over de film

"Ik hou van het leven, en het leven houdt van mij."

Louise over haar filmdebuut: "Ik ben zo blij met dit project. Ik zie dat binnen de filmindustrie vrouwen van 35 meestal al te oud zijn om een rol te krijgen. Maar ik ben 80 en ik draai mijn eerste film… en ik ben de ster! Het is héél opwindend."

We komen in ons leven maar weinig mensen tegen wiens aanwezigheid en bruisende spirit ons onmiddellijk vervult met een overvloed aan energie en liefde. Louise Hay is één van die zeldzame mensen die vrede uitstraalt en door wie de tijd tot stilstand lijkt te komen. En toen het idee van een film over haar leven en werk werkelijkheid werd, was de unanieme respons van iedereen die ooit is geraakt door Louise’s zorgzame aard en sterke verlangen om anderen te helpen: "Het werd tijd!"

Het begon allemaal ruim dertig jaar geleden, toen Louise zag hoe veel mensen hun leven laten bepalen door ziekte en pijnlijke omstandigheden. Ze beschouwde het als haar opdracht hen te laten inzien, dat de oorzaak van hun pijn in hun eigen negatieve gedachten lag. Dus produceerde ze een blauw boekje, waarin ze beschreef hoe onze mentale patronen en overtuigingen in feite lichamelijke kwalen kunnen bevorderen. Ze maakte zelfs een lijst van verschillende medische aandoeningen, legde uit welke gedachten daarmee correspondeerden, en liet ons zien dat ons leven helen een kwestie was van positief denken.

Louise had een simpele boodschap voor ons: "Het lichaam is, net als al het andere in het leven, een spiegel van onze innerlijke gedachten en overtuigingen. Elke cel in ons lichaam reageert op elke gedachte die je denkt en elk woord dat je spreekt."

Ze kon niet vermoeden dat dit kleine blauwe boekje, dat ze opnam in haar tweede boek You Can Heal Your Life, de wereld en haar manier van denken zou veranderen. You Can Heal Your Life, dat werd uitgegeven in 1984, is in 29 verschillende talen vertaald, is verkrijgbaar in meer dan 35 landen, en er zijn wereldwijd tot op heden meer dan 35 miljoen exemplaren van verkocht.

In de decennia daarna heeft Louise honderdduizenden mensen geraakt met haar baanbrekende wijsheid en haar genereuze hart. Nu kun je dit uit de eerste hand bekijken in Je kunt je leven helen - de film, dat een aantal van de meest fascinerende en memorabele momenten in Louise’s leven vertoont.

In deze film zie je fragmenten uit Louise’s jeugd en de gebeurtenissen die hebben geleid tot waar ze nu is. In persoonlijke interviews kun je zien hoe Louise ons leert om naar binnen te kijken en onszelf te helen. En je krijgt een terugblik op de tijd waarin Louise haar succesvolle boekenuitgeverij begon vanuit een kleine slaapkamer in haar huis, toen ze haar ‘kleine blauwe boekje’ in eigen beheer uitgaf.

Misschien ontdek je ook veel dingen die je nog niet wist over Louise – hoe ze binnen de uitgeverswereld en het motiverende-lezingen-circuit deuren opende voor vrouwen; en hoe ze grenzen doorbrak door zich in te zetten voor met AIDS besmette mannen en vrouwen in een tijd dat de meeste mensen hen aan hun lot overlieten.

Je ontmoet de vrouw die elke dag bij het ontwaken haar liefde verklaart aan iedereen en alles op haar pad, de vrouw die 'affirmaties' populair maakte, de vrouw die de handen schudt van presidenten, hoge functionarissen en beroemdheden; en ook altijd een liefdevolle knuffel over heeft voor haar fans die, als ze in het openbaar verschijnt, naar haar toe rennen om haar te bedanken voor 'het redden van mijn leven'. En wanneer zij hen omhelst zal ze zeggen: "Dat heb ik niet gedaan. Dat was jij zelf."

Je kunt Louise en de impact van haar werk het beste leren kennen door te luisteren naar andere mensen, die de vele manieren beschrijven waarop ze hen geholpen heeft hun leven op orde te krijgen. "Louise heeft mijn leven diepgaand positief beïnvloed en ze is één van mijn belangrijkste leraren," zegt de sinds lange tijd aan Hay House verbonden schrijfster Doreen Virtue. "Louise is één van de krachtigste personen die ik ooit heb ontmoet, en ik ben echt een gezegend mens dat ik een tijdje bij haar in de buurt mocht zijn. Ik ben blij dat deze film jou ook de het plezier gunt wat tijd met Louise door te brengen."

Bestsellerschrijver Gregg Braden: "Ik werkte in de laatste jaren van de Koude Oorlog als computerspecialist voor Defensie toen ik You Can Heal Your Life las. Louise's boek kwam op mijn pad tijdens een keerpunt in mijn leven en ik vond het zo mooi, zo krachtig en zo waar. Door de eenvoudige elegantie die het kenmerk is van haar werk, verwoordde Louise mijn eigen levensfilosofie, die ook zelfheling met compassie omvat. Nu, 20 jaar later, voel ik me niet alleen vereerd om deel uit te maken van de Hay House familie, maar ook gezegend om de vrouw te hebben leren kennen die de wereld zoveel te geven heeft, en die op zo'n cruciaal moment op zo'n speciale manier in mijn leven is gekomen."

Een aantal lichtdragers op het gebied van de zelfhulp, gezondheid, spiritualiteit en het nieuwe denken, waaronder Doreen Virtue, Gregg Braden, Wayne W. Dyer, Gay Hendricks, Esther and Jerry Hicks, Leon Nacson, dr. Christiane Northrup, dr. Candace B. Pert, Cheryl Richardson en dr. Mona Lisa Schulz vertellen hun persoonlijke verhaal over Louise's impact op hun leven in Je kunt je leven helen - de film.

"Het is een eer om mee te werken aan een film die het werk belicht van een opmerkelijke vrouw die zoveel heeft gedaan voor zoveel mensen," zegt bestsellerschrijfster en beroemde levenscoach Cheryl Richardson. "Louise is een helder licht wiens wijsheid mij op het pad heeft gezet van mijn bewustwording. Het is heerlijk om te weten dat nu nog meer mensen verrijkt zullen worden door haar boodschap van hoop en kracht."

"Hoe kan men de invloed, die Louise L. Hay heeft gehad op iemands leven, onder woorden brengen? Om recht te doen aan dat onderwerp, zou een boek met de omvang van het verzameld werk van Shakespeare nog niet voldoende zijn," voegt Leon Nacson hieraan toe, schrijver en directeur van Hay House in Australië. "Louise heeft laten zien dat woorden macht hebben en dat die macht niet verkeerd gebruikt of misbruikt mag worden."

"Een van mijn oudste herinneringen aan een fout die ik ééns, maar daarna nooit meer heb gemaakt, is dat ik tegen Louise zei: 'Waarom doen we het niet zo, op die manier slaan we twee vliegen in één klap, waarop Louise antwoordde: 'Waarom zou je twee onschuldige vliegen willen doodmaken?' Op dat moment besefte ik ineens twee dingen: 1. Louise lééft echt wat ze zegt, en 2. Ze heeft gelijk. Waarom zou ik dieren iets willen aandoen?

Meewerken aan de film You Can Heal Your Life is zo opwindend omdat het net lijkt alsof je een film maakt over je familie. Het boek is al bijna twintig jaar deel geweest van mijn leven als uitgever, collega en facilitator. Meewerken aan deze uitbreiding van de boodschap voelt als een natuurlijke ontwikkeling," gaat Leon door. "Louise heeft mij en mijn familie haar goede reputatie toevertrouwd in Australië en Nieuw Zeeland. Dat vertrouwen is een hele eer voor ons."

De vooraanstaande specialist op het gebied van vrouwengezondheidszorg, dr. Christiane Northrup, wil ook graag haar ervaring kwijt: "Ik had onlangs de gelegenheid om mee te werken aan deze film over Louise Hay – zij is al zo lang één van mijn eerste, verrukkelijk vitale heldinnen! Kun je je de impact voorstellen die Louise op mij had met haar eerste blauwe boekje: Heal Your Body- The Mental Causes of Physical Disease and the Metaphysical Way to Overcome Them.

Ik had dat boekje verstopt in mijn bureaula toen ik begon met mijn medische praktijk," vertelt dr. Northrup. "Hoewel ik een goede opleiding heb genoten in de westerse geneeskunde, was ik me ervan bewust dat Louise (die haar middelbare school niet eens heeft afgemaakt) meer afwist van gezondheid en welzijn dan ik! Vanaf die tijd is Louise een stralend baken geweest van plezier, hoop, en gezondheid. Ze is een pionierende godin wiens visie mij en talloze andere mensen elke dag opnieuw optilt en inspireert!"

Eén van de interessantste aspecten van het maken van Je kunt je leven helen - de film, is de invloed die Louise had op het leven van regisseur Michael Goorjian en zijn filmploeg. "Wat ik zo interessant vond was dat Michael en zijn filmploeg niets afwisten van deze manier van denken of van deze benadering van het leven. We hebben tijdens de eerste opnamen uren bij mij thuis over mijn werk zitten praten. En ik weet dat ze op het eind van de dag iets zeiden als: 'Ze is een aardige oude dame, maar ze is wel getikt!'" herinnert Louise zich lachend.

"En ik herinner me één van de laatste avonden dat we filmden in Las Vegas, waar de filmploeg na het eten vier uur lang praatte over mijn werk. Ze zijn de film nu aan het monteren, dus moeten ze hem steeds opnieuw bekijken. En ik weet dat we het leven van die filmploeg hebben veranderd. Ze zullen niet meer dezelfden zijn."

Gay Hendricks, Hay House schrijver en medeoprichter van The Spiritual Cinema, verklaart het nader. (Gay was ook betrokken bij het samenstellen van deze film.) "Toen ik begon met het maken van films, besloot ik alleen mee te werken aan projecten die verder gingen dan puur entertainment, projecten die een positief levensveranderend effect hadden op mensen. Een film maken die gebaseerd is op You Can Heal Your Life, wat voor miljoenen mensen een baken van inspiratie, hoop en heling is geweest, is voor mij een droom die werkelijkheid wordt. Bijna vanaf de eerste dag dat we begonnen met filmen gebeurden er wonderen. Veel leden van de ploeg – waarvan de meeste niet bekend waren met het concept dat het veranderen van je gedachten je leven kan veranderen – hebben diepgaande, positieve veranderingen ervaren in hun leven, door alleen maar mee te werken aan dit project. Dit is werkelijk een film die levens verandert."

Je kunt je leven helen - de film, met Louise in de hoofdrol, biedt niet alleen een intieme kijk op haar bewogen en inspirerende leven; er zit ook een speciaal deel in om je te helpen Louise's affirmaties en baanbrekende wijsheden toe te passen om je eigen leven te helen en je huidige uitdagingen aan te gaan.

"Deze film is het verhaal van mijn leven, mijn leer en hoe ik de principes van mijn leer op mijn eigen leven heb toegepast," legt Louise uit. "Ik heb enorme veranderingen in mijn leven doorgevoerd, waarvan ik geen idee had dat dat mogelijk was."

Toen haar werd gevraagd werd welke boodschap ze hoopte dat mensen mee zouden krijgen na het zien van Je kunt je leven helen - de film, zei Louise: "Ik zou graag willen dat ze ontdekken wat ze werkelijk kunnen doen voor zichzelf. Mensen willen zo graag weten hoe ze controle over hun eigen leven kunnen krijgen."

Veel dank aan iedereen die Louise's wijsheid blijft omhelzen en ondersteunen. Laten we affirmeren dat Je kunt je leven helen - de film nog honderdduizenden mensen méér zal bereiken overal ter wereld, zodat ook zij hun leven kunnen leren helen.

Nu in Nederland: Je kunt je leven helen - de film

Na het bekijken van deze eerlijke, liefdevolle film voel je je niet alleen tevreden, rustig en vol zelfvertrouwen, maar is je ziel opgeladen met de fijne, positieve energie die uitgaat van Louise en haar collega's. Je hebt geleerd hoe je zelf je leven kunt helen, en je hebt vele voorbeelden gezien van mensen die hun levens volledig konden omdraaien door het toepassen van de wijsheid van Louise Hay. Bestel nu en begin met het maken van een positieve verandering in je leven - klik hier.

 

Over Louise Hay

Over de film

over Michael Goorjian

Over de gasten

download de trailer voor je ipod

bekijk de trailer

home