengen, omdat je anders niet genoeg uren kunt draaien...

7. Ik kan m’n eigen uren indelen
Als je thuis werkt ben je over het algemeen veel flexibeler: je kunt ‘s avonds werken, of ‘s ochtends voordat de kinderen wakker zijn. Maar voor een gedeelte van je werk ben je toch afhankelijk van anderen (telefoontjes, klanten helpen, inkopen, enzovoort) en dat zul je dan overdag moeten doen.

8. Nooit meer kant-en-klare maaltijden
Als je nu buitenshuis werkt en je kind op de crèche zit is de kans groot dat je door tijdgebrek vaak naar kant-en-klare maaltijden grijpt of op z’n minst éénpansgerechten maakt. Als je thuis werkt lijkt het misschien of je meer tijd hebt uitgebreider te koken, maar net als met het huishouden geldt dat je op een gegeven moment je prioriteiten moet stellen. En dan blijkt dat je toch nog regelmatig naar een pizza grijpt of patat gaat halen.

9. De mensen om mij heen zullen het fantastisch vinden dat ik thuiswerk
Bereid je er maar op voor dat veel mensen je ‘minder’ zullen inschatten als je thuis gaat werken in plaats van buitenshuis. Thuiswerken staat nou eenmaal minder hoog op de maatschappelijke ranglijst dan buitenshuis werken. Veel mensen zullen denken dat je maar wat aanrommelt en dat je het maar makkelijk hebt - zie de andere mythes op deze pagina! Daarnaast kunnen er ook mensen in je omgeving zijn die je, om wat voor reden dan ook, niet steunen. Die blijven zeggen: “Ach stop er toch mee, je gaat toch geen winst maken, het lukt je toch niet.” Wees daar op voorbereid en blijf geloven in jezelf zodat je jezelf kunt blijven motiveren!

10. Ik kan gewoon in m’n ouwe kloffie naar m’n werk
Als je de hele dag thuis zit maakt het inderdaad niet uit of je in je pyjama loopt of dat je een strak mantelpakje aan hebt. Maar zodra je door anderen gezien wordt - potentiële klanten - is het belangrijk er goed uit te zien. Als je de kinderen naar school brengt, als je boodschappen gaat doen, als je met de kinderen aan het wandelen bent... Als je er dan slonzig uitziet zullen mensen jouw product of dienst minder serieus nemen.


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet