over louise hay

"Ik weet dat ik wonderen kan verrichten in mijn leven."

De onlangs door de Australische media tot 'bijna een levende heilige' omgedoopte Louise Hay staat ook bekend als één van de oprichters van de zelfhulpbeweging. Haar eerste boek, Heal Your Body, werd uitgegeven in 1976, lang vóórdat het in de mode kwam om de verbinding tussen het denken en het lichaam te behandelen. In 1988 werd dit boek herzien en uitgebreid, en deze bestseller verspreidde Louise's ideeën in 33 verschillende landen, en werd vertaald in 25 talen.

Dankzij de helende technieken en de positieve denkwijze van Louise hebben miljoenen mensen geleerd om meer wensen in hun leven te realiseren, waaronder meer welbevinden in lichaam, geest en spirit. Haar eigen manier van denken heeft zich ontworsteld aan haar ellendige jeugd. Haar kindertijd was verre van harmonieus, ze kwam uit een arm gezin en haar tienerjaren werden vooral gekenmerkt door misbruik. Louise liep weg van huis en kwam in New York terecht, waar ze model werd en trouwde met een welvarende zakenman. Hoewel het leek alsof haar leven toen een wending nam, begon haar heling pas 14 jaar later, toen haar huwelijk werd beëindigd.

In New York, in 1970, begon Louise met wat haar levenswerk zou worden. Ze bezocht bijeenkomsten van de Church of Religious Science en volgde een opleiding tot predikant. Ze werd een populaire spreker binnen de kerk, en mensen begonnen haar om raad te vragen. Dit werk groeide al snel uit tot een fulltime carrière. Na een aantal jaren stelde Louise een naslaggids samen, waarin de mentale oorzaken van lichamelijke kwalen afzonderlijk werden besproken, en ontwikkelde positieve gedachtepatronen om ziektes een andere draai te geven en gezondheid te creëren. Deze verzameling was de basis voor Heal Your Body, ook wel liefkozend "het blauwe boekje" genoemd. Ze begon door de Verenigde Staten te reizen, waarbij ze lezingen gaf en workshops ontwikkelde over zichzelf liefhebben en ons leven te helen.

Louise kon haar zienswijze in praktijk brengen toen ze zelf de diagnose kanker kreeg. Ze onderzocht alternatieve mogelijkheden, in plaats van operaties en medicijnen, en ontwikkelde een intensief programma van affirmaties, visualisaties en reiniging door middel van voeding en psychotherapie. Binnen zes maanden was ze volkomen genezen van kanker.

In 1980 verhuisde Louise weer naar haar geboortestreek in het zuiden van Californië, en daar zette ze haar workshopmethoden op papier. Haar nieuwe boek You Can Heal Your Life werd in 1984 gepubliceerd. Daarin legt Louise uit hoe onze overtuigingen en ideeën over onszelf vaak de oorzaak zijn van onze emotionele problemen en lichamelijke kwalen, en hoe we door bepaalde methoden toe te passen ons denken en ons leven ten goede kunnen veranderen.

You Can Heal Your Life kwam op de bestsellerlijst van de New York Times, en bleef daar 13 weken lang. Er werden wereldwijd meer dan 35 miljoen exemplaren verkocht.

In 1985 startte Louise haar beroemde steungroep "The Hayride", met zes mannen waarbij de diagnose AIDS was vastgesteld. In 1988 was deze groep uitgegroeid tot zo’n 800 man, die naar een auditorium in West-Hollywood verhuisde. Opnieuw begon Louise een beweging van liefde en ondersteuning, lang voordat mensen rode strikjes op hun revers begonnen te dragen. In die tijd schreef ze The AIDS Book: Creating a Positive Approach, gebaseerd op haar ervaringen met deze krachtige groep.

Louise heeft nu de leiding over Hay House, een succesvolle uitgeverij. Wat begon als een kleine onderneming in haar woonkamer heeft zich ontwikkeld tot een bloeiend bedrijf dat sinds het begin meer dan 10 miljoen boeken en audiotapes heeft verkocht. Hay House heeft veel bekende schrijvers binnen de zelfhulpbeweging onder haar vleugels, waaronder Wayne Dyer, Joan Borysenko en Doreen Virtue. Daarnaast zijn er de Hay Foundation en de Louise L. Hay Charitable Fund, twee door Louise opgerichte non-profit organisaties die veel verschillende organisaties ondersteunen; organisaties die zich onder andere richten op AIDS-patiënten, mishandelde vrouwen en andere mensen in onze samenleving die het zwaar te verduren hebben.

Louise’s helende boodschap is onderwerp geweest van vele artikelen in kranten en tijdschriften. Ze is overal op de wereld op televisie verschenen, en ze heeft een maandelijkse column, Dear Louise, in meer dan vijftig bladen in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Spanje en Argentinië. Op haar 81e is Louise trots op het uitkomen van haar allereerste film over haar leven en werk: Je kunt je leven helen - de film. (Klik hier als je de trailer wilt zien).

Als ze niet op reis is, geniet Louise ervan om te schilderen, te tuinieren en te dansen in haar huis in San Diego, Californië.

Nu in Nederland: Je kunt je leven helen - de film

Na het bekijken van deze eerlijke, liefdevolle film voel je je niet alleen tevreden, rustig en vol zelfvertrouwen, maar is je ziel opgeladen met de fijne, positieve energie die uitgaat van Louise en haar collega's. Je hebt geleerd hoe je zelf je leven kunt helen, en je hebt vele voorbeelden gezien van mensen die hun levens volledig konden omdraaien door het toepassen van de wijsheid van Louise Hay. Bestel nu en begin met het maken van een positieve verandering in je leven - klik hier.

 

Over Louise Hay

Over de film

over Michael Goorjian

Over de gasten

download de trailer voor je ipod

bekijk de trailer

home