Wahm succesverhalen

Wendy: "Ik fiets met een opvallend roze bakfiets door Utrecht!"

Wendy Hogenboom, moeder van Saar (2000), Berend (2002) en Roos (2006):
"
De gangbare katoenteelt is één van de meest vervuilende sectoren."

"Met mijn jongste dochter Roos ben ik na een paar maanden naar het antroposofische consultatiebureau overgestapt. Ik kende de riedel van het reguliere bureau inmiddels wel, en had behoefte aan een wat andere visie. Op het antroposofische bureau werd, het was najaar, een wolletje natuurlijk sterk aangeraden en daar ging ik naar op zoek. In Utrecht waar we wonen bleek dat nergens te krijgen. Ik moest er voor naar Zeist.

Op zoek naar wollen onderkleding heb ik ook veel op internet rondgeneusd en veel gelezen over wol en de katoenteelt. Ik had er nooit zo bij stil gestaan maar de gangbare katoenteelt is één van de meest vervuilende sectoren. Het viel me daarnaast ook op dat de sites of webwinkels die biokleding verkopen, enkele uitzonderingen daar gelaten, een behoorlijk suffige uitstraling hadden. Het leek me dat dat veel eigentijdser kon.

Voor mij vielen veel dingen op hun plek toen. Ik was altijd al graag met textiel bezig en had al een poos het idee voor mezelf te gaan beginnen. Wat eten betreft kopen we al jaren veel producten biologisch dus de keuze voor biologische kleding voelde helemaal goed."

Inkopen
Het leek mij ook heerlijk, geen gezeur meer van een baas! En gemakkelijker te combineren met kinderen. Hiervoor heb ik best lang, 7 jaar, bij een stichting gewerkt die audiovisuele kunstprojecten & a.v. en film workshops organiseerde. Helemaal geen verkeerde baan overigens, met veel ruimte voor eigen ideeën. In die zin helpt mijn vorige baan, ik had al behoorlijk wat ervaring met eigen plannen uitstippelen en er voor zorgen dat er wat van terecht komt. En veel ervaring met 'beeld', hoe iets over te brengen op je publiek.

De richting is wel totaal anders. Ik had dus ook helemaal geen ervaring met inkopen bijvoorbeeld.

Bedrijfsplan
Ik vond het wel spannend om met Warm Schaap te beginnen. Ik moest natuurlijk eerst alleen maar investeren, een site laten bouwen, de kleding inkopen, een flyer laten drukken etc. het ging er alleen maar uit. Ik ben ook wel echt begonnen met een bedrijfsplan om het helder te krijgen voor mezelf. Mijn ouders hebben me geld geleend (nadat mijn vader het bedrijfsplan gelezen had!) voor de start. Gelukkig komt er nu ook wat binnen!

Waar heb je spijt van, wat zou je nu anders gedaan hebben?
"Die flyers! Ze zijn erg mooi, dat wel, maar ik heb er veel te veel laten drukken en bovendien staat er een actie op met een einddatum, die inmiddels verlopen is. Zonde, daar had ik echt beter over na moeten denken. Ik zin nog op een manier om ze toch nog in te kunnen zetten... tips zijn welkom!"

Wat waren juist goeie dingen die je gedaan hebt, waar heb je je succes aan te danken?
"De vormgeving van de site, fris en helder, en de insteek is goed gekozen, merk ik, hip en milieu- en mensvriendelijk is een aansprekende combinatie."

Ik werk op de zolder, waar ook die was ligt. En waar mijn man en ik, sinds onze oudste dochter een eigen kamer heeft, ook slapen. Ik werk dinsdag de hele dag, donderdag tot 14:30 uur en sinds kort gaat de jongste naar de peuterspeelzaal op woensdag- en vrijdagochtend. Daarnaast ook regelmatig 's avonds en af en toe sta ik in het weekend op een markt. Ik check en behandel sowieso iedere dag de bestellingen en de mail.

Ik werk regelmatig met de kinderen erbij. Het checken van de mail en bestellingen wegbrengen bijvoorbeeld, gebeurt vaak met de kinderen erbij. We hebben voor de jongste een superlieve oppas bij ons in de straat en de oudste twee gaan naar school. Eén keer per week gaan ze uit school met een vriendin mee en ik neem haar twee kinderen ook eens per week mee uit school. We hebben het vrij informeel geregeld dus allemaal. Maar natuurlijk heb ik ze ook weleens alledrie op schoot terwijl ik net probeer een mailtje te tikken...

Mijn partner helpt mee met het fotograferen. Hij heeft ook een eigen bedrijf, dus hij snapt hoe het werkt.

Onze jongste, Roos, staat vaak model, ze gaat er vaak echt voor zitten of staan en vindt het (nu nog) erg leuk om gefotografeerd te worden. Ook kleine zusjes of broertjes van vriendjes van Saar en Berend staan vaak model. Dat vinden ze altijd erg leuk want dan komt vaak het hele gezin mee voor de fotosessie, en kunnen ze lekker spelen. Verder doen ze graag een pakje in de brievenbus voor mij, en vindt de oudste het helemaal fijn als ze dat helemaal zelf mag doen.

Wat zou je andere moeders aanraden die soortgelijk werk willen doen?
"Het handigst is toch om wel tijd in te ruimen dat je echt alleen kunt werken."

De leveranciers heb ik via beursbezoek en ook gewoon via speuren op internet. Ik koop bijna alles rechtstreeks van de leverancier, meestal uit het buitenland, Duitsland en Denemarken, en het zijn kleine merken. Ik heb gelukkig niet echt vreselijke fouten gemaakt bij het inkopen, maar ik heb bijvoorbeeld de eerste keer wel teveel van alles ingekocht, in de zin van teveel legergroene truitjes in maat 62 enzo. Daar ben ik nu wijzer in geworden!

Wat vind je de nadelen van thuiswerken?
"Dat je alles ziet (en hoort soms). Als de kinderen niet thuis zijn en ik ben aan het werk, zie ik toch nog steeds 'de rommel' in huis. De was bijvoorbeeld, of de wc die een poetsbeurtje kan gebruiken. Negeren, negeren..."

En de voordelen?
"Ik kan nog steeds erg genieten van de vrijheid. Heerlijk ook als er één ziek is en je hoeft niet naar je werk te bellen!"

"Het huishouden gaat een beetje tussen de bedrijven door. De was opvouwen tijdens het journaal kijken, de wc krijgt een beurtje als de kinderen in bad zitten... op die manier.
Mijn man houdt gelukkig van boodschappen doen en koken!"

Hoe kom je aan je klanten?
"Via de website (Google), nieuwsbrieven, via bekenden, door de flyers en ik fiets met een opvallend roze bakfiets door Utrecht!"

Wahm Schaap
hippe biologische babykleding & accessoires
www.warmschaap.nl

Voor lezers van wahm.nl geeft Warm Schaap 5% korting! Geef bij je bestelling door dat je via wahm.nl bent gekomen. De korting is geldig éénmaal per adres.

lees meer succesverhalenterug naar boven


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet