FAQ: veel gestelde vragen
  1. Hoe moet ik beginnen?
  2. Heb je een lijst met bedrijven die thuiswerk aanbieden?
  3. Kun je me aan thuiswerk helpen?
  4. Ik wil mijn huidige baan (gedeeltelijk) vanuit huis gaan doen. Hoe pak ik dit aan bij mijn werkgever?
  5. Ik weet echt niet wat ik zou kunnen doen. Heb je nog tips of ideeën voor thuiswerk?
  6. Bieden jullie thuiswerk aan?
  7. Willen jullie mijn link op jullie site zetten?
  8. Waar vind ik info over WAHM cafe's?
  9. Hoe kan ik een succesvolle thuiswerkmoeder worden?
  10. Een vraagje over je werkplek kunnen aftrekken bij de belasting. Ik wil binnenkort een webwinkel beginnen. Wij gaan binnekort ook verhuizen en wil dat dan op de zolderkamer gaan doen. Zou ik dan die ruimte kunnen aftrekken denk je?


Hoe moet ik beginnen?
Mijn eerste antwoord is dat je het echt moet willen. Als dat zo is en je hebt een beroep dat zich niet voor thuiswerk leent, moet je kijken wat je -vanuit je eigen kracht- nog meer kunt doen. Wat zijn de dingen waar je goed in bent? Heb je hobbies die je kunt uitbouwen? Kun je een cursus volgen om een specifiek iets te leren?
Belangrijk: doe geen dingen die niet bij je passen. Zoals verkoopster bij een netwerk-bedrijf (zoals Tupperware) als je te verlegen bent om presentaties te geven.
Wees eerlijk tegenover jezelf, zowel in het 'positieve' (wat je kunt) als het 'negatieve' (waar je niet goed in bent). Dus niet alleen maar: dit kan ik niet, dat kan ik niet. Maar ook: dit kan ik goed, en dat ook.
Misschien kom je er dan achter dat je heel goed kleren kunt ontwerpen en naaien, maar niet goed bent in de verkoop er van. Zoek dan eens om je heen naar iemand die goed kan verkopen en samen met jou wil werken.
Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met parties te geven bij mensen thuis. Zo heb je ook minimale investeringen.
Eigenlijk loop ik daarmee al op de zaken vooruit, want het belangrijkste is dat je eerst een plan maakt. In het kort komen daar de volgende dingen in voor:
• wat ga ik doen
• hoe ga ik het maken en wat kost het
• hoe ga ik het verkopen en tegen welke prijs
• hoe ga ik het bekendmaken (reclame, pr)
In mijn boek ga ik hier allemaal veel uitgebreider op in. Uiteindelijk heb je maar drie dingen nodig: een idee, gezond verstand en enthousiasme.

naar boven

Heb je een lijst met bedrijven die thuiswerk aanbieden?
Nee. Maar let héél goed op voordat je geld betaalt voor zo'n lijst. Zie ook mijn serieuze waarschuwing.

naar boven

Kun je me aan thuiswerk helpen?
Nee, helaas niet. Mijn beste advies is: doe het op eigen kracht. Lees de artikelen op deze site aandachtig door, dan lees je ook hoe je het zelf kunt doen. Succes!

naar boven

Ik wil mijn huidige baan (gedeeltelijk) vanuit huis gaan doen. Hoe pak ik dit aan bij mijn werkgever?
Als je in gesprek gaat met je werkgever, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Laat hem/haar zien dat je erg gemotiveerd bent en dat je weet waar je het over hebt. Garandeer je werkgever dat het werk hoe dan ook af komt - dat het risico dus geheel bij jou ligt als het meer tijd kost of moeilijker is dan je had gedacht. Dit is ook minder bedreigend voor je werkgever.
Veel werkgevers hebben nog geen ervaring met thuiswerkers. Bedrijven die dat wel hebben, weten vaak hoe positief dit kan zijn. Mijn advies is daarom een proefperiode in te bouwen. Dat kan –afhankelijk van het soort werk– voor een of twee dagen in de week.
Kijk ook wat je zelf kunt investeren in je werkplek thuis. Zodat je werkgever niet meteen geconfronteerd wordt met een enorme kostenpost. Voorbeelden zijn de aanschaf van een computer met internetaansluiting, een e-mail abonnement en een fax. Zorg wel dat je je onkosten kunt declareren.
Let wel dat niet ieder type werk zich even goed leent voor thuiswerk. Maak eerst een inventarisatie van je dagelijkse werkzaamheden. Kijk wat je wel en wat je niet vanuit huis kunt doen. Kijk of dit ook makkelijk te scheiden is, zodat je op je thuiswerkdag(en) zo effectief mogelijk werkt.
Als je werkzaamheden zich niet lenen voor thuiskwerk kun je eens binnen de organisatie kijken wat je wel vanuit huis kunt doen. Mochten er geen mogelijkheden zijn binnen je bedrijf en je wilt toch thuiswerken dan moet je kiezen voor andere opties: zelf iets beginnen of solliciteren bij andere bedrijven.
Succes!

naar boven

Ik weet echt niet wat ik zou kunnen doen. Heb je nog tips of ideeën voor thuiswerk?
Kijk onder werktips: maar voor dat je daar naar toe gaat, kijk eerst eens naar jezelf. Wat voor iemand ben je? Pak niet zomaar ieder werk aan alleen maar omdat je denkt dat je daar veel geld mee kunt verdienen. Wat zijn jouw sterke punten? Klik dan door naar de werktips.
Kijk verder eens op www.bizymoms.com, daar staat een uitgebreide lijst van werk dat je vanuit huis kunt doen. Met voorbeelden uit de praktijk.

naar boven

Bieden jullie thuiswerk aan?
Nee, en we willen dit in de toekomst ook niet doen.

naar boven

Willen jullie mijn link op jullie site zetten?
Omdat het ontzettend veel tijd vergt om een goede links-pagina te hebben (je moet namelijk steeds de links controleren) ben ik daarmee gestopt. Er zijn immers al een aantal goede links-pagina's over thuiswerk, bijvoorbeeld bij www.startpagina.nl.
Wat je wel kunt doen is je link aanmelden om opgenomen te worden in de ezine Bericht van een Mammie, dat ongeveer maandelijks naar duizenden (thuiswerk-)mama's verzonden wordt.
Daarnaast kun je je site aanmelden voor de wahm webring.

naar boven

Waar vind ik info over WAHM cafe's?
Voor zover ik weet zijn er noch on-line noch irl (in real life) speciale café's voor Work At Home Moms. IRL is er wel een aantal initiatieven die speciaal voor moeders opgezet zijn. Dit verschilt per plaats. Zo zijn er de zogenaamde Moedercentra (zoals Het Lokaal in Amsterdam, voor meer informatie kun je hen bellen). Er zijn er een aantal in Nederland. De moedercentra bieden moeders tegelijkertijd werkgelegenheid èn kinderopvang. Ze bieden cursussen over een groot aantal (werk-gerelateerde) onderwerpen. Er is ook een coffeeshop/restaurant waar je makkelijk je kind mee naar toe kunt nemen en andere moeders kunt ontmoeten.
Ook wijkcentra hebben vaak een café waar moeders met kinderen welkom zijn. In veel grote plaatsen worden bovendien initiatieven genomen vergelijkbaar met de Moedercentra. Laat je informeren op het gemeentehuis.
Inmiddels heb ik wel de WahmClub opgericht, met onder andere een mailinglist waarop je met andere wahms kunt praten. Lidmaatschap van de WahmClub kost EUR 10,00 maar is gratis voor degenen die het Wahmboek hebben gekocht. Klik hier voor meer informatie.

naar boven

Hoe kan ik een succesvolle thuiswerkmoeder worden?
Klik hier voor een artikel over dit onderwerp.

naar boven

Een vraagje over je werkplek kunnen aftrekken bij de belasting. Ik wil binnenkort een webwinkel beginnen . Wij gaan binnekort ook verhuizen en wil dat dan op de zolderkamer gaan doen. Zou ik dan die ruimte kunnen aftrekken denk je?
Volgens de nieuwe wetgeving kan je die niet aftrekken, tenzij er een aparte ingang + trap naar je zolder loopt, en ik denk niet dat dat zo is...
lees hier meer over de aftrekbaarheid van je werkplek.

naar boven


TERUG © Copyright 1996 - 2010 Edith Hagenaar (alles op deze site tenzij anders vermeld) HOME

"Als ik het even niet meer zie zitten, dan pak ik dit boek en lees een paar hoofdstukken. En dan weet ik weer waarom ik thuis werk en ga weer vrolijk verder." -Marjan Bakker, Zaandam

Klik hier om direct te bestellen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

"Zo goed voor je zelfvertrouwen, je krijgt er echt zin in om de schouders er onder te zetten en een andere koers te gaan varen. Een oppepper! Een echte eye-opener! En goedkoop! En kompleet!" -Rachel Kruk, Oosterend

wij kunnen je niet aan thuiswerk helpen - wij kunnen je wel inspireren
wij kunnen geen individuele vragen beantwoorden
wij hebben geen lijst met thuiswerkbedrijven - die bestaat niet