Wahm succesverhalen

Astrid van Astrid's Websjoppie: "Ik heb echt nergens spijt van. Alleen dan van het feit dat ik dit niet veel eerder heb bedacht."

Astrid Krijgsman, moeder van Kimberly (2002) en Samantha (2005) in haar voorraadschuur: "De meiden helpen met de nieuwe kleding die binnen komt uitpakken. Ze vinden het net zo spannend als ik om te zien wat er weer uit de dozen te voorschijn komt. "

Eén en één is twee
"Na de geboorte van mijn jongste dochter kreeg ik opeens weer heel veel energie.
De zwangerschap was erg zwaar geweest in verband met bekkeninstabiliteit. Dus zodra ik me weer goed voelde ben ik het hele huis gaan opruimen. En alle spullen die we niet meer nodig hadden op Marktplaats gezet. En dat vond ik zo leuk om te doen...

Vervolgens moest ik weer gaan werken omdat mijn zwangerschapsverlof er op zat en dat viel me tegen. Samantha, mijn jongste dochter, was veel ziek, had exceem en daardoor vond ik het niet prettig om haar naar het kinderdagverblijf te brengen. En 1+1 is twee. Ik bedacht in december 2005 dat ik best wel iets kon gaan doen met verkopen via internet. Thuisblijven en werken. In het verleden had ik ook al in diverse winkels gewerkt en verkopen ligt me wel.

Al snel viel de keus op kinderkleding. Een leuk artikel wat alle moeders nodig hebben. En een grote doelgroep. Ik besloot het gewoon te proberen en wel te zien waar het uit zou komen. Op 10 januari 2006 had ik mijn eigen winkel met 20 verschillende artikelen op voorraad."

"Ik werk aan de keukentafel. Ik heb een laptop die ik opberg als we gaan eten en voor de rest van de dag staat deze op de tafel. Bijna altijd aan. Mijn administratie ligt in de voorraadkast!"

"Ik heb niet zo heel veel geïnvesteerd. Het eerste half jaar heb ik ook niks verdiend! Elke betaling die binnen kwam ging meteen weer op aan nieuwe kleding. Ik ben dan ook echt low budget begonnen. Op zolder met de dozen vol kleding om me heen. Een eigen boekhoudprogramma gemaakt in Excel en een gratis internetwinkel. Inmiddels heb ik een 'magazijntje', een mooiere internetwinkel en een echt boekhoudprogramma.

Veel heb je er niet voor nodig om een winkel op internet te beginnen. Ik heb het geluk dat ik zowel winkel- als boekhoudervaring heb. Want het scheelt een hoop als je je eigen administratie kunt verzorgen.

Ik koop in naar mijn eigen smaak, maar ook naar de smaak van de klanten. Inmiddels weet ik al veel beter wat wel en niet verkoopt. Ik heb een aantal klanten die mij ook mailen met hun wensen. Dat maakt het alweer wat makkelijker om gericht te zoeken. Ik blijf natuurlijk wel eens zitten met bepaalde kledingstukken. Maar via Marktplaatst probeer ik dat partijtje dan weer te verkopen. En dat lukt meestal wel."

Er zijn ontzéttend veel
kinderkledingwinkeltjes op internet. Hoe verklaar je jouw succes?

"Als eerste de klantvriendelijkheid en de snelle service. Daar zijn heel veel klanten voor terug gekomen. Ik doe nooit moeilijk over ruilen enzo. Vaste klanten krijgen regelmatig kadootjes bij hun bestelling. Mijn winkel is mijn derde kindje. Zo voelt het. Het is super belangrijk voor me en ik ben nog steeds laaiend enthousiast. Misschien dat dat mijn succes is: ik geloof in wat ik doe.

En verder doordat ik veel heb geadverteerd op internet. Ik heb in de plaatselijke kranten met artikeltjes gestaan en ook in het tijdschrift Groter Groeien. En natuurlijk dat ik zo veel trouwe klanten heb die net zo entousiast zijn als ik en aan iedereen die het maar wil horen vertellen over mijn winkel. Dat is toch altijd de beste reclame!"

Noot van Edith – Het motto van Astrid is werkelijk geweldig en dat heeft zeker ook aan haar succes bijgedragen (naast haar ongebreidelde energie!):

Bent u tevreden vertel het verder...
Bent u niet tevreden vertel het mij!

Elk spontaan idee
"Ik mis soms wel collega's en gezelligheid. Het werk is nooit af. Ik kan nooit eens zeggen: 'Het is vakantie' of 'Het is weekend'. Sinds kort heb ik dan ook wel een aantal regels met mezelf afgesproken; tijdstippen dat de laptop niet aan mag staan bijvoorbeeld. Het lukt me vrij aardig om me daar aan te houden. Niet altijd, want als ik weet dat er nog veel emails zijn om te beantwoorden dan ga ik ook niet met een lekker gevoel iets anders doen. Ik heb bijvoorbeeld ook de afspraak met mezelf gemaakt dat ik één keer per dag de bestellingen inpak – voorheen deed ik dat direct als er één binnen kwam. Ook heb ik sinds kort twee vaste afhaaldagen zodat ik niet meer de hele week door afspraken heb met klanten.

De voordelen van thuiswerken zijn dat mijn dochters niet naar een opvang hoeven en ik niet meer naar een baas. Dat ik alles zelf kan beslissen en aan niemand verantwoording hoef af te dragen. Dat ik elk spontaan idee dat in me opkomt gewoon kan uitvoeren zonder vergaderingen enzo!

Toch zou ik het niet iedereen willen aanraden. Je moet er wel een type voor zijn. Er zijn natuurlijk ook genoeg moeders die het nodig hebben om buiten de deur te werken al is het maar voor een paar uur per week. En het is echt wel zwaar. Gezin, huishouden en een eigen bedrijfje. Je bent er altijd mee bezig."

Hoe ziet je werkschema er uit?
"Ik sta elke ochtend een half uur voor de kinderen op om mijn mail te checken en de bank. Bij de bank kan ik zien welke betalingen er binnen zijn gekomen en die bestelling leg ik dan vast in de gang. Om 9 uur ga ik bijna iedere dag naar het postkantoor. De rest van de dag, doe ik het huishouden, ben er voor Samantha, haal Kimberly van school en breng haar en tussendoor beantwoord ik mailtjes en leg ik de bestellingen klaar die weer binnen zijn gekomen. Ook komen er regelmatig klanten hun bestelling ophalen.

Alles loopt dus een beetje door elkaar heen. Eén keer per week krijg ik nieuwe artikelen binnen. Deze dag ben ik alleen daar mee bezig zodat ik de site zo snel mogelijk kan updaten. In de avonduren doe ik de administratie en de inkoop. Al met al ben ik er dus continu mee bezig."

De zomervakantie komt er weer aan. Hoe pak je dat aan met je webwinkel?
"Ik ga twee weken dicht. Mijn zus kijkt deze weken mijn mail na en verstuurt eventueel pakketjes die er nog liggen. Dit hebben we vorig jaar ook gedaan en werkt goed."

Daar kunnen ze niet van afblijven
"Ik werk dus altijd met mijn jongste dochter erbij. Zij is bijna 2 jaar. Maar sinds kort gaat ze op dinsdagochtend naar een vriendin van me zodat ik deze ochtend meer afspraken met klanten kan plannen en extra werkzaamheden kan doen. Zodat ik ook eens een avond vrij ben.

Kimberly van 4 jaar weet ook niet beter dan dat ik altijd eerst even mail ga checken voordat we bijvoorbeeld iets gaan doen!

Kimberly is mijn vaste model. Ze vind het leuk om te doen en daar profiteer ik natuurlijk van. Vooral als ze lippenstift op mag. Voor Samantha heb ik nog niet zoveel kleding die ze past maar als er wat bij is mag ze ook model spelen en dat doet ze erg goed.

De meiden helpen met de nieuwe kleding die binnen komt uitpakken. Ze vinden het net zo spannend als ik om te zien wat er weer uit de dozen te voorschijn komt. Ze mogen de touwtjes los knippen...

Maar foto's van de kleding maken doe ik niet meer als Samantha erbij is. Zij vond het erg grappig om dan over de kleding heen te gaan lopen of haar hoofd er bij te stoppen. En ook de doos met haarassecoires mogen ze niet meer zien. Want daar kunnen ze niet van afblijven!

Mijn man, Bert, vindt het helemaal geweldig wat ik doe. Hij vindt het fijn dat ik thuis ben voor de kinderen en ook nog een leuke bezigheid heb. Hij bezorgt op zaterdagochtend in onze woonplaats. Dan gaat Kimberly ook wel eens mee. Maar verder heeft hij er niet veel mee te maken. Hij struikelt af en toe over de pakketjes die soms door het hele huis liggen!"

Wat zou je andere moeders aanraden die vanuit huis een bedrijf als de jouwe willen runnen?

"Het vooral eerst als een hobby zien. Leuk voor erbij. Ik krijg toch regelmatig vragen van klanten die ook een winkel op internet zouden willen beginnen. En dan blijkt toch vaak dat ze denken dat je er direct een salaris mee kan verdienen. Maar dat is echt niet zo. Het is echt keihard werken. Je bent er echt ALTIJD mee bezig. Mijn inkomsten zijn elke maand verschillend. Het is maar net hoeveel ik heb verkocht en ingekocht.

Ik heb echt nergens spijt van. Alleen dan van het feit dat ik dit niet veel eerder heb bedacht. Ik heb heus wel blunders gemaakt en die maak ik nog steeds. Maar daar leer ik tenslotte weer van.

Je komt best veel valkuilen tegen. Zoals bijvoorbeeld met de belastingdienst, die is niet zo hulpvaardig als ze doen geloven. Ik heb bijvoorbeeld 5 keer moeten bellen met de belastingtelefoon tot er iemand van ons regiokantoor mij terug belde om antwoorden te geven op de vragen die ik had. Er zijn volop regeltjes voor startende ondernemers maar die moet je wel weten, want ze vertellen je het niet. Je hebt recht op startersaftrek bijvoorbeeld. Echt ik raad iedereen aan om een accountant de jaarafsluiting te laten doen, of het samen te doen. Het kost wel wat, maar het is echt de moeite waard.

Tenslotte doe ik het helemaal alleen en moet ik nog veel leren.

Ik heb natuurlijk ook wel eens heel fout ingekocht. En dat doe ik nog wel eens. Dan ben ik helemaal weg van een bepaald kledingstuk, wil niemand het hebben! Maar aldoende leert men, en inmiddels leer ik de smaak van de klanten kennen."

[op de foto één van de shirts waar Astrid zelf helemaal weg van was, maar die duidelijk minder liep]

Plezier
"Ik hoop, als Samantha naar school gaat, nog eens een echt winkeltje te kunnen openen. Op een leuke locatie een soort van grote schuur die ik dan gezellig inricht met een speelhoek een theeleuthoek. Waar de klanten naar toe komen omdat het er, naast de goedkope kleding die ze er vinden, ook zo gezellig is.

Momenteel steun ik een stichting die kansarme kinderen in Zuid Amerika financieel steunt zodat ze naar school kunnen gaan. Ook ben ik benaderd door het Astma fonds. Daar ga ik ook wat voor doen. Ik hoop in de toekomst meer leuke projecten te kunnen steunen. In het begin heb ik ook een gezin met 10 pleegkinderen kleding geschonken. Het is fijn om iets extra's te kunnen doen voor zulke projecten. Het hoeft van mij niet allemaal zo ontzettend commercieel. Mijn doel is ook nooit geweest om er rijk mee te gaan worden. Als ik maar plezier heb in het werk wat ik doe!"

Bezoek Astrid's Websjoppie hier!

Voor alle lezers van dit verhaal heeft Astrid een speciale aanbieding: 10% korting op de bestelling – vermeld bij de opmerkingen op het bestelformulier "WAHM". Na het plaatsen van de bestelling ontvangt de klant een mailtje met daarop het nieuwe faktuurbedrag. Aanbieding geldt niet voor uitverkoopartikelen en is éénmalig per klant. Bestel hier!

lees meer succesverhalenterug naar boven


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet