Wahm succesverhalen

Martine: "De produktie is kinderarbeidvrij uitbesteed. Maar mijn dochters moeten verplicht poseren!"

Martine Bakx, moeder van Katinka (1999) en Jasmijn Burgers (2003):
"Eigenlijk wil ik niet veel meer groeien want ik wil geen personeel!"

(op de achtergrond één van de voorraadkasten)

"Voordat ik kinderen kreeg had ik een 'gewone' winkel in kinderspulletjes. Daar maakte ik zelf spullen voor en ik liet spullen maken. Eén van de leveranciers was een project voor kansarme vrouwen in Bangladesh.

Nadat ik de winkel verkocht had (omdat het niet te combineren was met een baby) ben ik in de avonduurtjes wat dingetjes gaan ontwerpen en verkopen via Marktplaats. Zo kon ik naast mijn ietwat saaie parttime baan toch mijn creativiteit kwijt en het project een beetje helpen.

Toen ik startte via marktplaats stonden er in de rubriek carnavalskleding totaal 40 tot 80 advertenties. Momenteel zijn dat er 14.048... Advertenties vallen niet meer op. Er reageren gewoon veel en veel minder mensen op een
advertentie. Het was dus een logische keuze een eigen webwinkel te starten.

Artoek
Ik wilde persé een naam die niets betekende. En met een A begon (dan sta je bovenin de alfabetische lijstjes). Artoek heb ik uitgekozen op de klank.
De naam stamt uit 1996 (mijn gewone winkel heette ook zo).

Voor Artoek ontwerp ik verkleedkleding en aanverwante artikelen, laat het maken en verkoop het via mijn webwinkel.

Industrieel ontwerper
Ik heb Industrieel Ontwerpen aan de TU DELFT gestudeerd. Tijdens de studie heb ik stage gelopen bij een speelgoedfabriek in Sri Lanka. De scholingsgraad, normen, kwaliteitsbesef, enzvoort, is totaal anders dan hier. Dat is heel goed om te ervaren, en heel handig bij het uitbesteden van de produktie in een derde wereldland. O
ok het degelijke ontwerponderwijs is heel handig bij wat ik nu doe. Al is verkleedkleding natuurlijk een ietwat vreemd produkt voor een Industrieel Ontwerper! Maar het ontwerpproces is hetzelfde.

Ik heb een tijdje in loondienst gewerkt. Maar als echte einzellgänger (ik haat vergaderingen en telefoontjes) en omdat ik de perfecte ontwerpbaan niet kon vinden, trok het ondernemersschap. Ik ben in 1997 een winkel begonnen en met freelance ontwerpopdrachten gestart. Een 'gewone' winkel is heel goed om gehad te hebben, anders zou ik nu als webwinkelondernemer misschien nog de droom hebben om dat te willen.

De stap naar deze webwinkel was niet zo groot; ik ben begonnen met een piepklein voorraadje.

"De hedendaagse verspilling is zorgwekkend. Ik probeer tijdloos te ontwerpen, te zorgen dat het geen wegwerpkwaliteit is, rekening te houden dat het qua maatvoering langere tijd mee gaat, zo min mogelijk materiaal en arbeid in een produkt te verwerken.

Simpel
Als je goed kijkt zie je dat de meeste produkten eenvoudig en simpel zijn. Mijn uitgangsprincipe is 'less is more'. Groot voordeel is dat de spullen daardoor betaalbaar blijven. De prijs-kwaliteit verhouding van mijn produkten is in orde, dat is mijn inziens de reden waarom de verkleedkleding goed verkoopt.
"

Ik werk ongeveer 30 uur per week. Wat iedere dag terugkomt is bestellingen klaarmaken, naar het postkantoor gaan en email van klanten beantwoorden.

Een jaar
Ik ontwerp de produkten, maar een produkt ontstaat vanzelf in mijn hoofd en dat kan ook op momenten waarop ik niet aan het werk ben. Het uitwerken daarvan en het overdragen van het idee aan het atelier is wel een echte arbeidsintensieve klus. Soms duurt het wel een jaar voordat ik een produkt daadwerkelijk kan verkopen.

Per week heb ik meerdere keren contact met de ateliers, over bestellingen, over nieuwe produkten, over stofjes, over de kwaliteit, over levertijden, etc.

Ik fotografeer de produkten, meestal met mijn eigen kinderen. Ik bewerk de foto's en zet de foto's in de winkel. De website heb ik zelf gebouwd en onderhoud ik zelf. Ook daar gaat wel wat tijd inzitten.

 

Wat vind je de nadelen van thuiswerken?
Dat je altijd aan het werk bent. De werktijden zijn versnipperd over 7 dagen. Nooit trek ik de deur achter me dicht en laat de boel de boel. Ieder rustig momentje heb ik de neiging om achter de computer te kruipen. Thuis ben je vaak afgeleid door 1001-dingen die ook moeten gebeuren.

Voor vakantiegevoel moet ik echt weg uit huis, anders blijft het gewoon doorlopen. Maar aan de andere kant is het ook niet erg om er dag en nacht mee bezig te zijn, want ik doe het graag.

En de voordelen?
Geen reistijden. Flexibiliteit. Dat ik aan niemand verantwoording hoef af te leggen en gewoon kan doen waar ik zin in heb!

De simpele dingen als pakketjes maken en naar het postkantoor doe ik gewoon tussendoor, met de kinderen erbij. Toen de kinderen jong waren gingen ze 2 dagen naar de cr¸èche. Nu ze allebei naar school gaan blijven ze alleen 2 dagen over.

Kinderarbeid
De produktie is kinderarbeidvrij uitbesteed. Maar mijn dochters moeten verplicht poseren! De oudste helpt met het tellen en controleren van de grote zendingen die hier binnenkomen (ze bouwt daarna dan een hut met de vele lege dozen). De jongste plakt soms postzegels.

De kinderen hebben wel de neiging om alles wat nieuw is uit te proberen. Als er dan vlekken op komen belandt zo'n kledingstuk automatisch in hun eigen verkleedkist!

Wassen bij de put
Ik heb iedere week een hulp die het sopwerk doet. Verder ben ik een makkelijke huisvrouw. Ik heb geen last van smetvrees en ik strijk bijvoorbeeld niet. En met kinderen is het nooit opgeruimd. Dat moet je maar gewoon accepteren, anders heb je geen leven. Wassen draaien vind ik heerlijk ontspannend na mijn periode in Sri Lanka. Daar moest het bij de put, met de
hand...

 

"Ik vind het belangrijk zelfstandig te zijn, voor mijn eigen brood kunnen zorgen. Daarnaast wil ik ook gewoon een zinvolle besteding van mijn tijd. En ik vind het fijn er voor te kunnen zorgen dat er voldoende werk voor de vrouwen van het project is.

Voor mijn gevoel heb ik niet gekozen voor thuiswerken. Ik heb wel bewust gekozen voor het ondernemersschap. En vanuit huis is het gewoon het
handigste."

 

Mijn man is heel positief over mijn bedrijf. Hij is ook ondernemer maar werkt niet vanuit huis. Hij zorgt dat de computer hier werkt en doet het sjouwwerk. Omgekeerd doe ik bij hem op de zaak de boekhouding. Dat zou ik eigenlijk niet meer moeten doen want daar heb ik amper tijd voor, het komt bovenop de 30 uur die ik aan Artoek besteed.

De mensen in mijn omgeving denken wel eens dat ik alle tijd heb, ze bellen of komen langs, terwijl ik gewoon hard aan het werk ben. Dat is inclusief manlief: dingen als doktersbezoek met de kinderen, ziek kind, schooldingen, schoolvakantie komen op mij neer. Dat vind ik dan tevens één van de nadelen van thuiswerken. Doordat ik zo flexibel ben vanwege het thuiswerken ben ik ook degene die automatisch voor een groot deel voor de zorg van de kinderen opdraait. Aan de andere kant besteed ik dat ook liever
niet uit...

Wat zou je andere moeders aanraden die soortgelijk werk willen doen?
Doen, gewoon doen. Dat geldt voor het ondernemersschap in het algemeen. Ik zie zoveel mensen die met tegenzin naar hun werk gaan!

Mensen die een webwinkel willen raad ik aan de basic dingen zelf te doen. De site kun je wel laten bouwen, maar zorg dat je de winkel zelf kunt vullen en de site kunt aanpassen. Anders zorgt dat voor een enorme rem op vernieuwing. Verdiep je ook goed in de boekhouding en besteedt dat niet volledig uit.

 

Wat er in mijn zolderkantoor staat? Hmm, wat staat er niet...

Twee grote tafels met drie computers erop (dat zijn alle computers hier in huis, eentje voor de kinderen, een hele oude die het ook nog goed doet en dan
deze, waarop ik zelf werk.

Een verzameling van kastjes en kasten, afgedankt, overgebleven uit de verhuizing. Volgepropt met zooi, boeken en natuurlijk verkleedkleren.

Een oud grenen burootje dat ik als inpaktafeltje gebruik.

Dozen, vele dozen, gevuld met voorraad.

Tevens staat er momenteel een grote Playmobil uitstalling op de grond, die neemt ongeveer 3 vierkante meter in beslag!

 

Duitsland
In het begin kwamen mijn klanten vooral via Marktplaats, nu helemaal niet meer. Veel komt via via of via free publicity in tijdschriften. Maar ook via linkjes op andere sites, via zoekmachines, etc.

Ik doe ook mee aan Adwords van Google. Betaald adverteren via Marktplaats levert minder op dan Google Adwords. Dus doe ik alleen het laatste. Komt bij dat Marktplaatskopers vaker helemaal niets meer laten horen dan klanten die rechtstreeks in de webwinkel bestellen.

Ik denk er wel eens aan om een Duitse site te openen. Maar eigenlijk wil ik niet veel meer groeien want ik wil geen personeel...

Toveren
Verkleedkleren is een leuk produkt om mee bezig te zijn. Het is tijdloos – ik heb een hekel aan al die kortstondige trends en mode-artikelen, Winx, Totally Spies zul je dan ook niet in de webwinkel vinden. De doelgroep is leuk; kinderen die een feestje willen vieren, kinderen die een kadootje krijgen, kinderen die een fantasie-spel willen spelen. Het resultaat is leuk; vrolijke foto's van feestjes en blije kinderen!

Mijn motto is: Als ik kon toveren dan... maar ik kan niet toveren, ik kan wel proberen de wereld net wat meer op een sprookje te laten lijken!

De website van Martine is te vinden op: www.artoek.nl

Artoek heeft een speciale aanbieding voor thuiswerkmama's: vermeld bij je bestelling van minimaal EUR 10,00 "WAHM AANBOD" en je ontvangt een set van 10 vouwkaartjes cadeau! Deze aanbieding is geldig één maal per huishouden.


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet