Acupunctuur

Ademtherapie

Affirmeren

Appreciative inquiry

Aromatherapie

Attitudinal healing

Ayahuasca

Ayurveda

Bio-energetica

Bloesemtherapie

Cardiologie

Chirurgie

Craniosacraal therapie

Dermatologie

Edelsteen- en kristaltherapie

EFT

Endocrinologie

Ergotherapie

Fysiotherapie

Fytotherapie

Gebed

Geluidtherapie

De Helende Reis

Homeopathie

Ho’oponopono

Hypnotherapie

I-Ching

Integrative medicine

Intuïtietraining

Licht- en kleurtherapie

Medicatie

Meditatie

Mindfulness

MIR

NLP

Oncologie

Opstellingen

Osteopathie

Presencing

Psych-K

Psychotherapie

Reconnective Healing

Regressietherapie

Reiki

Sport

Soul Retrieval

Tappen

Voeding

Watertherapie

The Work

Yoga

e

In Heelheid, lexicon voor positieve gezondheid, wordt een nieuw model geïntroduceerd: het vierlichamenmodel.

Wij zijn meer dan ons fysieke lichaam

Als je met je arts over je lichaam praat, dan heb je het allebei over het fysieke lichaam. Maar er zijn drie andere aspecten aan jou, die je weliswaar niet als fysiek, maar wel als lichamen kunt duiden: je energetische lichaam, die onder andere je emoties, meridianen en ademhaling omvat; je mentale lichaam, die je denkgeest behelst; en je spirituele lichaam, het domein van de ziel. Je hebt derhalve niet slechts één, maar vier lichamen.

Deze vier lichamen zijn goed te onderscheiden, ze zijn echter niet te scheiden: alle vier beïnvloeden ze elkaar voortdurend, en elke verandering of storing in het ene lichaam, heeft consequenties in de andere lichamen. Je ziet dit bijvoorbeeld doordat langdurige, fysieke pijn tot depressie kan leiden, dat angst kan leiden tot heftige buikkrampen, of dat een gedachte aan eten ervoor zorgt dat er water in je mond loopt.

Bij ziekte lijkt het voor de hand liggend om, vanwege de symptomen die zich in het fysieke lichaam uiten, je alleen naar het fysieke lichaam te wenden om weer tot gezondheid te kunnen komen, en soms is dat ook afdoende. Bij ziektebeelden en aandoeningen die complexer, intenser of indringender zijn, of die na veelvuldig ingrijpen in het fysieke lichaam toch voortduren, is het ten zeerste aan te raden je tot alle lichamen te wenden.

Aandacht voor fysieke problemen richt zich vaak op het bestrijden van de symptomen: het repareren van het fysieke lichaam. Tegenwoordig zijn ook omgevingsfactoren en levensstijl belangrijk in de diagnose en behandeling. Toch geldt nog steeds dat voor veel terminale ziektes het aantal sterfgevallen toeneemt, of op z’n minst traag afneemt.

Steeds meer onderzoekers vermoeden dat de diepere oorzaak van fysieke ziekten nog te weinig aandacht krijgt. Wanneer je met een integrale, holistische blik kijkt, en niet alleen naar de fysieke symptomen maar naar de symptomen in alle lichamen, kun je ziekten, aandoeningen en klachten beter doorgronden. Dat maakt het gemakkelijker om uit te vinden welke combinatie van (genees)methoden jou kunnen helpen om weer heelheid te ervaren.

Om sneller en duidelijker te kunnen zien waar een bepaalde klacht of aandoening mogelijk ontspruit, mee te maken heeft, effect op heeft, of een relatie mee heeft, is het zaak om een helder beeld te hebben bij de vier lichamen en wat ze inhouden, en bij jouw persoonlijke ervaring van die vier lichamen. Inzicht in de vier lichamen en hun relatie tot elkaar helpt jou bij het ontdekken van je eigen kracht en de mogelijkheden die je hebt, om op alle vier de lichamen weer heelheid te ervaren. Dat is de weg naar totale gezondheid van lichaam, energie, geest en ziel.

De sleutel tot de weg naar Heelheid is om het fysieke symptoom niet reflexmatig af te wijzen, maar te beschouwen als een nuttige boodschapper van een van je vier lichamen. Soms is de boodschap eenvoudig te achterhalen en is een verandering in het mentale lichaam (en daarmee in gedrag) genoeg om het symptoom op te lossen. In complexe of erg onduidelijke gevallen kunnen sommige methodes helpen om bloot te leggen welke achterliggende patronen in de verschillende lichamen aan de symptomen ten grondslag liggen.

Een integrale benadering van gezondheid vraagt naast het werken met het vier lichamen model ook om aanvaarding van álle methoden die tot heelheid leiden: zowel allopathische of reguliere geneeskunde, als complementaire of alternatieve geneeskunde. Heelheid gaat niet om regulier of complementair, maar om én-én, om het vinden van de juiste, individuele combinatie van geneeswijzen, behandelingen en methodes voor jou.

'Een boek dat ieder huishouden onder handbereik zou moeten hebben – zowel voor huis-, tuin- en keukenziektes als ernstigere aandoeningen en symptomen toepasbaar!' –Edith Hagenaar

Bestel nu je eigen exemplaar, plaats hieronder in het winkelmandje of klik hier als dat niet lukt:

 

of bestel op Sunshine for the Soul, klik hier

w

Heelheid is een uitgave van Palaysia Productions, Amstelveen