"Mijn Gouden Ik"

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bloemen opbloemen als er positief en liefdevol tegen ze gesproken wordt en verwelken als ze steeds bekritiseerd worden. De woorden die wij spreken naar onze kinderen hebben dezelfde kracht...

waar ik vandaan kom daar is het licht
stralen van liefde zijn op iedereen gericht

waar ik vandaan kom daar voelt het licht
als een veder die op een wolkje ligt

waar ik vandaan kom daar is alleen licht
zo helder, je hebt een heel ver zicht

waar ik vandaan kom daar ben je licht
je straalt en je zweeft, 't is waar wat ik bericht

uit: Mijn Gouden Boek © Edith Hagenaar

In deze wereld vol techniek wordt de ratio, het verstand, van kleintjes al vroeg aangesproken. Ze worden geconfronteerd met druk verkeer, televisie, rinkelende telefoons... een drukte voor zo'n klein mensje! Natuurlijk is het goed dat een kindje went aan de wereld om hem heen. Daarvoor zijn de simpele wiegeliedjes en de bekende babyboekjes. Door die simpelheid kan het kindje in zijn baby-tempo de wereld, de aarde leren kennen. En op die manier langzaam zijn intellect opbouwen.

Maar kinderen, en zeker pasgeboren baby's, hebben naast de aardse wereld nog een heel andere belevingswereld. Je kunt dit spiritualiteit noemen, godsbewustzijn of fantasie... in ieder geval ervaren zij wonderlijke wezens, kleuren en krachten als waarheid. In die belevingswereld kan een kindje op een heel andere, vaak veel ingewikkelder manier aangesproken worden. Kijk maar eens hoe een pasgeborene reageert op de ingewikkeldheid van klassieke muziek. Het wordt als het ware door de muziek weer in zijn wondere wereld gebracht. Je kunt zelf ook op een diepere manier contact maken met je kindje, door op een rustig moment zijn ziel aan te spreken en de levenskrachten in je baby te versterken.

Door een baby op beide werelden aan te spreken breng je je kindje in balans. Een kindje dat in balans is zal zich rustiger en evenwichtiger kunnen ontwikkelen. Het heeft de rust om alle overweldigende indrukken van onze moderne wereld in zichzelf te verwerken. Daardoor zal het krachtiger in het leven staan en zijn intelligentie beter kunnen ontwikkelen.

Hoe kun je dit nu in de praktijk brengen?

Je voedt je kindje met het aardse:  En het hemelse:
* eten
* liefde
* kinderliedjes
* klassieke muziek
* boekjes
* meditatie of bidden
* knutselen, kleien, wroeten in het zand
* spirituele tekeningen, kunst
* masseren
* handoplegging, troosten, magnetiseren
* spraak, zoals uitleg over wat je aan het doen bent * affirmaties, levenskracht-versterkende uitspraken

Een prachtig hulpmiddel hiervoor zijn onze boekjes: Mijn Gouden Ik en Mijn Gouden Boek. De prachtige tekeningen stralen levenskracht en plezier uit. De gedichten stimuleren en versterken eigen-wijsheid en zielekracht, ze werken als affirmaties. Kleine kinderen vinden het overigens ook leuk om tijdens het voorlezen een kopie van een tekening in te kleuren. Zo werken de helende tekeningen diep op hen in.

Met warmte, liefde en ontzettend veel plezier en genoegen hebben wij deze twee boekjes gemaakt. Aanvankelijk voor kleine kindjes, maar we ontdekten dat de boeken ook volwassenen en tieners aanspreken en raken.

Mijn Gouden Boek gaat over geboren worden en de reden waarom je hier op aarde bent gekomen. De tekeningen zijn speelser, met bijzondere figuurtjes. Mijn Gouden Ik gaat over de kracht van jezelf en wat je kunt doen als je jezelf verloren hebt. De tekeningen zijn energetischer en krachtiger en hebben vaak een dubbele bodem.

Let op: deze twee bijzondere boeken zijn niet voor iedereen geschikt.

Beide boeken bevatten tekeningen en teksten. Ze zijn gedrukt op hard karton, zodat ze zelfs aan baby's voor te lezen zijn. Sterker nog, omdat ze zo sterk en groot zijn uitgevoerd (ruim 20 bij 29 cm), kan de baby er op liggen en zo de tekeningen op zich in laten werken.

Uit Mijn Gouden Ik:

ik voel in mijzelf en laat de liefde stromen
zo kan ik bij mijn eigen zelve komen
vanuit mezelf bekijk ik alles goed
en zie, alles is zoals het moet

in mijzelf sta ik sterk gegrond
vanuit mijzelf ga ik de wereld rond
ik hoef maar even te voelen en ik weet
dit is wat ik wilde dat ik deed
[gedeelte uit de tweede tekst]

Wij hebben nog een paar exemplaren van beide boeken gevonde, die zijn tijdelijk zelfs met een speciale aanbieding te verkrijgen:

Misschien wil je de komende dagen de inhoud én de tekeningen op je in laten werken. Wij vertrouwen er op dat 'onze' boeken terecht komen bij die mensen voor wie ze bestemd zijn. Zoals gezegd, de boeken zijn niet voor iedereen bestemd. Soms krijgen we boeken retour, omdat het niet was wat men er van verwacht had. Ze zijn bijzonder spiritueel van aard en er komen termen als geleidegeest in voor of referenties aan het hiervoormaals. Ieder boek bevat 4 teksten (in dichtvorm) en 5 tekeningen. Wilt u goed invoelen of dit boek voor u bestemd is? Het zou anders jammer zijn van uw moeite en van onze kosten!

Met warme groet, Yvonne en Edith Hagenaar

 

Reacties van lezers:

"Ontroerend. Herinnering aan het innerlijk goud dat ieder kind, - en groter mens - in zich aanwezig weet."
Tineke Schaper
klassiek homoeopaath, Enschede

Mijn eerste reactie op de boeken was al dat ik jullie absoluut wil laten weten hoe blij ik met de boeken ben.
Het gouden ruggetje, het formaat en het dikke gladde karton zijn mooi en eenvoudig. Beide boeken spreken me inhoudelijk erg aan en sluiten aan bij de ideeën die ik zelf ook voel over geboren worden, doel in ons leven, afstemmen op dat doel, bij jezelf blijven, denken & voelen.
Bijzonder dat jullie hiervoor zo raak de tekeningen en de woorden hebben gevonden. Ik ben benieuwd wat jullie geïnspireerd heeft bij de beide boeken...

Conny Darwinkel, via email
http://www.avatar.nl
lees hier het antwoord van Yvonne Hagenaar

Met heel veel genoegen heb ik Mijn Gouden Boek gelezen. Een bijzonder en ander boek tussen het huidige aanbod, omdat het mij iets presenteert wat weinig in onze maatschappij te vinden is. Dat we naast het materiële ook nog iets hebben als geestelijk leven, intuïtie, zelf. Erg goed om dit in dit boek benoemd te zien.
Tineke Boeve
eigenaresse speelgoed- en boekwinkel De Gelaarsde Kat, Heiloo

"Mijn Gouden Boek en Mijn Gouden Ik zijn prachtige boeken! Al lezende ervaar ik dat "oergevoel" in mijn hart, in mijn buik. Daarmee bedoel ik; die intense liefde en het respect dat ontstaat als je kind groeit in je lichaam, geboren wordt en zich ontwikkelt tot een heel eigen uniek mens. Dit meemaken ervaar ik als een levensstroom, die wil stromen.
Onze kinderen zijn nu 20 en 23 jaar en beiden krijgen deze boeken. Juist omdat de woorden mij raken en me doet denken aan wat we met hen ervaren hebben. Ik ben dankbaar voor deze mooie mensen in mijn leven.
"
Jenneke Nijboer, Bennekom

Heb je boekjes ontvangen en ze zijn echt heel mooi en wat een prachtige teksten.
Ga ze binnenkort aan mijn kids geven. De oudste krijgt mijn gouden ik en de jongste het andere boekje.
Bedankt voor het maken ervan. Namasté,"
Sylvia de Jong, via email
oud-columniste Spiritueel Magazine Online

"Van de voorleesboekjes weet ik 't niet helemaal wat ik er van vind, kunnen kinderen zo klein dat dan begrijpen (mooi zijn ze wel hoor), maar blijkbaar werkt 't echt zoals jullie zeggen want mijn 1-jarige zoon vindt 't helemaal geweldig, hij lacht en grinnikt steeds als ie ze ziet. Dus dan ben ik ook blij natuurlijk."
Charita van Balen, via email
lees hier het antwoord van Yvonne Hagenaar

Als je de boeken leest is het raadzaam om de volgende tips in acht te nemen:

Baby's: Kies voor het voorlezen een rustig moment van de dag; voor het middagslaapje of 's avonds voor het naar bed gaan. Begin met lezen maar forceer niet als het de kleine te lang duurt. Geef je kindje de kans helemaal op te gaan in de tekening. Een goed idee is om de teksten uit je hoofd te leren. Zo kun je ze ook 's nachts als geruststelling fluisteren als je kindje is wakker geworden of overdag als affirmaties gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je het hele boek achter elkaar leest. Het is zelfs beter om enkele weken achter elkaar dezelfde tekst te lezen, voordat je weer met een nieuwe tekst begint.

Peuters en kleuters: Ook voor peuters en kleuters is het belangrijk een rustig moment van de dag te kiezen. Een goed moment is vlak voor het slapen gaan. Maar ook 's middags bij een kopje thee aan tafel. Dat hoeft maar heel kort te duren, omdat het beter is één tekst per keer te lezen. Desnoods herhaal je deze tekst nogmaals. Je kunt het kind de kleurplaat laten inkleuren of een kopie van de tekening die bij de tekst hoort. Zo werken tekst en tekening diep op je kind in. Ook geldt dat het beter is dezelfde tekst langere tijd achter elkaar voor te lezen. Je zult merken dat je kind op een gegeven moment - en dit kan een heel ander moment op de dag zijn - je dingen gaat vragen of vertellen over de teksten. Dit kan prachtige inzichten voor zowel jou als je kind opleveren.


"Vandaag hebben wij in onze Reiki kindergroep gewerkt met het boek Mijn Gouden Ik. We hebben het boek in delen voorgelezen aan de groep, waarna zij het voorgelezen zinnetje steeds herhaalden. Ze waren heel enthousiast over de tekst, maar ook over de tekeningen. Na afloop hebben ze vol ijver de kleurplaat gekleurd."
Wanda Bijster, Reikimaster

"Ik vind Mijn Gouden Ik een bijzonder mooi boek en als ik het lees en de indrukwekkende tekeningen bekijk kom ik in een gevoel van rust terecht. Toen ik aan mijn dochter van 10 vroeg wat ze van het boek en de tekeningen vindt, antwoordde ze: "Ik voelde me helemaal rustig worden toen ik het net las en de tekeningen bekeek".
Anoniem (naam en adres bij de redactie bekend)

"Het gouden-ik-boek is erg in de smaak gevallen bij mijn zoon (10), hij is direct begonnen met het inkleuren van kopieën."
Margreet Vloedbeld, www.de-eigen-zaak.nl


Oudere kinderen: Kinderen die al kunnen lezen kunnen natuurlijk zelf de teksten lezen. Maar ook zij vinden het nog fijn om voorgelezen te worden, je kunt hiervoor een vast moment op de dag nemen. Kijk maar wat het beste bij jou en je kind past. Als ze (nog) naar je luisteren, kun je ook vertellen dat het beter is om slechts één tekst per keer en dan gedurende langere tijd te lezen.

Als je kinderen eerder geneigd zijn om alles wat papa of mama zegt te negeren kun je het anders aanpakken. Er zijn twee opties: Je vertelt ze dat je voor hen een boekje hebt gekocht en dat dit op een bepaalde plek ligt. Ze mogen het pas pakken als ze zeker weten dat ze het willen lezen. De tweede optie is dat je zegt dat je een boek hebt gekocht, maar dat dat in principe niet voor hen bedoeld is, of dat je denkt dat het beter is dat ze het niet lezen omdat ze er niet klaar voor zijn. Vervolgens laat je het ergens slingeren zodat ze het 'toevallig' onder ogen krijgen.


Volwassenen: De beste momenten zijn vlak voor het slapen gaan of 's ochtends bij het opstaan. Als je wilt kunt je er een meditatie omheen maken, eventueel met kaarsen en wierook: adem meerdere malen diep in, concentreer je op je hartslag. Pak dan het boek. Lees slechts één tekst per keer en concentreer je daarna op de bijbehorende tekening. Laat je gedachten de vrije loop nemen - ook al betreffen ze dingen van alle dag. Het is aan te raden meerdere dagen achter elkaar dezelfde tekst te lezen en pas als het 'genoeg' voelt over te stappen op een volgende tekst.

"Nog even zeggen, dat ik beide Gouden Boeken helemaal geweldig vind. Ik heb ze namelijk een half jaar geleden voor mezelf gekocht en heb nu een bestelling gedaan voor vriendinnen, waarvan ik weet dat ze er ook zo over denken. Het lezen van met name Mijn Gouden Boek was voor mij een feest van herkenning. Zowel de tekst, de tekeningen, als de kaft en de opmaak zijn fantastisch. Mijn zoon van 9 maanden wordt altijd enthousiast als hij het boek ziet en kan lekker op de kaft en de bladzijden slaan, zijn manier van lezen."
Janny van den Berg, Poppenwier

"Heerlijk,... een verwoording van mijn innerlijk naar mijn kids!"
Anoniem (naam en adres bekend bij redactie)

What they learn as they grow
A child that lives with ridicule
Learns to be timid
A child that lives with criticism
Learns to condemn
A child that lives with distrust
Learns to be deceitful
A child that lives with antagonism
Learns to be hostile

A child that lives with affection
Learns to love
A child that lives with encouragement
Learns confidence
A child that lives with truth
Learns justice
A child that lives with sharing
Learns to be considerate
A child that lives with knowledge
Learns wisdom

Dorothy Law Nolte

Nederlandse vertaling:

Als een kind met kritiek leeft,

leert het veroordelen.

 

Als een kind met vijandigheid leeft,

leert het vechten.

 

Als een kind met spot leeft,

leert het te wantrouwen.

 

Als een kind met schaamte leeft,

leert het zich schuldig voelen.

 

Als een kind met verdraagzaamheid leeft,

leert het geduldig zijn.

 

Als een kind met aanmoediging leeft,

leert het te vertrouwen.

 

Als een kind met complimentjes leeft,

leert het te waarderen.

 

Als een kind met eerlijkheid leeft,

leert het rechtvaardigheid.

 

Als een kind met zekerheid leeft,

leert het geloof te hebben.

 

Als een kind met goedkeuring leeft,

leert het van zichzelf te houden.

 

Als een kind met aanvaarding en vriendschap leeft,

leert het liefde in de wereld te vinden.

Links:

© Palaysia Productions, Gronausestraat 201, 7533 BZ Enschede