Wahm succesverhalen

Jacky: "Als je je talent durft te leven, komen de klanten vanzelf naar je toe."

Jacky Terpstra, moeder van Sytse (1995) en Douwe (1998):
"Ik heb eigenlijk altijd moeite gehad met het werken in een organisatie."

"Ik begeleid kinderen en volwassenen bij vragen die zij in hun leven tegenkomen in mijn eigen praktijk, Atelier La Luna. Ik doe dit door middel van creatieve opdrachten en/of stemcoaching, gecombineerd met lichaamswerk en visualisatieoefeningen.

Ik heb in mijn eigen groeiproces heel veel gehad aan tekenen, schilderen, collages maken en zingen. Ik ben in 2003, eigenlijk voor mezelf, de opleiding genezend tekenen gaan volgen aan de Kolam in Zutphen. Aan het einde van de opleiding zeiden een docent en twee spirituele mensen uit mijn omgeving in één maand tijd alledrie tegen me dat de tijd voor mij helemaal rijp was om zelf met mensen te gaan werken.

Veilige plek
Door de dingen die zij zeiden kreeg ik het vertrouwen om in het diepe te springen. Mijn man en ik hebben toen besloten onze inpandige garage te laten verbouwen en in september 2005
ben ik toen met 2 kleine groepjes kinderen en een groepje Marokkaanse vrouwen begonnen met workshops. En vanaf dat moment is het tot mijn grote verrassing een succes.

Ik ga heel intuïtief te werk. Ik heb zelf cursussen en workshops 'creativiteit en bewustwording' voor kinderen en volwassenen ontwikkeld, ook geef ik ouder & kind workshops en, sinds dit jaar, zangworkshops. Ik beoog een liefdevolle en veilige plek te bieden waar mensen dichter bij zichzelf kunnen zijn en voelen: ik ben helemaal goed zoals ik ben.

Angst
Ik ben om te komen waar ik nu ben, door heel wat angst heengegaan. En steeds als ik een nieuwe stap zet, is die angst er weer, zoals bij velen die een nieuwe stap in het onbekende zetten denk ik. Iets nieuws beginnen, iets nieuws uitproberen, het vergt moed om de angst te aanvaarden en er niet tegen te vechten en tegelijkertijd te vertrouwen dat het iets zal brengen.

Daarnaast investeer ik veel tijd en energie in mijn werk, omdat ik in mijn werk altijd kwaliteit wil bieden en echt iets van mezelf wil geven, steeds weer. Mijn opleidingen waren en zijn een investering en het feit dat ik de bereidheid heb om naar mezelf te kijken.

Het laten verbouwen van onze garage tot atelier was een sprong in het diepe, maar ik ben ontzettend blij dat mijn man en ik dat gedaan hebben. Ik heb geluisterd naar mijn intuïtie en naar de mensen die zeiden dat ik eraan toe was om dit neer te gaan zetten.

Creatieve blokkades
Ik heb mijn succes te danken aan het feit dat ik naar buiten bracht wat ik te bieden heb via gesprekken met ouders op school, via posters, via stukjes in lokale kranten en vervolgens via mond-tot-mondreclame. Daarnaast werk ik veel met affirmaties en innerlijke oefeningen om te vertrouwen, overvloed te mogen ontvangen, mijn talent te mogen neerzetten, enzovoort.

Het volgen van mijn opleiden in Zutphen en nu nog in Amsterdam zijn ook uitstekende keuzes geweest. Ook heel goed was het doen van de Artist's way van Julia Cameron, een boek waarmee je in 12 weken kunt werken aan het doorbreken van creatieve blokkades. Ik begeleid mensen ook bij het volgen van deze methode.

Wat vind je de nadelen van thuiswerken?
Thuis en werk zijn moeilijk te scheiden, waardoor het gevaar bestaat dat ik altijd met mijn werk bezig blijf. Ik moet daar heel bewust mee omgaan en dat vind ik moeilijk.

En de voordelen?
De vrijheid om mijn tijd zelf in te delen, de zelfstandigheid, de stilte als ik alleen aan het werk ben, geen reistijd. Als ik aan het werk ben terwijl
de kinderen thuis zijn, ben ik toch in de buurt. Ik kan mijn eigen sfeer creëren...

Als je het heel belangrijk vindt om collega's te hebben
of juist de behoefte hebt om van huis te zijn is thuiswerken niet geschikt. En je moet het leuk vinden altijd alles uit jezelf te halen en zelf te doen. Van het verzinnen en uitvoeren van alles wat ik aanbied, tot mijn administratie en de schoonmaak van het atelier en het toilet: ik doe het allemaal zelf. Als je dat niet ligt, raad ik thuiswerken niet aan.

Mijn jongste zoon Douwe volgt zelf een cursus bij me op vrijdagmiddag. Mijn oudste zoon Sytse heeft dat in het verleden ook gedaan, samen met zijn 4 vrienden van de basisschool, maar nu hij in de brugklas zit heeft hij er geen zin meer in. Verder zijn ze vaak wel thuis als ik een workshop of begeleiding geef, maar ze weten dat ze me alleen in dringende gevallen mogen storen. Dat gaat goed, dus ik heb zelden andere opvang nodig.

Chico
Ik merk wel dat Sytse, mijn oudste zoon, meer begeleiding nodig heeft sinds hij op de middelbare school zit. Als hij op maandag en dinsdag thuiskomt, begin ik vaak net met een workshop en kan ik er niet voor hem zijn, dat is niet ideaal. Voor Douwe regel ik wel opvang bij een vriendje als ik naar Amsterdam ga in verband met mijn opleiding of als ik workshops buitenshuis geef. Op vrijdagmiddag is mijn man Sjoerd thuis.

Onze hond Chico heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen en die mag er daarom ook wel eens bijliggen. En laatst heeft Douwe zijn nieuwe konijnen geshowd tijdens een workshop, op verzoek van een groep.

Hooggevoelig
Douwe draagt wel eens creatieve ideeen aan voor een workshop. Hij is ook weleens assistent geweest bij een groep kleuters. En hij is zelf een heel gevoelig en spiritueel kind. Dus ik leer veel van hem wat ik in de workshops met kinderen kan gebruiken. Ik lees ook boeken met hem die ik ook weer in mijn werk kan gebruiken. Er komen namelijk veel hooggevoelige kinderen (en volwassenen) in mijn atelier.

Mijn man Sjoerd staat er volledig achter en hij ondersteunt me. Hij maakt mijn folders (ik schrijf zelf de teksten, maar hij doet de opmaak) en hij zorgt voor mijn website. Ook denkt hij mee en geeft me alle ruimte om cursussen enzo te volgen.

"Ik werk maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. Donderdag probeer ik zoveel mogelijk vrij te houden, maar ik doe dan wel soms dingen voor mijn opleiding tot stembevrijder. Ik begin meestal rond half 10-10 uur in de ochtend met het e-mailen en administratie. Dan geef ik vaak een individuele begeleiding van anderhalf uur.

Maandag en dinsdag geef ik altijd een workshop van rond de twee uur en vrijdagmiddag geef ik er twee of ik geef losse workshops. De woensdagmiddag heb ik vaak 2, soms 3 individuele begeleidingsessies met kinderen en soms een kinderfeest. De voorbereiding en het opruimen van de workshops is ook zeker een uur ervoor en een uur erna. Een of twee avonden per week geef ik workshops of cursussen aan volwassenen, en de zangworkshops op woensdagochtend.

Verder ben ik altijd bezig met het verzinnen van nieuwe workshops en cursussen, het vinden en kopen van materialen, lezen van boeken, en het werven van nieuwe klanten. Ook volg ik zelf regelmatig workshops op creatief of spiritueel gebied.

Ik werk veel met mensen en kinderen die hier in de wijk komen, dus als ik op de school van Douwe kom of in de winkel kom ik vaak klanten tegen, wat ik heel leuk vind!"

Sjoerd verdient het leeuwendeel van onze inkomsten. Ik had een gedeeltelijke WAO-uitkering en ben aan het opbouwen. In 2006 heb ik voor het eerst winst gemaakt. Mijn inkomsten gingen voor een groot deel op aan materialen, opleidingen, boeken etc. Nu ben ik zover dat ik van mijn inkomen extra's kan doen, zoals sparen voor een vakantie naar de Kaap-Verdische eilanden met het hele gezin.

Veel
Ik heb 3 uur per week een hulp in de huishouding. Zij komt ook eens in de 2 weken om de strijken. Ik zorg voor de was, stofzuigen, het uitlaten van de hond overdag en opruimen. Koken doen Sjoerd en ik even vaak en hij zorgt grotendeels voor de boodschappen. Er blijft veel liggen en ik vind een schoon en opgeruimd huis heel fijn en belangrijk, dat botst wel eens. Vorig jaar heb ik in de zomervakantie alles een keer goed gedaan, dat was heerlijk. Ook heb ik toen iemand ingeschakeld voor de tuin en wat klussen in huis. Ik vind het alles bij elkaar best veel.

Mijn atelier was vroeger de inpandige garage onder ons huis. Het atelier geschilderd in de kleuren wit en aqua en er hangen en staan een aantal 'kunstwerken' van mezelf en mijn kinderen. Verder staan er 3 werktafels en 8 stoelen waar ik, afhankelijk van de grootte van de groep, mee schuif.

Voor elke workshop breng ik het atelier in de sfeer van het thema dat ik aanbied. Voor individuele begeleiding maak ik altijd kleine stillevens op tafels met een mooie kaart, een steen of schelp en dergelijke.

Het atelier ligt dus aan de voorkant van ons huis, naast de voordeur. Er zijn twee ramen en twee glazen deuren. Ervoor hangen groene, paarse en aquakleurige gordijnen. Ook staat er een boekenkast vol met boeken over creativiteit, kunst en spiritualiteit. Ik vind dat er een heel fijne sfeer hangt.

Als ik zing met mensen doe ik dit vaak ook in de woonkamer, omdat het een heel hoge en lichte ruimte is, met ruim uitzicht. Ik geef ook wel workshops op locatie trouwens, op scholen, bij naschoolse
opvang of bij mensen thuis.

Ik heb een website, ik verspreid regelmatig posters, kaarten e.d. bij winkels, de kapper, bibliotheek, gezondheidscentrum, scholen etc. Ik vertel veel over wat ik doe en ik ben hele enthousiast. De meeste klanten komen via mond-tot-mondreclame. Onlangs heb ik een bericht in een plaatselijke krant laten plaatsen. Grappig is ook dat ik veel kinderen heb, waarvan dan ook de broertjes, zusjes en vaak ook moeders en een enkele keer ook een vader bij me komen.

Bijdrage
Met dit werk wil ik een bijdrage leveren aan heling in het algemeen, van de mensen die bij me komen. Het werk draagt ook in hoge mate bij aan mijn eigen groei en heling. Ik denk dat iedereen met een zielsopdracht, een speciaal talent op aarde komt. Met die opdracht kun je jouw kleine bijdrage leveren en ik wil dat via dit werk doen. Voor elke activiteit die ik doe vraag ik dan ook hulp en leiding van het universum voor mezelf en de mensen die bij me komen. En erna bedank ik voor wat er heeft mogen zijn.

Wat zou je andere moeders aanraden die soortgelijk werk willen doen?
Probeer een goede balans en structuur te vinden tussen al je activiteiten en rollen. Omdat je altijd thuis en in je eigen omgeving werkt loopt het allemaal heel gemakkelijk door elkaar heen. Zeker als je, zoals ik, veel met klanten uit je eigen wijk werkt. En plan rustmomenten in, anders komt het er niet van (bij mij althans niet).

Als je je talent durft te leven, komen de klanten vanzelf naar je toe.
Ik besteed tijd aan het visualiseren van mijn wensen en aan affirmaties. Dat helpt ook om te blijven vertrouwen dat ik het kan en dat ik op de goede weg ben.

Soms ben ik onzeker over wat ik te bieden heb, of nerveus voor een nieuwe activiteit. Ik denk dan: "Deze mensen komen naar mij, omdat ik ze met mijn specifieke talent iets te bieden heb. Dus kan ik het." Dat helpt me erg.

De website van Jacky is te vinden op: http://www.atelierlaluna.nl

Jacky heeft een speciale aanbieding voor thuiswerkmama's: een individuele sessie 'helend zingen' van een uur voor 30 euro, dat is maar liefst 15 euro korting! Vermeld bij het boeken dat je een lezeres bent van www.wahm.nl.

"Ik heb gezondheidswetenschappen in Maastricht gestudeerd en daarna een aantal jaren als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt. Ik deed onder andere een promotieonderzoek naar de behandeling van hersenletselpatiënten. Omdat ik overspannen raakte kwam ik erachter kwam dat ik niet gelukkig zou worden van dit werk.

Ommezwaai
Ik heb, na een periode van intensieve therapie, besloten niet te promoveren en ben naar Amsterdam verhuisd om bij een uitzendbureau als intercedente te gaan werken. Achteraf gezien paste deze commerciële omgeving totaal niet bij me. Toch heb ik er 6 jaar gewerkt. Na de geboorte van mijn oudste zoon hield ik de combinatie werken buitenshuis en de zorg voor het gezin niet vol. Ik raakte steeds opnieuw aan het eind van mijn Latijn en werd ook fysiek een aantal keren ernstig ziek.

Daarnaast voelde ik steeds dat ik werk wilde dat ik met mijn hart en ziel kon doen, en niet met mijn hoofd en vanuit moeten. Ik heb eigenlijk altijd moeite gehad met het werken in een organisatie. Het was gewoon te veel voor me.

Door in 1998 ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen en later de opleiding in Zutphen te gaan doen heb ik stap voor stap de ommezwaai gemaakt naar waar ik nu ben. Mijn commerciële ervaring is daarbij overigens heel goed van pas gekomen. Ik denk dat elke stap uit mijn verleden uiteindelijk en bijdrage heeft geleverd aan wie ik nu ben en aan wat ik nu te bieden heb."

lees meer succesverhalenterug naar boven


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet